Fiol är inte ett enkelt instrument att lära sig, många väljer därför att ta fiollektioner malmö. Det kräver många timmars övning och ännu mer motivation, speciellt om du försöker gå med i en orkester och bli en konsertviolinist. Det finns väldigt få människor i denna värld som inte gillar musik. Musik är trots allt allt. I så fall är det värt att ägna en hel artikel åt att starta din musikaliska inlärningsresa. Speciellt eftersom det kan ta så lång tid att bli en virtuos som Paganini. Att köpa en fiol, dechiffrera noter, lära sig läsa musik, använda tablatur, lära sig arpeggi, studera musikteori, utöka din repertoar, det finns så många steg du måste ta på din resa.

  • Hur lång tid tar det att lära sig spela fiol?
  • Vilka böcker ska du använda för att lära dig?
  • Kan du använda Internet?
  • Ska du ringa en musiklärare?

Vi kommer att försöka svara på alla dessa frågor i den här artikeln.

De bästa lärarna i Fiol tillgängliga
Cvetana
5
5 (6 recensioner)
Cvetana
700 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jeremija
5
5 (14 recensioner)
Jeremija
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anja
5
5 (6 recensioner)
Anja
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Madara
5
5 (8 recensioner)
Madara
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Roldan
5
5 (5 recensioner)
Roldan
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Helga
5
5 (4 recensioner)
Helga
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anna
5
5 (5 recensioner)
Anna
900 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Barbara
5
5 (2 recensioner)
Barbara
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Cvetana
5
5 (6 recensioner)
Cvetana
700 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jeremija
5
5 (14 recensioner)
Jeremija
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anja
5
5 (6 recensioner)
Anja
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Madara
5
5 (8 recensioner)
Madara
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Roldan
5
5 (5 recensioner)
Roldan
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Helga
5
5 (4 recensioner)
Helga
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anna
5
5 (5 recensioner)
Anna
900 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Barbara
5
5 (2 recensioner)
Barbara
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Hur lång tid tar det att lära sig spela fiol?

Det här är den första frågan du behöver ställa dig själv innan din första violinlektion är hur mycket tid du ska ägna dig åt dina fiollektioner. Att lära sig fiol kan ta åldrar, speciellt om du vill bli professionell artist, spela konserter eller bli kompositör. En student kan kämpa för att spela en enkel melodi utan att slå fel toner även efter år av instruktion. Detta kan avskräcka dig från hela idén. Du måste vara villig att förbinda dig att lära dig i minst ett år. 

Det här är inte något du kan lära dig att göra på bara några månader. Pianolektioner tenderar att ha mer omedelbara fördelar eftersom det är lika enkelt att göra en anteckning på ett piano som att trycka på en knapp på tangentbordet. När det gäller fiolen behöver du några månader bara för att se till att du har rätt hållning. Dina framsteg kommer framförallt att bero  på din motivation. Om du väljer att lära dig själv snarare än att arbeta med en lärare kommer din motivation att avgöra om du fortsätter att lära dig fiol när det blir svårt. Ju mer regelbundet du tränar desto snabbare kommer du att utvecklas.

Tiden det tar att lära sig instrumentet beror också på din bakgrund som musiker.

lära sig spela fiol
Fiol är inte ett enkelt instrument att lära sig. Det kräver många timmars övning och ännu mer motivation, speciellt om du försöker gå med i en orkester och bli en konsertviolinist. Bild: Unsplash

De som redan har studerat musikteori med lärare eller lärt sig ett annat musikinstrument (som bas, cello, dragspel, elgitarr, flöjt etc.) kommer att lära sig fiol mycket lättare än någon som är en absolut nybörjare, fiol göteborg är populärt bland gitarrister. De med ett erfaret öra kommer också att förstå saker mycket lättare. Öronträning hjälper dig att bättre förstå delar när du lyssnar på dem och din hjärna kommer att tycka att det är mycket enklare att reproducera dessa bitar.

