Vill du lära dig att dansa salsa? Eller att ta danskurser i Stockholm? Kanske vill du lära dig dansa salsa i Göteborg? 

Om man drömmer om att bli en professionell dansare så är en sak ett måste: flexibilitet. 

Flexibilitet är ofta vad som får de bästa dansarna att stå ut i mängden och hjälper dem röra sig med särskild elegans. Skulle Michael Jackson ha blivit lika känd utan sin fantastiska moonwalk? 

Men det är inte kungen av pop som behöver vår hjälp. 

Innan man kan nå den flexibilitet man drömmer om behöver man gå igenom ett par olika övningar, bland annat olika uppvärmningsövningar och stretchningar. Det är även viktigt att man går igenom dem ofta för att se konkreta framsteg. 

Övningar, träning, positioneringar, muskelarbete....vi ska ta en titt på det viktigaste! 

De bästa lärarna i Dans
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
5
5 (4 recensioner)
Emma
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Felicia
Felicia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Vyshnavi
5
5 (1 recensioner)
Vyshnavi
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Sofia
Sofia
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
5
5 (4 recensioner)
Emma
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Felicia
Felicia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Vyshnavi
5
5 (1 recensioner)
Vyshnavi
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Sofia
Sofia
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
350 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Varför ska man förbättra sin flexibilitet? 

För att kunna bli en skicklig dansare eller för att imponera på vännerna på nästa talangshow så är flexibilitet viktigt. Det är något både hobby-dansare samt professionella dansare lägger en hel del tid på - varje dag. 

Det kräver både tid och hårt arbete.  

Det kan dessutom vara svårt - särskilt om man redan är lite stel. Resultaten kommer inte direkt så om din talangshow är redan nästa vecka så är det ingen idé att stressa fram flexibilitet: då skadar man sig bara. Ge det den tid det kräver! 

Men vilka fördelar finns egentligen med att ha god flexibilitet? 

Dansare behöver vara lika smidiga som muskulösa. Det är viktigt att hitta en balans mellan sin flexibilitet och styrka, annars kan man också skada sig.  

Att vara flexibel har dock många fördelar för dansare. Det gör det enklare att genomföra vissa rörelser, så som en split, till exempel, men även andra benrörelser och liknande.  

Det är inte enbart professionella dansare som behöver vara flexibla, även de som dansar för skojs skull kan dra nytta av det. Det är dessutom fördelaktigt inom de flesta dansstilar, inte bara balett eller salsa, t.ex. Det är till och med användbart inom hip-hop! 

Att vara flexibel skapar bättre förutsättningar för att kunna framföra olika danser på ett korrekt sätt. Dina rörelser blir smidigare, mer eleganta och det blir mindre ansträngande för kroppen att genomföra dem. Läs mer om hur du kan utveckla din flexibilitet här.

Hälsan kommer först! (Källa: Unsplash)

Flexibilitetsövningar kan ha en positiv inverkan på din generella hälsa. Alla borde egentligen gå igenom ett par olika övningar varje dag, även om man inte dansat en enda dag i sitt liv.  

Om du sitter på kontoret hela dagen har du säkert märkt att du börjar få ont i ryggen mot slutet av dagen. Att sitta ner under längre stunder är inte särskilt bra för våra ryggar, därför är det viktigt att ta regelbundna pauser och sträcka på sig.

Gör det till en vana att gå igenom olika stretchövningar under dina pauser. Sträck ut din rygg!  

Att stretcha kommer att få dig att må bättre och det kan hjälpa dig undvika ryggskador. Genom att stretcha lite varje dag kan det bli enklare att böja sig ner för att plocka upp någonting eller att gå uppför trappan, till exempel. Se till att prioritera din hälsa. 

Vilka delar av kroppen behöver du arbeta med? 

Att bli mer flexibel är egentligen en relativt vag beskrivning. Vad innebär det egentligen? Vilka kroppsdelar är det egentligen man ska försöka arbeta med? 

Stretcha benen 

Det första folk brukar tänka på när det gäller flexibilitet är benen, framförallt vad gäller dansare. Att kunna gå ner i både sidosplit och spagat är något många drömmer om. 

Genom att vara flexibel i benen kan man utföra olika hopp inom klassisk dans, med det kan även inge den sensualitet man behöver inom salsan, eller de imponerande rörelserna som används inom hip-hop dans. 

Det finns många olika sätt att stretcha benen, men det viktigaste är att man gör det ofta och regelbundet. 

Vill du lära dig dansa? Kanske letar du efter danskurser för att lära sig dansa i Falun?

Övningar för att stärka ryggen 

Ett misstag många gör när de börjar med danslektioner är att de inte slappnar av ryggen. Om du drömmer om att bli en professionell dansare är det viktigt att tänka på det.  

Ryggen är den kroppsdel som hjälper dansare att få till och behålla rätt hållning under sina framträdanden. Därför är det viktigt att ryggen är stark nog för att kunna stötta dansarens rörelser och samtidigt flexibel nog att kunna böja sig på korrekt sätt.  

Många traditionella dansformer kräver en hel del ryggstyrka. (Källa: Unsplash)

Armar och ryggövningar 

Vackra och eleganta dansrörelser är inte något man lär sig genomföra över en dag. 

