Avtecknade rosa ljudvågor i ett datorprogram.

Fysik vågor: Lär dig allt om vågornas egenskaper

Allt du undrat om vågor: Fysik Utan vågor skulle det inte finnas någonting. Ingen värme, inget ljus, inget ljud. Inte ens någon rörelse. För vågor är inte bara något abstrakt vetenskapligt begrepp eller något som man enbart ser på havsytan. De finns bokstavligen överallt och rör sig runt omkring oss hela tiden. Vågor kan beskrivas […]

7 december 20226 minuters läsmaterial

bild på lila natthimmel och ett stjärnfall

En introduktion till rymden

En introduktion till allt du behöver veta om rymden Det finns en anledning till varför till och med människor i de äldsta civilisationer var amatörastronomer, ritade ut månens bana och stjärnornas rörelse. Det finns en anledning till att barn är lika fascinerade av rymden som de är av dinosaurer, tänker på Big Bang, fjärran galaxer, […]

31 december 20216 minuters läsmaterial

Person som pekar på griffeltavla med texten e=mc2

Vilka hjälpmedel finns för att lära sig fysik?

Olika sätt att bemästra fysikens grunder Att lära sig är en konstant upplevelse som varar från att vi föds fram tills att vi blir gamla. Vi människor slutar aldrig lära oss och det är ett fantastiskt faktum; glädjen av att upptäcka nya koncept kommer aldrig att försvinna! Många akademiska discipliner är nämnvärda, till exempel matematik, […]

30 december 20219 minuters läsmaterial

Vilka möjligheter kan dina fysikstudier leda till?

En fysikexamen skapar många möjligheter Även om många av de naturvetenskapliga ämnena så som biologi, kemi och fysik har ett rykte om sig för att vara särskilt svåra så är sanningen att de även är några av de mest givande skolämnena att studera! Fysik kan bland annat hjälpa dig förstå hur saker och ting fungerar […]

30 mars 20217 minuters läsmaterial

Behöver du hjälp med fysik?

Våra privatlärare om fysik har skrivit många artiklar för att hjälpa dig förstå denna komplicerade vetenskap.

Läs om alla olika delar som studeras på alla olika nivåer från grundskola till professor! Få tips om hur du kan studera detta ämne på bästa sätt. Hitta privatlektioner i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås eller online.

Hitta en lärare inom Fysik på Superprof!

Att lära ut fysik till barn

Hur man lär ut fysik till barn Vet ditt barn vad det periodiska systemet är? Förstår de sig på tyngdkraft, magnetism eller materietillstånd? Vet de vem Isaac Newton är och allt om Newtons första lag? Har du någonsin pratar med ditt barn om jorden och planeterna i vårt solsystem? Om svaret är nej, oroa dig […]

29 augusti 202010 minuters läsmaterial

fysik

Definition på begreppet Fysik

Vad är fysik? Arkimedes princip, som går tillbaka till cirka 250 före Kristus, går ut på att bevisa kvanttyngd. Principen har väckt nyfikenhet för fysik hos många människor som kanske ingen annan princip någonsin har gjort. Ändå är en hel del människor rädda för fysik. Eleverna fruktar för ämnet och skolor rapporterar pågående svårigheter att […]

3 augusti 20207 minuters läsmaterial

Ta Lektioner i Fysik

Att Studera Fysik Öppnar Många Dörrar Trots att naturvetenskapliga ämnen har rykten om sig att vara extra svåra och utmanande, så är de också några av de mest givande ämnen som du kan studera. Fysik lär dig inte bara om universum och naturlagarna, utan även om hur saker och ting i din vardag hänger ihop […]

28 november 20197 minuters läsmaterial

Behöver du hjälp med fysiken?

Fysik är läran om materia, dess beståndsdelar och dess rörelse i tid och rum.

Fysiken har bidragit till enorma tekniska framsteg och kunskapsrevolutioner som gjort det möjligt för mänskligheten att utvecklas.

Albert Einstein var en av världens mest kända fysiker. Med sin fantasi och sitt nyfikna sinne undersökte och utmanande han frågor om bland annat ljuset, gravitationskraften och tiden.

Fysik är en grundläggande akademisk disciplin som studeras av elever på högstadiet och gymnasiet. Om man utvecklar ett intresse för fysik kan man sedan fördjupa sina kunskaper på universitetsnivå.

Oavsett om man läser fysik i skolan eller för skojs skull kan det vara hjälpsamt att anlita en privatlärare. På Superprof hittar du duktiga fysiklärare över hela Sverige som gärna hjälper dig!

