Det finns inget mer fantastiskt än vårt solsystem. Det är den enda platsen i universum som vi vet kan skapa liv. Men egentligen är inte vårat galaktiska hem speciellt betydelsefullt i det stora hela.

Vårt planetära system är i utkanten av Vintergatan - en galax som potentiellt har fyrahundra miljarder stjärnor och därmed potentiellt fyrahundra miljarder liknande system som vårt eget. Bara för att ge en idé om skalan så tror man att det finns minst hundra miljarder galaxer utöver våran Vintergata.

Men, nog om det; det är alldeles för mycket siffror för ett sinne att förstå. Låt oss istället fokusera på det vi vet lite mer om - även om vi kanske inte vet speciellt mycket alls.

Vårt solsystem är fullt av fantastiska saker - saker vi inte ens börjat skrapa ytan på än. Från stora klot av is i de bortre delarna av solsystemet till Saturnus otroliga ringar, är vårt solsystem en enastående plats.

Idag ska vi gå genom några av de viktigaste sakerna som du borde veta om den galaktiska djungel vi lever i: hur det formades, vad den innehåller och vad som finns bortom.

De bästa lärarna i Fysik tillgängliga
Pierre
5
5 (17 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mehdi
5
5 (10 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Filip
5
5 (6 recensioner)
Filip
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zakaria
5
5 (4 recensioner)
Zakaria
189 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Amanda
5
5 (5 recensioner)
Amanda
249 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Layth
5
5 (9 recensioner)
Layth
175 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mats
5
5 (3 recensioner)
Mats
395 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Pierre
5
5 (17 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mehdi
5
5 (10 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Filip
5
5 (6 recensioner)
Filip
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zakaria
5
5 (4 recensioner)
Zakaria
189 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Amanda
5
5 (5 recensioner)
Amanda
249 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Layth
5
5 (9 recensioner)
Layth
175 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mats
5
5 (3 recensioner)
Mats
395 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Vad är ett solsystem och hur uppstår det?

Definitionen av ett solsystem är om du tänker på det, ganska självförklarande. Det består av en sol och allt som kretsar kring den påverkad av dess gravitation. Precis som jorden har en gravitationskraft, har även alla planeter, eller egentligen alla objekt i universum det. Ju större objekt desto större gravitationskraft.

Detta är varför solen - det största objektet i vårt solsystem - är det som allt annat kretsar kring. Planeterna - och alla andra möjliga saker - hålls på plats av denna solkraft, något som tillåter oss att referera till något som kallas för ett solsystem där allt i det förlitar sig på varandra.

Men som vi redan sagt är det fel att kalla vårt solsystem för solsystemet - eftersom det bara är ett av flera miljarder. Det närmsta ligger förresten 4.2 ljusår bort och kallas för Proxima Centauri.

Så hur bildades solsystemet?

Likt alla solsystem, kom vårt till att skapas genom en kollaps av en interstellär nebulosa eller molekylärt moln. Dessa stora drivande moln av damm och gas omvandlas långsamt till klumpar, något som orsakas av den ständigt ökande gravitationskraften av dess ständigt ökande massa av gas.

Allt detta hände för 4.6 miljarder år sedan, när molnets mitt blev den protostjärna som skulle bli vår sol. Samtidigt som gravitationskraften hos vår sol blev starkare började nebulosan att snurra snabbare och snabbare och producerade då en ansamling av ännu större planeter och objekt.

Ett ganska intressant faktum att tänka på är att det förmodligen varit hundra eller tusentals protoplaneter, dvärgplaneter och allmänt skräp i vårt solsystem. Något som antingen blev förstörd genom åren eller sammanstrålat men andra planeter. Resterna av detta kan man fortfarande se i asteroidbältet bortanför Mars och i Kupierbältet bortanför Neptunus.

Ett bergigt landskap under en klar stjärnhimmel och galaxen Vintergatan
Vårt solsystem befinner sig i galaxen Vintergatan

Vad finns i vårt solsystem?

Nu vet du vad ett solsystem är, låt oss ta en mer detaljerad titt på vad du skulle kunna tänkas finna om du tog en tur genom det. Vi misstänker att du kommer känna igen de flesta av dessa redan.

Planeterna i vårt solsystem

Det har varit en del diskussion kring planeterna i vårt solsystem det senaste årtiondet, detta på grund av att definitionen av en planet blev ändrad. Detta betyder att Pluto - stackars lilla Pluto - blev utsparkad från listan och istället känd som en så kallad dvärgplanet.

