Dans, även om det är en form av konstnärligt uttryck, är först och främst en sport. En sport som kräver fysisk förberedelse innan du börjar, vare sig det är via en danskurs Stockholm, dans Göteborg, eller via en danskurs där du kan dansa i Falun! Oavsett så måste dina muskler värmas upp för att kunna fungera ordentligt och för att undvika skador. Men förberedelser innebär också stretch- eller avslappningsövningar. Miljön där du tränar är också viktig. Sätt dig i de optimala förhållandena genom att välja rätt plats, en bra outfit och varför inte bra musik också. Googla på "salsa stockholm" eller "dans stockholm" för att börja med rätt plats att dansa på.

Är du redo att dansa?

De bästa lärarna i Dans
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
5
5 (4 recensioner)
Emma
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Felicia
Felicia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Vyshnavi
5
5 (1 recensioner)
Vyshnavi
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Sofia
Sofia
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
5
5 (4 recensioner)
Emma
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Felicia
Felicia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Vyshnavi
5
5 (1 recensioner)
Vyshnavi
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Sofia
Sofia
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
350 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Stretcha innan du börjar med en danskurs Stockholm

Det är omöjligt att starta en sportsession och i sin tur dansa utan att ha stretchat i förväg. Detta kan orsaka skador som är svåra att behandla.

Stretching gör att musklerna kan värmas upp och slappna av. Ett steg som är ännu viktigare om du vill gå vidare i denna disciplin så snabbt som möjligt. Välj den outfit du kommer att ha på dig under hela sessionen. Välj mjuka och elastiska kläder för att kunna röra dig fritt. Din miljö är också mycket viktig. Om du inte har plats hemma, gå till en park eller ett gym. När du är redo, vilka muskler stretchar du?

dansa
Och även om de flesta dansare börjar mycket unga, är det inte omöjligt att börja lära sig som vuxen. Det kan ta lite mer tid, men du kommer dit om du är tillräckligt motiverad. Bild: Unsplash

Svar: hela kroppen!

Även om en del muskler är mer utarbetade i dans än andra, används hela kroppen för att utföra vissa koreografier. Så tänk på att stretcha axlar, nacke, rygg, bäcken, knän, anklar, handleder etc. Enkla övningar kan effektivt stretcha alla dessa delar av kroppen.

Du kan till exempel försöka röra vid tårna utan att böja knäna.

Alla dessa övningar ska ta dig cirka 10 till 15 minuter. Det kan ta längre tid för professionella dansare som tar sig tid att arbeta igenom varje muskel. Och även om du inte är professionell eller åtminstone inte än, var inte rädd för att ta dig tid att värma upp. Detta hjälper till att inte överbelasta musklerna. Dessutom kommer uppvärmningen att låta dig koppla av och varva ner efter en hektisk arbetsdag.

Flexibilitetsövningar

Hos dansare finns det en egenskap som är särskilt eftertraktad; flexibilitet. För att se en stor skillnad, för att stärka dina ben och röra dig med nåd måste du hitta rätt balans mellan kroppsbyggnad och flexibilitet. Avkoppling kan ha många fördelar. Detta hjälper inte enbart dig i din karriär som professionell dansare, men det har också fördelar för din hälsa. Särskilt personer som arbetar på kontor rekommenderas att göra regelbundna flexibilitetsövningar, även om det bara är från deras skrivbord. Att gå uppför trapporna, arbeta i trädgården, vandra, allt blir lättare med flexibilitet. Dina muskler är mer aktiva och i form. Så för din karriär eller bara för din hälsa är avkopplingsövningar alltid en bra idé.

I dans är vissa delar av kroppen viktigare att arbeta än andra, till exempel din rygg eller dina ben. Det är särskilt dessa delar som gör det möjligt att gå ned i splitt eller spagat.

Och för att förbättra flexibiliteten, vad kan vara bättre än yoga?

