Nuförtiden, med tillkomsten av bloggar, sociala medier och smartphones, känns det som att alla är amatörfotografer, med eller utan att ha tagit några som helst fotokurser. De många appar som är speciellt utformade för redigering och retuschering av fotografier gör fotograferingskonsten mer tillgänglig för alla slags människor. Så, är denna ökade tillgänglighet som gör det möjligt för människor att kalla sig professionella fotografer bra eller dålig? Även om de inte har fått någon formell fotoutbildning?

För att kunna kalla dig en professionell fotograf måste du ha behärskat fotograferingsgrunderna och kunna implementera dem för att producera högkvalitativa fotografier. Betyder detta då att även de som tar fotokurser måste nå en viss nivå innan de kan bli proffs? Vad betyder det att vara fotograf idag? Behöver du en fotograferingsexamen innan du startar ett eget fotoföretag?

För att kunna svara på alla dessa frågor måste vi definiera vad som skiljer amatörfotografer från proffs, liksom ta en titt på mångfalden av fotokurser.

De bästa lärarna i Fotografi tillgängliga
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
800 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gavin
Gavin
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Michael
Michael
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Niclas
Niclas
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sebastian
Sebastian
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Freja
Freja
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alejandro
5
5 (2 recensioner)
Alejandro
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alexander
Alexander
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
800 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gavin
Gavin
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Michael
Michael
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Niclas
Niclas
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sebastian
Sebastian
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Freja
Freja
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alejandro
5
5 (2 recensioner)
Alejandro
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alexander
Alexander
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Vad innebär en karriär som fotograf?

Rollen som en professionell fotograf är inte begränsad till att fotografera. Enligt PetaPixel går bara 12,2% av fotografens tid åt på att plåta.

utrustning fotokurs
Din kamerautrustning kommer att vara dina viktigaste verktyg. Bild: Unsplash: Alexander Dummer

Om du hoppas bli professionell fotograf bör du vara beredd att ta dig an en mängd olika uppgifter förutom att ta bilder. Här är några saker du kan förvänta dig:

  • Innan fotografer börjar börja fotografera, måste de ställa in sin kamera samt ställa in sin utrustning.
  • När fotografierna har tagits är nästa viktiga steg efterbehandling av bilderna. Nästan alltid finns det flera delar av fotografiet som behöver retuscheras för att återspegla verkligheten bättre. Retuschering kan till exempel innebära ökad ljusstyrka och korrigering.
  • Att vara fotograf handlar om att veta hur man lyssnar på kunder och tillgodoser deras behov. En väsentlig aspekt av fotografering är att träffa kunder personligen för att diskutera deras behov och förväntningar före evenemanget eller tillfället där fotografitjänster kommer att krävas.
  • För att fotografer ska kunna hålla sina företag i drift måste de ägna tid åt att marknadsföra sina tjänster , eftersom det är här de får kunder. Det kan handla om att arbeta på en blogg eller webbplats, utveckla en social media-närvaro och nätverk vid evenemang och affärsmöten.
  • Den sista viktiga uppgiften för fotografer är underhåll av utrustning. Att spendera tid på att ta hand om och reparera de verktyg som används i deras arbete kommer att ge lägre driftskostnader.

Att bygga ett företag innebär många steg och fotografer måste ofta hämta ny kunskap på vägen – man kan säga att man är aldrig färdig med att lära sig fotografera.

Med mycket erfarenhet och mycket kreativitet kan alla fotograferingsföretag blomstra!

Viktiga kvaliteter för en framgångsrik fotograf

Det finns ett brett utbud av personliga egenskaper som är väsentliga för dem som vill lyckas som professionella fotografer. Om du tar en fotokurs har du möjlighet att få rätt verktyg för att lyfta fram just de egenskaper som kommer göra dig och dina fotografier unika.

· Kreativitet

Att ta ett fotografi är att skapa ett universum, en atmosfär i en bild.

Oavsett orsaken till evenemanget eller kundens krav måste fotografer vara kreativa och ha förmåga att visa sin fulla potential.

Att vara fotograf är att veta hur man skapar den perfekta bilden och hitta den optimala belysningen bland många andra fotograferingsmetoder som att ändra exponering, slutartid och ISO för att göra arbetet exceptionellt.

Förtroende

Varje fotograf måste vara säker på sig själv. Om fotografer är osäkra på sitt eget arbete gör det det svårare för dem att sälja sina tjänster och få kunder.

Oavsett kundens krav bör fotografen vara säker på att visa sina tekniska färdigheter för att möta deras behov.

Tålamod

Fotoprofessionella ska också kunna visa högt tålamod.