Så vad räknas som en planet idag? Det är egentligen ganska specifikt och för att kallas planet måste ett objekt möta dessa fyra kriterier:

 • Den måste kretsa kring en stjärna eller resterna av en stjärna.
 • Den borde vara stor nog så att dennes egna gravitation har format den rund.
 • Det borde inte vara så stor att den orsakar termonukleär fusion - som en stjärna skulle göra
 • Den ska ha rensat sitt område på himmelska kroppar, menat att saker i dess närhet antingen kretsar kring dess bana eller helt enkelt inte existerar längre.

De åtta planeterna

 • Merkurius - Den planet närmast solen, också den minsta planeten i vårt solsystem, med en bana på ca åttioåtta dagar. Likt jorden är det en stenig planet och har en yta som har flertal kratrar.
 • Venus - Den andra planeten från solen och även den ljusaste på natthimlen efter månen - och den kan faktiskt kasta en skugga. Den är mindre än jorden och likt Merkurius har den inga månar.
 • Jorden - Hem ljuva hem. Jorden är den tredje planeten och likt Venus och Mars befinner den sig i solens "beboeliga zon". Det är dock den enda planet med en atmosfär som faktiskt är beboelig.
 • Mars - Den röda planeten är den sista som är markbunden - dvs en av de planeter som är gjorda av sten. Människan har fram till idag genomfört tjugosex framgångsrika uppdrag till Mars i hopp om att en dag hitta bevis på liv.
 • Jupiter - Bortom asteroidbältet sitter Jupiter, den störst planeten i vårt solsystem. Den har en massa som är två och en halv gånger det av alla planeter sammanlagt. uppbyggd av gas och har sjuttionio månar, varav vissa är större än Merkurius.
 • Saturnus- Känd för sina ringar och består mestadels av ispartiklar. Saturnus är den näst-största planeten i vårt system och är även denna en gasjätte.
 • Uranus - Ofta använd som en smutsig ordvits. Uranus är den första av isjättarna - de två planeterna längst ut i vårt solsystem. Och som man kan ana är den gjord av is.
 • Neptunus - Den sista planeten i vårt system. Här är det kallt - alltså, otroligt kallt
en svart bakgrund och den lila planeten Neptunus
Neptunus är den sista planeten i vårt solsystem

Solsystemets dvärgplaneter

Bortom de stora planeterna - som nog de flesta känner till - finns det dvärgplaneter. Dessa kan du lära dig mer om genom att ta olika fysik kurser.

Dessa är himmelska kroppar som inte riktigt platsar som planeter eftersom dem inte möter de kriterier vi nämnde tidigare. Den viktigaste av dessa kriterier är att dvärgplaneter inte har rensat sitt område - menat att dem inte har en dominant gravitationskraft i sitt område.

Pluto, som är den mest kända av dvärgplaneterna, har inte rensat sitt område. Dess bana påverkas av Neptunus. Samtidigt rör den sig i det som kallas Kuiperbältet och hade den varit en riktig planet skulle det bältet påverkas av Plutos gravitationskraft.

Det finns potentiellt hundratals av dvärgplaneter i vårt solsystem. Men att identifiera dem kräver mycket arbete och observation. Det finns många kandidater men bara fem har bekräftats. Dessa är Pluto, Eris, Ceres, Makemake och Haumea - av vilka bara Ceres kan hittas i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Alla andra befinner sig bortom Neptunus.

Vad mer finns i vårt solsystem?

Medan de mest kända delarna av vårt solsystem är just dem planeterna som är så bekanta, finns det tusentals andra saker som gör upp för resten av vårt system. Till exempel tror man att det finns över åttahundra tusen asteroider och tre och ett halvt tusen kometer samt över tvåhundra månar.

Men tänk på det. Slutet på vårt solsystem tros vara dit solvindar når och där solens gravitation slutar. Dessa är båda otroligt långt bortom det vi vet om vårt solsystem. Gränsen för solvindar är fyra gånger Plutos avstånd från solen, medan solens gravitationskraft räcker över tusen gånger längre.

ett foto av en galax som har färgerna röd, gul, blå och lila
Universum sträcker sig långt långt bortom gränserna av vårt solsystem och vår galax

Och bortom vårt solsystem?

När du tittar upp på natthimlen är de sex ljusaste ljuspunkterna du ser alla i vårt solsystem. Efter det dock, är de ljusaste punkterna andra stjärnor från andra solsystem. Kanske finns det någonstans där ute i rymden intelligent liv, det vet vi inte än.

Den största av dessa stjärnor är Sirius (eller Canis Majoris), Canopus och Rigil Kentaurus, som är en del av Alpha Centauri systemet (vår stjärnas granne). Dessa är alla närliggande stjärnor med Sirius i stjärnbilden Stora Hunden, Canopus i Kölen och Alpha Centauri i Kentauren.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Magdalena