“When I had nothing else, I had my mother and the piano. And you know what? They were all I needed.” - Alicia Keys

Det är svårt att hitta någon som inte alls tycker om musik. Att spela piano är både en avkopplande och stimulerande aktivitet.

När du har lärt dig grunderna i pianospel kan du börja spela några enklare pianostycken.  Sedan är det inte långt till dess att du verkligen kan hantera pianot och njuta fullt ut av ditt pianospel.

Så hur kan du komma igång med privata pianolektioner för att lära dig att spela piano?

Det här är en guide för nybörjare som vill börja ta lektioner i piano.

De bästa lärarna i Piano
Första kursen gratis!
Ashley
5
5 (5 recensioner)
Ashley
450 kr
/h
Första kursen gratis!
Jan
Jan
347 kr
/h
Första kursen gratis!
Ruben
Ruben
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Josephine
Josephine
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Evgeniya
5
5 (9 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Thilda
Thilda
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Catrin
Catrin
270 kr
/h
Första kursen gratis!
Natalia
Natalia
347 kr
/h
Första kursen gratis!
Ashley
5
5 (5 recensioner)
Ashley
450 kr
/h
Första kursen gratis!
Jan
Jan
347 kr
/h
Första kursen gratis!
Ruben
Ruben
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Josephine
Josephine
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Evgeniya
5
5 (9 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Thilda
Thilda
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Catrin
Catrin
270 kr
/h
Första kursen gratis!
Natalia
Natalia
347 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Hur Mycket Kostar Pianolektioner?

Privata pianolektioner i hemmet är en praktiskt alternativ till musikskolor och musikkonservatorier. Många väljer det här alternativet för att kunna dra nytta av alla fördelar med en privatlärare, som exempelvis att kunna anpassa lektionerna till ett flexibelt schema eller få ett mer personligt anpassat lektionsupplägg.

Innan du börjar med pianolektioner kan det vara bra att ta reda på vilka olika alternativ som finns samt kostnaden för privata pianolektioner.

För att kunna jämföra kostnader för privatlektioner i piano är det viktigt att vara medveten om vad man faktiskt betalar för. Privata pianolärare arbetar ofta som frilansare och behöver därför kunna leva på sin lön. Därför måste de alltid ta en viss summa i betalning.

I kostnaden för privatlektioner ingår även tiden som läraren måste lägga på att förbereda sig innan själva lektionen. Du måste också komma ihåg att du betalar för pianolärarens kunskaper, förmågor och erfarenheter. Ju mer erfaren en pianolärare är, desto mer får du vara beredd att betala.  

En del privatlärare tar extra betalt för resekostnader. Priset kan också variera beroende på var i landet du bor. En halvtimmes pianokurs kostar i genomsnitt mellan 250-350 kr.

Det är många faktorer som påverkar kostnaden för en pianolektion. Källa: Josh Appel (Unsplash)

Det finns dock möjlighet att reducera kostnaderna exempelvis genom att ta grupplektioner, eller gratis prova-på-lektioner som vissa pianolärare erbjuder.

Du kan hitta information om pianolärare via nätet, familj och vänner eller på lokala anslagstavlor. Du kanske har en bekant som känner till någon som kan spela piano, och som skulle kunna ge dig pianolektioner till ett rimligt pris?

Vilken Privatlärare Ska Man Välja?

Innan du börjar leta efter en privatlärare så måste du vara medveten om att det finns oerhört många olika pianolärare, och att en lärare vars undervisningsmetoder fungerar bra för en elev kanske inte gör det för en annan. 

Vissa lärare kanske är bättre på att undervisa i musikteori medan andra är bättre på att lära ut pianolåtar.

Så hur väljer man då den perfekta pianoläraren?

Du måste alltid börja med att fråga dig själv varför du vill lära dig att spela piano. Vill du bli en proffsmusiker eller kanske själv bli pianolärare? Vill du kunna uppträda på en fest, eller bara spela för skojs skull? Du behöver nämligen hitta en pianolärare som uppfyller just dina behov. 

En del pianolärare är självlärda, vilket kan fungera bra för vissa elever. Oavsett varför du vill lära dig att spela piano, så bör du fråga dig själv följande:

  • Hur snabbt vill jag lära mig att spela piano?
  • Vilken typ av musik vill jag kunna spela?
  • Varför vill jag lära mig att spela piano?

När du väl har svaret på de här frågorna kan du börja leta efter olika pianolärare online och se vem eller vilka som verkar passa bäst för dina behov.

Det är viktigt att hitta en pianolärare som lär ut på ett sätt som passar dig. Källa: João Silas (Unsplash)

Många av privatlärarna på Superprof erbjuder den första lektionen gratis. Syftet med en prova-på-lektion är att man ska kunna träffas och diskutera kring undervisningen och se om man trivs med att jobba tillsammans. Ibland upptäcker man att en viss lärares sätt att undervisa inte alls passar för en själv.

Därför är det viktigt att alltid diskutera och kommunicera dina önskemål med din pianolärare innan du bestämmer dig. Om du hittar en pianolärare som du trivs med kan du anlita den läraren hur länge du vill. Du kanske bara vill ta några lektioner under en månad, eller fortsätta med pianolektioner under flera år.

Vad Kan Du Förvänta Dig av Din Första Pianolektion?

