Kemi du behöver ha koll på Kemi är ett ämne som kan studeras antingen på högstadiet, gymnasiet, eller på universitetet. Vissa elever har valt att lära sig mer om kemi på grund av att de har tyckt så mycket om de grundläggande koncept inom ämnet. Det finns också de som var tvingade att plugga kemi […]
22 februari 2021∙8 minuters läsmaterial
Viktiga kemibegrepp att hålla koll på Kemi är ett ämne som är laddad med komplexa termer och fraser. Detta kan såklart kännas lite stressigt om man börjar plugga kemi. Det kan även vara det som får dig att inte vilja ta kemilektioner från första början. Men som tur, så har du denna perfekta lista för […]
22 februari 2021∙7 minuters läsmaterial
Allt du behöver i din kemi-kit Du som forskare vill kanske investera i en kemi-kit hemma hos dig så att du kan experimentera ofta och på ett säkert sätt. Eller så kanske du är en student som behöver kemi hjälp och lär dig bäst genom att få utföra praktiska experiment. Man kan kanske inte ha […]
22 februari 2021∙7 minuters läsmaterial
Vet Du Vem som Har Upptäckt det Viktigaste inom Kemi? Upptäckter inom kemi har förändrat vårt sätt att leva. Bidrag från kemi till biologi, medicin, teknik och jordbruk - bland många andra discipliner - har gett oss ny teknik som har förändrat vårt sätt att äta, kommunicera och bekämpa både sjukdomar och skador. Några berömda […]
22 februari 2021∙7 minuters läsmaterial
Vad du behöver veta inom kemiämnet - och lite till Kemi är ett ämne vars arbete du ser runt omkring dig. Om du tänker på allt som du gör under en dag, saker som du använder - antingen naturligt eller artificiellt - så måste du veta att de fungerar eller existerar på grund av de […]
22 februari 2021∙7 minuters läsmaterial
Vad är ett grundämne: Hur mycket ska du betala för privatlektioner i kemi? Både den akademiska världen och arbetsvärlden har blivit mer och mer konkurrenskraftiga under de senaste åren. I detta klimat vänder sig fler och fler föräldrar till privatundervisning för att hjälpa deras barn att nå akademisk framgång och komma in på sitt drömuniversitet. […]
29 augusti 2020∙6 minuters läsmaterial
Välj rätt kemihandledare Vare sig du studerar på folkhögskola eller universitet är alternativen oändliga när det gäller att välja rätt person att handleda dig eller dina barn. Om det handlar om att försöka komma ikapp med dina, eller dina barns, klasskamrater blir rätt hjälp än viktigare. En undervisningssession kan göra en betydande skillnad för en […]
28 augusti 2020∙6 minuters läsmaterial
Bästa sätten för att hitta en kemihandledare För de studenter och föräldrar som är oroliga att deras barn ska hamna efter eller möta vissa svårigheter i sina studier så har det aldrig varit lättare att hitta en privat handledare och börja med privatundervisning. Den privata utbildningssektorn har blomstrat under de senaste åren och i Sverige […]
27 augusti 2020∙5 minuters läsmaterial
Vad är ett grundämne: de bästa orsakerna till varför du bör studera kemi Kemi kallas ofta centrala studier eftersom de flesta forskare kommer att behöva studera kemi och kemikalier någon gång under sina studier eller under sin forskning. Biologer studerar alla kemikalier som används av levande organismer, geologer och miljöforskare forskar inom kemikalier och föreningar […]
25 augusti 2020∙7 minuters läsmaterial
Kemi – ett svårt ämne för barn? Det finns många olika skäl till varför kemi ses som ett svårt ämne att behärska. Oavsett om det handlar om olika kemiska föreningar och reaktioner, eller att det inte verkar finnas tillräckligt med bra lärare, så kvarstår fortfarande det faktum att kemi anses vara svårt att lära sig. […]
11 augusti 2020∙6 minuters läsmaterial
Så får du ditt barn intresserat av kemi Alla barn har sina egna preferenser och erfarenheter av vad de gillar för skolämnen. Vissa barn kan till exempel enkelt ta till sig av konst- och engelskkurser, medan andra föredrar historia eller språk. Vissa barn kanske till och med föredrar matematik och vetenskapsämnena framför andra ämnen. Även […]
10 augusti 2020∙6 minuters läsmaterial
Varför studera kemi?
Kemi är vetenskapen om atomers och molekylers struktur – deras egenskaper, sammansättning och reaktioner. Det finns många skäl att studera kemi, även om du inte siktar på en karriär inom naturvetenskap.
Kemister studerar hur grundämnen reagerar i olika förhållanden, hur de interagerar med varandra och tar reda på vad de består av ända ner till den minsta beståndsdelen. De forskar, utvecklar läkemedel, livsmedel och nya material.
Trots att du själv inte arbetar som kemist har du ändå med kemi att göra varje dag. När du tvättar håret, lagar mat, använder rengöringsmedel eller tar medicin sker komplexa kemiska reaktioner.
Så varför känns kemi så främmande och utmanande för många elever?
