Japanska är världens nionde största språk med 127 miljoner talande och ligger precis före franska i modersmål. Även om Japanska inte talas på många platser utanför Japan så finns det många som lära sig Japanska eftersom det är intresserade av själva språket och Japans kultur.

För att få ut det mesta av din resa till japan och för att exempelvis kunna ta dig från flygplatsen till ditt hotell i Shibuya, så är det viktigt att du vet hur du läser de Japanska karaktärerna.

Precis som kinesiska, arabiska eller koreanska så måste man lära sig ett nytt skriftsystem då Japanska inte innehåller många ord skriva med det latinska alfabetet.

Om du lär dig grundläggande japanska innan en resa så bör du:

 • Studera hur du läser och skriver: Se på Kanji, Hiragana, Katakana och Romaji
 • Bekanta dig med det japanska uttalet
 • Lär dig att läsa, skriva och uttala japanska tecken.
 • Memorera japansk ordförråd
 • Lär dig grammatiska strukturer
 • Lär dig japansk vett och etikett som har sitt ursprung i Shinto-religionen.
kvinna lär sig japanska vid skrivbord
Det är viktigt att studerar och lär dig de japanska karaktärerna för att bemästra språket. (Källa: Unsplash)

Det bästa sättet att bli tvåspråkig och tala japanska som en modersmål gör du genom att lära sig japanska i när du är i Japan. Här är Superprofs tips och tricks för att lära sig att prata japanska.

De bästa lärarna i Japanska tillgängliga
Yurika
4,7
4,7 (3 recensioner)
Yurika
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sofie
Sofie
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
けいこ
5
5 (1 recensioner)
けいこ
230 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Miyuki
Miyuki
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Morgan
5
5 (1 recensioner)
Morgan
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Harumi
5
5 (1 recensioner)
Harumi
290 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zelda k.
Zelda k.
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Filip
Filip
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Yurika
4,7
4,7 (3 recensioner)
Yurika
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sofie
Sofie
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
けいこ
5
5 (1 recensioner)
けいこ
230 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Miyuki
Miyuki
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Morgan
5
5 (1 recensioner)
Morgan
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Harumi
5
5 (1 recensioner)
Harumi
290 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zelda k.
Zelda k.
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Filip
Filip
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Vilka är de bästa böckerna för att lära sig japanska?

Det finns många resurser för att lära sig japanska. Oavsett om du studerar i skolan, tar japanska kurser distans eller lär dig tillsammans med en inhemsk person, måste du välja den metod som passar dig bäst.

För nybörjare som vill lära sig japanska på sin fritid och i sin egen takt är ett bra sätt att använda några av alla tillgängliga läroböcker.

Nedan följer en översikt över några av de bästa böckerna på marknaden som kommer hjälpa dig börja tala språket så fort du kliver av planet.

GENKI I: En integrerad kurs i japansk grundskola

Detta anses vara en av de bästa böckerna för nybörjare av Japanska. Serien täcker alla aspekter av språket: prata, lyssna, läsa och skriva. Den är komplett och rekommenderas både för självständigt lärande och för de som studerar tillsammans med en privat japansk lärare.

 • Boken är uppdelad i två huvudavsnitt: ”konversation / grammatik” och ”läsa / skriva”.
 • Boken undviker att använda rōmaji och du får lära dig att använda det korrekta japanska skrivsystem från början.

Det är prisvärt, och särskilt om du kan hitta begagnade versioner online.

Minni ingen Nihongo

Detta är en av de mest populära metoderna som undervisas i skolor. Japanska har ordförråd som lånats från kinesiska (särskilt Kanji) vars vokaler liknar de som finns på engelska.

Det finns ett flertal böcker om detta kursplan system, dess konsonanter, grammatikreglerna (verb, personliga pronomen, adjektiv, etc.) och användning (lägg till "gozaimasu" efter ord, till exempel.). Det bästa med dessa böcker är att du kan lära dig av bekvämligheten i ditt eget hem.

OBS: För att använda den här metoden måste du känna till Kanji-tecken. Detta innebär att det främst är för studenter med lite erfarenhet, eftersom en nybörjare först behöver lära sig symbolerna.

