Idag är fotografering tillgängligt för alla tack vare de många tillgängliga digitala enheterna. Innan du fotograferar perfekt kan det vara intressant att fördjupa dig i denna konstforms historia. Tack vare fotografiets historia kan eleverna upptäcka nya tekniker och studera fotografins utveckling genom åren!

Läs vidare för en kort historia om fotografering!

De bästa lärarna i Fotografi tillgängliga
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
800 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Gavin
Gavin
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Margaretha
Margaretha "meta"
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
John
John
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Michael
Michael
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Niclas
Niclas
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Max
5
5 (3 recensioner)
Max
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tom
Tom
100 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
800 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Gavin
Gavin
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Margaretha
Margaretha "meta"
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
John
John
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Michael
Michael
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Niclas
Niclas
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Max
5
5 (3 recensioner)
Max
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tom
Tom
100 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Fotografiets början

Uppfunnet under 1830-talet gick ett bra decennium innan konstfotograferingen äntligen erkändes av allmänheten!

Redan innan fotograferingen skapades som vi känner till idag, var grunderna för fotografering redan närvarande: den professionella fotografen kunde ta ett foto utan att kunna skriva ut det ännu.

För att behandla fotot i en slags efterproduktion använde den spirande fotografen ett mörkt rum , en process som fortfarande används idag för lång exponering, särskilt i analog fotografering!

Det svarta rummet och dess mekanism, på latin kallat Camera Obscura , har faktiskt funnits sedan 1300-talet. Icke desto mindre var det misslyckat med att använda denna process: tidens stora målare trodde att utvecklingen av vad som skulle bli fotografi skulle döda den ädla konstkonsten.

Maskinen som användes av konstnären vid den tiden var långt ifrån vår nuvarande SLR-kamera!

Denna stora maskin var reserverad för eliter som ville utveckla mer exakta bilder än målningar. Numera hittar vi samma typ av processer i animationsindustrin när vi tänker på retroskopet (används till exempel i Walt Disney-filmerna).

Fotografering med Camera Obscura (eller det mörka rummet) gick obemärkt förbi. Fotografen var belastad med ett slags stort bur där han gömde sig för att ta en ögonblicksbild av sin modell.

Denna process blev så misslyckad att Giovanni Battista, dess uppfinnare, arresterades och dömdes för häxkonst, eftersom adelsmännen inte förstod funktionen av detta mystiska bärbara rum!

Kort sagt, det var väldigt svårt att bli fotograf före 1800-talet!

fotografering
Idag använder alla en digitalkamera. Men vet du verkligen var digital fotografering kommer ifrån? Bild: Unsplash

Uppfinningen av den första kameran och Daguerreotypen

Du gissade det: fotografi uppfanns i Frankrike.

Det första berömda fotografiet togs av uppfinnaren Joseph Niepcedurant 1825 och visar en enkel vy från ett fönster i en fransk by. Upptäck de bästa fotograferna där ute idag!

Själva fotot känns inte igen för sina estetiska egenskaper: det minns särskilt för sin  innovation som blev en referens för andra fotografer.

Bristen på en fotografisk teknik kan vara med en blick med detta foto. Joseph Niepce var tvungen att hålla kamerans exponering i mer än 8 timmar genom fönstret. Därför kan vi se solen både i östra och västra delen av byggnaden!

Vid den tiden var uppfinnarna ganska kapabla att projicera bilder, men visste inte hur man skulle bevara ljuset!

När han dog lämnade Joseph Niepce sitt oavslutade arbete till Louis Daguerre, en obestridlig fotografifigur.

Daguerreotypen blev snabbt en erkänd teknik som födde kända verk som:

 • Konstnärens verkstad, Louis Daguerre,
 • Boulevard du Temple, av Louis Daguerre,
 • Robert Cornelius, själv (självporträtt),
 • Månen, av John William Draper,
 • Det officiella porträttet av Abraham Lincoln,
 • Den första pressbilden (1847),
 • Solar Eclipse Sequence, av William Langenheim och Frederick Langenheim,
 • Porträttet av Joseph Jenkins Roberts, av Augustus Washington.

Daguerreotypens teknik,  som först startades av Joseph Niepce och avslutades av Louis Daguerre, blev snabbt en framgång bland fotografer. Louis Daguerre patenterade till och med sin uppfinning i Storbritannien, och varje person som ville göra en daguerreotyp var tvungen att betala en stor summa till uppfinnaren!

Under åren har andra uppfinnare lagt till sin uppfinning. Jag tänker på William Henry Fox och hans berömda kalotyp, en förbättring av den klassiska daguerreotypen.

Slutligen utvecklade den brittiska uppfinnaren Frederick Scott Archer den  våta kollodionsprincipen för att fixera emulsionen till glas; uppfinnaren vände sig ändå från sin första uppfinning för att koncentrera sig på utvecklingen av pappersnegativt.

