Vare sig du studerar på folkhögskola till universitet – alternativen är oändliga när det gäller att välja rätt person att handleda dig eller dina barn. Valet kommer också att bero på din studienivå.
En undervisningssession kan göra en betydande skillnad på elevens betyg, varav vikten av att välja rätt person som hjälper dig eller dina barn att komma ikapp med resten av klassen.
Många faktorer måste beaktas: mål och behov, studienivå, lärarkvalifikationer, pris per timme etc., men i slutändan är det viktigaste att eleverna är bekväma att studera med sin privata lärare.
Så låt oss ta reda på hur du väljer rätt kemihandledare och börjar tänka på ditt framtida jobb som kemist.

Varför ska du studera kemi?

Först och främst, låt oss prata om kemi och varför någon bör studera ett ämne som många studenter ofta förbiser.
Mindre än 10% av alla svenska gymnasiestudenter fortsätter att studera kemi på A-nivå även om det verkar som att dessa siffror har stigit stadigt under de senaste åren. Och av goda skäl: att studera kemi öppnar många dörrar. Fler och fler studenter har valt att studera denna vetenskap under sin gymnasieskola på grund av de många karriärmöjligheter efter kemistudier. Men även om du inte överväger en karriär inom den kemiska sektorn, kanske du vill plugga kemi i alla fall. Vi listar några goda skäl:

  1. Kemi kommer att göra dig mer informerad om världen omkring dig: från produktetiketter till världsnyheter om föroreningar, livsmedelsföroreningar och oljekris; allt i vår moderna värld är på något sätt kopplat till den kemiska industrin: kläder, mat, skönhetsprodukter eller till och med vattnet som kommer ut ur våra kranar.
  2. Kemi är ett roligt och väldigt praktiskt vetenskapsområde. Till skillnad från fysik eller matematik, kommer kemi att kräva att du utför experiment. Förvandla metall till vätskor, ändra färger på lösningar beroende på pH eller extrahera aromer från fruktskal.
  3. Kemi är länken mellan fysik och biologi. Om du är intresserad av en karriär inom vetenskap, kommer kemi troligen att vara en del av ditt dagliga arbete.
kemi vad är ett grundämne
Vi kan tacka kemin för tvålens upptäckt. De första spåren av tvåltillverkning går enda tillbaka till 2800 f.Kr. Bild: Unsplash

Få rekommendationer och kontrollera referenser

Det första steget innan du anställer en handledare eller ens börjar din sökning online (vilket förmodligen kommer att ge dig hundratals om inte tusentals olika alternativ) är att fråga dig om någon kan rekommendera dig en bra kemihandledare.
Börja med att fråga skollärare, vägledare och andra elever och föräldrar, chansen är att du eller dina barn inte kommer att vara de första att fråga, och många skolor har faktiskt en lista över kvalificerade handledare som redan har godkänts av andra. Du kan också ta reda på om skolan erbjuder gratis handledning för elever i en liten grupp. Ditt lokala föräldramagasin eller lokala tidning kan också vara praktiskt i din strävan efter den perfekta privata handledaren.
När du hittat några kandidater är det vanligt att ha en kort "intervju" innan du fortsätter med att hitta en privat handledare för dig eller ditt barn. Dessa kan antingen göras personligen och många handledare kommer till ditt hus för en liten pratstund, men om ditt schema är för fullspäckat kan du också göra det via telefon eller videochatt.
Var inte rädd för att be om intyg eller referenser. Det är också mycket vanligt att be om DBS-check, eftersom de flesta privata handledare, som arbetar med undervisningscentra och skolor, måste genomgå en sådan kontroll eftersom de kommer att arbeta med barn.
Du bör också fråga om deras kvalifikationer. Om ditt barn bara studerar kemi på A-nivå läser en kemiutbildning eller studerar vid det lokala universitetet så brukar det vara tillräckligt, men hemmakurser kräver viss anpassningsförmåga eftersom varje barn har olika behov och du kanske vill ha någon som redan har akademisk lärarerfarenhet.
Beroende på svårighetsgraden i studentens kunskaper föredras företrädesvis en A-nivå, efter en grad eller en certifierad lärare. Om du behöver lite hjälp med din kandidatexamen, bör du titta på att anställa en forskare eller kemilärare för att hjälpa dig.
Innan du registrerar dig för den allra första lektionen bör du också klargöra handledarens policy. Vissa lärare kan debitera dig om du avbokar en bokad lektion mer än 24 timmar i förväg.
De flesta föräldrar tycker att det är rättvist eftersom privata handledare ofta är efterfrågade och en bokad lektion som avbokas i sista minuten kommer att bli en löneförlust för läraren. Vissa handledare är mer flexibla än andra men bäst att kontrollera i förväg.
Om du arbetar med ett handledarcenter eller genom handledningstjänster, kanske du bör fråga om deras ersättningspolicy och kontrollera vem som ska lära dig eller ditt barn om dina föredragna handledare inte är tillgängliga.

