What’s the use of the Internet - apart from going on the Internet…
- Jacob Berger, Transfert magazin, January 1999

Få sakar i vår tid har gått så snabbt som den digitala utvecklingen. På bara några år har allt förändrats, och många skulle ha svårt att tänka sig en värld utan teknologi.

Tvåtusentalet kommer med största sannolikhet gå till historien som tiden för 'den digitala revolutionen', och teknologins enorma framväxt gör det svårt kunna visualisera hur framtiden kommer se ut.

På bara några år har vi nått en värld där en stor del av jordens befolkning på ett eller annat sätt har tillgång till en internetuppkoppling. Såväl privatpersoner som företag. Och världen har aldrig känts närmare och mer sammankopplad.

Det finns dock, som vi vet, även baksidor med detta. En känsla av distans till verkligheten, övervakningssamhället, det faktum att 'internet aldrig glömmer', virus, bedrägeri, pornografi. Internet bör framförallt ses som ett verktyg som kan användas till både bra och dåliga saker. Därför måste vi alla ta vårt ansvar, och se till att vara informerade.

Internet kan vara till stor hjälp när du försöker hitta den där jackan som var slut i din storlek i butiken, när samlare försöker hitta nischade objekt, när människor på mer avlägsna platser vill känna närmare andra, eller när människor som av olika skäl inte kan ta sig till eller från jobbet istället kan jobba hemifrån. Det sistnämnda kan också ha en positiv inverkan på miljön. Dock kvarstår fortfarande problemet med internet som en plattform för kriminalitet. 

Allt från pedofiler till piratkopierare - internet har öppnat upp dörrarna för nya former av kriminalitet. 

Det är enkelt att trampa fel och hamna i händerna på hackare och andra cyberskurkar, och det är inget att skämmas för om du någonsin råkar bli en av de olyckliga. Men här har vi samlat ett gäng artiklar som förhoppningsvis kan förebygga dessa situationer! 

Här kan du hitta våra kurser i datakunskap, där vi bland annat går igenom datasäkerhet.

De bästa lärarna i Datavetenskap tillgängliga
Niklas
5
5 (1 recensioner)
Niklas
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hussein
Hussein
100 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Henrik
Henrik
100 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emil
Emil
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Albin
Albin
119 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ernes
Ernes
95 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Peter
Peter
50 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Niklas
5
5 (1 recensioner)
Niklas
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hussein
Hussein
100 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Henrik
Henrik
100 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emil
Emil
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Albin
Albin
119 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ernes
Ernes
95 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Peter
Peter
50 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Den Bästa Webbläsaren för Just Dina Behov

Alla behöver vi olika hjälpmedel för att ta oss fram i livet.

Detsamma gäller för när du surfar runt på internet. För att kunna göra detta behöver du en webbläsare, som översätter koderna till förståelig programvara!

Nedan listar vi några grundläggande fakta om detta.

Innan du kan börja surfa runt på webben behöver du en webbläsare (källa: unsplash)

Tillgång till internetanslutning sprider sig som löpeld globalt. Något som tidigare främst associerats med stora städer finns nu på de mest oanade platserna, och de senaste åren har stora skatteanslag gått till anslutning på mer avlägsna platser.

Men även om internet sprider sig snabbt - och i teorin dessutom bör fungera snabbare för användare, finns det något som motsäger detta. En biverkning av internets utbredning är att företag tar tillfället i akt, och använder internetplattformar för reklam. Dessa annonser, pop-ups och videos gör i sin tur att internet ter sig långsammare för användarna.

Även om du tror dig börja förstå datorer och internet - är det bra att veta att det du ser inte är hela sanningen. Det finns en uppsjö saker som gömmer sig i koderna bakom det du ser. Det mesta är helt ofarligt, men det finns också andra saker som är mindre trevliga.

Som student i datakunskap lär man sig alla möjliga former av programmering. Och liksom för talade språk finns en uppsjö 'programmeringsspråk' såsom HTML, PHP och xHTML. Och eftersom webbläsare är designade på olika vis, och översätter dessa kodningsspråk med olika medel - kan de te sig olika beroende på vilken webbläsare du väljer att använda. Det kan även vara så att vissa buggar endast uppstår i vissa webbläsare, etc.

Därför kan det vara bra att:

  1. Göra ett aktivt val av webbläsare, beroende på dina användningsområden
  2. Ha fler än en webbläsare att byta mellan - sannolikheten för irriterande problem minskar då drastiskt

Detta är något du lär dig mer om genom att läsa denna artikel, eller genom några av våra kurser i datakunskap som du hittar här...

Det finns en hel uppsjö webbläsare, alla med unika för- och nackdelar (källa: unsplash)

Något att ha i åtanke är webbläsare, liksom alla annat här i livet, är en vanesak. Och många verkar ha ganska starka åsikter kring vilket som är den absolut bästa. Detta är dock något som för det första är subjektivt, och för det andra bör bestämmas utifrån dina specifika förutsättningar. Beroende på vilken dator du har, vilket operativsystem och dina vanligaste användingsområden.

Därför behöver den webbläsaren som är bäst för din kompis inte vara den bästa för dig. På samma sätt behöver inte webbläsaren som är förinstallerad på din dator (om det finns någon) vara den mest passande, även om den förhoppningsvis fungerar bra med ditt förinstallerade operativsystem.