Olika typer av kemi
I likhet med andra akademiska discipliner finns det många olika grenar inom kemi. Dessa grenar har traditionellt sett delats in i kategorier efter vilken typ av materia de behandlar, nämligen:
- Organisk kemi
- Oorganisk kemi
- Analytisk kemi
- Fysikalisk kemi
- Biokemi
- Kärnkemi
- Teoretisk kemi
Men detta är inte allt. Det finns andra discipliner inom kemin som bygger på en kombination av ovanstående kategorier. Exempel på dessa är neurokemi, miljökemi och materialkemi. Fler skapas fortfarande i takt med att forskarna gör nya upptäckter.
Du som bor i mellersta Sverige och känner att du vill lära dig mer kemi, kan ta kurser hos någon utav våra kemilärare i Stockholm, Uppsala eller Västerås.
Vad lär man sig i skolan?
Kemi är ett praktiskt ämne där teori och experiment kompletterar varandra i inlärningsprocessen.
I grundskolan lär du dig att arbeta enligt den vetenskapliga metoden, dvs. genom att formulera och utforska hypoteser som du sedan testar genom observationer och experiment.
Du studerar det periodiska systemet och lär dig att beskriva olika ämnen och reaktioner med hjälp av kemiska formler. Du lär dig att använda mätinstrument, matematiska beräkningar och digitala verktyg.
Detta ger dig insikt i hur kemister arbetar för att skaffa sig ny kunskap, vilken utrustning och vilka metoder de använder samt vilken betydelse kemin har i samhället – t.ex inom produktutveckling, medicin, bioteknik, nanoteknik, läkemedel, energiförsörjning och miljö.
Kemi är en värdefull vetenskaplig disciplin vars grundprinciper är viktiga för alla att förstå.
Efter gymnasiet kan man vidareutbilda sig inom kemi. Kemi är ett brett ämnesområde, vilket innebär att du har oändliga möjligheter att specialisera dig. Valmöjligheter är viktiga eftersom de ger dig en större chans att hitta det du är bäst på vilket gör allting mer intressant.
Att studera kemi kan leda till jobb inom banbrytande forskning eller till andra roller utanför laboratoriet. Med en examen i kemi kan du till exempel jobba som akademisk forskare, analytisk kemist, bioteknolog, klinisk forskare, forensiker, läkemedelskemist, rättsmedicinsk forskare, miljökonsult, materialspecialist, nanoteknolog, farmakolog eller toxikolog.
Det finns många olika arbetsgivare. Vissa finns inom industrin, medan andra finns inom livsmedels- och dryckesindustrin, hälso- och sjukvårdsorganisationer, regeringen eller vetenskapliga forskningsorganisationer.
Du kan också bli anställd på skolor, högskolor och universitet som lärare eller professor! Bor du i Göteborg eller i Linköping kan du ta både dina lektioner där för att sedan undervisa i samma stad.
Är kemi svårt?
Kemi är ett omfattande ämne, vilket innebär att man snabbt kan känna sig överväldigad. Kemin har sitt egna språk. Om du inte har tagit dig tid att memorera de 118 grundämnena, alla nya ord och begrepp samt de olika formlerna, kan lektionerna kännas svårare än de faktiskt är.
Något som många elever kämpar med utöver själva kemin, är matematiken. Det används mycket matematik i kemi. Om du inte har en solid grund i matematik kommer du att ha svårt att lära dig kemi på ett effektivt sätt.
Var försiktig så att du inte hamnar på efterkälken. Om du har problem vid något tillfälle, ta hjälp av läraren direkt. Om du inte omedelbart reder ut missförstånd eller ber om hjälp för att förstå grundläggande begrepp, är risken stor att du får svårt att hänga med allt eftersom kursen fortsätter.
Tips för att lära sig kemi
Det finns saker du kan göra för att underlätta inlärningen. För det första måste du se till att hänga med på lektionerna. Var uppmärksam, ställ frågor och ta anteckningar.
För det andra måste du lägga tid på läxorna. Skjut inte upp dem till sista minuten. Se över dina anteckningar regelbundet och plugga ihop med klasskompisar så ofta du kan. Det blir ofta lättare när man är fler.
Har du undersökt alternativa sätt att lära dig kemi? Det finns enorma resurser online som kan hjälpa dig att uppskatta kemi. Ta en titt på YouTube och alla tusentals videos som behandlar kemi. Det finns många passionerade användare som gärna delar med sig av sin kunskap.
Om du varken får tillräckligt med hjälp i skolan eller lyckas studera effektivt på egen hand kan det vara smart att anlita en privatlärare, i Malmö eller Örebro till exempel.
Extra hjälp i kemi
Superprof är Sveriges största plattform för privatundervisning. Om du kämpar i ett eller flera ämnen (eller helt enkelt vill lära dig något nytt) kan du hitta duktiga privatlärare hos oss.
Med privatlektioner i kemi är det lätt att förbättra sina betyg eller repetera delar man inte förstått. Man kan också ta privatlektioner i kemi för nöjes skull. Du kan ta lektioner hemma hos dig eller online – valet är ditt!