Vare sig du tar privatlektioner hemma hos dig, på en musikskola eller ett musikkonservatorium, gratis pianolektioner online eller grupplektioner, så följer pianolektioner ofta mer eller mindre samma struktur. De innehåller exempelvis ofta notläsning, musikteori, skalövningar etc.. Detsamma gäller nästan oavsett vilket instrument du vill lära dig (cello, piano, gitarr, flöjt, saxofon, mandolin, sång..).

När du väl har bestämt dig för en pianolärare så är det dags att boka in de första pianolektionerna nära dig. Du och din pianolärare måste tillsammans komma överens om ett schema som funkar för er båda.

Det är viktigt att du frågar din lärare så mycket som möjligt under den första lektionen så att du vet vad du kan förvänta dig av undervisningen framöver. Ni kan till exempel prata om vilken typ av musik du gillar eller vad din pianolärare har för erfarenhet av att undervisa. Din pianolärare kanske till och med kan spela andra instrument?

Det kan även vara värt att prata om andra saker förutom musik. Ni kanske har flera gemensamma intressen! Sådant kan påverka ditt val av pianolärare. Den första lektionen kan ni alltså behöva lite mer tid för att lära känna varandra, så planera in lite extra marginal då för att slippa stressa.

När ni har lärt känna varandra lite bättre så kommer din pianolärare troligen att bedöma din nivå så de vet var ni ska börja. Att spela piano kräver ett stort engagemang, och din lärare vill säkert också veta hur pass motiverad du är att lära dig spela piano.

Det finns oändliga möjligheter för dig som vill lära dig piano! Källa: Oscar Ivan Esquivel Artaega (Unsplash)

Det är viktigt att du berättar om dina mål med pianolektionerna och varför du vill bli bättre på att spela piano. Vill du spela i ett band, spela professionellt, överraska en vän, bli musiklärare eller spela för att det är roligt? Anledningarna till varför man vill lära sig att spela piano kan vara oändliga! 

Oavsett vad du har för mål så kommer din pianolärare att behöva anpassa undervisningen efter dina behov! Att få ett personligt anpassat lektionsupplägg, tydliga mål och ett schema som passar dig kommer att öka din motivation till att vilja lära dig spela piano!

Din första pianolektion kommer troligen avslutas med några övningar för att du ska komma igång att spela. Du kommer troligen också att få några enkla pianoövningar att träna på hemma inför nästa lektion.

Var Hittar Man Privatlärare i Piano?

Idag finns det en mängd olika tillvägagångssätt för att hitta en privat pianolärare. Oavsett om du vill leta online eller på andra sätt så är det väldigt lätt att få tag på en privatlärare i piano. 

Du kan alltid titta på anslagstavlor som kan finnas i exempelvis mataffärer eller andra butiker, på bibliotek eller caféer. Framförallt musikaffärer eller musikcaféer kan vara bra ställen att leta på. Du kan till och med själv sätta upp en annons där du skriver att du letar efter någon som ger privatlektioner i piano. Precisera vad du vill lära dig eller vilken typ av musik du vill spela.

Glöm inte att du också kan fråga din familj eller dina vänner. Det finns alltid någon som känner någon som kan spela piano! Du kanske har en kompis som kan spela och som gärna skulle hjälpa dig att utvecklas och bli bättre på piano. 

Det är lätt att hitta pianolärare via internet och sociala nätverk. Facebook, Instagram och Twitter är exempel på plattformar du kan använda för att hitta och snabbt komma i kontakt med en privatlärare.

Det finns också plattformar som Superprof som är utformade för att göra det lätt att hitta och jämföra olika privatlärare. Där kan du läsa olika lärares profiler och se vilka som verkar passa dig.

När du hittat en privatlärare kan du ringa upp för att ställa lite frågor på telefon. Du kan exempelvis fråga om priser, lärarens favoritmusik, undervisningsmetoder, utbildning, erfarenhet etc. Tänk på att vara ärlig när du berättar om din nivå och dina förväntningar. Det ökar chanserna att du får en privatlärare som uppfyller dina behov.

Med en privatlärare i piano kan du lära dig att spela på ditt sätt! Källa: Jonathan Chng (Unsplash)

Vill du lära dig att spela keyboard, vanligt piano, elektriskt piano eller flygel? Är du nybörjare och vill lära dig grunderna i pianospel eller musikteori? Eller är du kanske redan en duktig pianist som behöver hjälp att förbereda dig inför ett intagningsprov på ett musikkonservatorium?

Vill du lära dig att läsa noter, spela svåra skalor, spela ackord, spela dina favoritlåtar, lära dig grundläggande musikteori, spela à vista, improvisera eller bli bättre på fingersättning eller gehör? Vill du spela jazz, blues, rock, klassiskt, visor eller pop?

Oavsett vilket typ av instrument du vill lära dig spela, vilken nivå du är på eller vad du har för mål med undervisningen så kan din privatlärare anpassa undervisningen efter dina behov och utforma ett lektionsupplägg som passar dig. 

Det finns lika många olika pianolärare som det finns pianon, och det gäller bara att hitta den som är rätt för dig! 

På Superprof kan du hitta en privatlärare som kan hjälpa dig att bli nästa Mitsuko Uchida, Chopin eller Diana Krall. Det är aldrig försent, ta första steget mot att lära sig spela piano som vuxen!

Behöver du en lärare i Piano?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Emma

Emma är språklärare, älskar att resa och är för tillfället bosatt i Paris.