När du har talang kommer fotografering naturligt för dig. Men något som kan ta mer tid att lära sig är hur du använder din kamera. En talangfull fotograf ser vad de vill fånga på bild, men kameran kanske inte alltid är villig att göra som du vill.

Då är det kanske dags att lära sig mer om fotografering, särskilt om du verkligen vill ta det bästa fotot med din kamera. Det finns många sätt att lära sig fotografera på, inom alla möjliga prisklasser, men oavsett vilken budget du har finns det fotokurser som gör det lättare för dig att lära dig.

De bästa lärarna i Fotografi tillgängliga
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
800 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gavin
Gavin
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Michael
Michael
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Niclas
Niclas
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sebastian
Sebastian
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Freja
Freja
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alejandro
5
5 (2 recensioner)
Alejandro
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alexander
Alexander
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
800 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gavin
Gavin
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Michael
Michael
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Niclas
Niclas
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sebastian
Sebastian
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Freja
Freja
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alejandro
5
5 (2 recensioner)
Alejandro
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alexander
Alexander
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Vad du behöver veta för att börja fotografera

För att börja som fotograf behöver du ha ett öga för vad som är värt att fånga på bild. Det kan vara ett klassiskt landskap eller en fotografering med modeller. Men du borde kunna fånga dessa bilder på ett sätt som kan berätta en historia. Att ta vackra bilder är många fotografers dröm. Långt ifrån alla bilder är du tar är fantastiska men ju mer du lär dig och övar desto bättre blir de. Det gäller tills dess du förstår hur du tar bilder som lyckas med berättandet.

Det finns ingen utstakad väg för hur du blir fotograf, för det behövs egentligen inte ens erfarenhet. Du behöver till exempel inte känna till fotografiets historia för att vara en bra fotograf men tekniska färdigheter, kunskap och bra utrustning är viktiga bitar för att kunna fotografera en vinnande bild.

fotokurser nybörjare
Ett viktigt första steg är att lära dig hur din utrustning fungerar.

Utrustning du behöver för att börja fotografera

För att komma igång på din resa mot att kunna fotografera behöver du lite fotoutrustning. De viktigaste sakerna som du behöver för att komma igång är en bra kamera, en lämplig lins och några minneskort. När du väl har dessa föremål är du redo att börja resan mot att bli en bättre fotograf.

Lär dig nya färdigheter för att ta bättre bilder!

Självstudier (gratis)

Det finns alla möjliga prisklasser när man vill studera fotografi, men ingen kan väl vara mer lockande än "gratis". Det finns flera sätt att bli en bättre fotograf utan att behöva spendera en krona. Däremot kräver självstudier engagemang och motivation.

Fototips för självstudiefotografering

Det bästa sättet för att du ska kunna bli bättre och som starkt rekommenderas (oavsett studieformen) är att öva, öva och öva. Att öva är ovärderligt. Lär dig om din kamerautrustning, lär dig om din egen stil och hur du använder din nya kamera. Detta hjälper dig att få en passion för foto och lära dig fotografering på ett roligt sätt.

När du övar är det bra om du antingen skriver ut dina bilder eller tittar på dem via din dator. När du undersöker bilderna kan du leta efter sådant som är vackert, som du är nöjd med, tekniker att återanvända men också sådant som går att förbättra.

Fotoböcker

till biblioteket och låna gratis böcker. Om du har ett uppdaterat bibliotek kan du till och med hitta en manual för just din kameramodell som kan vägleda dig i hur du använder den.

Innan du lånar eller köper böcker så se till att de har med bitar om linser, fotograferingstekniker, exponering, ISO, slutartid, bländare, skärpedjup och hur man bäst använder en digitalkamera.

fotokurs för nybörjare
Med hjälp av böcker kan du sedan börja experimentera själv, t.ex. med olika ljussättningar.

Oavsett om du har ett särskilt intresse för bröllopsfotografering, fotojournalistik, matfotografering, naturfotografering, resefotografering, kommersiell fotografering eller till och med ett redigeringsprogram som Photoshop så bör du kunna hitta böcker om fotografering av alla slag på biblioteket som täcker dessa specifika ämnen.

Ta reda på vilka tillbehör du behöver i ditt kit.

