Utmärkt
recensioner på

Få läxhjälp historia online eller på plats med Superprofs privatlärare

Se fler lärare

5.0 /5

Superprofs fantastiska lärare i historia har ett genomsnittsbetyg på 5.0 stjärnor baserat på fler än 25 elevrecensioner.

196 kr/h

Bra priser: 99% av lärarna erbjuder första lektionen gratis med ett genomsnittspris på 196 kr/h

3 h

Snabba svar! Våra lärare ger dig vanligtvis besked inom 3h.

Att lära sig historia har aldrig
varit så enkelt

2. Planera dina lektioner i Historia

Först när läraren bekräftat sin tillgänglighet får du tillgäng till hens kontaktinformation. Tillsammans kan ni diskutera upplägget och organisera lektionerna. Var tydlig med dina önskemål!

3. Lär dig nya saker om Humaniora och samhällsvetenskap.

Superprofs Elevpass är ett abonnemang som ger dig obegränsad tillgång till alla privatlärare inom alla ämnen. Passa på att upptäcka nya ämnen med fantastiska människor.

Vanliga frågor och svar

💰Vad kostar privatlektioner i historia ?

Genomsnittspriset för en kurs i historia är 196 kronor.


Priserna varierar beroende på faktorer som: 

 • Privatlärarens erfarenhet som lärare och inom historia
 • Var kursen sker (online eller hemma), samt beroende på geografisk plats
 • Kursernas längd och frekvens på lektionerna

97% av lärarna erbjuder första lektionen gratis.


Upptäck priserna för lärare nära dig.

💡 Varför ska jag ta lektioner i Historia ?

Historia med en erfaren lärare ger dig möjligheten att utvecklas snabbare.


Du väljer din lärare och planerar kursen och lektionerna tillsammans. Både upplägg och om huruvida nu ska mötas online eller på plats.  


En kursförfrågan låter dig chatta direkt med läraren för att organisera lektioner på det sätt som passar er.


Vår sökfunktion hjälper dig att hitta rätt privatlärare. Sök bland miljontals lärare i hela världen eller hitta någon som bor nära. 


Starta din sökning enkelt, med ett klick.

💻 Kan jag lära mig historia online?

Majoriteten av våra lärare i historia erbjuder kurser inom


Historia lektioner online.


Tveka inte att konsultera deras annonser eller att sortera i sökresultaten ("webbkamera" -filtret) för att upptäcka kurserna i  Historia   som finns tillgängliga via webbkamera. 

🎓 Hur många lärare är tillgängliga för privatlektioner i historia ?

197 privatlärare i historia erbjuder kurser på Superprof. 


Välj bland alla tillgängliga profiler och ta kontakt med dem som du anser passar dina behov och önskemål allra bäst.


Välj mellan 197 profiler.

✒️ Vilket genomsnittsbetyg har våra lärare i historia ?

Bland 25 olika recensioner, har eleverna gett ett genomsnittsbetyg på 5.0 av 5.


Skulle ett problem uppstå med undervisningen, är vår kundservice alltid tillgänglig på vardagar för att hjälpa till att hitta en lösning så snabbt som möjligt.


För varje ämne kan du se recensionerna av eleverna.

Vill du lära dig historia ?

Du har många talangfulla lärare i historia att välja mellan!

Se fler lärare Nu kör vi!

Få läxhjälp historia eller fördjupa dig i historiska händelser med en privatlärare

"Vi behöver ha kunskaper om människor, samhällen och idéer förr i tiden, bland annat för att det kan ge vår egen tid – vår egen lilla bubbla – nyttig kritik och rimliga proportioner. Vi vidgar oss i rummet för att få vidare perspektiv och ökade insikter. Varför skall vi då inte också vidga vårt synfält i tid, bakåt, för att bli berikade med andra insikter än de som ligger just framför näsan?"

Citatet kommer från Eva Österberg, vinnare av Stora Historiepriset 2008. Hon sätter ord på någonting som många har konstaterat är sant, och i korta drag kan man sammanfatta det såhär: Genom att studera det förflutna får vi en större förståelse för nutid- och framtid.
I Sverige läser vi historia som en del av ämnet samhällskunskap. Som barn har många av oss svårt att hitta ett genuint intresse för historien, och avfärdar det ofta som tråkigt, ointressant och meningslöst. Men när samma barn blir vuxna så är det vanligt att man tänker om och inser att det förflutna säger mer om nuet än man först trodde.

Man märker också när man är äldre att man har stor glädje av att vara kunnig inom historia. Vill du kunna briljera på fredagsquizet med arbetspolarna? Eller vill du kunna förstå vad din historie-galna farbror menar när han refererar till Mongolerövringarna? Kanske vill du lära dig om historia för att klara av ditt nästa historieprov? Eller behöver du helt enkelt läsa upp dina historiebetyg för att komma in på din drömutbildning? Oavsett vad så är det aldrig för sent att lära sig. Häng med, så går vi igenom det ytterligare!

