Biologi är inte bara för dem som strävar efter att jobba med det – det är ett ämne som har förmågan att tilltala även andra. Trots att biologi erbjuder fascinerande och ibland fantastiskt innehåll inser många inte hur många olika karriärvägar biologi kan öppna upp för dem. Biologi kallas livets vetenskap och är en vetenskap som utforskar alla levande saker, inklusive människor, djur och växter. Som sådan behöver en biolog inte nödvändigtvis specialisera sig på människokroppen.

Men om det är det som intresserar dig, kan en kurs i biologi tillsammans med ett annat ämne som matematik, fysik eller kemi göra det möjligt för dig att ansöka till läkarlinjen. Men som nämnts tidigare, så betyder biologi inte nödvändigtvis en studie av människokroppen, det kan också relatera till alla andra levande organismer på vår planet. Därför, om du är särskilt angelägen om naturen, kan biologi hjälpa till att svara på många av dina frågor.

Hitta en biologikurs hos oss på Superprof.

Biologi hjälper dig att tänka annorlunda om din omgivning och uppskatta hur fascinerande livet är.

De bästa lärarna i Biologi tillgängliga
Murziqa
5
5 (6 recensioner)
Murziqa
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Felicia
5
5 (1 recensioner)
Felicia
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Erik
Erik
190 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hala
Hala
175 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alexander
5
5 (4 recensioner)
Alexander
499 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jakob
Jakob
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Divya
5
5 (1 recensioner)
Divya
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Khairat
Khairat
160 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Murziqa
5
5 (6 recensioner)
Murziqa
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Felicia
5
5 (1 recensioner)
Felicia
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Erik
Erik
190 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hala
Hala
175 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alexander
5
5 (4 recensioner)
Alexander
499 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jakob
Jakob
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Divya
5
5 (1 recensioner)
Divya
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Khairat
Khairat
160 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

10 anledningar att läsa biologi

Det finns så många fördelar med att ta lektioner i biologi:

1. Biologi är ett praktiskt ämne

För dem som gillar att engagera sig i lektioner kan de dra nytta av praktiskt lärande som detta ämne innebär. Från experiment till utflykter – en biologistudent kommer att uppleva allt detta.

2. Du kan lära dig mer om de senaste forskningsmetoderna

Biologistudenter dra nytta av att ta reda på de mest innovativa forskningsmetoderna som används världen över. Detta är särskilt intressant för dem som själva vill gå in på just detta forskningsområdet.

3. Du kan använda dess principer för att svara på stora frågor

Biologi använder sig av fakta och siffror för att lära eleverna specifika och beprövade teorier. Detta kan få unga forskare att börja tänka på sin plats i världen och börja ifrågasätta ett antal teorier och begrepp. Biologi kan hjälpa till att svara på de stora frågorna som hur ett barn utvecklas i livmodern samt hur vårt DNA fungerar.

biologi
Biologi utforskar interaktionen mellan alla levande saker, inklusive människor, djur och växter. Bild: Unsplash

4. Du har många karriärmöjligheter

Biologi leder dig in på en karriär inom medicin (tillsammans med andra vetenskapsbaserade ämnen) samt ett jobb som forskare. Det finns dock olika grenar av biologi som kan öppna många alternativa professionella dörrar, inklusive ekologi, marinbiologi, zoologi och många fler.

5. Du lär dig om de grundläggande begreppen

Vi vet alla hur vi kan överleva, för det är instinktivt för oss. Biologi förklarar dock i detalj de grundläggande händelserna som håller alla levande organismer vid liv på vår planet.

6. Du kan lära dig om människokroppen och hur du tar hand om den

Förutom att lära sig om utvecklingen av ett foster inuti livmodern kan biologer lära sig om andra faktorer som förändrar cellerna i våra kroppar, som till exempel sjukdom, och hur dessa kan behandlas.

7. Du kan utforska interaktionen mellan människor och resten av världen

Med denna vetenskap kan du upptäcka olika interaktioner i naturen; ingen levande organism kan överleva utan interaktion med miljön och andra organismer.

8. Du kan bättre förstå hur du tar hand om miljön

Genom att lära dig hur vegetation och annat växtliv trivs ihop kan du lära dig hur du tar hand om miljön omkring dig.

9. Du kommer att kunna studera vidare

De som studerar biologi på en hög nivå får sina kvalifikationer och expertis erkända för vidare studier. En kandidatexamen kan leda till master och en master kan leda till doktorander.

