Dans för många människor är ett sätt att engagera sig i någon form av konstnärligt uttryck såväl som att träna för att hålla sig i form och frisk. Men för att säkerställa att det du gör är effektivt och inte orsakar skada, bör dansen övervakas och tas på allvar som om det var dansutbildning. Om du Googlar "salsa Stockholm", "dans Stockholm", "dansa i Falun", "dans Göteborg" eller "danskurs Stockholm" så kommer du snabbt att förstå att en dansutbildning är något som övervakas och ges av professionella.

Dans kräver också en uppvärmning som fokuserar på att stretcha musklerna för att undvika skador.

Här är lite information som hjälper dig att bemästra uppvärmningen som ett proffs!

De bästa lärarna i Dans tillgängliga
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
5
5 (4 recensioner)
Emma
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Aya
Aya
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hevroon
Hevroon
275 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tava
Tava
360 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Elin
Elin
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
5
5 (4 recensioner)
Emma
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Aya
Aya
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hevroon
Hevroon
275 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tava
Tava
360 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Elin
Elin
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Hur man stretchar ordentligt

Stretching är det första steget i sport. Oavsett om du spelar basket, tennis eller dans är det viktigt att du värmer upp dina muskler. Det hjälper till att förbereda musklerna som förhindrar skador. Visste du att de flesta skador inom idrott beror på slarvig träning eller dålig stretching? I dans arbetar varje muskel i din kropp. Även om det är en konstnärlig disciplin är det sportiga elementet mycket viktigt. Det är därför viktigt att förbereda dig både fysiskt och mentalt så att du värmer upp på rätt sätt.

dansa
Innan du startar ett träningspass använd uppvärmningen för att förbereda din kropp. När sessionen är över hjälper en uppvärmning dig att återhämta dig och ser till att du inte slutar träna för plötsligt. Bild: Unsplash

Välj ditt outfit

För att utföra rörelserna bra och vara bekväm bär dansare ofta elastiska byxor som gör att kroppen kan röra sig fritt. I det här fallet väljer du leggings eller yogabyxor. Dessa är mycket lämpliga för danslektioner. När du väljer en outfit, se till att du också väljer tyger som andas. Uppvärmning är när du börjar svettas. Det är viktigt att dina kläder inte behåller svetten så att kroppen kan hålla rätt temperatur, särskilt i dans. För toppar är en trikå eller omslagstopp bra för denna typ av sport. Dessa kan enkelt tas bort vid behov. Om du har långt hår, bind det i en toffs. Denna frisyr är den mest praktiska eftersom inga hårstrån stör dig under träning.

Välj din plats

Ett träningspass kan göras nästan var som helst, det viktigaste är att må bra! Oavsett om det är din trädgård, den närliggande parken, ditt vardagsrum eller sovrum. Du måste dock tänka på att förbereda miljön så att du kan träna under bra förhållanden. Gå till en plats utan för mycket möbler eller föremål runt dig. Om du inte har en sådan plats, försök att ta bort lite saker innan du börjar.

Glöm inte att lägga ut en golvmatta så att du inte skadar knäna eller ryggen.

Välja vilka muskler som ska stretchas

Stretching är uppsättningar av dansövningar med två mål:

  • att värma upp muskeln,
  • att förbättra ditt rörelseomfång

Värm upp musklerna, ja, men vilka? Varje sport använder specifika kroppsdelar såväl som specifika muskler. Det är därför det är viktigt att känna till musklerna som är involverade i en aktivitet som dans, något som lärs ut när du väljer att dansa i Falun, eller när du kör dans (Göteborg) eller en danskurs (Stockholm). För en dansare är benen och höfterna mycket viktiga för att göra hopp och andra rörelser utan att skada sig. När du är dansare måste ilio-psoas sträckas perfekt.

Men vilken muskel är den här muskeln?

Denna muskel är faktiskt en uppsättning muskler som förbinder låren med bäckenet och ländryggen.

