Fiolen ses ofta som ett av de svårare orkesterinstrumenten att lära sig och anses av många som oåtkomligt.
Naturligtvis behöver det inte vara så. Under de senaste åren har nya sätt att lära sig spela fiol dykt upp.
Vare sig man vill lära sig spela fiol (fiol nybörjare det vill säga), eller vill lära sig mer om fiol noter för nybörjare så finns det något där ute för alla. Det finns fiollektioner som du kan ta på musikskolor. För dem som vill lära sig mer om musik, improvisation, förbättra sitt spelande, eller är mer intresserad av att ta lektioner som till exempel ”nybörjare fiol vuxen”, så är utbudet stort.

Dessutom kan du lära dig med hjälp av Internet via manualer, guider, böcker och privata lektioner. Ta reda på vilket som är det bästa sättet för dig att lära dig spela fiol.

Hur kan man lära sig spela fiol på egen hand?

Är den lokala musikskolan ett sätt?
Kämpar du för att hitta rätt musikklasser?
Finns det inga violinlärare i närheten eller någon klass där du kan vända dig för att få hjälp med att lära dig grunderna i musikteori och hur man tar hand om fiolen? Inget att oroa sig för – vi är här för att hjälpa dig med alla dessa frågor!

Det finns många anledningar till att spirande musiker väljer att lära sig att spela. I vissa fall är deras geografiska läge den avgörande faktorn. Att lära sig ett instrument kan vara ett riktigt bra val.
Att lära sig utan hjälp av en lärare betyder att du kan lära dig när du vill och var du vill. Du kommer inte att ha något tryck från en strikt musiklärare eller behovet av att följa ett schema som inte fungerar för dig.

Är du nybörjare på fiol? Spana in dessa fiollektioner för nybörjare här.

fiol nybörjare
När du lär dig att spela fiol spelar det ingen roll var du är. Bild: Unsplash

Det finns en känsla av frihet och du kan öva vilken låt du vill. Detta kan hjälpa dig att hålla dig motiverad så länge du fortfarande tränar regelbundet och har en bra rutin, så att du får ut det mesta av varje lektion.
Det finns många alternativ för dem som vill lära sig att spela fiol på egen hand:

 • Använd YouTube
 • Köpa material i musikbutiker
 • Lära sig musikteori online
 • Lära sig låtar genom tabulatur

Naturligtvis måste du ha tydliga mål när du studerar fiol! Övning ger färdighet, särskilt när det gäller att spela fiol. Du kan inte bara ge upp vid första tecken på problem, du måste fortsätta. Musik handlar om uthållighet!

Din motivation är det som avgör om du lär dig spela fiol eller inte.

Detta instrument är trots allt känt för hur svårt det kan vara att spela. Fiol nybörjare kommer fortfarande att vara nybörjare efter några år innan de äntligen kan spela mer komplicerade delar. Fiolen är inte heller för alla.
Yngre elever behöver läraren för att se till så att de inte lär sig spela fel och för att ha någon som rättar dem när de gör misstag. Det finns många olika typer av handledare och lektioner för barn i alla åldrar.

Kan man lära sig spela fiol och ta fiollektioner utan att kunna musikteori?

Innan man börjar lära sig spela fiol så är det bättre att kontrollera om man kan ta musikteorier också. Naturligtvis är detta inte ett alternativ för varje enskild student. Den första frågan du behöver ställa dig själv är om du lär dig spela fiol för din karriär eller om du bara lär dig det för skojs skull och för ditt eget nöje.

Vill du framföra en konsert, lära dig musik för din personliga utveckling eller förbereda dig för en audition?

Musikteori används av alla musiker runt om i världen för att bättre förstå musiken de spelar eller skriver. Det är därför viktigt att du gör detsamma om du satsar på att bli en professionell musiker. Det blir knepigt att skapa en komposition eller följa med i instrumentala orkesterstycken om du inte har haft någon formell musikutbildning.
Musiklektioner är i allmänhet obligatoriska när du går på vissa musikskolor. Och du kommer att lära dig mer om:

 • Noter
 • Tempo
 • Rytm
 • Harmoni
 • Klaver
 • Fingerplacering
 • Läsa noter

Med andra ord, allt du behöver för att gå vidare som musiker. Även om musikteori kan bli tråkig, hjälper det dig att bättre förstå ett stycke genom att förstå varför det skrevs på ett sådant sätt.

Kan du klara dig utan det?

Naturligtvis, om du inte planerar en karriär som violinist, kan du lära dig spela fiol utan att behöva studera musikteori.
Detta är inte fallet för instrument som flöjt, tuba eller trumpet eftersom det är mycket svårare att hitta tabulatur (flikar) för dem. Även om det finns mycket fler flikar för gitarr och bas finns det fortfarande en hel del violinflikar.

fiol nybörjare
Internet är förmodligen en av de bästa resurserna för att lära sig mer om musik och att spela fiol. Bild: Unsplash

Många självlärda musiker som aldrig har studerat musikteori använder denna metod när de vill lära sig vissa låtar. Om du inte kan läsa musik är det här ett bra alternativ. Naturligtvis kan du fortfarande hitta en privat handledare som hjälper dig också. Till skillnad från fiollärare vid musikskolor så finns det handledare som gärna lär dig hur man spelar fiol utan att fokusera på musikteori.
Men du måste välja rätt handledare. För att göra detta bör du noggrant kontrollera varje handledares profil på vår plattform.

