”Du är vad du delar.” - CW Leadbeater

Om vi ​​i vardagen regelbundet bär olika masker, beroende på vilka människor vi omger oss med, så är det ännu mer sant för sociala medier. På internet kan vi uppfinna oss själva helt igen. Så: är du redo att ta på dig en ny (ansikts)mask och ta reda på allt det finns att ta reda på om det största social nätverket: Facebook?

De bästa lärarna i Datavetenskap tillgängliga
Ali hassan
5
5 (2 recensioner)
Ali hassan
150 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Niklas
5
5 (1 recensioner)
Niklas
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Johannes
Johannes
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Arthur
Arthur
220 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hussein
Hussein
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Syeda
Syeda
170 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Henrik
Henrik
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Emil
Emil
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ali hassan
5
5 (2 recensioner)
Ali hassan
150 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Niklas
5
5 (1 recensioner)
Niklas
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Johannes
Johannes
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Arthur
Arthur
220 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hussein
Hussein
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Syeda
Syeda
170 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Henrik
Henrik
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Emil
Emil
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Facebook: En historia

Oavsett om du bara vill ladda ner Facebook-appen för att hålla koll på familjen eller skapa en egen Facebook-grupp, kommer du snart att dra på dig den sociala medier-febern.

Facebook skapades 2004 och firade sin 17-årsdag den 3 februari 2021. Mark Zuckerberg är uppfinnaren och VD för webbplatsen för sociala nätverk. År 2017 var det den tredje mest besökta webbplatsen bakom Google och YouTube och har från och med juni 2017 mer än 2 miljarder användare världen över. Facebook skapades vid Harvard University och designades först som ett sätt för studenter att ansluta till ett nätverk. Det öppnade sig först för andra universitet, innan det blev tillgängligt för allmänheten i september 2006. Alla med en e-postadress och över 13 års ålder kan skapa ett Facebook-konto.

I april 2008 såg Facebook Messenger-appen dagens ljus. Det är en chattapp som låter dig prata med dina Facebook-vänner i en privat konversation.

Vad är Facebook bra till?

Webbplatsens namn är hämtat från broschyrer med personalens och studentens namn och bild, något som delas ut i början av högskolan på amerikanska universitet. Facebook låter sina användare publicera bilder, YouTube-videor, personliga annonser, dokument; utbyta meddelanden, skapa och gå med i grupper, skapa professionella webbplatser och så vidare... Målet bakom ett socialt nätverk är att länka ihop människor. Facebook låter sina användare ange personuppgifter som förhållandestatus, vart de studerade och deras intressen.

Varför använda Facebook?

Det finns många anledningar till att använda Facebook:

 • Att hålla kontakten med vänner och familj
 • För att  kontakta barndomsvänner eller vänner du har tappat kontakten med
 • Att uttrycka dig själv och dela dina passioner via din Facebook-sida och profil
 • Att hålla dig informerad om viktiga händelser bland dina kontakter
 • För att utbyta privata nyheter med dina vänner via Messenger, Facebook-chattboxen
 • Att läsa nyhetsartiklar som intresserar dig genom att följa eller "gilla" sidorna i den nyhetskanal du är intresserad av, och fördjupa dig inom ett ämne.
 • För att nå ut med ditt företag, visa annonser och kommunicera information till dina kunder och potentiella kunder via en Facebook-sida
 • Att hitta hjälp när du stöter på ett problem genom att använda Facebook-grupper som skapats i det syftet
 • Att köpa, sälja eller byta saker genom köp / säljgrupper

Användningen av sociala medier är obegränsat!

dator
Oavsett om du bara vill ladda ner Facebook-appen för att hålla koll på familjen eller skapa en egen Facebook-grupp, kommer du snart att dra på dig den sociala medier-febern. Bild: Unsplash

Hur skapar man ett Facebook-konto?

Sen det utvecklades har Facebook lagt till nya funktioner men också jobbat på att förenkla skapandet av konton för att locka fler Internetanvändare till webbplatsen och behålla dem.

Skapa ett Facebook-konto på datorn

Att skapa ditt eget Facebook-konto kräver inga speciella IT-färdigheter. Det finns inget behov av att vara ett programmeringssnille för att skapa ett konto.

Det är relativt enkelt om du följer dessa enkla steg:

 • Gå till din sökmotor, Google, Yahoo, Ecosia, och skriv in "facebook" i sökfältet och klicka sedan på länken som kommer upp ELLER
 • Skriv “www.facebook.com” i webbadressfältet
 • Facebooksidan kommer att visas. Den är uppdelad i två: högst upp till höger hittar du en knapp som heter "logga in" för när du redan har ett konto; nere till höger visas ett registreringsformulär. Observera att registreringen och använndandet är gratis: Facebook finansieras genom annonser.
 • Ange ditt för- och efternamn; de kommer att visas på din Facebook-profil och i Facebook-sökmotorn i den ordning du angav dem. Så kom ihåg, förnamn, sedan efternamn, vänd dem inte - personer som letar efter dig är mer benägna att ange ditt namn i den ordningen. Om du hellre använder en pseudonym kan du göra det. Det är möjligt att byta namn var 60:e dag.
 • Sedan anger  du antingen ditt mobiltelefonnummer eller din e-postadress: välj ett telefonnummer eller e-postadress som du kontrollerar regelbundet i fall du glömmer ditt lösenord och är i behov av att få det skickat till dig. Det är också där du kommer att informeras om någon har hackat ditt konto. Om du bestämmer dig för att använda din e-postadress kommer en ny ruta att visas som ber dig att bekräfta den.
 • Du måste då välja ett lösenord för Facebook. Den måste vara minst 6 tecken lång och innehålla bokstäver och skiljetecken. För bättre säkerhet, välj ett komplicerat lösenord och undvik saker som din födelsedag eller annan information som en främling lätt kan komma åt genom att surfa på Internet (namnet på din hund, din mans födelsedag ...) Ange ditt födelsedatum. Facebook är stängt för personer under 13 år. Ange sedan ditt kön.
 • Klicka på knappen ”Skapa konto” .
 • Du kommer att bli ombedd att bekräfta ditt konto via ett meddelande i din inkorg. Följ länken och klicka på knappen "Bekräfta konto"