Det här är en bra vana att ha när du lär dig något musikinstrument.

Om du aldrig har gjort musik behöver du också lite tid för att lära dig dessa färdigheter. Oroa dig inte, detta kommer med tiden. Om du vill påskynda inlärningsprocessen finns det några råd du kan följa. Till exempel kan du använda tabulatur för att lära sig låtar utan att behöva kunna läsa noter eller ring en privatlärare för att få fiollektioner nära dig. Att arbeta regelbundet med fingrarna och fingerplaceringen kan också hjälpa dig att lära dig mycket snabbare. Det finns övningar du kan göra dagligen var du än är, på bussen, på jobbet etc.

Vilket material ska jag välja för att lära mig spela fiol?

För att lära dig spela fiol, antingen ensam eller med en handledare, kan du behöva skaffa lite läsmaterial. De kan hjälpa dig att lära dig mer om vissa begrepp utanför dina lektioner. Förutom böcker finns det också appar för smarttelefoner och onlinehandledning du kan följa. Dessa kan vara riktigt användbara för nybörjare men blir mindre hjälpsamma ju mer du vet om fiolen.

Så var kan du hitta användbara material för att hålla fiolbågen korrekt, ställa in din fiol, placera din vänstra hand?

Det finns specialiserade musikbutiker som har massor av böcker om violinteknik samt noter och tabulatur. Du kan välja rätt material för dig och det finns vanligtvis en kunnig säljassistent som hjälper dig. Webbplatser kan också vara ett bra alternativ för att plocka upp läsmaterial men du bör alltid läsa recensioner från andra kunder innan du köper. Det rekommenderas att du läser om boken online innan du köper en kopia. Du vill inte råka köpa en bok för  avancerade tekniker när du precis börjat lära dig. Detta hjälper dig att se om boken är lätt att läsa, hur tydliga bilderna är och hur svåra övningarna i den är. Du måste också investera i böcker som du vill läsa.

Många musiker köper böcker som slutar samla damm i hyllorna. Men det betyder inte att de inte var användbara böcker, de var bara inte för dem. Medan de aldrig kommer att ersätta en privatlektion med en violinärare eller musiklektioner på en konservatorium (en speciell musikskola), kan böcker strukturera inlärningsprocessen och ofta följa ett program som designats av proffs. De kan också vara en värdefull resurs för en viss skicklighet eller teknik.

Att använda dessa böcker tillsammans med böcker om musikteori kan ibland vara allt du behöver för att bli bättre. Så länge du är motiverad!

Vissa böcker, som Max Jaffas "How to Play the Violin", rekommenderas starkt. Dessutom har en tegelstenbutik personal som gärna föreslår de bästa resurserna för musikstudenter. Du bör följa deras råd. Försäljningsassistenterna i musikbutiker är trots allt ofta musiker .

Kan du ta fiollektioner online?

Medan violinhandböcker och böcker ofta är mer omfattande finns det inget som hindrar dig från att lära dig spela fiol online med hjälp av Internet. Som nybörjare kan det vara väldigt användbart för att hjälpa dig att utvecklas. Å andra sidan, när du väl har nått en viss nivå, kommer du att ha det svårare att gå framåt bara genom att använda de tillgängliga resurserna online. Du kan använda Internet för att få tillgång till tabeller för samtida eller klassiska sånger och lära sig att spela dem. Det finns gott om YouTube-kanaler med nybörjare violinlektioner som vill lära sig instrumentets grunder. Oavsett om det är gratis eller på annat sätt finns det många detaljerade videor om hur man gör vissa grundläggande tekniker som att hålla bågen.