Hur kan man lära sig spela fiol med hjälp av Internet?

Varför inte använda ny teknik som hjälp på traven?
Internet är ett utmärkt sätt att dela kunskap och miljontals människor använder det för att ta violinlektioner online.
Så varför inte göra det du med?
Det finns gott om YouTube för att bekanta dig med instrumentet. Det finns musiker som ger dig tips och tricks för att förbättra ditt spel som till exempel:

 • Hur man håller bågen korrekt
 • Hur man spelar en not på strängarna
 • Hur man håller en fiol

En bild säger mer än tusen ord och videor består av flera bilder per sekund. Detta kan hjälpa fiol nybörjare att se hur man utför några av de svårare teknikerna.
Det finns också många YouTube-kanaler dedikerade åt fiol som visar hur du spelar vissa låtar genom tabulatur eller hur du behärskar vissa fioltekniker. Oavsett om du försöker lära dig ett visst pop-, jazz-, rock- eller klassiskt stycke, så hittar du videor med erfarna violinister som berättar hur du spelar varje not.

fiol nybörjare
I vissa fall kan det vara lättare att hitta flikarna än noterna. Bild: Unsplash

Det finns också andra platser online för att lära sig spela fiol! Även om inte alla har videohandledning, kan de fortfarande vara en intressant läsning och användbara för att förbättra ditt fiolspel.
Fördelen med Internet är att du kan ha tillgång till resurserna nästan var som helst i världen och när som helst på dygnet. Om du har problem med att sova och fortfarande är vaken klockan 3 kan det vara värt att använda den här tiden för att läsa om en teknik som du inte har förstått fullt ut. Det kan också hjälpa dig att somna!

Hur kan man lära sig spela elfiol?

Fiolen är en ganska stor familj, bestående av de berömda Stradivarius-fiolerna som är kända för att vara några av de högkvalitativa instrument som någonsin gjorts.
Under senare år har en nyare typ av fiol dykt upp och blivit populär bland vissa musiker. Vi pratar om den elektriska fiolen.

Elfiolen anses vara revolutionerande i fiolens värld.

Den elektriska fiolen har dock några funktioner som du bör vara medveten om innan du väljer att lära dig spela på den. Formen och hur du spelar den, för det första. Medan du kan gå från att spela en akustisk fiol till en elektrisk fiol på kort tid, måste du justera spelstilen lite. Om du ska lära dig spela elfiol måste du skaffa dig en förstärkare. Precis som den elektriska gitarren, är en elektrisk fiol utan förstärkare inte riktigt användbar. Dessa instrument är utformade för att användas tillsammans med förstärkare och kan också kopplas ihop med effektpedaler för att ändra ljudet.

Med rätt träning, talang och lite tur kan du bli en fiolstjärna. Bild: Unsplash

Det är därför du troligen inte hittar en musikskola med musiklärare som har resurser som krävs för att undervisa i elektrisk fiol. För att spela måste du förmodligen lära dig musikteori och hur man spelar på den traditionella fiolen först. Naturligtvis kan du komma i kontakt med en privatlärare som kommer hem till dig och lär dig hur man spelar elektrisk fiol. Oavsett om du väljer att lära dig musikteori eller inte, vet de de bästa sätten att hjälpa dig att bli en bra violinist.
Oavsett vad du väljer, se till att du tycker om att spela ditt musikinstrument. Den elektriska fiolen kan anpassas till nästan vilken musikstil som helst; rockmusiker är särskilt förtjusta i det. Det finns också ett stort antal flikar tillgängliga online eller i musikbutiker för de som gillar elfiolen.

Hur kan man lära sig spela fiol-vibrato?

När du väl har blivit bra på att spela fiol, kan du gå vidare med att lära dig några av de lite mer avancerade spelteknikerna. Vibrato är en av de vanligaste. Denna teknik ger en så kallad böljande effekt. Vibrato kan hjälpa till att ge känsla till den låten du spela. Du måste därför veta när du kan spela det. För att spela vibrato på fiolen måste du vara bra på att placera fingrarna på fiolnacken.
Generellt sett undervisas vibrato inte förrän det andra eller tredje undervisningsåret. För att lära dig spela vibrato måste du vara duktig på att göra en fram-och-tillbaka rörelse med din vänstra arm. Fingret som används för att trycka ner strängen kommer att svänga fram och tillbaka från sin ursprungliga position. Du måste öva på denna rörelse en hel del innan du kan få till det rätt. Men efter ett tag kommer denna rörelse att kännas som en dans på rosor.

Men kom ihåg: om du är fiol nybörjare, ha tålamod!

Och känner du att fiolen inte är något för dig så kan du alltid ta sånglektioner, klarinettlektioner, eller pianolektioner från en av våra många kvalificerade handledare här på Superprof!

Behöver du en lärare i Fiol ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.