Datorn har utvecklats mycket sedan starten. Du kan nu skapa din egen dator på specifikationer beroende på om du vill redigera videor eller ha en avancerad spelmaskin. Men vad är en dator egentligen gjord av? Hur fungerar det?

Här är några svar som hjälper dig att bli expert på hårdvaran.

De bästa lärarna i Datavetenskap tillgängliga
Niklas
5
5 (1 recensioner)
Niklas
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hussein
Hussein
100 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Henrik
Henrik
100 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emil
Emil
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Albin
Albin
119 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ernes
Ernes
95 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Peter
Peter
50 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Niklas
5
5 (1 recensioner)
Niklas
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hussein
Hussein
100 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Henrik
Henrik
100 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emil
Emil
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Albin
Albin
119 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ernes
Ernes
95 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Peter
Peter
50 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Vad är en dator?

En dator är i grunden en maskin som utför operationer och beräkningar. Det är faktiskt en mycket komplex kalkylator. Numera kan en dator vara en PC eller en Mac - men alla rivaliteter åt sidan, de är båda samma sak i grund och botten: låt oss ta en stund att komma ihåg att PC helt enkelt betyder persondator. Det är där för en privat användare. Den användaren kan få den att utföra komplexa operationer och interagera med den med hjälp av olika hårdvaru- och programgränssnitt. Det uppträdde först i början av 1980-talet när IBM lanserade sin första PC. Till skillnad från de andra "mikrodatorer" av tiden var dessa datorer gjorda av standardkomponenter som var lätta att duplicera. Idag är PC:n (vare sig från Apple eller annat företag som Asus eller Dell) fortfarande den vanligaste typen av dator som används. Det finns naturligtvis en myriad av andra datortyper - till exempel en bils fordonsdator eller datorn som driver industriella robotar eller tunnelbanan.

Vad består en dator av?

Oavsett om det är en PC, en stationär enhet eller en bärbar dator, har alla datorer samma komponenter:

 • En skärm eller bildskärm
 • Ett tangentbord
 • En mus eller pekplatta / styrboll för bärbara datorer
 • En central enhet - datorns hjärta och sinne

Datorskärmen

Monitorn är den del av datorn som visar data. Det är en del av gränssnittet mellan människa och maskin. Det är tack vare datorskärmen som användaren kan interagera med datorn. Att skriva på tangentbordet eller använda en mus ändrar data som visas i enlighet med detta. Bildskärmar kan variera mycket i storlek. Siffrorna - vanligtvis angivna i tum - anger skärmens diagonal. Det finns mycket kompakta bärbara skärmar: 10 tum för de minsta bärbara datorerna och netbooks. Kontorsdatorer börjar cirka 15 tum och kan gå upp till 27 tum eller mer, särskilt om du bestämmer dig för att ansluta datorn till en TV-skärm.

Upplösning och priser varierar också. Till exempel har en 24-tumsskärm vanligtvis en upplösning på 1920 x 1080 pixlar eller högupplöst. Skärmar kan anslutas med VGA-, DVi- eller HDMI-anslutningar. Du bör räkna med cirka 700-1500 kronor för en anständig datorskärm.

dator
Tangentbord har i allmänhet cirka hundra tangenter: bokstäverna i alfabetet, siffror, skiljetecken och specialfunktioner. Det är på sätt och vis en ättling till skrivmaskinen. Bild: Unsplash

Tangentbordet

En av datorns externa hårdvarukomponenter. Det låter dig skriva text och kommunicera med datorn. Tangentbord har i allmänhet cirka hundra tangenter: bokstäverna i alfabetet, siffror, skiljetecken och specialfunktioner. Det är på sätt och vis en ättling till skrivmaskinen. Det finns flera typer av tangentbord: trådlöst eller inte, med pekplatta eller utan, speltangentbord, specialtangentbord med ytterligare tangenter och funktioner. Installationen av tangentbord varierar beroende på vilket språk: engelsktalande länder använder QWERTY-tangentbord (de första bokstäverna i den översta raden); andra länder har andra inställningar. För ett tangentbord av hög kvalitet räkna mellan 200-400 kronor (speltangentbord börjar omkring 400 kronor).

Datormusen

Musen gör så att du kan flytta markören (det lilla pilen) på bildskärmen. Den låter dig placera den över vissa element och välja dem genom att klicka på vänster knapp ("vänsterklicka") eller komma åt vissa funktioner genom att klicka på den högra ("högerklicka). De flesta har ett litet hjul i mitten som låter dig rulla upp och ner i textdokument och webbplatser (vissa har en pekplatta i mitten istället). Musen har ett rörelseobjekt på undersidan. Idag är de vanligtvis optiska eller laserbaserade, men vissa kommer kanske ihåg bollen. Du kan köpa plug-in-mus som ansluter till din dator med en tråd och trådlösa mus som du bara behöver ansluta en liten captor till en USB-port och se till att den är laddad eller byta batterier då och då. En musmatta kan hjälpa musen att spåra korrekt om ytan på skrivbordet är lite grov eller ovanlig. Bärbara datorer och netbooks behöver kanske inte en mus: de har ofta en styrboll eller pekplatta precis under tangentbordet som uppfyller den rollen.

En bra mus kostar 80-150 kronor.

Datorns centralenhet

Detta är höljet som innehåller allt elektroniskt material som behövs för att datorn ska fungera. Tangentbordet, bildskärmen och musen är anslutna till det - med kablar eller via en trådlös anslutning (till exempel Bluetooth). Det är också här du ansluter USB-enheter och där din CD-ROM / BlueRay-spelare finns (förutsatt att du fortfarande har något så gammaldags). Nu grupperar vissa datorer allt, och centralenheten kan ibland integreras i bildskärmen (till exempel iMac) eller under tangentbordet (bärbara datorer). Centralenheten kommer att innehålla CPU (hjärnan), hårddisken (minne), moderkortet (centrala nervsystemet) och kraftenheten (hjärta och lungor).

