Fakta om antika civilisationer

Kultur, religion och livet i tidiga civilisationer När människor tänker på antika världar kommer Egypten, Grekland och Rom ofta upp först. Det finns däremot många fler och äldre. Tar du en historia kurs med en privatlärare kan du fördjupa dig i precis vilken av de antika civilisationerna som du vill. Är du osäker på vilken […]

16 maj 202211 minuters läsmaterial

historia

Historia: historiska händelser som formade vår värld

Historiska händelser som formade vår värld Människor i allmänhet men särskilt i utvecklade länder tenderar att se världen som statisk, oförändrad sedan tidernas begynnelse. Detta är ett postulat som antar att världen verkligen är en utarbetad klädd scen med oföränderliga uppsättningar - i dag var allt som någonsin var och imorgon en fortsättning på i dag. På […]

30 april 20217 minuters läsmaterial

Vill du lära dig mer om Historia?

Som ordspråket säger kan du inte veta vart du ska om du inte vet vart du kommer ifrån. Med det i åtanke, varför inte utöka din historiska kunskap med våra fantastiska artiklar? Oavsett om du studerar för examen i högstadiet, tar historia vid universitetet eller bara vill lära dig om en annan tidsperiod, har vi över 4000 lärare inom historia runt om i hela Sverige. Hitta privatlärare, läxhjälpare, studiecoacher eller handledare i din stad, t.ex; Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås eller få tillgång till alla Sveriges lärare online.

Läs historia med Superprof

Vill du fördjupa dig i historia? Kanske läsa mer om vikingatiden, stormaktstiden eller den franska revolutionen? Inga problem, det fixar vi!

Varför studera historia?

Ämnet historia är mer än en sammanfattning av tidigare händelser. Att studera historia hjälper dig att förstå varför samhället ser ut som det gör idag.

På historielektionerna får du t.ex lära dig varför vissa civilisationer vuxit sig starka medan andra försvunnit helt, varför länder har krigat och hur vissa individer lyckats förändrat samhället till det bättre.

De människor du läser om må ha levt för flera decennier eller århundraden sedan, men konsekvenserna av deras handlingar lever kvar än idag.

Historier från förr ger oss chansen att undvika tidigare generationers misstag. Först när man studerar ett krig i efterhand, är det möjligt att dra slutsatser kring hur konflikten eskalerade och vad konflikten fick för konsekvenser.

Kanske ser du likheter med världens nuvarande ledare och de dilemman de ställs inför? Historien ger oss värdefulla varningssignaler gällande många typer av katastrofer, allt från krig och folkmord till klimatkriser. Att se och analysera dessa mönster kan hjälpa dig att ta ställning i dagens politiska frågor.

Historia är inte alltid lätt, men om du lär dig att uppskatta ämnet kommer du att göra stora framsteg på kort tid.

Lägg inte för mycket energi på att memorera datum, utan försök att fokusera på kronologin och innebörden av de olika händelserna. Många av dessa (både stora och små) har på ett eller annat sätt varit viktiga vändpunkter.

Sveriges historia

Liksom alla länder på den europeiska kontinenten har Sverige präglats av historiskt viktiga händelser. I takt med dessa har vår kultur, våra traditioner och vårt språk tagit den form de har idag. Känner du till några av de största milstolparna i svensk historia?

8000 f.Kr

Från omkring 8 000 f.Kr. bosätter sig de första människorna i Sverige.

800 e.Kr – Vikingatiden börjar

Slutet på den svenska förhistorien följdes både av vikingatiden (750-1050 e. Kr) och den kristna lärans spridning i Skandinavien.

1248 – Birger Magnusson

Birger Magnussons regeringstid börjar. Birger Magnusson, jarl av Sverige, är mest känd som Stockholms grundare.

1397-1523 – Kalmarunionen

Kalmarunionen bildas och förenar hela Skandinavien (Sverige, Finland, Danmark, Norge samt Norges kolonier) under en monark.

1523 – Det moderna Sverige bildas

Gustav Vasa blir kung den 6 juni 1523 varpå han stoppar Kalmarunionen och öppnar upp för Sveriges självständighet som suverän stat.

1700 – Det stora nordiska kriget

Det stora nordiska kriget utkämpas mellan 1700-1721. En koalition ledd av det ryska tsardömet bestrider framgångsrikt det svenska stormaktsväldet i norra, centrala och östra Europa.

1809 – Sverige förlorar Finland

Den 17 september 1809 upphör det svenska styret över Finland genom undertecknandet av Haminafördraget.

1914 – Första världskriget

Sverige, trogen sin långvariga neutralitetspolitik sedan Napoleonkrigen, förblir neutralt under hela första världskriget mellan den 28 juli 1914 och den 11 november 1918.

1974 – Monarkens befogenheter avskaffas

Sverige tar officiellt bort alla befogenheter från monarken och överför rättigheterna till folket. Monarkin kvarstår, men enbart av ceremoniell karaktär.

Hur mycket historia läser man i skolan?

Du har säkert redan bekantat dig med digerdöden, ryska tsarer, egyptiska faraoner, franska upprorsmän och suffragetter?

Historia undervisas under hela grundskolan i Sverige. Alla gymnasieprogram innehåller därefter minst en historiekurs. Skolverkets innehållskrav rör allt från forntiden och antiken till den industriella revolutionen.

För att bli godkänd på gymnasienivå ska du kunna redogöra för förändringsprocesser, händelser och personer under olika tidsperioder. Du ska även kunna redogöra för orsaker och konsekvenser samt ge exempel på samband mellan skeende och nutid.

Du måste kunna kritiskt granska, tolka och använda olika slags källmaterial, i både digital och annan form.

Om du pluggar historia just nu kanske allt detta låter överväldigande, men oroa dig inte vi har goda nyheter. Det finns mycket du kan göra för att bli bättre på historia och höja din betyg. Ta en titt nedan!

Tips när du läser historia

För det första är det viktigt att du är uppmärksam på lektionerna. Detta kan tyckas självklart, men kom ihåg att det kan bli svårt att förstå helheten om du missar viktiga detaljer. Ta anteckningar och ställ frågor när du inte hänger med.

För det andra kan det vara smart att undersöka alternativa läromedel. Du måste naturligtvis göra dina läxor och förhålla dig till kursmaterialet men det finns många sätt att lära sig historia.

Gillar du att läsa? Det finns tusentals självbiografier och spännande skönlitteratur som behandlar olika historiska händelser. Man kan även lära sig mycket via serier och filmer. Allt blir lättare när man har roligt, eller hur?

Ett annat tips när du pluggar historia, är att inte fokusera för mycket på datum. Gör istället ditt bästa för hålla koll på kronologin.

Historia är ett fascinerande, roligt och samhällsviktigt ämne som du kommer ha stor nytta av livet ut. Om du behöver extra hjälp finns våra lärare här för dig!