Att skapa ett Facebook-konto på en smartphone eller surfplatta liknar det som beskrivs här. Gå bara till AppleStore eller Playstore för att ladda ner appen.

Hitta vänner på Facebook

När du har bekräftat ditt Facebook-konto har du öppnat ett fönster mot en ny värld. Du kan bjuda in människor att bli dina vänner. Ditt Facebook-konto är länkat till din e-postadress, så första gången du loggar in kommer det sociala nätverket att föreslå vänner till dig från din adressbok som redan finns på Facebook. Du kan sedan välja att "lägga till" dem som vänner (eller inte). Du kan också hoppa över detta steg genom att klicka på "nästa" längst ned till höger.

dator
Att skapa ditt eget Facebook-konto kräver inga speciella IT-färdigheter. Det finns inget behov av att vara ett programmeringssnille för att skapa ett konto, det är väldigt enkelt och kan göras via din telefon också. Bild: Unsplash

Hur man använder Facebook

När du är klar med att skapa ditt konto kommer du att bli ombedd att utarbeta din profilsida.

Skapa din profilsida

Så vilken information ska du ange på din Facebook-profil?

Lägg till en profilbild eller bild: välj en ny så att personer som känner dig känner igen dig och kan acceptera din vänförfrågan. Du kan också lägga till en omslagsbild, av exempelvis din familj, ett trevligt landskap från din senaste helgdag eller vad som helst. Överst till höger kan du också ändra din profil: du kommer att bli ombedd att skriva en kort biografi som beskriver dig själv med några ord, att välja en utvald bild (några av dina favoritbilder som hjälper människor att lära känna dig bättre) och du kan ändra din "om"-sida.
På sidan "om" kan du ange:

 • Var du studerade och var du arbetar: arbetsplats, kompetens, universitet, skola
 • Platser du har bott på: födelseplats, nuvarande stad.
 • Allmän information: din e-post visas inte i din profil, men du kan välja att göra den synlig tillsammans med ditt telefonnummer, adress, webbplats (vi rekommenderar att du publicerar dessa endast om du skapar en företagssida); religion, politiska åsikter.
 • Familj och förhållande: din relationsstatus och familjemedlemmar
 • Detaljer om dig
 • Viktiga livsupplevelser (din födelsedag anges vanligtvis som standard).

Viss annan information kan noteras, såsom sport, musik, filmer, TV-program, böcker - din profil är ett ID-kort; det är upp till dig att bestämma vad du vill dela med dina vänner eller potentiella kunder.

Om offentliga eller privata profiler på Facebook

Vem ser dina Facebook-inlägg?

Observera att för närvarande är allt du har publicerat synligt för dina vänner. Det här är standardinställningen när du skapar ett Facebook-konto. För att ändra publiken för ditt inlägg, klicka bara på knappen märkt "vänner" och välj mellan:

 • Offentlig (alla kan se dina inlägg, även personer som inte finns i din vänlista)
 • Vänner
 • Vänner utom (du kan dölja ditt inlägg för en eller flera personer - till exempel när du planerar en överraskningsfödelsedagsfest)
 • Vänner och deras vänner
 • Bara jag (om det bara är ett memo för dig själv)

Hur man publicerar på Facebook

När du har skapat ditt konto, skapat din profil och redan hittat några vänner, då är det dags att lägga upp ditt första innehåll!

 • Gå till din profil eller startsida
 • Hitta rutan för gränssnitt för inlägg
 • För att skicka ett textmeddelande, klicka helt enkelt inuti rutan och skriv ditt meddelande.

Du kan också:

 • Lägg till en bild eller en video
 • Ange din geografiska plats
 • Lägg märke till ditt humör eller din aktivitet (glad, våghalsig, dricker en öl ...)
 • Tagga vänner
 • Lägg upp en GIF eller en klistermärke
 • Be om rekommendationer
 • Gör en undersökning
 • Svara på frågor
 • Tagga ett evenemang

För att tagga någon i ditt inlägg kan du helt enkelt använda @ + persons användarnamn så får personen i fråga ett meddelande om att han har taggats. Taggar fungerar också på evenemang.

Hashtags fungerar på Facebook, även om de inte är lika vanliga som på Twitter eller Instagram.

Om du lägger upp en länk till en artikel kommer ditt flöde automatiskt att visa en bild som tagits från artikeln tillsammans med din kommentar till den.

Att testa sig fram är bästa sättet att lära sig. Gör du det kommer du snart att ha tagit reda på allt som finns att veta om webbplatsens funktioner, men även allt du behöver veta om de olika tillbehören för din dator som kan komma väl till hands när du använder Facebook.

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.