Varför ska man läsa?

Att läsa böcker är något fantastiskt roligt, man kan göra det precis vart man vill på sin fritid, Många aktiviteter som är roliga är ofta bundna till en viss plats men det är inte boken. Du kan ta med boken vart du vill och därmed njuta vart du vill. VI är många som älskar att läsa och hade gjort det hela tiden om livet bara tillät det, men det finns så många fler fördelar av att läsa än bara att det är otroligt roligt. 

Till att börja med vill jag ta upp en ganska okänd faktakunskap som är kopplad till läsning, nämligen att det enligt nya undersökningar reducerar stress i livet, vilket i sin tur resulterar i positiva effekter i hela kroppen och sinnet. Hög stress är något som påverkar allt för många människor i vårt samhälle idag, om fler hade läst mer hade denna siffra kanske också sjunkit något. Något annat som har en nära koppling till just ämnet kring stressen är en människas kreativitet, det finns nämligen undersökningar som har visat på att mer kreativa människor upplever mindre stress i vardagen. En fantastisk sak som just har med detta att göra är att läsning har visat sig utveckla personens kreativitet. Genom att få läsa om en persons perspektiv kommer du inte bara att lära dig kring dennes erfarenheter men också bli mer inspirerad och vidga ditt sinne samt perspektiv. Om du läser om någon eller något som har andra värderingar eller idér än du själv kan du på så sätt i ett naturligt scenario få uppleva nya synvinklar och därmed kanske hitta lösningar på diverse problem du stöter på i vardagen. 

Tycker du själv om att skriva eller att ha konversationer är läsning ett utmärkt sätt att utveckla dig inom dessa områden. Genom läsningen kommer du konstant att utsättas för nya ord och sätt att tala eller skriva på, detta kommer i sin tur utveckla ditt sinne för talandet och skrivandet.

För att sammanfatta är läsningen helt enkelt något som är mycket bra för både hjärna och sinne. Det är en fantastisk möjlighet att utveckla förståelse för andra men också ett sätt för dig att lära dig mer kunskaper inom olika ämnen, beroende på vilken typ av bok du läser.

Photo credit: julochka on VisualHunt

Vad ska jag läsa?

Efter att man har fått ta del av intressant fakta kring varför det är så pass bra för dig att läsa blir många ännu mer sugna på att läsa. Så hur ska man stilla detta sug? Självklart genom att läsa, men då kommer den naturliga frågan: “Vad ska jag läsa?`” Vi som älskar att läsa vet också om att detta inte är en lätt fråga att svara på. Det finns ju miljoner olika böcker i världen som handlar om alla möjliga olika saker, det finns tusentals olika rekommendationer för vad man ska läsa. Vem ska man egentligen lita på? Vad sägs om att vi tar en titt på några av de mest populära böckerna i år och på så sätt får konkreta förslag på böcker att läsa. 

The Song of Achilles

The Song of Achilles är en bok som är skriven av den amerikanska författaren Madeline Miller år 2011. Boken utspelar sig i den grekiska hjälte-eran och det är en bearbetning på den klassiska iliaden fast från ett perspektiv från Patroclus som är son till kung Menoetius. I boken så tas Patroclus med som en potentiell friare för Helen, men först måste han avlägga en bloded. Det är då som Patroclus av misstag råkar döda sonen till en av hans fars adelmän, detta resulterar i att Patroclus blir förvisad till Phthia där han möter Achilles, son till Phthias kung Peleus. Under denna tid som Achilles och Patroclus spenderar tillsammans utvecklar dem känslor för varandra, något som Achilles far inte godkänner på grund av Patroclus låga dödliga status.

Detta är en fantastiskt bra bok som tar upp många relevanta teman och budskap, såsom stolthet, längtan efter makt, politiska dispyter, samhällets förväntan på romantik, ödet och slutligen tron på den gudomliga makten.

Läsning ger ett förbättrat ordföråd som kan ge dig andra fördelar i livet. Photo credit: brody4 on Visualhunt

Evelyn Hugos sju äkta män

The seven husbands of Evelyn Hugo som den heter på sitt engelska originalspråk är en historisk fiktionell roman som är skriven av den amerikanska författaren Taylor Jenkins Reid och blev publicerad av Atria Books år 2017.

Boken handlar om Monique Grant som är en 35 årig författare som bor i New York men länge haft stora problem med sin karriär då hon haft svårt att få möjligheter till att utveckla sin karriär. Men detta förändras drastiskt en dag då hennes redaktör meddelar henne om att hon har fått en möjlighet till att intervjua den otroligt kända skådespelare från 60-talet Evelyn Hugo. Evelyn har dock ett krav som hon ställer, nämligen att det just är Montique som ska genomföra intervjun. Under intervjun berättar Evelyn om hennes glamorösa liv och karriär, ett liv som har flera hemligheter som nu kommer fram. Dessa nära samtal leder i sin tur till att Evelyn och Monique får en nära kontakt är vänskap.