Det finns många böcker som kan hjälpa dig lära dig japanska. (Källa: Unsplash)

Mindre kända böcker

Det finns många andra böcker du kan använda för att studera japanska:

 • Japanska från noll!
 • En guide till japansk grammatik
 • Att minnas Kanji 1: En komplett kurs
 • Japanska för upptagna människor I: Kana version 1
 • Det levande japanska språket

Alla ovanstående har sina egna meriter men är kanske mindre kända än de böcker som anges tidigare. Om du planerar en resa till Japan så är ett inköp av en av dessa böcker ett bra sätt att få en grundläggande kunskap för att kunna hålla enklare konversationer innan du anländer. Detta kan sedan hjälpa dig lära dig mer så som:

Kan engelska-talande personer lära sig att tala flytande japanska?

Det är bra att kunna prata med människor på deras modersmål, speciellt om du försöker leta efter ett jobb i landet. Detsamma kan gäller för dem som vill komma in på de bästa högskolorna.

Enligt Alexia, en av redaktörerna på Superprof, innebär att kunna tala ett främmande språk flytande att du är helt bekväm med alla aspekter av språket: ”Det betyder att du kan prata dagligen med dina kollegor, kunder, vänner etc.”.

Du kommer behöva lära dig tusen japanska ord innan du kan delta i en konversation. När arbetsgivare säger att de vill ha "flytande" japanska hänvisar de till N2 eller N1 i det japanska språkkunskapstestet (JLPT).

Att beställa mat är ett bra sätt att öva sin japanska. (Källa: Unsplash)

Testet inkluderar bara att kunna lyssna och skriva, inte tala vilket gör det lite enklare. Myten att  japanska ska vara svårare att lära sig än andra språk stämmer inte. Man tittar ofta på japanska med sina kinesiska karaktärer och ifrågasätter direkt om det är möjligt för en engelsktalande att lära sig japanska.

Det kan vara svårt att motivera sig själv att ta japanska kurser på egen hand. Men belöningen är stor, och du kommer att utveckla en förbättrad förståelse för ett nytt språk och en ny kultur.

Att lära sig Japanska är faktiskt inte alltför annorlunda jämfört med de kanske lite mer populära europeiska språken som franska, spanska och portugisiska Om du vill lära dig mer om japanska, börja med att försöka tala. Försök använda vanliga uttryck, chatta med vänner eller bara beställa något att äta. Att lära sig skriva kommer senare.

Här är fem grundläggande regler för att lära sig japanska:

 • Var motiverad
 • Fördjupa dig så mycket som möjligt i språket
 • Hitta en japanska talande person att träna med (till exempel över Skype eller Facebook).
 • Tala, studera, upprepa, studera, tala och tala. Prata lite mer, våga säga fel och lär dig av dina misstag.
 • Lär dig kana utantill.

Och även om du kan komma igång på egen hand, så kan du alltid leta upp lektioner på japanska i Stockholm, Göteborg eller i Malmö för att hjälpa dig vidare.

Vi har listat de bästa råden för att lära sig Japanska här.

Våra tips för att lära dig japanska

Här Superprofs råd för att lära dig japanska för även om du verkligen är motiverad så kommer det att finnas tillfällen då man kanske är på väg att ge upp.

Du kanske kämpar för att förstå Kanji, eller så kanske du helt enkelt inte kommer ihåg nyckelord och fraser. Under ditt första år så kommer du förmodligen att ha stunder där du vill ge upp och en känsla av att sitta fast. Men efter ett år med hårt arbete kommer du bli förvånad över hur långt du kommit.

Det är avgörande när man vill lära sig främmande språk att ha en stark passion, uthållighet och att veta hur man ska återhämtar sig från misslyckanden.

Här är några tips och tricks för att underlätta saker:

 • Lär dig som ett barn skulle göra
 • Lär dig kana utantill
 • Öva varje dag
 • Öva med en någon som pratar flytande japanska

När man lär sig nytt språk så hamnar vi i samma situation som ett barn när de lär sig ett språk. Vi upprepar enkla uttryck som "hej", "jag vill ...", "tack" och lära oss färger, siffror etc. När ett barn först lär sig att umgås med andra så måste de lära sig VALUES i sin familj och kamrater för att integrera sig i samhället.

