Att anställa en handledare i biologi är inte nödvändigtvis enbart för elever som kämpar med sina biologistudier; du behöver inte vara dålig inom ämnet för att dra nytta av lite extra hjälp. Inte heller behöver du veta vad du vill göra i framtiden (akademiskt eller professionellt), eftersom en bra start i skolan kommer bara att bidra till att öppna fler möjligheter för dig och lättare hjälpa dig med att förstå vad du ska ägna dig åt. Och även om du inte vill ha en karriär inom biologi så finns det många anledningar till att älska ämnet.

En handledare är en mycket värdefull investering eftersom de kan erbjuda dig privat handledning, vilket innebär att du drar nytta av undervisningstekniker som passar bättre för dina inlärningsbehov och den takt du arbetar i.

Dessutom kan en handledare hjälpa till att bygga upp ditt självförtroende i ämnet. Du kanske till och med blir förvånad över hur effektiva de extra sessionerna är och hur mycket mer du tycker om ämnet. En handledare kommer genom exempel att visa dig hur du bryter ned de utmanande delarna i mindre och lättare delar, och på så sätt kan du börja förstå de komplicerade begreppen inom biologi.

För att få ut så mycket som möjligt från din handledare måste du se till att du väljer den perfekta handledaren för just dig.

Men hur vet du vem som är den bästa handledaren i biologi?

Och tänk om du anställer en handledare och sedan inser att förhållandet bara inte fungerar? Här följer några tips som hjälper dig att välja rätt handledare.

De bästa lärarna i Biologi tillgängliga
Murziqa
5
5 (5 recensioner)
Murziqa
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Erik
Erik
190 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hala
Hala
175 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alexander
5
5 (4 recensioner)
Alexander
499 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jakob
Jakob
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Divya
5
5 (1 recensioner)
Divya
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Malin
5
5 (1 recensioner)
Malin
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Josephine
Josephine
207 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Murziqa
5
5 (5 recensioner)
Murziqa
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Erik
Erik
190 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hala
Hala
175 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alexander
5
5 (4 recensioner)
Alexander
499 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jakob
Jakob
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Divya
5
5 (1 recensioner)
Divya
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Malin
5
5 (1 recensioner)
Malin
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Josephine
Josephine
207 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Kolla upp tidigare kvalifikationer och referenser

En av de viktigaste sakerna att tänka på är din blivande handledares utbildningsbakgrund. Till exempel, om du känner till eller hittar en handledare som är specialiserad inom kemi, kanske de inte har de exakta färdigheter och kunskaper som krävs för att framgångsrikt handleda dig till ett bra betyg i biologi.

Många handledare är specialiserade inom flera relaterade ämnen så ha inte bråttom med att utesluta någon innan du har tagit reda på vilka dessa ämnen är.

Någon med en magisterexamen i kemi kan mycket väl ha studerat kombinerade vetenskaper på kandidatnivå och kunna undervisa dig i biologi. Det viktigaste är att veta att din handledare själva har läst det som du för närvarande studerar för, och därför är helt medveten om kunskapsnivån som krävs för att klara examen och hur man når de högre betyg. Dessutom är det mycket användbart för handledaren att känna till din specifika kursplan, oavsett om det beror på deras tidigare undervisningserfarenhet, genom att ha undervisat många andra kandidater på samma kurs, eller tack vare att deras egna barn nyligen har avslutat samma studier.

Handledare kan förmedla kunskap men de kan också ge dig tips och tricks för hur du maximerar dina studieresultat.

Den bästa metoden för att veta om en handledare är bra är att välja någon som har rekommenderats starkt av kamrater, föräldrar eller lärare på din skola eller, alternativt, att välja någon från en professionell byrå som har en pool av handledare.

Handledare som hittas på detta sätt kommer att ha genomgått kontroller som ser till att de är så kvalificerade som de säger att de är.

biologi
En handledare i biologi kan förklara de saker du inte kan så att du lättare greppar dem. Bild: Unsplash

Prata med andra före detta eller nuvarande studenter

När du anställer en handledare kan de verka kvalificerade på papper men hur vet du om de faktiskt är bra på sitt jobb?

