Hur har den biologiska forskningen förbättrat våra liv?

Som biologistudent och entusiast så känner du säkerligen redan till de mer grundläggande koncepten inom vetenskapen. Men hur mycket vet du om de genombrott som gjorts inom den biologiska forskningen och hur de påverkat vår värld?

Biologi spelar en avgörande roll inom jordbruk, medicin och psykologi.

Även om flera genombrott skett till följd av gemensam forskning och att vi därmed har flera olika människor att tacka för dem så finns det fortfarande en hel rad individuella forskare som förtjänar att uppmärksammas för det fantastiska och inflytelserika arbete de åstadkommit.

Vi kommer ta en titt på de mest respekterade forskarna inom biologifältet och några av de största genombrotten under detta århundradet, samt det förra.

Lär dig mer om biologi här.

De bästa lärarna i Biologi tillgängliga
Murziqa
5
5 (6 recensioner)
Murziqa
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Felicia
5
5 (1 recensioner)
Felicia
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Erik
Erik
190 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hala
Hala
175 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alexander
5
5 (4 recensioner)
Alexander
499 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jakob
Jakob
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Divya
5
5 (1 recensioner)
Divya
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Khairat
Khairat
160 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Murziqa
5
5 (6 recensioner)
Murziqa
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Felicia
5
5 (1 recensioner)
Felicia
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Erik
Erik
190 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hala
Hala
175 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alexander
5
5 (4 recensioner)
Alexander
499 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jakob
Jakob
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Divya
5
5 (1 recensioner)
Divya
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Khairat
Khairat
160 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Biologiska upptäckter under sent 1900-tal

IVF

Arbetet med IVF (in vitro-fertilisering) påbörjades redan under 1970-talet då John Rock först lyckades extrahera ett befruktat ägg och man förstod att den teknologin skulle kunna användas för att utveckla och sedan överföra ett ägg till livmodern.

Den här nya och spännande teknologin öppnade nya dörrar för många infertila män och kvinnor eftersom det gav dem en chans att bli gravida och att kunna skapa en familj. År 1979 föddes för första gången någonsin en mänsklig bebis genom IVF. Därefter har ett stort antal människor fått hjälp att uppfylla sina familjedrömmar och många bebisar har kommit till genom den här tekniken.

Det är värt att nämna att det i vissa länder förr var ganska vanligt att infertila par hade en surrogat till hjälp, dvs. en kvinna som artificiellt inseminerades med faderns sperma. På så vis kunde man få ett barn genom surrogatkvinnans ägg. Med tiden kom det dock även fler möjligheter inom det området också. Kvinnor kan nu mera agera som värdar åt den avsedda mammans ägg, eller ett donerat ägg, vilket innebär att kvinnan som bär barnet i sin livmoder inte har någon genetisk koppling till barnet. Även om tekniken finns så ska man dock vara medveten om att alternativet inte är lagligt i överallt, utan frågan om surrogatmödraskap debatteras fortfarande i många länder.

DNA

Även om DNA för första gången upptäcktes under sent 1800-tal så var det år 1927 som forskare föreslog att det var en ärftlig molekyl som bestod av två strängar.

Runt början på 1940-talet så identifierade en grupp biologer (bland annat Oswald Avery, Colin MacLeod och Maclyn McCarthy) för första gången den fakta som påvisar DNA:s specifika inverkan gällande ärftlighet. De kallade upptäckten för “den transformerande principen” och den bekräftades senare av den välkända Hershey-Chase duon, under 50-talet.

Det var under detta decennium som laboratorium kom med den dubbla helix-modellen av DNA-strukturen som vi känner till idag.

Idag vet vi mycket mer om våra gener, genetik och den roll vårt DNA spelar i det hela.

Läs mer om hur biologiämnet utvecklats i skolan.

Med tiden upptäckte forskare allt mer om DNA-strukturen. (Källa: Unsplash)

Hitta en biologilärare online.

Massproduktion av penicillin

På 1940-talet var Alexander Fleming den drivande kraften bakom massproduktionen av penicillin, en grupp av antibiotika som var (och fortfarande är) effektiv emot bakteriella infektioner.

Även om Flemings medicinska upptäckter kan spåras tillbaka till 1920-talet så uppmärksammades de inte på det sätt de förtjänade förrän 1940-talet, då ett arbetslag lett av Howard Florey började massproducera medicinen åt olika läkemedelsföretag.

De tre största investerarna i upptäckten - Florey, Ernst Boris Chain och Flemings – tilldelades Nobelpriset i medicin år 1945 för deras fantastiska arbete tillsammans.

Genombrott som skett under de senaste 25 åren

Vidareutvecklade behandlingar mot infertilitet

Även om mycket av det vi vet om oss själva och vår värld är ett resultat av flera års studier och upptäcker så finns det en hel del fantastiska upptäckter som skett under de senaste 25 åren. Flera av dem har kunnat upptäckas tack vare att man kunnat bygga vidare på existerande biologiska koncept.

Infertilitetsbehandlingar fortsätter att utvecklas, till exempel. Under det sena 1900-talet upptäckte forskare olika sätt att hjälpa par bli gravida genom att implantera embryos, men de senaste upptäckterna har lett till att även kvinnor som haft sina äggstockar avlägsnade kan föda hälsosamma barn tack vare transplantationer av äggstocksvävnader.

