Precis på samma sätt som vetenskapen har utvecklats så har även biologiämnet utvecklats med tiden – idag finns det många nya upptäcker och forskningsmetoder tillgängliga för biologer. Det är ett otroligt fascinerande ämne att studera.

Elever brukar ofta få ta del av informationen om fåret Dolly - det första klonade djuret någonsin. Experimentet blev ett historisk genombrott och få trodde något liknande var möjligt innan år 1996.

Ämnet biologi och det sätt man studerar det i skolan har förändrats det också. Lärarna måste ständigt uppdatera informationen de lär ut, det är just därför det är ett så spännande ämne. Nu mera brukar läroplanen inkludera information gällande odling av livsmedel, något vi vet mycket mer om tack vare den forskning som utförts gällande jordbruk, skörd och så vidare.

Vi har inte bara utökat våra kunskaper, vi har även vidtagit helt nya perspektiv och biotekniken anpassar med världsekonomin och världshälsan i åtanke.

Biotekniken har utvecklats något enormt. Lärare brukar nu kunna förklara för dina elever hur man använder biofermentatorer i en större skala och hur enzymer nu används kommersiellt. Teknologin har en stor inverkan på forskarnas liv, men kan de här små lektionstilläggen i skolornas kursplan verkligen påvisa hur långt vi kommit när det gäller biologiämnets utveckling?

Lär dig mer om biologi här.

De bästa lärarna i Biologi tillgängliga
Murziqa
5
5 (6 recensioner)
Murziqa
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Erik
Erik
190 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hala
Hala
175 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alexander
5
5 (4 recensioner)
Alexander
499 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Johan
5
5 (2 recensioner)
Johan
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Felicia
5
5 (1 recensioner)
Felicia
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jakob
Jakob
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Divya
5
5 (1 recensioner)
Divya
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Murziqa
5
5 (6 recensioner)
Murziqa
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Erik
Erik
190 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hala
Hala
175 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alexander
5
5 (4 recensioner)
Alexander
499 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Johan
5
5 (2 recensioner)
Johan
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Felicia
5
5 (1 recensioner)
Felicia
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jakob
Jakob
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Divya
5
5 (1 recensioner)
Divya
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Är gymnasiekurserna i biologi så pass uppdaterade som de borde vara?

Biologi har mycket gemensamt med andra vetenskapliga ämnen, men även med matematik. Har du någonsin övervägt hur förhållandet mellan biologi och informationsteknik ser ut?

Teknologin utvecklas jämt och ständigt. När vi gör framsteg inom det området så påverkar det även det vi kan uppnå och den information vi kan söka fram inom andra områden. Därmed har den moderna tekniken en enorm påverkan på biologiforskningen samt dess förutsättningar. Biologi finns redan i vår vardag på flera olika sätt...

Saken är den att modern molekylärbiologi är beroende av nya teknologier. Trots det så har de teknologiska komponenterna som krävs för att studera biologi på gymnasienivå inte ändrats särskilt mycket under de senaste årtiondena.

Forskare anser att moderna biologikurser bör uppdateras och förse eleverna med den senaste informationen, dvs. Den information som faktiskt är mest relevant. De vill uppmuntra unga biologer att fortsätta sina studier inom fältet och ge dem en inblick i den forskning som faktiskt existerar och pågår i detta nu.

Varför inte hitta en biologilärare nu direkt?

Biologer tycker det är viktigt att biologikurser uppdateras i takt med forskningens framsteg. (Källa: Unsplash)

Även om fysikämnet verkar bredda ut sig, bli allt mer populärt och bli uppdaterad så känner biologer att deras ämne inte får samma sorts uppmärksamhet.

Det verkar inte finnas tid nog att lära eleverna det de bör kunna om grundläggande koncept och begrepp. Det är viktigt att verkligen förstå vad DNA-strukturer och genmodifikationer handlar om.

Dessa koncept (som även kallas bioinformatik) är mycket viktiga i samtida biologers arbete. Många grupper och organisationer inom biologiområdet anser att dessa tekniker bör läras ut som del av den nationella läroplanen för att ge lika mycket uppmärksamhet åt biologi som åt fysik, till exempel.

Vad som ska ingå i läroplanen är förstås en städning pågående debatt, men unga biologer kan känna sig nöjda med att veta att läroplanerna brukar uppdateras. Du kan alltid fråga din lärare vad hen anser om det hela.

