"Alla vill säga vilka de är och var de kommer ifrån. Och ett av de enklaste och billigaste och mest universella sätten att göra det på är genom deras accent." - David Crystal.

Skulle du vilja besöka Sverige med dess vackra kustlinjer, norrsken, kullar och dalar? Kanske drömmer du om att besöka Gamla stan i Stockholm?

Att bo, arbeta eller studera i Sverige är en dröm för många. Det är dessutom ett populärt turistmål för många. Trots att klimatet är något kyligare så har Sverige otroligt mycket att erbjuda - från norr till söder!

Många av oss har drömt om att se norrskenen sedan barnsben!

Norrland är Sveriges nordligaste och största landsdel sett till ytan. Man brukar säga att nio av Sveriges 25 landskap hör till Norrland. Det inkluderar Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten och Lappland.

Den totala arean av dessa områden uppskattas utgöra 59,6 procent av Sveriges yta! Däremot uppskattar man att befolkningen i Norrland endast utgör 11,4 procent av Sveriges befolkning. Därför är det kanske inte så förvånande att Norrland är välkänt för ett vackert och varierat naturliv.

De dialekter som talas i Norrland benämns generellt sett under samlingsnamnet 'Norrländska mål'. Det talas i nästan hela Norrland, bortsett ifrån i dess sydligaste samt nordligaste del.

Dialekterna inom området har många gemensamma nämnare, men anses ändå vara så pass olika att de klassas som egna dialekter. Lyckligtvis förstår alla svenskar varandra väldigt väl, trots olika språkliga särdrag.

Om du vill lära sig svenska kan det vara bra att vara medveten om att det finns en hel rad olika dialekter inom landet. Varje dialekt har sina egna uttryck och ord, så det finns mycket att lära sig, men det är riktigt roligt att upptäcka vilka skillnader som finns dialekterna emellan!

Så vad är egentligen Norrländska?

Låt oss ta en titt på vad som gör de Norrländska dialekterna så speciella.

Drömmer du om att se norrskenen? (Källa: Unsplash)
De bästa lärarna i SFI tillgängliga
Stephanie
5
5 (28 recensioner)
Stephanie
299 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rosie
5
5 (11 recensioner)
Rosie
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Márcia eliasson
5
5 (10 recensioner)
Márcia eliasson
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (6 recensioner)
Zakaria
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
5
5 (8 recensioner)
Maria
210 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Benyamin
5
5 (4 recensioner)
Benyamin
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Renata
5
5 (2 recensioner)
Renata
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ulla
Ulla
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Stephanie
5
5 (28 recensioner)
Stephanie
299 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rosie
5
5 (11 recensioner)
Rosie
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Márcia eliasson
5
5 (10 recensioner)
Márcia eliasson
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (6 recensioner)
Zakaria
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
5
5 (8 recensioner)
Maria
210 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Benyamin
5
5 (4 recensioner)
Benyamin
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Renata
5
5 (2 recensioner)
Renata
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ulla
Ulla
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Norrländska dialekter

Det svenska språket anses ha uppstått som ett eget språk för cirka 1200 år sedan. Innan det svenska språket etablerades talade människorna i Norden ett gemensamt språk; Urnordiska.

Institutet för språk och folkminnen (ISOF) berättar även att både finska och samiska talats i de nordligaste delarna av Lappland samt i Tornedalen sedan urminnes tider.

I och med teknologins framfart har det svenska språkets dialekter blandats samman allt mer och mer bland de olika regionerna. Dagens nusvenska (som den svenska som talas idag kallas) sägs präglas av många engelska låneord samt en större dialektutjämning.

Men att lära sig svenska genom norrländska dialekter är fortfarande en möjlighet! Oavsett om du vill börja arbeta eller studera i Sverige, eller om du helt enkelt bara vill resa runt i landet, så är det enklare än vad du kanske tror att lära sig svenska! Dessutom kan själva lärandet vara riktigt roligt!

Sverige och svenskarna är väldigt välkomnande, vilket gör det enkelt att lära sig svenska i landet. Svenskarna är dock generellt sett väldigt duktiga på engelska, så om du har några frågor om det svenska språket kan de säkerligen förklara hur det ligger till genom det engelska språket, om din svenska inte riktigt skulle räcka till.

Sverige har både Norge, Danmark och Finland som grannländer och det är enkelt att ta tåget till både Oslo, Köpenhamn och Helsingfors om du skulle vilja besöka fler utav de nordiska länderna. Detta gör Sverige till ett populärt resmål för många turister!

Ibland kan de norrländska dialekterna vara svåra att förstå för den som lär sig svenska som ett andra- eller främmande språk, men försök bara att fokusera ordentligt på de ord som sägs så kommer du att lyckas till slut!

Att bo, studera och arbeta i Sverige är ett fantastiskt sätt att lära sig mer norrländska. Det kan dessutom komma att bli ett riktigt roligt äventyr! Det finns trots inget bättre sätt att utveckla sina språkliga färdigheter än att resa till ett land där språket i fråga talas. Genom att omringa dig med svenska och norrländska dialekter kommer du att utveckla dina språkkunskaper på nolltid.

Har du även koll på gotländskan? Läs mer om olika svenskakurser här.

Språkliga särdrag i Norrland

"Det finns inget sådant som en ful accent, så som det inte heller finns något sådant som en ful blomma". -David Crystal.

Läs mer om online-undervisning i svenska här.

