Situationen i världen har ändrat våra livsförhållanden på sistone och har gjort det nödvändigt att hitta nya tidsfördriv. Många har testat nya saker som de under normala omständigheter kanske inte annars hade gjort. Att förvandlas till en soffpotatis är ett exempel på sådant; det är svårt att föreställa sig någon som vill vara instängd hemma och inte göra något annat än att titta på tv.

Men alla har inte haft något val utan det har varit precis det som blivit deras vardag. Med lockdowns, utegångsförbud och inställda aktiviteter har folk runt om i världen blivit begränsade till sitt hem. Att sträckkolla på serier har blivit ett sätt att få tiden att gå.

På tal om serier... Har du sett Netflix-serien The Queen's Gambit?

Av alla program om schack är The Queen’s Gambit den absolut mest populära. I själva verket är det den enda i sitt slag.

Visst, BBC sände The Master Game på 70-talet, men den showen kokade i huvudsak ner till tv-sända schackturneringar. Och sedan fanns det anime-serien i början av 2000-talet som kretsade kring schack, men för de som inte tittar på anime gick det förmodligen obemärkt förbi.

Dessutom innehöll den bara inslag av schack, historien handlade om något helt annat. Serien The Queen's Gambit har å andra sidan fått äran för att ha väckt förnyat intresse för det flera hundra år gamla spelet.

Om du räknar dig själv bland dem som vill lära dig att spela schack har du kommit rätt. Superprof är redo att hjälpa dig att komma igång. Hitta schacklektioner i ditt närområde och finslipa dina färdigheter.

De bästa lärarna i Schack tillgängliga
Zakaria
4,9
4,9 (1 recensioner)
Zakaria
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
August
5
5 (1 recensioner)
August
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Leo
5
5 (3 recensioner)
Leo
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Can
5
5 (2 recensioner)
Can
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Waleed
Waleed
150 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Pablo
Pablo
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
André
André
295 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Martin
Martin
225 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zakaria
4,9
4,9 (1 recensioner)
Zakaria
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
August
5
5 (1 recensioner)
August
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Leo
5
5 (3 recensioner)
Leo
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Can
5
5 (2 recensioner)
Can
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Waleed
Waleed
150 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Pablo
Pablo
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
André
André
295 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Martin
Martin
225 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Den unika styrkan i varje schackpjäs

Nu när ditt intresse för schack har väckts, och du antingen har beställt ett schackspel från din favoritbutik på nätet eller rotat fram ett gammalt från ditt förråd, måste du veta hur spelet går till och vad som skiljer de olika spelpjäserna åt.

Flickor som spelar schack
Utan schackstrategi är det svårt att bli riktigt duktig. Bild: Michal Vrba på Unsplash

För att ställa upp pjäserna på ditt schackbräde inför ett spel kan du titta på bilder från Gambit-serien eller vända dig till internet för hjälp. Att titta på en tv-serie kan vara bra som inspiration men ger dig inte en sann förståelse av varje pjäs värde och styrka.

Jag tänkte börja med att prata om den väldigt negligerade bonden. Den är så pass underskattad att den i schacknotation inte ens förtjänar en unik beteckning. Poängmässigt är det i den lägsta änden av skalan; bara kungen (K) är värd färre poäng.

Det stämmer, kungen ges inga poäng, men det är för att hela spelet handlar om att skydda kungen. När han väl faller är spelet över så det är ingen idé att tilldela honom ett poängvärde som ska räknas efter tillfångatagande.

Bönderna är långt ifrån att vara de offerpjäser deras namn antyder att de är. Bönder är avgörande för en schackspelares strategi. Det är ganska typiskt för vit att ta kontroll över brädets centrum genom att spela en av de centrala bönderna som första steg.

Faktum är att strategin "queens Gambit" öppnar med tre bondedrag, det ena efter det andra. Är du nyfiken på att lära dig fler av de bästa öppningarna i schack? Denna artikel går igenom de bästa tidiga dragen för nybörjare.

Observera att kontroll av mitten är en schackstrategi som vi kommer att ta upp mer i nästa avsnitt men notera att om du styr mitten av brädet är det mer sannolikt att du vinner spelet.

Låt oss gå vidare till bondstrukturen.

I schack beskriver bondestrukturen hur bönderna är uppställda. Eftersom bönderna bara kan röra sig framåt kan bondestrukturen bli relativt statisk, och detta är en viktig faktor för vilken strategi spelarna ska välja och hur de andra pjäserna ska placeras. Speciellt viktig är uppställningen av bönderna i mitten av brädet.

Dina chanser att vinna ett schackparti minskar dramatiskt om dina bönder isoleras eller förflyttas till sidorna av brädet. Bönderna som befinner sig bakom spelet, de som inte avancerar tillsammans med resten av sin rang kan också skadliga för ditt spels resultat.

Enskilda bondestrukturer har namn, som exempelvis

 • Queen's Gambit - Isolani-formationen
 • Modern Benoni-formation
 • d5 kedja; även e5-kedja
 • Botvinnik Systemet
 • Stonewall-formationen
 • Panov-formationen
 • Hängande bönder

Det här är bara några av de stora bondstrukturerna du kan lära dig. Var och en har sina fördelar och nackdelar, beroende på om du spelar vit eller svart.

Vilken sida du spelar, vit eller svart, spelar också roll när du bestämmer din schack taktik.

Man som spelar schack
Att känna till pjäsernas alla styrkor och svagheter hjälper dig lägga upp en strategi. Foto: ConvertKit på Unsplash

Strategiska drag att göra tidigt i spelet

Det finns många som säger att en bra öppning i schack kan förutsäga hur spelet kommer att sluta. Vissa schackfantaster protesterar dock och säger att så inte är fallet. Schackspel är mycket komplicerade åtaganden vars resultat beror på många faktorer, från vilken sida av brädet du spelar till din och din motståndares färdighetsnivåer.