kemi vad är ett grundämne
Kemi är inte ett lätt ämne att lära sig. Men med lite hjälp, och massvis med tutorials, så kommer det att kännas lättare. Bild: Unsplash

Diskutera prioriterade områden

Eftersom varje barns behov är olika, är det viktigt att redogöra för var svårigheterna är från början. Vissa studenter kanske kämpar med oorganisk eller organisk kemi, medan andra kan hamna efter i biokemi.
Diskutera också vilken typ av hjälp du eller ditt handledda barn kan förvänta dig: examensförberedelser, läxuppgifter, kompletterande instruktioner eller allt det ovannämnda.
Under den första intervjun, se till att diskutera vilket område du vill fokusera på och om det finns någon specifik del av kemiundervisningen som måste ses över. För detta är det bästa sättet att involvera dina barn direkt eftersom elever alltid kommer att vara mer medvetna om sina svårigheter än sina föräldrar.
Du bör också be dina eller ditt barns lärare om deras åsikt. Att kombinera lärare och privata lärare är idealiskt också eftersom en nära arbetsrelation ger ofta bästa möjliga resultat för eleven som behöver hjälp. En lärare kan påpeka delar av läroplanen eller specifika idéer som en handledare bör fokusera på.
Det är också viktigt att noggrant följa ett barns framsteg när du studerar med en handledare. Det primära målet med privatundervisning är att förbättra elevens kemikunskaper.

Kom ihåg: En handledning ska hjälpa eleven att få svar på frågor så som till exempel: vad är ett grundämne? Kemisk reaktion? Vad är en jon, molekylförening, syreatom,vattenmolekyl...?

Vissa lärare kommer att inkludera en periodisk lägesrapport i skolgången och kommer att kontrollera att målen som sattes i undervisningens inledningsskede har uppfyllts och om de behöver uppdateras eller omdefinieras.
Du bör också fråga hur länge privat handledning vanligtvis varar: en fjärdedel, en termin eller hela året. Vissa handledare har tillräckligt med erfarenhet för att berätta hur länge du eller ditt barn kommer att behöva för att komma ikapp med resten av klassrummet.

Hur mycket kostar det?

En av de viktigaste faktorerna som bör beaktas när man väljer en kemihandledare och som vi inte har diskuterat ännu är priset på privatundervisning.
Om du bor i Stockholm måste du tyvärr betala mer än någon annanstans i landet. Eftersom studenter i huvudstaden är de mest troliga att få någon form av privatundervisning under sina studier (44% av studenterna i Stockholm), är handledare efterfrågade i staden. Lägg till några dyra pendlingsavstånd, så hamnar slutsumman av en hemundervisning per timme i genomsnitt på 350 kronor. Vissa kvalificerade handledare kan dock debitera upp till 500 kronor per timme.
Om du åker utanför Stockholm, så kommer priset för privatundervisning snabbt att falla. Stora städer som Göteborg och Malmö är mer benägna att erbjuder lektioner för 250 kronor i timmen i genomsnitt, och det faktum att färre studenter tar privata handledarlektioner innebär också att du är mer benägna att hitta en lärare.
Oavsett var du bor är en onlinehandledare ofta billigare än kollegorna i hemundervisningen.

kemi vad är ett grundämne
Kemister arbetar hårt för att lösa problemen som föregående generation har skapat. Bild: Unsplash

Hitta din perfekta handledare på Superprof

Vår onlineplattform har tiotusentals registrerade handledare, redo att hjälpa dig i nästan alla ämnen, från matematik, kalkyl, geometri och trigonometri till redovisning och grammatik. Superprof har dina handledningsbehov täckta. Endast för allmän kemi finns nästan 15 000 lärare för att hjälpa dig. Om du föredrar onlinehandledning så erbjuder många handledare det också, vilket gör lektionerna mer flexibla och ofta billigare än de klassiska privata.
Det viktigaste när en student startar privata lektioner är att han eller hon utvecklar sina kunskaper, strategier och sitt självförtroende för att lyckas med kemitesten. Den coachning som erbjuds av en privat handledare, från testförberedelser till individualiserad rådgivning, är det perfekta sättet att uppnå dina mål och akademiska framgångar.

Behöver du en lärare i Kemi?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.