I dag är fotografering tillgängligt för alla tack vare de många tillgängliga digitala enheterna. Innan du fotograferar perfekt kan det vara intressant att fördjupa dig i denna konstforms historia. Det kan du göra antingen genom att ta en fotokurs online, studera foto på egen hand med hjälp av onlineresurser, ta hjälp av en privatlärare eller söka till en fotokurs på en konstskola. Det finns många sätt du kan utforska fotografins historia på.

Upptäcka nya tekniker och studera fotots utveckling genom åren för att få en fördjupad förståelse för fotografi. Fortsätt läsa för en kort historielektion!

De bästa lärarna i Fotografi tillgängliga
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
800 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alejandro
5
5 (3 recensioner)
Alejandro
900 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anton
5
5 (3 recensioner)
Anton
110 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Max
5
5 (3 recensioner)
Max
150 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
John
John
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Karolina
Karolina
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Louise
Louise
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Miryame
Miryame
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
800 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alejandro
5
5 (3 recensioner)
Alejandro
900 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anton
5
5 (3 recensioner)
Anton
110 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Max
5
5 (3 recensioner)
Max
150 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
John
John
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Karolina
Karolina
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Louise
Louise
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Miryame
Miryame
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Fotografiets början

Det blev uppfunnet under 1830-talet, varefter det gick ett decennium innan konstfotograferingen äntligen erkändes av allmänheten!

Redan innan fotot skapades som vi känner till i dag fanns grunderna för fotografering – den professionella fotografen kunde ta ett foto utan att ännu kunna skriva ut det. För att behandla fotot i en slags efterproduktion använde den spirande fotografen ett mörkt rum, en process som fortfarande används i dag för lång exponering, särskilt i analog fotografering.

Det svarta rummet och dess mekanism, på latin kallat Camera Obscura, har faktiskt funnits sedan 1300-talet. Icke desto mindre var det misslyckat med att använda denna process. Tidens stora konstnärer trodde att utvecklingen av vad som skulle bli fotografi skulle döda den ädla konsten.

Maskinen som användes av konstnären vid den tiden var långt ifrån vår nuvarande SLR-kamera!

Denna stora maskin var reserverad för eliten som ville utveckla mer exakta bilder än målningar. Numera hittar vi samma typ av processer i animationsindustrin när vi tänker på retroskopet (används till exempel i Walt Disney-filmerna).

Fotografering med Camera Obscura (eller det mörka rummet) gick obemärkt förbi. Fotografen var tvungen att ta en bild på sin modell medan han gömde sig i vad som kunde kännas som en stor bur.

Denna process blev så misslyckad att Giovanni Battista, dess uppfinnare, arresterades och dömdes för häxkonst, eftersom adelsmännen inte förstod funktionen av detta mystiska bärbara rum!

Kort sagt, det var väldigt svårt att bli fotograf före 1800-talet!

fotografering
I dag använder alla en digitalkamera. Men vet du verkligen var digital fotografering kommer ifrån? Bild: Unsplash

Uppfinningen av den första kameran och Daguerreotypen

Du gissade rätt – fotografiet uppfanns i Frankrike.

Det första berömda fotografiet togs av uppfinnaren Joseph Niepcedurant 1825 och visar en enkel vy från ett fönster i en fransk by. Själva fotot känns inte igen för sina estetiska egenskaper utan ihågkoms för sin innovation, som blev en referens för andra fotografer. Bristen på en fotografisk teknik kan upptäckas med en snabb blick på detta foto. Joseph Niepce var tvungen att hålla kamerans exponering i mer än 8 timmar genom fönstret. Därför kan vi se solen både i östra och västra delen av byggnaden!

Vid den tiden var uppfinnarna ganska kapabla att projicera bilder, men visste inte hur man skulle bevara ljuset!

När han dog lämnade Joseph Niepce sitt oavslutade arbete till Louis Daguerre, en obestridlig fotografifigur.

(Passa också på att upptäcka och läsa om de bästa fotograferna som finns i dag!)

Daguerreotypen blev snabbt en erkänd teknik som födde kända verk som:

 • Konstnärens verkstad, Louis Daguerre.
 • Boulevard du Temple, av Louis Daguerre.
 • Robert Cornelius, (självporträtt).
 • Månen, av John William Draper.
 • Det officiella porträttet av Abraham Lincoln.
 • Den första pressbilden (1847).
 • Solar Eclipse Sequence, av William Langenheim och Frederick Langenheim.
 • Porträttet av Joseph Jenkins Roberts, av Augustus Washington.

Daguerreotypens teknik, som först startades av Joseph Niepce och avslutades av Louis Daguerre, blev snabbt en framgång bland fotografer. Louis Daguerre patenterade till och med sin uppfinning i Storbritannien och varje person som ville göra en daguerreotyp var tvungen att betala en stor summa till uppfinnaren.

Under årens gång har andra uppfinnare tagit fram sina egna uppfinningar. Jag tänker på William Henry Fox och hans berömda kalotyp, en förbättring av den klassiska daguerreotypen.