Plåtningar kan ta ett tag, särskilt om modeller agerar oprofessionellt eller om det finns ett problem med garderoben eller rekvisitan, så att ha tålamod kommer att hålla alla avslappnade och skapa en framgångsrik fotografering.

Tillgänglighet

Det finns många människor som inte är vana vid att fotograferas och som kan känna sig obekväma framför en kameralins under studiobelysningen.

porträttfoto kurs
Att lära sig skapa kontakt med personen som ska fotograferas är centralt. Bild: Unsplash: Tyler Nix

Av denna anledning bör fotografer ha förmågan att lugna dem som är nervösa eller oroliga i studiomiljön. Om dessa viktiga egenskaper redan är en del av din personlighet och du är en spirande fotograf, är du halvvägs där! Om du känner att du behöva jobba på dessa egenskaper kan du kolla in utbudet av fotokurser Stockholm, eller i någon annan stad, som kan hjälpa dig med det. 

Fototips: utbildningar öppnar många dörrar

Att kunna fotografera kräver en viss expertis. Men rutten du följer innan du kvalificerar dig som professionell kan variera beroende på dina intressen och personliga mål.

Fotografering A-nivå

Många kommer i kontakt med fotografering när de går på gymnasiet och kan läsa det under tre år.

Många högskolor i sin tur ber att sökande till fotograferingskurser har en viss förkunskap inom konst och design, men det finns undantag från denna regel. Bedömningsmetoder för denna kurs är i allmänhet centrerade kring kurser, där eleverna har till uppgift att skapa en samling fotografier kring ett centralt tema eller en fråga.

Fotografering på avancerad nivå

Dessa kurser kan vanligtvis genomföras på högskolor eller via online fotograferingskurser. Målet med dessa kurser är att hjälpa dig att ta dina fotografiska färdigheter till nästa nivå när du går från fotograferingsgrunderna och lär dig hur du använder din utrustning till sin fulla potential.

Kursen täcker allt från att utöva fotograferingstekniker och använda programvara som Adobe Photoshop Lightroom till att starta och hantera ditt företag - perfekt för dem som drömmer om att driva sin egen studio!

Fotografi examen

Precis som alla andra kandidatexamen, varar även denna från tre till fyra år, beroende på din studiemetod och om du har ett år i branschen.

Att studera för en fotograferingsexamen ger dig tillgång till professionell utrustning samt massor av kontakter i fotografivärlden som kan vara användbara när du har examen. Du får också hjälp med att utveckla din portfolio när du lär dig mer om fotografiets historia.

Det här urvalet av tillgängliga kurser är inte uttömmande, och det finns gott om andra alternativ för dem som vill ha en karriär inom fotografi, såväl som för dem som vill utveckla sin fotograferingsförmåga.

Vilka arbetsutsikter och inkomster kan fotografer förvänta sig?

För det mesta arbetar nya professionella fotografer självständigt. Detta anställningssätt ger dem möjlighet att få värdefull erfarenhet och referenser innan de ansöker om jobb hos fotografer.

Kvinna fotokurs
Många som har passion för fotografi har det som ett extra deltids jobb. Bild: Unsplash: Ari He

En fotografs vardag kan inkluderar att ta bröllopsfotografier, fotografera evenemang och bygga en portfolio med landskapsfotografering, porträtt, gatufotografering, makrofotografering (vars innehåll kan säljas senare).

Fotografernas inkomster varierar beroende på om de betalas i timpris eller per foto samt på om de arbetar för en arbetsgivare eller som frilansfotograf.

Fördelarna med en karriär som fotograf

Det finns många fördelar med att bli en professionell fotograf. För det första är detta ett yrke som drivs av passion.

Till skillnad från många jobb utövas fotografering mest av människor som brinner för sitt arbete, och eftersom de flesta av oss drömmer om att jobba med det vi älskar är fotografering perfekt för dem som tar med sin digitalkamera överallt.

Att vara fotograf öppnar också upp många dörrar. Varje konsert, festival och VIP-evenemang behöver en fotograf för att fånga höjdpunkterna och odödliggöra dem i en bild.

Vissa fotografer har till och med tillgång till presskort, vilket betyder att du kanske är den första på plats för en nyhet. Naturligtvis finns det många saker som skiljer amatörfotografer från proffs. Det är mer sannolikt att professionella fotografer får en vanlig lön och de har lämpliga färdigheter för att ge råd till kunder och modeller.

Så svaret är ja! Fotografering är ett yrke som fortfarande blomstrar, trots det stora antalet självutnämnda fotografer på sociala medier.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.