Processen för både barn och vuxna som lära sig ett nytt språk är samma: de lyssnar och upprepar det de hör. Att lyssna på japansk radio, musik eller podcasts, titta på filmer, följa nyheterna är alla bra sätt att påskynda inlärningsprocessen när man lär sig japanska.

Om du vill kunna tala fler språk så måste du lära dig att skriva på japanska och då måste du studera de japanska skrivsystemen: Kana, kanji och romaji. Först lär man sig kana skrivningssystem, som inkluderar hiragana och katagana, och fungerar som vårt egna alfabet.

Att öva tillsammans med vänner är ett av de bästa sätten att lära sig på. (Källa: Unsplash)

Här är några steg du bör följa för att lära dig dem:

 • Lär dig kana på samma sätt som en musiker skulle lära sig att läsa musik
 • Skapa flashcards som hjälper dig att memorera
 • Skapa en revidering plan för att se till att du får ut så mycket som möjligt
 • Skapa en rutin för dina studier
 • Hitta en person som talar flytande som du träna med - du kan leta online efter en handledare som kan ge dig lektioner i japanska.

Vi har även listat de bästa böckerna för att lära sig Japanska här.

Det bästa sättet att lära sig japanska på egen hand: Fördjupning

Att omge dig av japanska är ett av de bästa sättet att lära sig språket. Det kan innebära att lyssna på japansk musik och titta på japanska filmer och TV.

Men att åka till Japan är överlägset bästa sättet att lära sig japanska. Detta kan dock kräva en del planering. Först måste du söka och få rätt visum. Beroende på ditt pass får du normalt inte stanna i Japan mer än 90 dagar utan visum. Om du planerar att stanna längre måste du söka ett arbets- eller studentvisum.

Det japanska utrikesministeriet hanterar alla visum- och inresekrav för medborgare från hela världen, så se till att du kolla vad du behöver göra innan du reser.

Det kan kännas skrämmande att vara på en plats där de pratar främmande, men det är faktiskt det bästa sättet att lära sig ett nytt språk.

Här är några exempel på platser där du kan ta språklektioner i Japan så att du inte slutar som Bill Murray i filmen Lost in Translation:

 • Shibuya Gaigo Gakuin
 • ISI Japanese Language School
 • Kai Japanese Language School
 • Shinjuku Japanese Language Institute (Shinjuku Nihongo Gakko)

Detta är några få exempel på de många språkskolorna i Tokyo och det finns ännu fler runt om i landet som exempelvis Osaka, Kyoto och Hiroshima.

Att arbeta i Japan är ett utmärkt sätt att utveckla ditt ordförråd. Tyvärr är det inte alltid så lätt att hitta arbete i Japan, men det är möjligt. Men det kanske viktigaste är att njuta av det nya du lär dig. Japansk kultur skiljer sig från västerländska kulturer, och språket kan kännas svårt ibland. Väljer du att lära dig japanska i Japan så kommer inlärningsupplevelsen vara maximal. Läs vår artikel om att lära dig japanska i Japan.

För dem som talar engelska finns det möjligheter. Du kan till exempel bli assistent eller lärare i engelska. Du kan hålla privata lektioner för japanska studenter eller göra språkutbyten där de lär dig japanska under halva lektionen varpå du lär dem ditt språk under resterande halva.

Det finns gott om språkskolor i många av de större städerna i Japan. (Källa: Unsplash)

Slutligen, så vill vi dela två sätt som gör att du kan komma hem och ärligt kunna säga "Jag kan prata japanska":

 • Dela en lägenhet med en japansk person.
 • Häng med så många japanska människor som du kan.

Att umgås med japaner är ett fantastiskt sätt att lära sig en annan typ av japanska än vad du skulle lära dig i traditionella klasser. Det hjälper dig även att prata som en inhemsk och komma närmare den japansk kulturen. Du kommer få ett varierat utbud av japanska fraser per automatik. Varje konversation du har kommer vara som en lektion vilket kommer lära dig att kommunicera på japanska snabbt.

Tycker du artikeln är intressant? Hitta liknande blogginlägg här:

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.