Historia är studerandet av förändring över tid, och det täcker alla aspekter av den mänskliga civilisationen. Politiska, sociala, ekonomiska, vetenskapliga, teknologiska, medicinska, kulturella, intellektuella, religiösa och militära utvecklingar är alla en del av historien. Vanligtvis brukar historiker specialisera sig på en särskilt aspekt av historien, en särskilt tidsperiod eller en särskild geografisk region. Icke-historiker säger ofta att "historien upprepar sig", eller att "saker har alltid varit såhär". Historien kan inte upprepa sig själv eftersom historien inte är en levande, tänkande varelse. Historia är ett intellektuellt ämne som praktiseras av historiker som försöker förstå sig på det förflutna.

Icke-historiker pratar ofta på ett romantiserande sätt om det förflutna, och man talar om "den gamla goda tiden". Man tror helt enkelt att det generellt sett var bättre förr än vad det är nu. Andra ser historien och vår tidslinje som ständigt utvecklandes, som om det blir bättre och bättre hela tiden. Människor av alla tidsepoker har lyckats med fantastiska, enastående saker samtidigt som man har begått hemska handlingar och bedrövliga misstag - därav kan historien inte bli kategoriserad som antingen progressiv eller regressiv.

Svensk historia

Historia är ett enormt brett ämne och innefattar många olika samhällen, nationer och civilisationer. Men eftersom vi är i Sverige går vi nu igenom lite om svensk historia.

De första fynden av mänskligt liv i det område som idag utgör Sverige har påträffats i Skåne och är upp till 13 000 år gamla. Den romerske historikern Tacitus är den första som i skrift omkring år 100 e Kr refererar till svenskarna, de vapenföra svionerna i norr, vilka romarna hade handelsutbyte med.
Från 1500-talet framträdde en stat med mer centralstyrd förvaltning och ärftlig kungamakt, och på 1600-talet gjordes erövringar utomlands. Stormaktsväldet kollapsade på 1800-talet förlorade Sverige även Finland, som då hade ingått i riket i 500 år. Sverige fick i slutet av århundradet en tvåkammarriksdag och allmän rösträtt blev infört du ska 1921. Från 1930-talet var Socialdemokraterna ett dominerande parti.

Man brukar dela in svensk historia i olika delar.

 • Svensk förhistoria
 • Medeltiden (1050-1520)
 • Äldre vasatid (1521-1611)
 • Stormaktstiden (1611-1718)
 • Frihetstiden (1718-1772)
 • Gustavianska tiden (1772-1809)
 • Unionstiden (1809-1905)
 • Demokratins genombrott (1905-1920)
 • Mellankrigstid och andra världskrig (1920-1945)

Historia förbereder dig för många yrken

En vanligt felbedömning av historiekunskap är att det är svårt att applicera på arbetslivet. Många tror att man enbart har möjlighet att arbeta som historielärare eller möjligtvis bibliotikarie efter att man tagit en kandidatexamen i historia. Detta är helt enkelt inte sant, vilket många framgångsrika historiekandidater kan intyga. Det finns ett stort värde i att vara kunnig i historia på arbetsmarknaden, och en historieutbildning erbjuder ofta direkta- och indirekta vägar till sysselsättning. De färdigheter och kunskaper som förvärvats genom att studera historia värderas av oerhört många yrken.

Då man genom att studera historia anskaffar sig goda skriv- och kommunikationskunskaper, och därtill en bra förståelse för omvärlden, kan man därefter utvecklas att bli framgångsrik som författare, redaktör, innehållschef, marknadsförare... ja, i princip alla intellektuella yrken. Många blir enastående forskare, informationschefer och administratörer.

Hur man studerar historia

Om du redan innan var intresserad av att studera historia hoppas jag att du nu genom att ha läst denna text blivit än mer intresserad och nyfiken. Det finns många sätt att studera historia på. Man kan göra det på egen hand genom att läsa böcker, man kan få mycket nyttig information via internet eller anmäla sig till en kurs på till exempel komvux.

Men för att optimera din inlärningsprocess är det smart att anlita en privatlärare. En privatlärare kan anpassa undervisningen helt och hållet efter dina behov, dina nuvarande kunskapshål, ditt intresse och framförallt dina ambitioner. Istället för att anpassa dig efter andras tempo kan med en egen privatlärare sätta ditt eget tempo och lära dig om historien i den takt som passar dig.

Hitta din privatlärare i historia på Superprof

På Superprof finns mängder av privatlärare inom en lång rad olika ämnen, däribland historia. I Sverige finns det anmälda privatlärare i många olika städer som har historia som sitt expertområde, och genom att anlita en av dessa kan du sätta igång direkt!

Sök igenom profilerna på vår sida och jämför de olika lärarna för att se vem som passar dina behov bäst. Jämför pris, var de befinner sig, hur de undervisar och vilken typ av historia de är mest kunniga inom. Därefter bokar du in din första träff. Många av våra lärare erbjuder första lektionen gratis, vilket är en oerhört bra sak för dig som letar efter en privatlärare som matchar just dina behov och dina preferenser.

Med detta i åtanke finns det inte så mycket att orda om - leta rätt på din privatlärare idag och sätt fart mot att bli en kunnig historiker. Kunskapen väntar på dig!

 

 

 

 

Vad vill du lära dig?