Du kommer snart att lära dig att öppningen du spelar inte betyder något om du inte följer den med ett strategiskt mellanspel och använder dig av alla fördelar du har fram till slutspelet.

Det man kanske menar egentligen är att genom att spela en bra öppning kan du placera dina pjäser för att få maximal fördel. Men sedan måste du utveckla dina icke-bondpjäser - springarna, tornen och löparna, och framför allt att skydda din kung.

Vissa öppningar, som t.ex. The Queen's gambit, kommer att ge dig möjligheten att styra mitten av brädet direkt, medan andra till stor del utspelar sig i utkanten av mitten, så att de så att säga kan attackera från flanken. Känner du redan att du vill börja spela? Läsa mer om hur du kan lära dig schack online.

Den första variabeln som avgör din öppning är vilken färg du spelar. Vit har en automatisk fördel eftersom den alltid spelar först; deras vanligaste öppning är att flytta drottningens bonde framåt två rutor. Det draget är noterat som e4; vi ska förklara det om lite.

1. e4 uppfyller två huvudkriterier för tidig spelstrategi: att göra anspråk på mitten och göra plats så att drottningen och hennes löpare kan röra sig.

Andra populära öppningar för vit spelare är d4, c4 eller att flytta springaren vid damsidan till ruta f3.

Hur är det med öppningar för svart då?

Svarta öppningar beror på den vita spelarens drag; av den anledningen kallas deras öppningar för försvar även om vissa är mer lika ett anfall än ett försvar. En typisk öppning för svart till e4 är e5, en direkt konfrontation med vits först flyttade bonde. Detta kallas även för att man "speglar" vit.

Svart är dock inte nödvändigtvis reaktivt. Du kan använda det sicilianska försvaret genom att flytta din bonde på drottningens sida till ruta c5, ett drag som kan få din motståndare ur spel. Eller så kan du välja att inge dem i en falsk känsla av säkerhet genom att öppna med den förväntade e5, bara för att bli mer framåtskridande senare i spelet.

De bästa öppningarna är de du kan spela med självförtroende.

Om du inte är aggressiv av naturen, kan en aggressiv öppningsstrategi få negativ effekt, speciellt om din motståndare känner av osäkerhet som han/hon kan utnyttja till sin fördel.

Som en nybörjarschackspelare är det inget fel med att spela säkert. Håll dig till några öppningar som gör att du kan utveckla dina pjäser i en takt du känner dig bekväm med.

När du utvecklas och lär dig mer om tidig schackstrategi kan du bredda din repertoar av öppningsspel, vilket kan vara bra för att utveckla din schack strategi nybörjare.

Gubbar som spelar schack utomhus
Schack kan vara ett socialt spel. Foto: Vlad Sargu på Unsplash

En förklaring av schacknotation

Om du har ett sinne för att spela schack, kan du troligen förstå grundläggande schacknotation efter bara några minuters studier. Liksom algebra är den logisk i det extrema och elegant i sin enkelhet.

Det är ingen slumpa att vi nämner algebra; dagens vanligaste typ av schacknotation är algebraisk. Men vad är egentligen schacknotation?

Enkelt uttryckt är det ett skriftligt register över varje drag som görs under ett schackspel, inklusive dess resultat.

Men eftersom det skulle vara för besvärligt att skriva "Vit flyttar drottning från hemmaposition till kvadraten mitt emot den nuvarande positionen för svarts löpare på kungens sida", använder sig notationen på tavlans rutmönster och några smarta koder. Kolla in den här notationsraden:

1. b3 e5 2. Bb2 Sc6 3. e3 Sf6 4. Sf3

 1. Vits öppning: andra bonden från vänster upp en ruta; Svart flyttar till mitten av brädet.
 2. Vit flyttar en löpare till där bonden var; Svart flyttar en springare till ruta c6.
 3. Vit flyttar bonden till linjen 'e' upp en ruta; Svart kontrar genom att flytta en riddare till fil 'f', rad 6.
 4. Vit flyttar sin riddare...

Att veta vad bokstäverna och siffrorna står för gör det lätt att förstå grundläggande notation. Utöver det behöver du bara komma ihåg att schackbrädet är ett rutnät och att alla rutor har en adress, indikerad med en bokstav/sifferkombination.

Raderna tilldelas nummer (1-8) medan linjerna ges bokstäver (a-h).

Du måste också veta hur bitarna är betecknade. Lyckligtvis har vi listat alla dessa koder i vår kompletterande artikel, så låt oss avsluta denna genom att lista extraordinära notationskoder.

 • en fångst noteras med 'x': dxc3 (bonde på linje d fångar bonde på c3)
 • kungens sida vs drottningens sida, springare och torn: ursprungslinjen ingår i notationen (Sdb2, till exempel)
 • schack markeras som +: Lb5+ (löpare flyttar till linje b, rad 5, sätter kungen i schack)
 • schackmatt är #: Dh4# (drottningen flyttar till linje h, rad 4; spelet är klart)
  • Vit vinner: 1-0
  • Svart vinner: 0-1
 • rockad noteras: 0 - 0 på kungens sida; 0-0-0 på drottningens

En rockad är ett schackdrag som tillåter kungen och tornet byta plats. Det är den enda gången som en spelare får flytta två pjäser i en enda tur, men vissa villkor måste uppfyllas.

Smart som du är, kommer du ju självklart att läsa vår artikel som förklarar schacknotation för att få veta mer om vilka kriterier som måste uppfyllas för att en rockad ska tillåtas...

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Sandra

Kunskapstörstig litteratur- och kulturvetare från Göteborg.