Alla barn har sina egna preferenser av vad de gillar när det gäller skolämnen. Vissa barn kan till exempel enkelt ta till sig av konst- och engelskkurser, medan andra föredrar historia eller språk. Vissa barn kanske till och med föredrar matematik och vetenskapsämnena framför andra ämnen. Även om varje barn är annorlunda, och som sådant kommer att gilla olika ämnen jämfört med sina kamrater, har de mer vetenskapliga ämnena i skolans läroplan ofta ett rykte för att vara:

 • Opopulära;
 • Svåra; eller till och med
 • Tråkiga.

Kemi tycks tyvärr ha fallit i denna kategori och som ett resultat klassificeras av många som ett "svårt" ämne. Även om det är förståeligt att vissa barn kan vara motvilliga för vetenskapsämnena – till exempel om deras matematikförmåga inte är helt på en tillfredsställande nivå – finns det ingen anledning till att barnen inte kan bli bra på kemi, oavsett om de vill bedriva kemi på A-nivå eller universitet.
Ett sätt för de olika vetenskapsämnena att få tillbaka sitt rykte som ”roliga” ämnen är att försöka uppmuntra barnen, även från ung ålder, att aktivt intressera sig för kemi, matematik och andra vetenskaper. Att göra detta bör förhoppningsvis göra ämnet mer tillgängligt för varje barn, och förhoppningsvis kommer det att förbättra barnets chanser att klara sig bra i ämnet i skolan. Med det i åtanke, finner du nedan några sätt som kan användas för att uppmuntra barn att engagera sig mer i kemins värld och förhoppningsvis inom andra vetenskapsämnen.

kemi för barn
Att uppmuntra ditt barn från början kommer att hjälpa dem i framtiden. Bild: Unsplash
De bästa lärarna i Kemi
Första kursen gratis!
Ali
5
5 (1 recensioner)
Ali
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Felix
Felix
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Malin
5
5 (1 recensioner)
Malin
170 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
Emma
220 kr
/h
Första kursen gratis!
Omer
5
5 (12 recensioner)
Omer
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Mohammed
5
5 (1 recensioner)
Mohammed
199 kr
/h
Första kursen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Ali
5
5 (1 recensioner)
Ali
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Felix
Felix
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Malin
5
5 (1 recensioner)
Malin
170 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
Emma
220 kr
/h
Första kursen gratis!
Omer
5
5 (12 recensioner)
Omer
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Mohammed
5
5 (1 recensioner)
Mohammed
199 kr
/h
Första kursen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Kemi för barn: Varje barn är kapabelt att lära sig det

Uppfattningen av att kemi är ett svårt ämne baseras på det faktum att det finns en vanlig övertygelse bland många föräldrar och studenter att kemi, tillsammans med alla vetenskapsämnen, i sig är svårt och därför bör endast studenter som är akademiskt begåvade vara bra på sådana ämnen.
I verkligheten kan det finnas många olika skäl till varför barn kämpar för att klara sig bra på sina lektioner inom kemi, fysik eller biologi. En potentiell fråga kan till exempel vara det faktum att läraren inte är särskilt effektiv när det gäller att kommunicera viktiga ämnesområden i läroplanen, eller kanske de kämpar för att hantera en jobbig klass, som i sin tur har en negativ inverkan på hur mycket klassen kan lära sig under en lektion.
Men det är inte alltid lärarens fel. En annan anledning till att barn kan kämpa med kemin kan bero på bristen på kunskap om grunderna i kemi.
Till exempel kan en elev kämpa med kemi om hen:

 • Inte känner till de mest kända elementen i det periodiska systemet;
 • Inte har behärskat vissa områden inom matematiken, som används för att lösa kemiska ekvationer; eller
 • Inte har förstått grunderna i kemi, såsom kemisk bindning, kemiska tillstånd, skillnaderna mellan syror och alkalier, eller skillnaden mellan en molekyl och en atom.

Tack och lov kan sådana problem lätt åtgärdas, särskilt om ett barn lärs om sådana ämnen eller begrepp tidigt. Om du till exempel har lagt märke till att ditt barn verkar kämpa med matematik kan det vara en bra idé att skaffa dem en lärare, till exempel en handledare från Superprof, för att hjälpa dem till förbättring.
På samma sätt kan du uppmuntra ditt barn att lära sig om grunderna i kemi genom mer interaktiva medier, vare sig det är att lyssna på en podcast eller titta på ett pedagogiskt program om kemi som riktar sig till barn, till exempel programmet Labba.