När du bekantat dig med terminologin och de olika sakerna att ha i åtanke - kan du göra ett mer välgrundat val mellan exempelvis Google Chrome, Safari eller Mozilla Firefox. 

Alla dessa har gemensamt att de är gratis, har tillgång till kundservice samt att våra kurser i datakunskap kan vägleda dig genom dem!

Vad är då Grejen med Virusskydd?

Liksom i den fysiska världen, är det viktigt att hålla sig 'frisk' även i den digitala världen. Och liksom fysiska läkare och psykologer, finns även 'digitala versioner' i form av virusskydd och brandväggar. Här kan du lära dig mer om dessa.

Ett virusskydd fungerar som en digital smittskyddsexpert (källa: unsplash)

Digitala plattformar är sammansättning av text, bild, videos och olika interaktiva beståndsdelar - och är i sin tur kopplade till en server. För att kunna se och tolka dessa måste din dator hela tiden 'ladda ned' informationen. Vilket förklarar varför det inte går att öppna hemsidor utan en stabil internetuppkoppling, och att vissa saker (såsom videos och annat) tar längre tid och kräver mer data en enkel text.

Detta är i sig inget dåligt, och är en nödvändig beståndsdel i hur internet fungerar. Problemet är dock när detta används i fel syften. Och ibland kan ett enkelt domännamn, som vid första anblick ser säkert ut, innehålla ett eller flera virus!

Ett annat problem är variationen av virus, som gör det svårt att lära sig undvika och känna igen dem. Det finns allt ifrån trojaner till spionprogramvaror, retrovirus, worms, rootlets, key loggers... etc etc etc!

Alla internetanvändare bör ha ett virusskydd - frågan är snarare vilket, och om man är beredd/har möjlighet att betala för det eller inte. En gratisversion är bättre än ingenting, men de allra bästa skydden är tyvärr ganska kostsamma.

Ett av de mest upprörande sätten att få ett virus är att det smyger sig in genom ett fejk-antivirus. Alltså, när man försöker undvika virus får det motsatt effekt. Var därför alltid uppmärksam på om adressen och hemsidan ser tillförlitlig ut!

Glöm inte att alltid ha en brandvägg aktiverad. Detta gäller för alla, men är särskilt viktigt om du använder dig av Windows-programvara. Hackarna är tyvärr listiga nog att framförallt attackera de allra vanligaste operativsystemen, med flest användare. Som nämnt ovan är dock användandet av mindre vanliga operativsystem och webbläsare inget vaccin i sig!

Här kan du lära dig mer om detta... 

Hur du Säkerställer din Onlinesäkerhet

I dagens samhällen är det få som lämnar ytterdörren öppen, eller går in och handlar med bilen olåst och nycklarna kvar. Samma försiktighetsåtgärder bör vidtas när det kommer till internetanvändning! Det är inte bara viktigt, utan mer eller mindre nödvändigt att känna till hur du bäst skyddar dina personuppgifter, och din onlinenärvaro i stort.

Ett bra första steg på vägen att att se till att du har en bra grund i form av antivirus och brandväggar - men hur bra dessa än är kan de inte skydda dig till 100 %. Det kan enbart du själv göra. Och tyvärr är den svagaste länken i fråga om onlinesäkerhet just användaren själv. 

Även om medlen ser annorlunda ut i den digitala världen, är principen den samma som när försäljare brukade komma och knacka på - och försökte sälja på dig den där prenumerationen du inte behövde, eller den där dammsugaren som ändå inte fungerade.

Var uppmärksam på att aldrig svara på, och i bästa fall inte ens öppna, mail som ser suspekta ut. Detta kan handla om allt ifrån mailadresser som nästan ser ut som de ska, att en som låtsas vara en nära vän till dig ber om pengar eller att någon som utger sig för att vara en bank ber om dina uppgifter. Det är omöjligt att lista alla risker eftersom de är under konstant raffinering och uppdatering, men det bästa du som användare kan göra är att vara uppmärksam och försiktig! 

Övervakning finns överallt. Laglig som olaglig, synlig som dold! (källa: unsplash)

Kort sammanfattat: var så försiktig som du kan. Mestadels av tiden sker inga katastrofer, men om de väl uppstår kommer du garanterat ångra att du inte varit mer påläst och uppmärksam. Klicka inte på oklara länkar i email, om du är osäker är det bättre att själv göra en google-sökning efter vad mailet utger sig för att länka till. På så vis skickas du inte automatiskt iväg till en fejksida som kan riskera att kopiera dina personuppgifter eller dylikt. Klicka aldrig på osäkra rabattlänkar, och ramla inte i fällan att prenumerera på nyhetsbrev bara för att du vill komma åt en sida, om så enbart för att undvika en mailinkorg full av spam (Psst! Om det är en betrodd hemsida finns ofta ett litet 'x' gömt i ett hörn!).

När du använder sociala medier, tänk efter en extra gång innan du publicerar inlägg med personuppgifter (eller uppgifter om andra i stundens hetta!). För även om du kan ändra dig i efterhand, glömmer dessvärre aldrig internet.

Vill du lära dig mer om detta? Vi erbjuder ett gäng blogginlägg på ämnet - samt mer fördjupande kurser i datakunskap och programmering!

Tycker du artikeln är intressant? Hitta liknande blogginlägg här:

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.