Det kräver långsiktigt arbete och man måste lära sig slappna av - både armar, rygg och resten av överkroppen. 

Om man är flexibel nog i överkroppen kan man röra sina armar i vilken riktning som helst utan att det ser klumpigt eller osmidigt ut.  

För att kunna bli en duktig dansare behöver man arbeta med alla olika kroppsdelar. Din kropp blir ditt verktyg för ditt konstnärliga uttryck. Du kan använda den för att förmedla berättelser och känslor. 

Att utöka flexibiliteten i hela kroppen är långt ifrån omöjligt! 

Bli mer flexibel genom yoga 

Många förbättrar sin flexibilitet genom yoga.  

De positioner som används inom yogan kan vara relativt utmanande rent fysiskt. Genom yoga kan man utveckla styrka och flexibilitet samtidigt.  

Yoga blir bara mer och mer populärt. Allt fler upptäcker hur träningsformen ger dem styrka, flexibilitet samt mentalt välmående.  

Yoga hjälper folk att leva i nuet och att lyssna till sina inre tankar och känslor. 

Det finns olika typer av yoga, men många av dem inkluderar olika meditationsmoment.  

Som du kanske förstår är yoga användbart för den som vill förbättra kroppens flexibilitet. Du skulle kunna börja med ett 20-minuter lång yogapass strax innan din danslektion. Eller så kan du alternera mellan yoga- och danspass. 

Var försiktig: se till att din yogahandledare vet vad hen talar om så att du inte skadar sig själv.  

Du kommer snart att inse att det är viktigt att slappna av och hänge sig åt de olika övningarna under ett yogapass.  

Ta del av fördelarna med yoga! (Källa: Unsplash)

Låt din kropp och dina muskler slappna av. Hitta kopplingen mellan kroppen och sinnet och ta med dig den energin ut på dansgolvet! 

Genom att utveckla både din fysiska och mentala styrka kan du ta dig an allt svårare dansrörelser. 

Testa på “nedåtgående hund´ positionen (downward dog). Positionen kan hjälpa dig förbättra din flexibilitet. Testa även en ‘sittande framåtställning’ (seated forward bend) för att jobba med rygg samt baksida ben.  

De bästa övningarna för att öka din flexibilitet

Om du vill förbättra din flexibilitet ska du träna regelbundet genom att repetera olika dans-stretchövningar. 

Om du vill lära dig dansa salsa eller någon annan sorts dans kan du alltid testa på en danskurs! 

Stetcha din nacke 

Stå upp rakt. Din rygg måste vara helt rak. Genomför sedan den här övningen mycket försiktigt (man måste vara extra försktig när det gäller nacken). Tilta huvudet åt sidan och placera din vänstra hand på ditt högra öra. Dra försiktigt i örat tills att du känner ett svagt tryck i nacke och övre-rygg. 

Håll positionen i 30 sekunder, andas in och ut, repetera på andra sidan. 

Slappna av bäckenet

Fortsätt att stå upp. Lyft upp armarna medan du håller ihop händerna. Sänkt ner bröstet långsamt medan du håller armarna rakt tills att du hamnar i en rak linje med dina ben. Håll i 30 sekunder och repetera minst 5 gånger. 

Den här övningen hjälper kroppen slappna av genom att arbeta med musklerna runt bäckenet. 

Slappna av i axlarna 

För att slappna av axelmusklerna kan du stå med dina ben något isär samtidigt som du böjer knäna.  

För ihop dina händer bakom din rygg och försök sedan att föra dem så långt uppåt som möjligt. 

Stretcha dina magmuskler 

Den här övningen genomförs sittandes på golvet, men du kan använda en golv- eller yogamatta om det känns mer bekvämt.  

För ihop dina fotsulor och för dem sedan närmare kroppen. Sänk sedan sakta ner överkroppen mot dem, men se till att hålla ryggen rak. Du borde känna att det sträcker lite i dina lår. 

Kom ihåg att andas ordentligt! (Källa: Unsplash)

Stretcha benen 

Sätt dig ner och sträck ut dina två ben framför dig - med tårna pekandes uppåt. Försök sedan nudda dina tår med dina händer och håll positionen i 30 sekunder om du kan. 

Om det inte går kan du även testa att använda ett band som du “fäster” bakom fotsulorna. Då kan det bli enklare att genomföra övningen.  

Alla dessa övningar kan inkluderas i din uppvärmningsrutin eller som en del av din nedvärmningsrutin efter ett träningspass. De kan absolut ta dig ett steg närmare dina drömmar! 

Se dock till att stretcha regelbundet för att se resultat. 

Vi rekommenderar även att testa på en danskurs! Din danslärare kan hjälpa dig göra framsteg! Visste du att du kan lära dig dansa salsa i Stockholm, Göteborg och Falun? Det finns gott om danskurser runt om i Sverige.

Du kanske till och med hinner gå igenom dem under kaffepausen på jobbet? Se bara till att ha tillräckligt med utrymme för att kunna genomföra dem ordentligt. 

Resultatet kommer helt bero på hur mycket tid du ger övningarna. Flexibilitet är inte något man får på en dag, men det är fullt möjligt att förbättra ens generella flexibilitet med tid, tålamod och rutiner! 

Lycka till!

 

Behöver du en lärare i Dans?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.