Oavsett om du är en sporadisk eller regelbunden internetanvändare, kan det vara en god idé att läsa in sig på virusskydd. 

En vanlig feluppfattning är att datorer är säkra från virus så länge man håller sig inom "säkra" hemsidor och webbplatser. Dock kan datorer infekteras av virus och andra skadliga program till och med när du surfar på ett intranät, genom ett så kallat "säkert" wifi. Offentliga, statliga och till och militära nätverk kan alla påverkas.

Det bästa sättet att förebygga, och vid behov bota dessa problem - är att se till att alltid ha ett väl uppdaterat antivirusprogram. Det är helt klart mödan värt, och betydligt billigare och mer hållbart än att regelbundet behöva byta ut din elektronik.

Om du spenderar mycket tid på internet kommer du snabbt märka fördelarna med dessa säkerhetsåtgärder. Nedan har vi listat några tips på olika antivirusprogram, för att underlätta dina val.

De bästa lärarna i Datavetenskap
Första kursen gratis!
Henrik
Henrik
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Jonas
Jonas
140 kr
/h
Första kursen gratis!
Niklas
5
5 (1 recensioner)
Niklas
160 kr
/h
Första kursen gratis!
Hussein
Hussein
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Emil
Emil
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Albin
Albin
119 kr
/h
Första kursen gratis!
Ernes
Ernes
95 kr
/h
Första kursen gratis!
Peter
Peter
50 kr
/h
Första kursen gratis!
Henrik
Henrik
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Jonas
Jonas
140 kr
/h
Första kursen gratis!
Niklas
5
5 (1 recensioner)
Niklas
160 kr
/h
Första kursen gratis!
Hussein
Hussein
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Emil
Emil
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Albin
Albin
119 kr
/h
Första kursen gratis!
Ernes
Ernes
95 kr
/h
Första kursen gratis!
Peter
Peter
50 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Hur blir datorer virusinfekterade?

Detta är något alla våra grundkurser i datorkunskap går igenom...

Idag finns det knappt något värde alls i att använda en dator utan uppkoppling. Vi har snabbt utvecklats till en värld där majoriteten av människorna är uppkopplade, en stor del av sin vakna tid. Detta har förstås en rad positiva effekter, och är dessutom mer eller mindre oundvikligt. Vad som kan vara bra att känna till är dock riskerna med detta.

Och varje gång du loggar in på ett wifi, ett lokalt nätverk, använder en CD/USB/extern hårddisk/mobiltelefon löper du en risk att infekteras av ett digitalt virus. Dessa kan i sin tur vara mer eller mindre skadliga, men är fortfarande bra att känna till.

Det är inte alla som tänker på att små USB-stickor kan föra med sig virus. Tänk därför på att regelbundet skanna dessa. (källa: unsplash)

Trots riskerna är uppkopplingar nödvändiga för att kunna importera och exportera data, vilket är centralt för många människor, privat som professionellt. Det är bra att känna till att alla virus inte fungerar på samma vis. Vissa är mindre dramatiska och kan vara svåra att upptäcka, medan vissa kan få ditt operativsystem att krascha totalt inom loppet av några minuter.

I princip alla typer av program kan vara potentiella virusmål. Dock är webbläsare ofta attraktiva mål, och det är därför av hög prioritet att installera en så kallad brandvägg för att stänga dem ute. 

I en idealvärld är ett antivirusprogram så pass proaktivt och effektivt att de lyckas identifiera skadlig programvara innan det hinner få fäste, oavsett dess form... och en antivirusanalys bör idealt resultera i ett "botemedel" för viruset om det lyckats få fäste samt en blockering mot dess återkomst.

Varför det Bör Vara Centralt för Företag att Investera i Antivirusprogram

Det hör till vardagsmat att läsa nyheter om cyberattacker eller olika hackningsförsök. Detta speglar bilden av att moderna staters försvar numera sker genom helt nya plattformar, och att materiellt försvar börjar mer och mer ersättas av digitalt. Av den anledningen fokuserar många idag på mer abstrakta hot, såsom trojaner och andra skadliga program.

Förebyggande arbete med virusskydd och brandväggar kan skydda mot tidskrävande och dyra problem. Om du redan känner dig hemma med grundläggande datorkunskaper, kan du ta en söka upp våra kodningskurser här.

Antivirusprogram är ett enkelt sätt att undvika behovet av komplicerade lösningar (källa: unsplash)

Tillskillnad från 'traditionella kriminella', är cyberkriminella oftare ute efter att förstöra programvara, än att direkt stjäla pengar.

Varför du som Privatperson Bör Skaffa ett Virusskydd

Som privat användare är det lika viktigt att skydda samtliga enheter, såväl mobiltelefoner som läsplattor och datorer.

Oavsett om du är en sporadisk eller regelbunden användare av teknologi är det en ovälkommen överraskning att upptäcka att dina bilder försvunnit, eller att det skett oförklarliga uttag från ditt bankkonto. Du bör därför se över din internetsäkerhet.