Yoga används ofta för att slappna av och lära sig att leva i ögonblicket. Men det är också välkänt att yoga låter dig utföra ganska galna positioner som kräver mycket flexibilitet.

När du utvecklas inom denna disciplin blir du också mer flexibel.

Yoga är också bra för avkoppling. Det slappnar särskilt av musklerna, vilket gör att kroppen kan vara mer flexibel i allmänhet. Men se till att börja direkt i denna disciplin genom att be om hjälp från en privatlärare eller ta några yogakurser. Övningarna kan vara komplicerade att utföra och farliga om du inte vet vad du gör. Naturligtvis finns det också mer traditionella flexibilitetsövningar. Dessa kan likna uppvärmningsövningar men lite mer avancerade eftersom det för varje övning rekommenderas att hålla positionen i mellan 20 och 30 sekunder.

Hur man lär sig att gå ned i spagat och splitt

Splitt i dans är ett element som används i många koreografier, oavsett dansstil (klassisk dans, salsa stockholm, rytmisk dans, samtida dans, tango, zumba, hip-hop, pole dance, bachata, modern jazz, kizomba, charleston, afrikansk dans,etc.). Och även om de flesta dansare börjar mycket unga, är det inte omöjligt att börja lära sig som vuxen. Det kan ta lite mer tid, men du kommer dit om du är tillräckligt motiverad.

Öva ofta om du vill lyckas gå ned i spagat och splitt snabbt. Två eller tre sessioner i veckan är en bra takt. Å andra sidan kan träning varje dag, om du inte är van vid det, orsaka muskel- och ledproblem. Men om du är en ivrig idrottare, kör på! Och glöm inte att värma upp.

Detta har en direkt inverkan på träningens effektivitet men särskilt på musklernas tillstånd i slutet av sessionen. Stretching undviker ömhet som hindrar dig från att gå nästa dag. När uppvärmningen är klar, gå direkt på övningarna. För att försöka dig på splitt, sitt först på golvet, sträck ut dina ben och luta bröstet framåt rakt mot marken. När du gör spagat kan flera uppsättningar vara mycket effektiva på lång sikt. Att göra spagat och splitt blir lättare om du har tränat en sport tidigare eller fortfarande gör det regelbundet.

Uppvärmning och stretching görs i alla sporter, så du borde redan vara ganska flexibel.

Tveka inte att utvärdera dina framsteg varje gång och markera avståndet som skiljer dig från marken för att se hur du går framåt. Detta hjälper till att motivera dig själv.

dansa
Yoga används ofta för att slappna av och lära sig att leva i ögonblicket. Men det är också välkänt att yoga låter dig utföra ganska galna positioner som kräver mycket flexibilitet. Bild: Unsplash

Dans för nybörjare: ska du välja salsa Stockholm, dans Stockholm, dans Göteborg, danskurs Stockholm eller att dansa i Falun?

På A-nivå kan vissa skolor erbjuda en kurs i dans som ger eleven möjlighet att lära sig koreografi samt utveckla kritiskt tänkande om dans.

Så varför inte komma igång?

Du kommer att:

  • utveckla förståelse och kunskap samt kritiska färdigheter för analys av koreografi och performance inom eget arbete och i professionell repertoar
  • få erfarenhet av koreografi och performance genom övning
  • få fördjupad kunskap om specifika studieområden och professionella arbeten.

Danslektioner gör det möjligt för studenter att studera ett ämne som kan utvidgas till högre utbildning och främjar en hälsosam livsstil genom en medvetenhet om vikten av motion och träning. Vare sig denne väljer dans Stockholm eller dans Göteborg, så blir det bra.  Som dansstudent måste du lära dig mer om en koreografisk kultur genom att titta på shower och studera danshistoria, men du måste också lära dig om tekniker för dansanalys.

Gör detta genom att analysera danser som du tycker om.

Och du, glöm inte att ha kul under allt detta!

 

Behöver du en lärare i Dans?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.