IVF ger infertila par chansen att få barn. (Källa: Unsplash)

Den nya teknologin ger läkarna chansen att hjälpa kvinnor producera hälsosamma ägg och hjälpa männen bidra med hälsosam sperma.

Nu när tekniken har blivit allt mer vanlig så har även kostnaden för IVF-behandlingar minskat. Det innebär att allt fler kan dra nytta av de fantastiska vetenskapliga upptäckterna!

Kloningen av fåret Dolly

Ett vetenskapligt genombrott som du säkerligen kommer få lära dig mer om under din biologikurs är kloningen av fåret Dolly.

År 1996 lyckades forskare för första gången klona ett får genom att använda celler ifrån från bröstkörtlarna i en process som kallades kärnöverföring.

Man kallade fåret för Dolly och hon växte upp på ett helt normalt sätt bortsett från det faktum att hon blev historisk direkt vid sin födsel. Sedan Dollys födelse har forskare försökt klona andra arter också. De har till och med försökt att återskapa arter som blivit utrotade. Genom att använda den vetenskapliga teknologi som finns tillgänglig försöker de rädda utrotningshotade arter samt återskapa de arter som nyligen utrotats.

Ta även en titt på hur biologi kan hänga ihop med olika kreativa konstformer. 

Genetisk modifikation

Precis som med den proceduren vi beskrivit ovanför så har många fler forskningsprojekt hamnat i rampljuset till följd av etiska frågor. Ett extremt kontroversiellt ämne är genredigeringsforskning i den tidiga mänskliga utvecklingen, som handlar om förmågan att modifiera ett mänskligt embryos genetik.

Genredigering skulle kunna sätta stopp för ärftliga sjukdomar, men många fruktar att den kommer missbrukas och inte kunna kontrolleras. Det kan leda till att par kan ta vissa kontroversiella beslut om sina ofödda barn, så som att bestämma deras kön och ögonfärg eller hårfärg i förväg, osv.

Även om många är emot forskarnas inblandning i genforskningen så har den burit med sig mycket gott också.

Två andra viktiga upptäcker inom biologin är upptäckten om stamceller. Tack vare de upptäckterna kan läkare behandla blodsjukdomar och cancer, och den biomedicinska forskningen har även lett till att robotlemmar (så som armar, ben, osv.) kan kontrolleras av hjärnan genom neurologiska signaler. Den senare upptäckten är särskilt fantastisk för de människor som förlorat kroppsdelar till följd av olyckor, krig eller olika sjukdomar.

Vad tror du: kunde dessa framsteg ha skett om inte Darwin hade kategoriserat olika arters utveckling?

Berömda biologer

Inom infertilitetsbehandlingar

Om vi tittar tillbaka på genombrotten samt utvecklandet av IVF-tekniken så bör man lägga namnet Robert Edwards på minnet. Edwards tilldelades Nobelpriset i medicin år 2010 för sina banbrytande bidrag inom forskningsområdet.

Carl Wood var dock lika viktig och dubbades till “IVFs fader” efter att han upptäckt ett säkert samt effektiv sätt att frysa samt upptina embryos.

Genetisk modifikation

År 2007 gick Nobelpriset i medicin till Oliver Smithies, Sir Martin J. Evans och Mario R. Capecchi. De upptäckte olika principer för att kunna införa specifika genmodifieringar genom att använda embryonala stamceller. Även om deras forskningstester utfördes på möss så är deras resultat en fantastisk milstolpe vad gäller våra kunskaper om våra gener och deras betydelse.

Vad är Nobelpriset i fysiologi eller medicin?

Nobelpriset är ett pris som varje år ges ut av Nobelstiftelsen. Stiftelsen uppmärksammar banbrytande vetenskapliga upptäckter.

Forskare kan tilldelas Nobelpriset för sina vetenskapliga upptäckter. (Källa: Unsplash)

Använd online-plattformar för att repetera dina biologikunskaper

Om du vill veta mer om olika individer som format världen vad gäller vetenskapliga upptäcker så kan du alltid leta upp mer information online.

Om du vill veta mer om vad forskare arbetar med just nu så kan du ta en titt på de senaste Nobelpristagarna. Vissa upptäckter är helt makalösa, man kan nästan inte tro att det är sant. Dessutom är deras arbete otroligt inspirerande. Den information du hittar kan säkerligen förse dig med många samtalsämnen att ta med dig till din nästa biologilektion. 

Hemsidor så som BBC Bitesize och Revision World innehåller en hel del övningar och aktiviteter som kan hjälpa dig med dina studier. Du kan lära dig mer om biologins betydelse i vår värld och du kan lära dig mer om de ledande forskarna samt deras arbete.

Dessutom kan du lära dig mer om olika koncept, svåra begrepp och andra användbara ord att lägga till i ditt ordförråd. Du kan även söka efter biologilärare eller titta på vår hemsida på Superprof.

Vi har helt fantastiska biologilärare som gärna skulle hjälpa dig utveckla dina kunskaper.

 

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.