10. Det är viktigt för samhället

Mycket av det vi vet om vår ras, djur och växter kommer från vetenskaplig forskning. Som sådan är forskare mycket viktiga för vårt samhälle. Biologisk forskning behöver färska, begåvade biologer för att fortsätta driva denna forskning framåt och hjälpa till att utveckla botemedel mot olika sjukdomar till exempel.

biologi
Biologi hjälper dig att lära dig om människokroppen och hur du tar hand om den. Bild: Unsplash

Så hittar du en handledare som kan hjälpa dig med biologi

Oavsett om du kämpar för att hålla jämna steg med de komplexa principerna som biologi innebär, kan en handledare hjälpa dig att avsevärt förbättra din förståelse för begreppen och därmed hjälp dig att få ett bra betyg. Med det sagt, var hittar du en handledare som inte bara är kvalificerad och kunnig, utan som är bekant med din kursstruktur och de prov som du slutligen kommer att behöva ta?

En professionell handledare kan verkligen hjälpa dig med din inlärning.

Så leta efter någon som har ett certifikat som handledare inom just detta ämne. I många fall är handledare tidigare eller befintliga lärare med kunskap om ämnet såväl som kursplanen som undervisas, varpå din skola eller högskola kan vara ett bra ställe att börja din sökning på.

Rådgör med din naturvetenskapslärare för att se om de känner till några privata handledare i biologi som kan hjälpa dig under din kurs, eller fråga runt bland dina kamrater och deras föräldrar, eftersom en rekommendation alltid är ett bra ställe att börja på. Att be någon du känner att vara din handledare är inte nödvändigtvis en dålig sak, men du bör vara säker på att de är kvalificerade inom ämnet.

Inte bara kan en oinspirerande eller underkvalificerad person kosta dig ett bra betyg, de kan kosta dig massor av pengar som skulle kunna ha spenderats bättre någon annanstans!

Om du inte har några rekommendationer och bestämmer dig för att vända dig till Internet för att söka efter en handledare som kan hjälpa dig med din biologi kurs se till att du surfar på webbplatser för kandidater med nödvändiga färdigheter. Vår webbplats, Superprof, har en massa utbildade handledare som täcker ett brett utbud av ämnen, inklusive naturligtvis biologi och dess olika underkategorier.

biologi
Genom att lära dig hur vegetation och annat växtliv trivs ihop kan du lära dig hur du tar hand om miljön omkring dig. Bild: Unsplash

Så väljer du rätt biologihandledare

Som föreslagits ovan är en av de viktigaste sakerna att komma ihåg att du alltid bör se till att du känner till din handledares utbildningsbakgrund. Till exempel, om du känner till eller hittar en handledare som är specialiserad på kemi, har de förmodligen inte de exakta färdigheter och kunskaper som krävs för att handleda dig till ett framgångsrikt betyg i biologi. Referenser är ett mycket bra sätt att särskilja de tillgängliga tjänsterna. De mest erfarna handledarna kommer att ha handlett tillräckligt många elever för att kunna ha lite feedback om sin handledning.

Om du hittade din handledare via muntliga rekommendationer, var noga med att ställa frågor till den person som hänvisade dem och ta reda på om de har en webbplats eller profil som du kan titta på online. Om du dock har stött på vad som verkar vara den perfekta handledaren online, läs deras recensioner och var inte rädd att kontakta dem för att ställa några frågor innan du går med på att anställa dem. Det är också en bra idé att intervjua din valda kandidat för att se till att de passar dig och dina studier.

Kom ihåg att du helst bör ha minst en två timmars session en gång i veckan så om din föredragna handledare bara kan ge en eller två korta lektioner på en månad, överväg att leta efter någon som kan tillgodose dina behov.

Slutligen är det verkligen viktigt att se till att du har en relation med din handledare, eftersom inget kan vara värre än att frukta ditt nästa möte.

Det är därför en personlig rekommendation eller ett möte med handledaren personligen kan ha en positiv inverkan på din inställning till undervisning.

Hur mycket kostar en biologihandledare?

Trots vad du kanske tror behöver inte undervisning var dyrt. Detta är särskilt goda nyheter om dina föräldrar eller vårdnadshavare inte kan stödja dig ekonomiskt eller om du själv fattar beslutet att betala för ytterligare lektioner.

Privata anställda handledare kan kosta cirka 250 kronor per timme.

Om du bestämmer dig för att konsultera en byrå som är specialiserad på handledning och handledare kan du förvänta dig att betala mellan 400 och 600 kronor. Ta reda på mer om kostnaden för en biologihandledare här.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.