Referenser är ett mycket bra sätt att ta reda på detta.

Helst vill du ha någon som brinner för biologi eftersom det kommer att göra undervisningen så mycket effektivare. De mest erfarna handledarna, oavsett om de arbetar via en byrå eller självständigt, kommer att ha undervisat tillräckligt många elever för att få lite feedback om sitt tillvägagångssätt. Att se bra rekommendationer är ofta tillräckligt bevis för deras förmåga som handledare! Om du hittade din handledare via en muntlig rekommendation, var noga med att ställa frågor till personen som hänvisade dem och ta reda på om de har en webbplats eller profil som du kan titta på online innan du bokar in en session. Om du dock via egna medel råkar stöta på vad som verkar vara den perfekta handledaren själv, var inte rädd för att ringa dem eller ens begära att träffa dem innan du anställer dem.

Upptäck olika biologikurser på Superprof.

Det är en bra idé att träffa eller intervjua din valda kandidat, särskilt om ni inte har några gemensamma kontakter, för att se till att de är rätt för dig och dina utbildningsbehov.

biologi
Biologi är en praktisk lära så var bered på att vara ute i naturen. Bild: Unsplash

Ha plats och tillgänglighet i åtanke när du väljer biologihandledare

Du bör helst ha minst två timmars lektion en gång i veckan (eller kanske bara en timme om du är under 14 år). Om din föredragna handledare bara kan hålla i en eller två korta lektioner på en månad, kan du behöva överväga att leta efter någon som har mer tid.

Handledning är en relativt kortvarig tjänst så du bör maximera det för att säkerställa långsiktig vinst.

Det kan tyckas uppenbart men när du börjar söka efter en handledare, särskilt när du söker online, se till att filtrera din sökning till yrkesverksamma som arbetar i ditt område. I vissa fall kan de bästa handledarna vara belägna lite längre bort än du vill, men du måste väga upp fördelarna och nackdelarna. Ställ dig själv dessa frågor, till exempel: Är de villiga att resa till dig eller behöver du hitta ett transportmedel för att träffas närmare dem? Har de tillräckligt med tid för att ägna sig åt dina inlärningsbehov? Om de kör bil för att nå dig regelbundet, kommer de att ta betalt för detta? Och skulle de gå med på att undervisa dig via Skype eller använda annan teknik?

I en idealisk situation kommer din handledare att bo eller arbeta i närheten så att du kan ha regelbundna inhämtningssessioner, samtidigt som det också ger dig möjligheten att schemalägga fler lektioner inför dina prov.

Se till att träffa din framtida biologihandledare

Det är verkligen viktigt att se till att du har en relation med din handledare. Ingenting kan vara värre (för dig och handledaren i fråga!) än att frukta ditt nästa möte och hata varje minut av er tid tillsammans.

Det är därför en personlig rekommendation är ett av de bästa sätten att upptäcka en handledare på.

Om de har gjort ett bra jobb med någon som du känner och du inte har hört något annat än beröm om deras metoder, är chansen stor att du också kommer trivas med dem. Men eftersom inte alla har turen att känna någon som tidigare anställt privatlärare, vänder sig många till Internet. Detta betyder dock inte att du måste chansa på en biologilärare som du aldrig har träffat tidigare, eftersom du alltid har möjlighet att träffa en handledare innan du förbinder dig att anställa dem. De flesta handledare vill träffa elever och deras föräldrar och de är vanligtvis lika angelägna om att träffas ansikte mot ansikte så att de kan få en ömsesidig förståelse för vad de behövs för och vilken nivå de kommer att jobba med.

På det sättet kan de vara bättre rustade för att berätta för dig hur regelbundna dina möten måste vara.

Så när du anställer en handledare för första gången, försök att få till ett möte med handledaren personligen för att få en känsla om deras undervisningsmetoder och hur de kan motivera dig. Möten som dessa kan ha en positiv inverkan på din inställning till undervisning och kan hjälpa förhållandet mellan handledare och elev från början, vilket ger dig en push för att bli bättre och får dig att se fram emot handledningslektionerna.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.