lära sig japanska

Vår guide till att lära sig japanska

Allt du behöver veta om att lära sig japanska Lära sig japanska kan verka som en omöjlig uppgift. De flesta ser de invecklade symbolerna bestående av linjer och former som utgör japanska tecken som omöjliga att tolka. Men nästan 75% av vuxna japaner säger att de inte kan tala engelska och det japanska utbildningsdepartementet har […]

29 juni 20217 minuters läsmaterial

lära sig japanska med hjälp av japansk kutlur

Så lär du dig japanska under gymnasiet

Att kunna lära sig japanska på gymnasiet Vill du lära dig japanska så snart du bara kan? Om svaret är ja så räcker det inte att titta på anime, spela tv-spel och läsa manga för att uppnå goda kunskaper i språket. Det finns många olika sätt att lära sig japanska, men det är trots allt inte […]

29 juni 20216 minuters läsmaterial

lära sig japanska med japansk arkitektur

Lär dig japanska på dessa universitet

Vid vilka universitet kan man lära sig japanska? Språket och kulturen i Japan är något man verkligen kan beundra. Med cirka 128 miljoner japaner är det definitivt en investering att lära sig japanska. Det finns många sätt att lära sig japanska, men för att sticka ut mer och ta din språkinlärning längre, bör du fundera på […]

29 juni 20217 minuters läsmaterial

lära sig japanska

Lära sig japanska: ta hjälp av en privatlärare

Så kan man lära sig japanska med en privatlärare Att lära sig japanska är en investering. Japan är ett land med 127 miljoner människor med den tredje största ekonomin i världen. Förutom att vara ett ekonomiskt kraftverk är språket och kulturen i Japan genomsyrad av historia och tradition. Vill man börja studera japanska så finns det […]

29 juni 20217 minuters läsmaterial

Vill du lära dig Japanska?

Ett av de allra bästa sätten att lära sig Japanska är via en privatlärare. Då det är ett språk som inte liknar vårt på många vis så är det viktigt att du lär dig rätt från början av någon med mycket erfarenhet. Med rätt bas så kommer hela förloppet flyta på bästa sätt och du ger dig själv bästa förutsättningar att lyckas.

En privatlärare på Superprof kommer skräddarsy ett schema för dig efter dina önskemål och sedan kommer ni jobba mot dina uppsatta mål på ett effektivt vis.

utsikt över kyoto, japan

Är det svårt att lära sig Japanska?

Hur svårt är det att lära sig japanska? Med väldigt lite gemensamt med svenskan kan lära sig japanska ofta ses som en omöjlig utmaning. Precis som många andra asiatiska språk så använder japanskan inte det latinska alfabetet, utan har eget unikt skrivsystem. Faktum är att de använder hela tre skrivsystem som kallas hiragana, katakana och […]

28 juni 20216 minuters läsmaterial

japanska ord på neonskyltar

Spela TV-spel för att lära dig japanska

Så kan man lära sig japanska med hjälp av TV-spel Många som växte upp på 80-talet kommer säkert ihåg hur det var att spela tv-spel. För många människor gav spelkonsoler dem en första inblick i den japanska kulturen. Något som senare kanske utvecklades till en förkärlek för exempelvis japansk manga, anime, musik och film. Medan […]

28 juni 20217 minuters läsmaterial

Lär dig tala japanska i Japan

Lär dig tala japanska i Japan Enligt Japans nationella turistorganisation (JNTO) besökte över 28,5 miljoner människor Japan 2017, vilket var en ökning med 19,3% jämfört med föregående år. Då många trodde att turismen skulle sjunka efter jordbävningen och tsunamin 2011 så har den istället ökat varje år sedan efter katastrofen. Att lära sig ett språk […]

28 februari 20208 minuters läsmaterial

Är Japanska Svårt Att Lära Sig?

Är Japanska Svårt Att Lära Sig? Japans skrivsystemen ses ofta som en oöverstiglig utmaning för de som använder europeiska alfabetet, men det är långt ifrån sanningen. Det finns gott om västerländska som har lärt sig att tala japanska. Att lära sig ett nytt språk är alltid en utmaning. Det spelar ingen roll om det är ett […]

24 februari 20208 minuters läsmaterial

Lär dig Japanska: Topp 7 Tips

De Bästa Råden För Att Lära Sig Japanska ”Förlorare har mål. Vinnarna har system” Även om du inte helt håller med om detta citat från Scott Adams kan du inte förneka att det finns viss sanning till det, särskilt när det gäller att lära sig japanska. Att studera det japanska språket kräver självklart att du […]

23 februari 20208 minuters läsmaterial

Hur du kan lära dig japanska på egen hand

Lär dig japanska på egen hand Japanska är världens nionde största språk med 127 miljoner talande och ligger precis före franska i modersmål. Även om Japanska inte talas på många platser utanför Japan så finns det många som lära sig Japanska eftersom det är intresserade av själva språket och Japans kultur. För att få ut […]

9 februari 20208 minuters läsmaterial

Vilka är de Bästa Böckerna för att lära sig Japanska?