Varför studera fysik?

Det finns tusen anledningar att studera fysik, både för din framtid och din allmänbildning. Fysik är en av de äldsta naturvetenskaperna, vars mål är att förstå hur universum fungerar.

Fysikerna studerar naturen – från atomkärna till avlägsna planeter. Fysiken är en grundsten i de andra naturvetenskaperna och behövs för att till fullo förstå det moderna tekniska samhälle vi lever i.

Vet du t.ex hur din mobiltelefon fungerar? Tekniken bygger på principerna för elektricitet och det elektromagnetiska spektrumet, elektricitetens ljusmönster och magnetism.

Man behöver sällan förstå avancerad fysik i detalj, men fysikens grundprinciper återfinns i nästan allt du gör, som att gå, dricka och hoppa samt i all teknisk utrustning.

Den främsta anledningen till att studera fysik är att du får chansen att lära dig hur världen fungerar. Goda kunskaper i fysik öppnar dina ögon på samma sätt som när du lär dig att läsa. Allt blir tydligare och mer lättillgängligt. Men, om det inte motiverar dig tillräckligt kan vi ge dig ännu ett skäl.

En av de viktigaste sakerna man lär sig i skolan är problemlösning. Framgång i livet kräver att man kan närma sig ett problem, analysera problemet, identifiera variablerna och deras samband för att komma fram till en lösning.

Fysikstudier hjälper dig att bli en expert på problemlösning. Du lär dig att bryta ner ett problem i dess beståndsdelar och tillämpa matematik för att komma fram till en lösning. Du lär dig att redogöra för dina fynd, presentera dem samt arbeta i team.

Dessa färdigheter kommer att gynna dig i framtiden, vilken utbildning eller vilket yrke du än väljer.

Om du är gillar och är duktig på fysik har du dessutom lysande framtidsutsikter. Fysiker är eftertraktade inom alla branscher som ägnar sig åt högteknologisk forskning. Arbetslösheten är dessutom låg och man tjänar bra.

Jobb inom fysik

Det finns många möjligheter och karriärvägar för den som bestämmer sig för att ta en högskoleexamen i fysik.

Dessa karriärer kan sträcka sig över olika branscher och kräver olika färdigheter bortsett från allmänna kunskaper i fysik. Med rätt utbildning kommer du sannolikt att hitta en anställning som passar dina intressen.

Några av de mest välbetalda yrken inom fysik är meteorolog, professor, laboratoriechef, testingenjör, kärnkraftsingenjör, geofysiker, flygingenjör, forskare, och astronom.

Efter examen i några dessa utbildningar kommer du knappast ha problem att hitta jobb!

Tips när du studerar

Har du precis börjar läsa fysik? Har du svårt att hålla huvudet ovanför vattenytan?

Eftersom fysik är en sådan komplex akademisk disciplin är det inte överraskande att man tidvis kämpar med studierna. Tack och lov har vi tips på hur du underlättar inlärningen.

Först och främst måste du se till att du på riktigt behärskar grunderna. Utan en solid grund kan du inte avancera till mer komplexa områden.

Känner du dig säker på alla grundläggande begrepp? Kan du redogöra för energi, magnetism, ljus, ljud och elektrisk ström?

För det andra måste du göra dina läxor. Om du inte tar ett aktivt intresse för din inlärning kommer du utan tvekan att misslyckas på proven.

Var uppmärksam på lektionerna, ställ frågor när du inte förstår och öva regelbundet för att undvika att hamna på efterkälken.

För det tredje – försök att studera ihop med andra. Diskussioner och brainstorming med likasinnade elever kommer att göra studierna roligare och hjälpa dig att fylla eventuella kunskapsluckor.

Om du följer dessa tre tips kommer du att klara fysiken utan problem.

Privatlektioner i fysik

Om du vill se över nyckelbegrepp, få hjälp med läxorna eller bara ha någon att brainstorma med, kan det vara smart att anlita en privatlärare.

Fysiklärarna i skolan följer en nationell läroplan som vanligtvis är beroende av specifik kurslitteratur. Eftersom en privatlärare anpassar upplägget efter varje enskild elev är undervisningen betydligt mer flexibel.

Det finns många olika handledare på Superprof, var och en med sina egna styrkor, erfarenheter och lärstilar, så du kommer inte ha några problem att hitta en lärare som passar dig.

Det är viktigt att fokusera på det positiva och inte på hur svårt fysik är som ämne. Fysik kan verka svårt vid första anblick, men med rätt lärare kan du göra snabba framsteg!