För att lära dig historien om foto kan du också köpa en historia om fotograferingsbok .

Fotografering i början av 1900-talet

Under åren som följde uppfinningen av Louis Daguerre var konstnärer ännu inte redo att acceptera fotografering som en konst i sig själv!

Det var först med  den universella utställningen i Paris 1859  som foton gick in i konsten (skulptur, målning, gravyrer etc.) och blev grannar i en utställning. Kommersialiseringen av den första Kodak-kameran 1888 hjälpte också till att göra foto tillgängligt för  medelklassen . Men det var inte förrän 1900-talet som fotograferingen exploderade!

Forskare hade ett särskilt intresse för konsten att fotografera. Faktum är att fotografer hade möjlighet att med stor precision dokumentera de viktiga politiska, kulturella eller vetenskapliga händelserna   tack vare deras fotografier. Fotoet kunde konkurrera med det mänskliga ögat och förevigade stunder som ibland var för flyktiga för individen.

Under första världskriget blev fotografi och teknik vektorer för framsteg och förändring i samhället!

Avantgardekonstnärerna kombinerade teknik och historia genom att fotografera skyttegravarna men också folks vardag. Efter första världskriget blev fotografering ett sätt att föreviga samhällets förändringar och återuppbyggnaden av samhället mellan de två krigarna.

Det var just under denna period som fotojournalistik blev viktigt, en konst som uppskattats av fotografer som vill göra sin konst till ett verkligt yrke!

Under första hälften av 1900-talet fotograferade fotografer de första tågen , industrier och fabriker, utvecklingen av stadscentrum och introduktionen av bilar för arbetarklassen. Fotografering var en riktig innovativ händelse för människor över hela världen som såg nya utvecklingar i det moderna samhället.

Slutligen blev färgfotografiet  populärt under 1930-talet, decennier efter Auguste och Louis Lumière.

Från 1900-talet till idag: Digital fotografering

Idag använder alla en DSLR-kamera . Men vet du verkligen var digital fotografering kommer ifrån?

Under 1950- och 1960-talet skedde en ökad forskning inom digital fotografering , delvis tack vare George Smith och William Boyle. De var fortfarande långt ifrån den fotografiska kvaliteten vi har idag: på den tiden var bilderna bara i 100 pixlar, medan vi nu använder  14 megapixlar under 2000-talet.

Svartvita foton, sepiafoton eller färgfoton ... Fotografer kan äntligen utveckla sin egen stil tack vare de digitala filter som utvecklats av Bell forskningslaboratorier.

fotografering
Idag är fotografering tillgängligt för alla tack vare de många tillgängliga digitala enheterna. Innan du fotograferar perfekt kan det vara intressant att fördjupa dig i denna konstforms historia. Bild: Unsplash

Här är en liten icke-uttömmande lista över 1900-talets största fotografer:

 • Robert Capa,
 • Ansel Adams,
 • Philippe Halsman,
 • W. Eugene Smith,
 • Dorothea Lange,
 • George Hurrell,
 • Robert Frank,
 • Steve McCurry,
 • Garry Winogrand,
 • Richard Avedon, etc.

Påverkad av abstrakt konst började professionella fotografer lära sin konst i de mest prestigefyllda universiteten i USA. På 1960-talet blev fotokonst också populär i asiatiska länder genom tidskrifter som ägnas särskilt åt denna konst.

Icke desto mindre införde vissa länder som Kina viss censur på fotografer; det var först i slutet av 1900-talet som fotografer kunde njuta av fullständig frihet.

Det var också under slutet av 1900-talet som stadslandskapsfotografering utvecklades - en populär konst idag!

Under 2000-talet gav det mörka rummet plats för digitala fotoutrustningar, inklusive Photoshop-programvaran. Under den digitala eran vill fotografer inte längre spendera timmar på att respektera reglerna i mörkrummet: utskriften gjordes direkt från deras dator, där eleven kan ändra sin bild för efterproduktion.

Idag säljs digitalkameror mindre och mindre. Anledningen för det här? Tillkomsten av smartphones, som låter dig ta bilder direkt med din telefon!

Det finns ändå fotografiska entusiaster som fortsätter att ta analoga foton, en stil som är mer fokuserad på konst och estetik än digital fotografering. Det kan dock vara komplicerat att behärska sådana tekniker själv: det är av den anledningen att du bör ta fotokurser!

I en fotoskola, via en privat fotolektion eller i samband med en fotokassial i Chicago, kan eleverna få tillgång till kurser som är skräddarsydda för sådana problem som att styra membranet, zoomen eller brännvidden på sina SLR-kameror.

Så varför inte börja lära sig fotograferingstekniker tack vare en privat fotograferlärare?

Hitta en fotokurs nära dig, eller hitta fotograferingslektioner online!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.