När den är väl utsträckt hjälper den här muskeln dig inte bara att stärka benen utan också uppnå andra rörelser. Dansare får inte ignorera vikten av att värma upp sina muskler om de vill skapa vackra poser utan att skada ryggbågen. Men dans använder också överkroppen som är lika viktig som bröstet.

Uppvärmningar måste därför inte bara rikta sig mot ryggen utan även på axlar och nacke. Speciellt när det gäller olika lyft.

Uppvärmning före stretching: något som lärs ut under en danskurs Stockholm

Uppvärmningen av musklerna är i princip densamma för alla. Även om en dansare inte alltid använder samma muskler som en simmare, måste de ändå ta sig tid att värma upp kroppen med fokus på de mest använda musklerna. Ägna 10 till 15 minuter åt din uppvärmning och varva sedan ner i cirka 10 minuter i slutet. Använd de sista minuterna för att koppla av. Skynda dig inte genom uppvärmningen.

Så här inträffar de vanligaste olyckorna. Du tror att du har stretchat dina muskler tillräckligt, men du tar i lite för hårt och det värsta händer. För att göra det rätt, ta dig tid. Stretcha försiktigt dina muskler. Du ska känna ett drag utan att det skadar dig. Genom att gå för fort fram och för hårt åt kommer dina muskler att dra sig tillbaka och göra motsatsen till vad du försöker uppnå.

Lär dig hur du lyssnar på din kropp och dess gränser.

Uppvärmningen ska stretcha muskeln något utan att överbelasta den, och för detta har alla sina egna gränser. Försök inte kopiera din vän eller en lärare. Andra människor kan vara mer naturligt flexibla eller mer erfarna än du. Dessutom är flexibilitet i dans inte alltid obligatoriskt.

Uppvärmning bör göras före varje sportsession, inklusive dans. Detta steg ska inte hoppas över.

Innan du startar ett träningspass använd uppvärmningen för att förbereda din kropp. När sessionen är över hjälper en uppvärmning dig att återhämta dig och ser till att du inte slutar träna för plötsligt. Att stretcha dagligen är också utmärkt för din allmänna hälsa. Det finns inget behov av att träna en högintensiv sport eller träna varje dag för att värma upp. Om du stretchar kan du hålla dig i form.

dansa
Dans för många människor är ett sätt att engagera sig i någon form av konstnärligt uttryck såväl som att träna för att hålla sig i form och frisk. Eller en grej som kan göras på tunnelbanan. Bild: Unsplash

Stretchövningar

Innan du börjar göra övningarna, kom ihåg att andningen är ett nyckelelement under hela stretchningen men också under träningen. Du måste lära dig att behärska din andning från början av träningen för att hålla en jämn takt.

  • Övning 1: Sitt på golvet med benen utsträckta framför dig. Målet är att röra vid dina fötter med händerna och hålla den här positionen i cirka 20 till 30 sekunder. Försök att inte böja knäna om du kan. Sedan stå upp och korsa fötterna. Försök än en gång att röra vid tårna. Håll igen mellan 20 och 30 sekunder och släpp. Kom ihåg att andas. Du kan också göra den här övningen i omvänd ordning genom att lägga händerna på marken och ha böjda knän. Böj försiktigt upp knäna för att sträcka benen. Denna övning har fördelen att den hjälper nybörjare mycket gradvis.
  • Övning 2: För att förbereda dig för att gå ned i splitt och spagat, sätt dig ner och lägg foten på det motsatta låret. Håll ena handen i hälen och den andra vid beröring av fotspetsen och dra tillbaka den. Gör sedan små cirklar med hela foten. Upprepa övningen flera gånger med varje fot.

Alla dessa övningar fungerar för specifika muskler. Det är dock viktigt att tänka på att värma upp alla dina muskler inklusive nacke, axlar och rygg. Bli inspirerad av övningarna du lärde dig i skolan. De är en solid grund för uppvärmning.

Du kan också få hjälp av en privatlärare, åtminstone i början för att se till att du inte gör några misstag.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.