Slutligen utvecklade den brittiska uppfinnaren Frederick Scott Archer den våta kollodionsprincipen för att fixera emulsionen till glas. Uppfinnaren vände sig ändå från sin första uppfinning för att koncentrera sig på utvecklingen av pappersnegativet.

Att ha kunskap om fotots historia är viktigt för att du ska få bättre förståelse för fotografi över lag. Därför kommer den fotokurs du kanske är intresserad av troligtvis att täcka även vissa historiska aspekter. Om du inte vill ta någon fotokurs kan du också lära dig mer om fotots historia genom att köpa en historiebok eller använda dig av resurser online.

Fotografering i början av 1900-talet

Under åren som följde uppfinningen av Louis Daguerre var konstnärer ännu inte redo att acceptera fotografering som en konst. Det var först med den universella utställningen i Paris 1859 som foton blev en del av konsten (skulptur, målning, gravyrer) och blev grannar i en utställning. Kommersialiseringen av den första Kodak-kameran 1888 hjälpte också till att göra fotografering tillgängligt för medelklassen. Men det var inte förrän 1900-talet som fotograferingen exploderade!

Forskare hade ett särskilt intresse för konsten att fotografera. Faktum är att fotografer hade möjlighet att med stor precision dokumentera de viktiga politiska, kulturella eller vetenskapliga händelserna tack vare deras fotografier. Fotot kunde konkurrera med det mänskliga ögat och förevigade stunder som ibland var för flyktiga för individen.

Under första världskriget blev fotografi och teknik viktiga framsteg som förändrade samhället!

Avantgardekonstnärerna kombinerade teknik och historia genom att fotografera skyttegravarna men också folks vardag. Efter första världskriget blev fotografering ett sätt att föreviga samhällets förändringar och återuppbyggnaden av samhället mellan de två krigarna. Det var just under denna period som fotojournalistik blev viktigt, en konst som uppskattats av fotografer som vill göra sin konst till ett verkligt yrke.

Under första hälften av 1900-talet fotograferade fotografer de första tågen, industrier och fabriker, utvecklingen av stadscentrum och introduktionen av bilar för arbetarklassen. Fotografering var en riktig innovativ händelse för människor över hela världen som såg nya utvecklingar i det moderna samhället.

Slutligen blev färgfotografiet populärt under 1930-talet, decennier efter Auguste och Louis Lumière.

Från 1900-talet till i dag: Digital fotografering

I dag använder alla en DSLR-kamera. Men vet du verkligen var digital fotografering kommer ifrån?

Under 1950- och 60-talet skedde en ökad forskning inom digital fotografering, delvis tack vare George Smith och William Boyle. De var fortfarande långt ifrån den fotografiska kvaliteten vi har i dag. På den tiden var bilderna bara i 100 pixlar, medan vi nu använder 14 megapixlar under 2000-talet.

Fotografer kan äntligen utveckla sin egen stil tack vare de digitala filter (svartvita, sepia, färg) som utvecklats av Bell forskningslaboratorier.

fotografering
I dag är fotografering möjligt för alla tack vare framtagna digitala enheter. Innan du fotograferar perfekt kan det vara intressant att fördjupa dig i denna konstforms historia. Bild: Unsplash

Här är en liten lista över 1900-talets största fotografer:

 • Robert Capa
 • Ansel Adams
 • Philippe Halsman
 • W. Eugene Smith
 • Dorothea Lange
 • George Hurrell
 • Robert Frank
 • Steve McCurry
 • Garry Winogrand
 • Richard Avedon.

Påverkad av abstrakt konst började professionella fotografer lära ut sin konst på de mest prestigefyllda universiteten i USA. På 1960-talet blev fotokonst också populär i asiatiska länder genom tidskrifter som ägnas särskilt åt detta. Icke desto mindre införde vissa länder som Kina viss censur på fotografer och det var först i slutet av 1900-talet som fotografer kunde njuta av fullständig frihet.

Det var också under slutet av 1900-talet som stadslandskapsfotografering utvecklades - som är en populär konst i dag!

Under 2000-talet gav det mörka rummet plats för digitala fotoutrustningar, inklusive programvaran Photoshop. Under den digitala eran vill fotografer inte längre spendera timmar på att respektera reglerna i mörkrummet och i stället gjordes utskriften direkt från deras dator, där eleven kan ändra sin bild för efterproduktion.

I dag säljs digitalkameror mindre och mindre. Varför? Givetvis är det på grund av smartphones, som låter dig ta bilder direkt med din telefon!

Det finns ändå fotografiska entusiaster som fortsätter att ta analoga foton, en stil som är mer fokuserad på konst och estetik än digital fotografering. Det kan dock vara komplicerat att behärska sådana tekniker själv och det är därför du borde ta fotokurser!

I en fotoskola eller via en privat fotolektion kan eleverna få tillgång till undervisning som är skräddarsydda för sådana problem som att styra membranet, zoomen eller brännvidden på sina SLR-kameror.

Så varför inte börja lära dig fotograferingstekniker med en privat fotograferingslärare?

Hitta en fotokurs nära dig eller hitta fotograferingslektioner online!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...
porträttbild på författaren tina

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.