Böcker som lär dig japanska Att lära sig tala japanska innebär mer än att känna till några grundläggande fraser och hur man uttalar orden. Som med andra språk måste du också lära sig att kunna läsa det. Det första problemet när du vill lära dig ryska, arabiska, koreanska eller japanska är att du måste lära […]

3 februari 20207 minuters läsmaterial

Gå en kurs i japanska

Det är aldrig lätt att lära sig ett främmande språk, särskilt inte om språket i fråga har ett annat typ av alfabet.

När du börjar lära dig japanska finns det en risk att du känner dig överväldigad, men oroa dig inte – det är värt ansträngningen, vi lovar!

Japanska är inte så svårt som det låter. Och du behöver dessutom inte lära dig flytande japanska om du inte vill. Bara att känna till grunderna är givande nog!

Om du drömmer om att bo i Tokyo, ta en språkkurs i Kyoto eller tillbringa din semester i Osaka, är det smart att lära sig vanliga artighetsfraser. Dessa är mycket viktiga i den japanska kulturen.

Det japanska alfabetet

Om du funderar på att lära dig japanska är det japanska alfabetet en bra utgångspunkt. Det hjälper dig att förstå uttalet och språkets byggstenar.

Det japanska alfabetet är egentligen en kombination av tre olika skriftspråk. Dessa kallas hiragana, katakana och kanji. Hiragana och katakana är ganska lätta att lära sig medan kanji är lite knepigare.

Hiragana och katakana

Hiragana är det huvudsakliga alfabetet i japanska. Varje tecken representerar ett av de 46 primära ljuden – t.ex a, i, u, e, o, ka, ki, ku, ke, ko, sa, shi, su, se, so. Hiragana-tecknen används vanligtvis för att skriva ord som ursprungligen är japanska.

Katanka-tecknen däremot, används bara för att skriva utländska låneord. De täcker samma ljud som hiragana men ser annorlunda ut.

Kanji

Kanji är, till skillnad från katakana och hiragana, inte tecken som sätts ihop för att skapa ljud och ord. En enda kanji kan utgöra ett helt ord.

Kanji är symboler som lånats av kinesiskan vid olika tillfällen under de senaste århundradena. Om man behärskar mandarin så har man med andra ord ett försprång när man lär sig kanji!

Hur lär man sig japanska?

Det bästa sättet att lära sig japanska snabbt är med en privatlärare. På Superprof hittar du många modersmålstalare som gärna hjälper dig.

Våra erfarna lärare erbjuder japanska konversationskurser, intensivkurser och mycket mer. Hos oss hittar du kurser för alla nivåer – från nybörjare (A1) till avancerad (C2). Både barn och vuxna kan lära sig japanska med Superprof.

Det första du kommer få lära dig (förutsatt att du är nybörjare) är det japanska alfabetet. När du lärt känna ljuden och förstår hur tecken sätts ihop för att bilda ord är det betydligt lättare att avancera. Du kommer sedan få lära dig vokabulär, japansk grammatik och öva på uttal.

Oavsett om du vill lära dig enkla konversationer inför en resa eller att skriva för karriärens skull kommer du att göra snabba framsteg med en privatlärare. De skräddarsyr varje lektioner efter dina unika behov.

En stor fördel med Superprof, är att det är smidigt. Du kan ta lektioner hemma hos dig eller över webbkamera. Du kan dessutom själv välja din drömlärare.

Japanska för karriären

Förutom själva tillfredsställelsen med att behärska ett nytt språk, kommer du att ha ett imponerande CV efter din kurs i japanska. Om du talar hyfsad japanska kan du nämligen pröva lyckan på den japanska arbetsmarknaden.

Även om levnadskostnaderna i Tokyo är höga, kommer världens tredje största ekonomi att erbjuda dig en högre lön för att kompensera.

Dessutom lär du dig mer om livet i Japan och dess historia. Du kommer att uppleva fantastisk mat, vacker natur och träffa många nya vänner!

Är det svårt att lära sig japanska?

Den japanska kulturen är rik, och språket likaså. Man lär sig inte japanska över en natt, du måste vara beredd på hårt arbete – i alla fall om du vill bli flytande.

Eftersom svenska och japanska härstammar från två helt olika språkfamiljer skiljer sig språken mycket. På svenska byggs t.ex meningar med subjekt-verb-objekt medan på japanska meningar byggs med subjekt-objekt-verb. “Han dricker vatten” på svenska blir alltså “han vatten dricker” på japanska.

En annan stor skillnad är formaliteten i språket. Hierarki är väldigt viktigt i Japan så om du vill bo och jobba i Japan är det viktigt att du lär dig keigo, den formella formen av japanska.

Utöver att använda särskilda ord, samt titel istället för namn när du talar med någon av högre rang, måste du även lära dig att anpassa din ton beroende på vem du talar till. Detta kanske låter skrämmande, men oroa dig inte!

Oavsett dina mål och din ambitionsnivå är det bäst att ta hjälp av en lärare. Detta kommer underlätta inlärningsprocessen. Se sedan till att öva på egen hand mellan lektionerna. Hur mycket du övar är det som kommer avgöra hur snabbt du lär dig japanska.

Skaffa en svensk-japansk ordbok och försök att lära dig ett nytt ord varje gång du har tid över. Varför inte i bussen eller när du står i kö på ICA?

Ett annat roligt sätt att förbättra sin japanska är att se på japanska filmer. Film är bra både för ditt uttal och ordförråd!