Utmärkt
recensioner på

Våra schacklärare

Se fler lärare

5.0 /5

Privatlärare med ett genomsnitt på 5.0 stjärnor baserat på fler än 7 omdömen.

284 kr/h

Bra priser: 93% av lärarna erbjuder första lektionen gratis med ett genomsnittspris på 284 kr/h

4 h

Snabba svar! Våra lärare svarar vanligtvis på din kursförfrågan inom 4h.

Att lära sig schack har aldrig
varit så enkelt

2. Planera dina lektioner i Schack

Kontakta din schacklärare med hjälp av kontaktinformationen, som du får tillgång till när din kursförfrågan godkänts.

3. Lär dig nya saker om Strategispel.

Elevpasset ger dig tillgång till alla Superprofs lärare, coacher och mentorer. Lär dig något nytt tillsammans med engagerade människor.

Vanliga frågor och svar

💰Vad kostar privatlektioner i schack?

Genomsnittspriset för en kurs i schack är 284 kronor.


Priserna varierar beroende på faktorer som: 

  • Privatlärarens erfarenhet som lärare och inom schack
  • Var kursen sker (online eller hemma), samt beroende på geografisk plats
  • Kursernas längd och frekvens på lektionerna

97% av lärarna erbjuder första lektionen gratis.


Upptäck priserna för lärare nära dig.

💡 Varför ska jag ta lektioner i Schack?

Schack med en erfaren lärare ger dig möjligheten att utvecklas snabbare.


Du väljer din lärare och planerar kursen och lektionerna tillsammans. Både upplägg och om huruvida nu ska mötas online eller på plats.  


En kursförfrågan låter dig chatta direkt med läraren för att organisera lektioner på det sätt som passar er.


Vår sökfunktion hjälper dig att hitta rätt privatlärare. Sök bland miljontals lärare i hela världen eller hitta någon som bor nära. 


Starta din sökning enkelt, med ett klick.

💻 Kan jag lära mig schack online?

Majoriteten av våra lärare i schack erbjuder kurser inom


Schacklektioner online.


Tveka inte att konsultera deras annonser eller att sortera i sökresultaten ("webbkamera" -filtret) för att upptäcka kurserna i  Schack  som finns tillgängliga via webbkamera. 

🎓 Hur många lärare är tillgängliga för privatlektioner i schack?

14 privatlärare i schack erbjuder kurser på Superprof. 


Välj bland alla tillgängliga profiler och ta kontakt med dem som du anser passar dina behov och önskemål allra bäst.


Välj mellan 14 profiler.

✒️ Vilket genomsnittsbetyg har våra lärare i schack?

Bland 7 olika recensioner, har eleverna gett ett genomsnittsbetyg på 5.0 av 5.


Skulle ett problem uppstå med undervisningen, är vår kundservice alltid tillgänglig på vardagar för att hjälpa till att hitta en lösning så snabbt som möjligt.


För varje ämne kan du se recensionerna av eleverna.

Vill du lära dig schack?

Du har många talangfulla lärare i schack att välja mellan!

Se fler lärare Nu kör vi!

Bli en mästare på schack - boka schack lektioner med en privatlärare hos Superprof!

“Without continual growth and progress, such words as improvement, achievement, and success have no meaning” - Benjamin Franklin.

Det lär knappast komma som en överraskning för någon idag att det krävs hårt, dedikerat och disciplinerat arbete för att bli bäst på någonting idag. En läkare råkar inte bara vakna upp en morgon med vetskapen om hur man bäst behandlar munsår, en lokförare sätter sig inte bara i ett tåg och vet hur allting funkar utan att ha studerat det noggrant. Denna logik går att applicera oavsett vilket fält man talar om. Vi befinner oss här, i den här texten, för att gå in närmre på det historiskt populära spelet schack. Så vad krävs för att bli en duktig schackspelare? Övning, naturligtvis. Men så bra då att det kan vara kul att lära sig schack!

Det går att lära sig spela schack i Sverige på en mängd olika sätt. Det börjar bli vanligare och vanligare att schackintresserade personer lär sig på egen hand med internets hjälp. Det finns också väldigt många anrika och fina föreningar i vårt avlånga land som lär ut- och tävlar i schack. Det finns givetvis också fysiska kurser där en lärare lär ut flera elever samtidigt. Men det fungerar kanske bäst av allt när man har en privatlärare. I Sverige finns många schack-älskande lärare som gärna tar sig an utmaningen att göra dig till en bättre schack-spelare genom privatlektioner. Här på Superprof finns flera av dem, så sök igenom vår sida för att hitta en perfekt lärare för just dig!

Men innan det, så tycker jag att vi går igenom spelet schack grundligare, samt hur man går tillväga för att bemästra det vackra spelet.