Det här är trots allt en av de viktigaste sakerna du någonsin kommer att lära dig.

lära sig spela fiol
Medan violinhandböcker och böcker ofta är mer omfattande finns det inget som hindrar dig från att lära dig spela violin online med hjälp av Internet. Bild: Unsplash

Oavsett om du väljer att använda gratiswebbplatser som YouTube eller betala en prenumeration, kommer framstegen du göra framsteg genom regelbunden träning. Du måste ha följande i åtanke om du vill gå vidare:

  • Öva regelbundet. Det betyder att du måste avsätta lite tid för dina violinlektioner.
  • Gör ett schema och håll dig till det. Även om det inte alltid är lätt att jonglera med dina professionella och personliga liv samtidigt som du lär dig ett musikinstrument, måste du se till att du ägnar tid åt ditt lärande.
  • Sätt ihop ett program som passar dig. När du kommer i kontakt med en privatlärare eller köper en bok som du ska följa måste du se till att din inlärningsprocess passar din nivå och din inlärningsstil. Det är meningslöst att lära sig mer avancerade tekniker som vibrato om du aldrig ens har tagit en båge.

Om du letar efter mer råd är det en bra idé att kolla in dedikerade violinforum. Det finns många musiker och violinister som kan svara på dina frågor och hjälpa dig. Det finns också massor av musik för violinspelare online som du kan spela med på.

Varför inte hitta en video som lär dig hur man spelar ett visst solo- eller ensembleverk?

Om du känner att saker och ting blir för svåra bör du överväga att leta efter en fiolinstruktör på handledarplattformar och välja den lärare som passar dig.

Kan man lära sig att spela fiol i alla åldrar?

10? 25? 50? 80?

Du kan börja din musikutbildning och lära dig spela fiol i alla åldrar. Ibland undervisas fiolen i äldreboenden för att hålla äldre aktiva och arbeta med deras minne. Det finns faktiskt olika sätt att lära sig en bit kan hjälpa dig att förbättra ditt minne. Att vara äldre betyder inte att din hjärna inte kan lära sig nya saker. Naturligtvis kan det vara svårt att manipulera violinsträngar i en äldre ålder. Fiol kan därför läras av elever i alla åldrar. Det beror bara på hur du lär dig det.

Vuxna kämpar i allmänhet för att lära sig fiol på grund av andra åtaganden snarare än att inte kunna lära sig nya saker på grund av ålder.

Vuxna kämpar mer med att avsätta tid för att öva varje vecka eller gå på lektioner på en musikskola eller ett centrum. Dessutom kan undervisningen vid musikskolor och universitet vara ganska dyr. De kämpar också för att hitta en tid mellan att ta hand om barnen, hem och arbete. Mitt råd är att vara ärlig mot dig själv och välja en del av veckan som du vet att du alltid kommer att vara fri. Det är inte samma sak för barn som lär sig spela fiol. Barn kämpar för att fokusera när de spelar fiol. Det rekommenderas därför inte att barn försöker lära sig själva fiolen. De bör arbeta med en privatlärare eller delta i lektioner på en musikskola. Deras handledare bör också ha erfarenhet av barn och anpassa sin undervisning till elevernas ålder.

Musikklasser för barn kan lära dem om flera instrument samtidigt innan de väljer det de gillade mest. Om de föredrog piano, tvinga dem inte att spela i en stråkkvartett!

Om ditt barn gillar att spela fiol, kom ihåg att det finns mindre fioler tillgängliga för mindre händer. Tonåringar då? Det kan vara knepigt att få dem intresserade av någonting alls, än mindre fiolspel, särskilt om musiken de lyssnar på inte ens innehåller några fioler. Fiolen är ett instrument som kan ta år av studier. De kan inte ge upp mitt i sina studier. För att se till att de förblir intresserade av sina violinlektioner finns det vissa tekniker, som att använda spel och utmaningar, för att hålla dem intresserade. Smartphone-appar (för antingen iPhone och Android) kan också vara väldigt användbara eftersom de förmodligen spenderar merparten av sin tid på dem. Det finns även fiollärare som är specialiserade på att undervisa ungdomar.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...
porträttbild på författaren tina

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.