Och även om det finns många olika alternativ, och grader av skydd - är ett mediokert skydd bättre än inget.

Det var länge en vanlig myt att Apple-enheter var immuna mot virus, till skillnad från Windows-produkter. Detta är dock lika viktigt att skydda dessa, och virusimmunitet är ett minne blott så länge man använder sig av någon form av internetuppkoppling.

Tyvärr är en Mac-dator inget vaccin mot datavirus (källa: unsplash)

I skrivande stund tros Linux (GNU) vara det säkraste operativsystemet i fråga om virus. Men detta betyder tyvärr inte att en kan vara helt säker ens med detta.

Några olika 'Anti Malware'- och Säkerhetsprogram

Det finns en hel uppsjö antivirusskydd, och flera av de bästa är tyvärr relativt dyra.

Men ge inte upp! Det finns nämligen några riktiga uppstickare på marknaden, som är helt eller delvis gratis.

Nedan listar vi några av dessa:

 • Avira, ett antivirusprogram designat för Windows
 • AVG, som är delvis gratis och passar bäst med Vista
 • Avast, som förutom pro-versionen är gratis
 • Microsoft Security Essentials
 • Windows Defender, funkar främst för Windows 10
 • Panda Free Antivirus

Om du känner dig osäker på gratisprogrammen, är ett annat alternativ att testa betalversionerna gratis under en begränsad period. Många har nämligen en gratis introperiod, där du kan känna av om det verkar vara något för dig. Vanligtvis sträcker dessa gratisperioder sig i ungefär en månad.

Något som kan vara bra att ha i åtanke är att se till att du laddar ned antivirusprogrammen från betrodda, seriösa hemsidor. Om något ser fel ut är sannolikheten ganska stor att det faktiskt är något fuffens på gång. En relativt vanlig strategi bakom virusprogram är nämligen att gömma sig bakom något som ser ut som en säker programvara, däribland fejkade antivirusprogram.

Vi är inte ute efter att avskräcka dig, men i och med internets snabba utveckling och komplexitet är det viktigt att vara skyddad. En bra strategi är är att satsa på ett mer heltäckande skydd:

 • Spybot Search & Destroy (kombinerat antivirusskydd och anti-malware för PC)
 • Malwarebytes (erbjuder en gratisversion för MacOS)
 • CCleaner
 • Ghostery, kombinerad annonsblockerare och anti-spyware

Kom även ihåg att det kan vara bra att skanna igenom ditt system med jämna mellanrum. Det är vanligt att vänta med att städa upp och starta om tills något verkligen händer - men gör man detta regelbundet minskar risken för problem.

Här kan du hitta våra datakurser, som gärna hjälper dig gärna att hitta de bästa programmen för just dig.

Om du är Villig att Satsa Lite Pengar på ditt Antivirusprogram

Även om ett gratis virusprogram hjälper dig på vägen, och kan vara fullt tillräckligt för en privatperson med ett begränsat antal enheter - är dyrare antivirusprogram att rekommendera för företag. Både stora och små. Och vi rekommenderar även att man investerar i ett mer heltäckande skydd med flera komponenter, för att minska risken för kraschar eller interna buggar.

Ett heltäckande säkerhetsprogram är ett bra sätt att undvika kostsamma lösningar (källa: unsplash)

Vilka är då de bästa antivirusprogrammen? Nedan listar vi några:

 • Bitdefender Antivirus Plus
 • Kaspersky Antivirus
 • Norton Security+
 • G Data Antivirus
 • ESET NOD32
 • F-Secure SAFE
 • McAfee Antivirus Plus

Mänskliga misstag?

Den allra vanligaste förklaringen bakom virus är mänskliga faktorer.

Så även om ovan nämnda skyddsprogram hjälper en lång bit på vägen - är det fortfarande viktigt att som användare veta vad man håller på med. Och det finns ett gäng enkla sätt att undvika vanliga misstag.

Det allra först du bör göra är att se till att din brandvägg är aktiv. Därefter bör du se till att programvaran/operativsystemet du använder dig av uppdateras regelbundet, då gamla programvaror löper större risk att infekteras. Det finns dessutom tur färre supportmöjligheter för dessa.

Var uppmärksam på filer som avlutas med '.exe'. Och om du mörker att din dator blir långsammare eller börjar bete sig konstigt efter att du laddat ned en fil - avinstallera och radera filen genast. 

Anti-spamfilter är också ett bra sätt att sålla bort onödiga saker som kan bli potentiella risker. Var även uppmärksam på nya USB-minnen och se till att skanna igenom de du har regelbundet. Ett sista tips är att backa upp dina filer ofta, om du trots allt skulle ha oturen att infekteras av ett datavirus.

För familjer finns smarta föräldrakontroller för barnens onlinenärvaro, som förutom att skydda barnen mot information de inte bör ta del av även skyddar datorn mot eventuella skador. Och sist men inte minst bör du se till att alltid ha din webbläsare uppdaterad. 

Tycker du artikeln är intressant? Hitta liknande blogginlägg här:

Behöver du en lärare i Datavetenskap?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Lisa