Läs mer om hur man undervisar kemi till barn.

kemi för barn
Är inte ditt barn ett fan av kemi eller andra naturkunskapsämnen? Varför inte visa dem ett kemi experiment för att få upp nyfikenheten? Bild: Unsplash

6 sätt att hjälpa dina barn att lära sig kemi hemma

Naturligtvis är hemundervisning ett annat bra sätt att inspirera ditt barn att lära sig mer om kemins värld.
Detta tillvägagångssätt kan hjälpa oavsett om ditt barn för närvarande är ungt för att gå i skolan eller om det redan studerar kemi via en skolplan.
Genom att låta ditt barn lära sig om kemi utanför skolan kan du hjälpa till att utveckla dess intressen inom ämnet, vilket i sin tur borde hjälpa med att:

 • Förbättra betygen i kemiundervisning (om de för närvarande har kemiundervisning);
 • Förstärka idén att vetenskapsämnen inte behöver vara tråkiga att studera; och
 • Gör ditt barn mer mottagligt för vidare studier i ett vetenskapsämne som fysik, kemi eller biologi, och kanske till och med exalterad över en potentiell framtida karriär som kemist eller forskare.

Kemi för barn: testa dessa 6 tips för att utveckla ditt barns intresse för kemi utanför klassrummet:

 • Tillbringa extra tid på läxuppgifter när du är hemma;
 • Titta på utbildningsprogram som hjälper till att utveckla ditt barns förståelse av principerna inom kemi;
 • Leka med olika kemiuppsättningar hemma;
 • Testa ett säkert, hemmagjort kemiexperiment med hushållsingredienser;
 • Läs kemiböcker som är designade med yngre läsare i åtanke; och
 • Ta med ditt barn till ett vetenskapsmuseum eller ett vetenskapsbaserat evenemang som en vetenskapsmässa.

Kom ihåg att du nödvändigtvis inte behöver köpa massor av bägare, teströr, eller ett mikroskop, eftersom syftet inte är att återskapa ett helt laboratorium. Du kan till och med hitta ett kemiset som du kan köpa i butik om du inte trivs med att skapa din egen.
Leta upp de bästa kemilärarna på Superprof.
För några idéer om roliga pedagogiska program som du kan introducera ditt barn till, finns det en rad program där ute, som du ofta kan hitta genom en snabb sökning på Internet.
Dessa program finns också i olika längder. Labba till exempel, har några korta videoklipp som kan vara till hjälp för att lära ditt barn grunderna i kemi, såsom periodiska systemet.
Så oavsett om dina barn tycker om att titta på ett vetenskapligt experiment som lär dem om grundläggande kemi som atomer och atomstruktur, eller om de föredrar att titta på ett mer aktivt vetenskapligt experiment med exploderande drycker, bubblor eller ljusa färger, så finns det en god chans att det finns ett program där ute som kommer att tillfredsställa deras nyfikenhet.

kemi för barn
Om du visar ditt barn ett kemiexperiment så se till att utföra det utomhus för att inte behöva städa upp allt för mycket i hemmet efteråt! Bild: Unsplash

Roliga kemiexperiment för barn

De bästa sätten du kan lära dina barn om kemins värld och förhoppningsvis utveckla deras intresse för ämnet, är genom att använda kemiexperiment. Kemiexperiment är roliga dessutom! Ofta involverar de en mängd kemiska reaktioner som vanligtvis ser ganska coola ut eller är visuellt tilltalande med sin dramatik.
Det är av detta skäl som kemiexperiment är ett bra sätt att introducera ditt barn för kemins värld eller att hjälpa dem att lära sig mer om specifika ämnen inom kemi, till exempel materiens tillstånd, som innehåller fasta ämnen, vätskor och gaser.

Det finns många olika vetenskapliga experiment som du kan prova med ditt barn, som till exempel:

 • Mentos och cola vulkanen, eller en vulkan där du istället använder bakpulver och ättika;
 • Skapa och testa osynligt bläck;
 • Tillverka slem, en raket eller sockerkristaller; eller
 • Experimentera med statisk elektricitet eller magneter.

Innan du gör några vetenskapliga experiment med ditt barn är det dock viktigt att se över följande:

 • Att området är säkert att använda för alla experiment (till exempel, du vill inte göra en Mentos och cola vulkan någonstans inomhus, såvida du inte vill skrubba rent rummet efteråt!);
 • Att materialen som används i det vetenskapliga experimentet är säkra för både dig och ditt barn; och
 • Att experimentet är åldersanpassat för ditt barn och att ditt barn har lämplig övervakning.

Naturligtvis är inte denna lista fullständig, men syftet är att se till att du och ditt barn upplever lite rolig vetenskap samtidigt som ni förblir säkra när du utför och observerar vetenskapliga experiment.
Om du behöver hjälp med att lära ditt barn mer om kemi, kom ihåg att det också är helt acceptabelt att be om hjälp. Att prata med en kemilärare för några idéer om roliga experiment, till exempel, kan vara ett bra sätt att hitta roliga idéer för experiment som du kanske inte har tänkt på dig själv eller hittat online.
På samma sätt kan du alltid kontakta en kemihandledare på Superprof om du också vill hjälpa ditt barn att lära sig om principerna för kemi på ett mer strukturerat sätt. Lektioner kan antingen hållas på distans eller online, så det är bara att bestämma vilken undervisningsmetod som skulle fungera bäst för dig och ditt barn.

Behöver du en lärare i Kemi?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.