En centralenhets anatomi

PC-komponenter är inte synliga från utsidan - du måste öppna höljet för att se vilken elektronik som får det att fungera. Under den hittar du:

 • En CPU eller central processorenhet (Intel-processor, AMD-processor, mikroprocessor ...)
 • En intern hårddisk (till exempel SSD)
 • Ett moderkort (Asus-moderkort, Intel-moderkort, Socket-moderkort, MSI-moderkort ...)
 • En kraftenhet
 • RAM-minne
 • Ett grafikkort, ljudkort och nätverkskort

Processorn

Central Processing Unit eller CPU är datorns hjärna. Det organiserar datautbytet mellan de olika komponenterna (RAM, hårddisk, grafikkort ...)

Dess huvuduppgifter är:

 • Åtkomst till data lagrad i minnet
 • Bearbetar data
 • Lagring av data i minnet

Det är processorn som gör beräkningarna som gör att användaren kan interagera med datorn och visa data på monitorn. I skrivande stund kan processorer nå 3Ghz och vissa datorer har flera processorer som arbetar tillsammans. Detta betyder att de kan bearbeta miljarder informationspaket per sekund och göra komplicerade beräkningar som just nu är banbrytande inom framsteg inom vetenskap och medicin. Din datorkraft beror på vilken typ av processor du har.

dator
Datorn har utvecklats mycket sedan starten. Du kan nu skapa din egen dator på specifikationer beroende på om du vill redigera videor eller ha en avancerad spelmaskin. Men vad är en dator egentligen gjord av? Hur fungerar det? Bild: Unsplash

Din dators hårddisk

Även om det är viktigt att överväga vilken typ av processor som är integrerad i din dator, glöm inte att titta på dess hårddisk också. Det är din dators långtidsminne. Dess roll är att spara data. Hårddisken innehåller operativsystemet, oavsett om det är Windows, MacOS eller Linux, programmen du installerade, dina filer och andra data. Den lagrar information med hjälp av ett binärt system. Idag kan du spara flera terabyte information (över 1 000 gigabyte), motsvarande hundratusentals fotografier, tusentals videor eller miljoner textdokument.

Det finns flera typer av hårddiskar:

 • Klassiska hårddiskar: de innehåller mekaniska delar inklusive ett läshuvud som placerar magnetiska skivor för att läsa och skriva data
 • SSD- hårddiskar: utan mekaniska delar kan de hämta data snabbare
 • Externa hårddiskar: säkerhetskopiera dina data och din interna hårddisk

Moderkortet

Det är huvudkomponenten i centralenheten. Den centraliserar och bearbetar data som utbyts i datorn med hjälp av processorn, som är ansluten till den. Den länkar ihop hårddisken, musen, tangentbordet, nätverket, USB-portarna etc. tillsammans. Detta är det centrala nervsystemet som alla andra datorkomponenter är anslutna till. Moderkortet är en tryckt krets ansluten till en chipset (en uppsättning komponenter som styr nästan hela moderkortet). Chipsetkomponenterna löds direkt på moderkortet, och det är de som dikterar vilken typ av processorer och minneschips som kan användas med den här datorn. Från och med 1995 använder nästan alla moderkort ATX-formatet.

Datorns strömförsörjningsenhet

Självklart fungerar ingenting utan elektricitet. Din dator får sin ström genom strömförsörjningen. Den omvandlar strömmen från vägguttaget till rätt spänning för datorn och skickar den vidare till moderkortet. Den är också direkt kopplad till vissa mekaniska komponenter som CD-ROM-enheten. Omvandling av strömmen resulterar i en förlust av energi som tar formen av värme. Därför installeras också ett ventilationssystem i en angränsande enhet som matar ut den varma luften genom datorns baksida. 400 watt räcker vanligtvis, men vissa strömförsörjningsenheter kan gå upp till 1000 watt!

Arbetsminne eller RAM

RAM (Random Access Memory) är en typ av flyktigt minne som processorn har åtkomst till. Den lagrar de data som för närvarande används.

RAM:s särdrag är:

 • Dess snabba åtkomsthastighet
 • Dess tillfälliga aspekt: ​​all data i RAM-minnet går förlorat när datorn stängs av.
 • RAM-minneskort varierar från 256 megabyte till 2 gigabyte beroende på processor, moderkortets datorkapacitet och hur du använder din dator.

Grafikkortet

Om du är en spelare är ett bra grafikkort viktigt. Det tar över konvertering av datorkod till visuell data, vilket tar en del av arbetsbelastningen från processorn, som kan använda ledig kapacitet för att ladda andra speldata. Ett grafikkort är användbart så snart du arbetar med högkvalitativa bilder - till exempel som grafisk formgivare eller som skrivare. Alternativt kan moderkortets chipset också integrera ett grafikkort.

Ytterligare datordelar

Dessa dagar har alla datorer en webbkamera. Men det finns andra enheter du kan ansluta till din dator för att utöka dess funktioner:

 • En skrivare
 • En skanner
 • En webbkamera (vanligtvis integrerad på skärmen)
 • En Internetanslutning (via tråd eller WiFi)
 • USB (Universal Serial Bus)-sticka eller andra enheter
 • Ett minneskort
 • En styrenhet.

Idag kan nästan all extern hårdvara anslutas via USB-porten - så du behöver inte längre gissa vilken port du ska använda för din mus eller skrivare! Är du intresserad av att lära dig mer om de mest kända programmerarna i världen? Eller vet du kanske allt du behöver veta om Facebook? Vi har skrivit artiklar om det med så missa inte att läsa dem också!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.