Detta är ännu en fantastisk bok som verkligen tar fram teman som kärlek, lojalitet, förräderi och vänskap. 

Högt Spel

Six of Crows som boken Högt Spel egentligen heter är en fantasyroman som är skriven av den amerikanska författaren Leigh Bardugo som år 2015 blev publicerad av Henry Hold and Co. Boken handlar om Kaz Brekker och hans gäng tjuvar som vill begå det ultimata rånet. Kaz som kallas “dirty hands” är en del av gänget “The Dregs”. Förutom Kaz så har vi även Inej, det som gör henne unik är hennes unika möjlighet till att tysta rörelser och hur hon aldrig blir upptäckt. Utöver dessa har vi Jesper, Wylan och Nina som alla har unika otroliga förmågor. Tillsammans bildar de ett gäng som ger sig in på ett farligt äventyr för att nå ett gemensamt mål. 

De viktigaste teman som boken tar upp är först och främst hämnd, tillhörighet, erkännande och slutligen girighet. Självklart har boken ett fantasytema som grund men de största budskapen som förmedlas i boken är kopplade till saker som man kan relatera till verkligheten. 

Det finns tusentals böcker, men vad ska man läsa? Photo credit: danielfoster437 on VisualHunt

The House in the Cerulean Sea

The House in the Cerulean Sea är återigen en bok med en amerikansk författare, det är en känd författare vars namn är TJ Klune. Boken är en förtrollande kärlekshistoria mästerligt berättad. Den handlar om Linus Baker som är en ensam person som arbetar för en statlig organisation som arbetar med magiska varelser som är minderåriga. Hans arbete handlar om att titta till dem och sedan skriva en rapport. Linus blir efter en tid tilldelad av att ha ansvar över ett barnhem som ligger på en ö som heter Marsyas. Alla de barn som bor på detta barnhem är speciella på det sätt att de har speciella krafter som Linus behöver anpassa sig efter. 

Olika teman som tas upp inom boken är romantik, fantasy, byråkrati och det vardagliga livet.

I who have never known men

Slutligen tar vi upp boken I Who Have Never Known Men av belgiska författaren Jacqueline Harpman som skrevs på franska som originalspråk där den heter Moi qui n’ai pas connu les hommes. Detta är en ganska gammal som som först publicerades år 1995 som en vetenskaplig fantasyroman. Boken handlar om 39 kvinnor och en flicka som hålls fångna i en bur under marken. Alla vakter är män och har aldrig sagt ett ord till kvinnan eller flickan. Alla kvinnor har inget minne till varför de befinner sig i fångenskap men de har tidigare minnen från livet utanför fångenskap. Flickan har däremot inga minnen som härstammar från tiden utanför fångenskap. Slutligen en dag så ringer det ett högljutt larm vilket resulterar i att alla vakter flyr, detta leder i sin tur till att fångarna en i taget har möjligheten till att fly. När de lyckats fly upptäcker de att de befinner sig på en plats utan några andra människor och utan några ledtrådar till vad som har hänt.

Några av de teman som tas upp i boken är kopplade till existens, identitet, relationer, minnet, och att upptäcka sig själv. 

Vill du utveckla dina språkkunskaper?

Skulle du vara intresserad av att ytterligare utveckla dina språkkunskaper utöver att endast läsa böcker? Det finns många fantastiska möjligheter till detta genom privatlektioner. På plattformen Superprof kan du ta språkkurser från några av de bästa lärarna i världen. Processen av att komma i kontakt med de bästa lärarna har aldrig varit lättare tack vare Superprof. Det enda du behöver göra är att gå in på Superprofs hemsida och söka efter det ämne du vill lära dig mer inom och därefter ange var du befinner dig. Du kommer därefter att få förslag på olika lärare som alla är redo att ge dig privatlektioner. Människor ska aldrig sluta lära sig, att läsa är ett fantastiskt sätt, privatlektioner är ett annat. Vem säger att man inte kan kombinera båda och därmed lära sig ännu mer? Så vad sägs om att besöka Superprof?

De bästa lärarna i Svenska
Första kursen gratis!
Rosie
5
5 (8 recensioner)
Rosie
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Mattias
Mattias
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Katarina
Katarina
275 kr
/h
Första kursen gratis!
Clara
Clara
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Maram
5
5 (1 recensioner)
Maram
195 kr
/h
Första kursen gratis!
Elli
Elli
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Mihajlo
Mihajlo
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Albert
Albert
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Rosie
5
5 (8 recensioner)
Rosie
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Mattias
Mattias
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Katarina
Katarina
275 kr
/h
Första kursen gratis!
Clara
Clara
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Maram
5
5 (1 recensioner)
Maram
195 kr
/h
Första kursen gratis!
Elli
Elli
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Mihajlo
Mihajlo
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Albert
Albert
150 kr
/h
Första kurstimmen gratis>
Behöver du en lärare i Svenska?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Hugo

Hugo är en lärare inom ekonomi samt studerar till civilekonom.