I Sverige har man studerat biologi i skolan sen en längre tid tillbaka. Upplägget har självklart inte sett likadant ut sedan dess utan det fortsätter att förändras kontinuerligt. Det kan bero på allt ifrån vilken skola man går på, till vilken lärare man har. En del information ska dock finnas med i läroplanen, men lärare kan välja att fokusera mer på vissa områden än andra. Dessutom har betygssystemet förändrats!

Du studerar kanske biologi, fysik, kemi och teknik i detta nu? Dessa ämnen har inte alltid varit självklara delar av läroplanen och det kan hända att det ändras igen. Just nu studeras de i grundskolan, men det kan komma att ändras. Svenska, engelska och matte kommer dock troligen fortsätta vara obligatoriska ämnen en lång tid framöver.

På gymnasiet kan man ofta välja att läsa mer biologi, fysik, kemi eller teknik om man vill lära sig ännu mer om den tidigare samt den pågående forskningen (och mycket mera!)

Varför inte anlita en privatlärare via Superprof?

En privatlärare kan hjälp dig utveckla dina kunskaper och skräddarsy ett schema efter just dig och dina behov. Vem vet... du kanske upptäcker något otroligt!

Trots att biologiämnet har förändrats genom årens gång (och fortsätter att göra det) så inkluderar det många teoretiska samt praktiska delar. Man kan fortfarande få hemuppgifter, läxor och annat, men en del av betyget kommer troligen att baseras på mer praktiska examinationsformer. Det är också en orsak till varför biologiämnet är så roligt – uppgifterna varierar stort!

Dessutom debatterar man om man ska prata mer om Darwin och hans upptäckter eller inte...

Våra handledare kan hjälpa dig lyckas på ditt biologiprov! (Källa: Unsplash)

Hur bedömer man lektionerna?

Även om kursens innehåll och upplägg har förändrats mycket genom åren så kan dina äldre syskon, föräldrar, vänner eller klasskamrater säkert hjälpa dig förstå dig på en del av de saker ni gått igenom under lektionen. Det är mycket troligt att de lärt sig samma sak – en del information gäller fortfarande och kommer troligen fortsätta gälla.

När nya upptäckter görs så bidrar de till all den kunskap som finns inom biologifältet, men de större upptäckterna som redan gjort kan ses som fakta.

Glöm inte att du kan gå igenom dina lektionsanteckningar och ta hjälp av olika online-resurser om du är osäker på något. Det kan vara ett bra sätt att repetera dina kunskaper samt att få fram mer information.

Läs vidare för att ta reda på vad du kan göra för att förbereda dig inför ditt nästa biologiprov.

Idag använder lärare A-E för att sätta betyg. Det var inte länge sen vi använde MVG, VG, G eller F istället. Betygssystemet ser olika ut i olika länder, men under ditt nästa prov kan du se till att sikta mot ett A!

Många elever oroar sig över sina betyg. (Källa: Unsplash)

Förbered dig inför ditt nästa biologiprov

Det kan vara svårt att veta ungefär vart i betygsskalan man ligger, men hör efter med din lärare om hen har några förslag gällande de områden du behöver utveckla. Vad har du för styrkor och svagheter? Du kan även passa på att be din lärare om extrauppgifter.

Se även till att repetera det ni har gått igenom. Bläddra inte bara förbi de begrepp du inte förstår dig på utan se till att leta fram vad olika koncept och begrepp verkligen innebär. Du kan fråga en klasskompis, en förälder eller din lärare. På så vis kommer du känna dig mycket lugnare inför ditt nästa biologiprov.

Du kan även testa att anlita en privatlärare.

Privatlärarna på Superprof är helt fantastiska och de brinner för att se dig lyckas. Genom att ta hjälp av en biologilärare så kan du förbereda dig ordentligt inför provet. Din handledare finns där för att besvara alla dina frågor, oavsett om du vill veta mer om kloning, enzymer, DNA, IVF, osv.

Glöm inte att ta ett djupt andetag innan provet – det kommer gå bra!

Du kan även leta upp olika studietekniker och inlärningsmetoder, det kan också avgöra hur det går på provet. Att ha rätt studieteknik är otroligt viktigt och det kan göra hela inlärningsprocessen mycket mer effektiv. Tänk om du lär dig dubbelt så mycket på samma tid som innan du testade den nya studietekniken! Det är väl värt ett försök...

Ta även ett titt på nytt material online eller nya böcker som publicerats inom ämnet.

Ta reda på de största genombrotten som gjorts inom biologin här.

Om du vill lära dig mer om varför biologiämnet är så viktigt kan du klicka här.

Eller så kan du leta upp en handledare i biologi på Superprof nu direkt.

Om du vill veta hur biologi och olika konstformer hör samman kan du kika här istället.

Lycka till!

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.