Svensk schack-historia

SSF bildades 1917 av Stockholms Schackförbunds dåvarande ordförande Ludvig Collijn som också blev SSF första ordförande. Syftet var att bredda intresset och höja spelstyrkan på landets elit. Bildandet skedde i en tid då schackspelandets popularitet ökade kraftigt och redan 1920 fanns det 107 föreningar anslutna till SSF. År 2006 fanns det 256 klubbar i 25 distrikt med totalt cirka 16 000 medlemma och år 2015 hade detta stigit till 36 885 medlemmar. Det viktigaste skälet till ökningen är satsningen på att starta schackklubbar på skolorna – 2015 fanns det 442 stycken sådana klubbar i förbundet.

Bröderna Gustaf- och Ludvig Collijn lyckades bidra ekonomiskt till att höja nivån i Sverige, och man lyckades under flera år arrangera flertalet viktiga internationella turneringar.
Sverige anordnade under efterkrigstiden flera FIDE-tävlingar i VM-kvalificeringen, bland annat de berömda Saltsjöbadsturneringarna (1948 och 1952). År 1969 arrangerade man junior-VM i Stockholm, en turnering som vanns av den blivande världsmästaren Anatolij Karpov.
Mellan 1960 och 1980 utökades det svenska schackförbundet oerhört kraftigt. Den stora utökningen var ett resultat av att man i Sverige under den tiden fick igenom många statliga bidrag till föreningar, men det var också ett resultat av att schack som sport under dessa år växte ganska brutalt i stora delar av världen.

Klassiska schack-moves du bör ta till dig

I ett genomsnittligt schack-parti mellan två spelare sker ungefär 38 drag. Detta varierar oerhört beroende på hur bra spelarna är och hur spelarna passar varandra, men i genomsnitt säger man att det är 38 drag per parti. Det finns några mer eller mindre “klassiska drag” som fungerar bra på nybörjare, vilket gör att du ganska snabbt kan nå en nivå där du vinner över de flesta nybörjarna inom schack. Så om målet är att kunna imponera på din släkt genom att slå din kusin snabbt och effektivt i ett parti schack så har jag goda nyheter: du kommer att nå den nivån snabbt med en privatlärare.

Eftersom schack är ett urgammalt spel som funnits mer eller mindre globalt i många århundraden, finns det också mer eller mindre accepterade “sanningar” inom schack. När ett drag blir tillräckligt populärt så kommer det också fram ett försvar till just detta drag - vilket gör att spelet hela tiden utvecklas.

Enligt Chess.com är det bästa draget genom tiderna det man kallar för Shirovs Bishop Sacrifice. Draget är döpt efter Alexei Shirov och hans genialiska drag som överraskade hans motståndare och hela schackvärlden.

Andra drag som blivit legendariska är Meier’s Spectacular Sacrifice, Marshall’s Legendary Move, Vladimirov’s Thunderbolt, Geller’s Rock, Pond Endgame och Bura’s Desperado Sacrifice.

Varje drag är såklart helt beroende av hur din motspelare reagerar på dragen, och därför går det inte att säga att ett drag är bättre än ett annat rent objektivt. Men det är definitivt en fördel att läsa på och studera dessa klassiska drag för att förstå schackets matematiska dramatik ännu bättre.

Fördelarna med att anlita en privatlärare i schack

Det finns mängder av skickliga schack-spelare världen över, och så även i vårt avlånga land Sverige. Du kan lära dig genom att studera schackpartier online, du kan ladda ner en app där du konstant kan spela schack mot en robot och välja svårighetsgrad. Du kan gå med i en schackförening någonstans i Sverige och möta andra schackintresserade människor på olika nivåer, men om du verkligen vill bli bättre på ett snabbt och effektivt sätt så är det smartast att anlita en privatlärare. Detta kan du göra här på Superprof!

En privatlärare kan anpassa undervisningen helt och hållet efter dina behov. Om du är med i ett lag och har en tränare, så måste tränaren hela tiden kompromissa med sin kunskap och göra undervisningen så bred som möjligt. Med en privatlärare kan du få en undervisning och träning som helt är baserad på din nuvarande nivå!

Du själv bestämmer vilken typ av schack-taktik du vill utveckla, du styr takten och tempot i undervisningen.

Hitta en privatlärare i schack hos Superprof

Här på Superprof finns det mängder av privatlärare i olika ämnen, fält och sporter. Nu när du förhoppningsvis blivit ännu mer inspirerad och motiverad att bli en bättre schack-spelare, är det dags att ta tag i det! Leta på vår sida efter schack-privatlärare. Leta sen runt bland profilerna efter en lärare som passar just dina behov, geografiskt och nivå-mässigt. Många av våra lärare erbjuder en gratis “test-lektion”, där du kan få träffa läraren och känna hur er personkemi fungerar innan du behöver betala ett öre. Med detta i åtanke är det ganska svårt att motivera varför man inte skulle förkovra sig i något så vackert som schack. Möjligheten finns här, fånga den nu och bli en bättre schack-spelare direkt! Kunskapen väntar på dig! 

 

 

Vad vill du lära dig?