Lär dig mer om norrländska dialekter genom att besöka Norrland. (Källa: Unsplash)

Institutionen för språk och folkminnen (ISOF) berättar mer om de typiska språkdragen i norrländska mål:

"Tjockt" I

Man brukar säga att ett "tjockt" I är ett av de språkdrag som hör till norrländska mål, trots att det även förekommer i vissa andra svenska dialekter. Detta 'I' uttalas längre bak i munnen, vilket ger det en "tjockare" klang.

Främre sje-ljud

Sje-ljudet uttalas långt fram i munnen, vilket ger det en annan klang. Detta sker främst i Västerbotten oc Norrbotten.

Ändelsen -er faller bort i presens

I norrländska mål fallet ofta -er ändelsen bort vad gäller presensformer av verb, vilket är mycket unik bland de svenska dialekterna. 'Jag tycker' får istället bli 'Jag tyck', medan 'han sitter' istället får bli 'han sitt'.

Adjektivens böjning i plural

Man böjer inte alltid adjektiven i plural i de norrländska dialekterna. Det innebär att man ofta säger 'de är söt' istället för 'de är söta'.

Det kanske dock kan ses som en stor fördel för den som lär sig svenska som ett andra-eller främmande språk? Ingen pluraländelse innebär färre grammatikregler att lägga på minne! Dock förekommer detta fenomen endast i tal. Vad gäller skrift skriver svenskarna med norrländska dialekter fortfarande pluralen på samma sätt som resten av Sverige, dvs. som "söta", i detta fall.

Frågeordet vars

Detta frågeord kan betyda både 'var' och 'vart' och används främst i övre Norrland. Det innebär att många säger 'Vars åkte hon?' istället för 'var åkte hon?' eller 'vars är de?' istället för 'var är de?'.

Läs även mer om göteborgskan och göteborgshumorn här.

Norrländska ord och uttryck

Om du vill utöka ditt svenska ordförråd har du hamnat rätt. Det finns nämligen gott om intressanta norrländska uttryck och ord att välja mellan. Här kommer ett par exempel:

 • Fara - gå/resa/ta sig någonstans.
 • Gatt - var tvungen.
 • Gitt - måste/är tvungen.
 • Harta - hälften.
 • He - ställa/lägga/sätta.
 • Hurven - kall/smått frusen.
 • Huvvaligen - usch
 • Karra - godis
 • Kuse - insekt/småkryp
 • Nalta - lite grann
 • Pärer - potatis
 • Sno om - vända om
 • Vara lämmen - ha träningsverk/vara öm i kroppen

Om du vill veta mer om norrländska mål kan du alltid besöka ISOFs hemsida.

Det är värt att besöka Sverige enbart för att upptäcka landets alla olika dialekter!

Det finns trots allt cirka 10 miljoner människor som talar svenska som modersmål och cirka 3, 2 miljoner människor som talar svenska som ett andra- eller ett främmande språk.

Visste du att svenska faktiskt är Nordens största språk?

Skulle du vilja lära dig svenska med en skånsk dialekt online?

Studera SFI och utveckla din svenska med hjälp av online-lektioner. (Källa: Unsplash)

Lär dig svenska online: SFI

Det finns ett flertal olika språkliga aspekter som skiljer de olika svenska dialekterna åt. Om du vill lära dig svenska med en särskild dialekt kan det vara smart att besöka just de områden där den dialekten talas. Det finns en del större skillnader i talspråket, både vad gäller grammatiken och ordförrådet, men det kommer att bli både roligt att lärorikt att upptäcka alla olikheter.

Kanske hittar du ett nytt favorituttryck bland de norrländska dialekterna?

Är du redo att resa utomlands?

Även om det svenska språket inte är ett av de de största språken i världen så anses det vara ett stabilt språk. Det finns gott om svensk litteratur att ta del utav, allt ifrån svensk film till svenska böcker. Att ta del av den svenska litteraturen kan vara ett fantastiskt sätt att utveckla dina svenska språkfärdigheter.

Det finns trots allt cirka 13,2 miljoner människor som du kommer att kunna samtala med!

Om du vill lära dig svenska som ett andra- eller främmande språk rekommenderar vi varmt att du testar på privatlektioner.

Hos oss på Superprof hittar du skickliga och erfarna handledare som kan hjälpa dig nå dina mål. Det fantastiska med privatlektioner är att din handledare kan anpassa lektionsinnehållet efter just dig och dina behov.

Knappa bara in det ämne du önskar att studera (svenska eller svenska för invandrare - SFI), samt din postkod. På så vis kan du se vilka handledare som finns tillgängliga i ditt närområde. Det finns dock gott om undervisningsalternativ tillgängliga.

Många handledare erbjuder både undervisning online, via personliga möten, eller undervisning i mindre grupper. Det innebär att du kan välja det alternativ som passar just dig bäst.

Det finns dessutom ett stort antal handledare som erbjuder undervisning både under kvällar och helger. Det är en annan fördel med online-lektioner! Du kan studera precis var och när du vill!

På vår hemsida hittar du även handledarnas olika online-profiler. På så vis kan du se hur mycket erfarenhet samt vilka kvalifikationer de har redan innan du väljer att kontakta dem. På så vis sparar både du och din potentiellt framtida handledare en hel del tid.

Så...vad väntar du på?

Det svenska språket, den svenska kulturen och den svenska naturen väntar på dig! 

 

Stort lycka till!

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.