Fotografering online

Internet är ett bra sätt för dig att få tillgång till gratis innehåll som kan hjälpa dig att öka din passion för fotografering. Du kan hitta ett brett utbud av resurser online som kan hjälpa dig som exempelvis: tutorials, webbseminarier, fotografibloggar, fotografiartiklar och youtubevideor.

Videor kan ge dig en insyn i hur du använder din specifika kamera, olika fotograferingsmetoder, färdigheter och massa annat. Det här sättet, att se och lära, är ett utmärkt sätt för att lära sig och borde användas i alla former av studier för att öka ditt självförtroende och stärka din inlärningsupplevelse.

Privat handledning (måttlig till dyr)

Privatundervisning är ett av de bästa sätten att lära sig fotografera på om du upptäcker att du inte är tillräckligt disciplinerad för att ha självstudier. Även om handledning kostar är det ett bra sätt för att se till att du går framåt i din utveckling mot att bli fotograf.

Det finns många onlinehandledningar eller fotografiskolor där du kan hitta en handledare som undervisar fotografi. Kostnaden varierar avsevärt om du bara vill ha vägledning om grunderna, så ta reda på vad du behöver hjälp med först.

introduktion fotograft
Med en privatlärare kan du få hjälp att lära dig precis den typ av bilder som du vill kunna ta.

Fotokurs online

Onlineundervisning är mycket billigare än att anställa en handledare. Att ha en onlinehandledare kommer att vara en härlig inlärningsupplevelse eftersom du får mer frihet att utforska på egen tid och du kan också studera var du vill i världen. Så länge som du har en dator eller telefon med wifi och en internetuppkoppling kommer det att fungera galant.

Privatundervisning online är ett bra sätt för att få stöd med dina utmaningar, även om personen inte är där med dig fysiskt. Du kommer att kunna få personligt stöd som kommer att hjälpa din inlärning. En bonus är att en handledning online är mycket billigare än handledning ansikte mot ansikte men de har fortfarande många av samma fördelar.

Fotokurs offline

Det underbara med lektioner offline är att du kan gå till fotoworkshops om du väljer gruppundervisning och där kan du träffa andra fotografer. Kolla exempelvis upp möjligheten att ta en fotokurs Göteborg.

I din fotokurs kan du lära dig grunderna för fotografering, hur man driver ett företag, fotografikomposition, ljusteknik och mycket mer. Men om du föredrar att ha en privatlektion istället kommer du inte att bli besviken. Din handledare kommer att ge dig massor med tips och råd så att du kan utveckla dina fotografiska färdigheter.

Yrkesutbildning (dyr)

Grundläggande universitetskurser: Från amatör till professionell

Om du är intresserad av att lära dig avancerad fotografering och bli en klassiskt utbildad professionell fotograf kan en akademisk kurs vid ett universitet vara rätt för dig. Genom en universitetskurs i fotografi lär du dig allt som går att lära om fotografering.

Du kommer att lära dig allt från grunderna i fotografering till studiofotografering, hur man använder tillbehör som stativ, ljusmätare, utbytbara kameralinser etc. Du kommer att studera toppfotografer, fotografiets historia, hur man kreativt komponerar en scen för att få det bästa fotot och allt om efterbehandling av dina bilder med programvara som Adobe Lightroom och Adobe Photoshop.

introduktion till fotoredigering
Att lära sig redigera bilder är minst lika viktigt som det andra.

Om du har tur kan du till och med få chansen att använda en klassisk SLR-film och mörkrum.

Det underbara med en fotoutbildning på universitetet är att det är en omfattande och komplett utbildning. Du kommer att bli bedömd, få prova olika tillbehör, tekniker, kameror och fotograferingsstilar.

Nackdelen är att det tar 3 år!

Assistera en fotograf (gratis till måttlig)

Assistent till en fotograf eller stöd i en fotostudio

Om du känner att du vill ta en fotografering kurs men också börja arbeta med fotografering direkt så kan du söka jobb som fotoassistent eller i en fotostudio. Du får kanske inte så mycket betalt om du inte har mycket erfarenhet men du får utbildning på jobbet.

Att arbeta med en professionell fotograf kommer sannolikt inte bara ge dig en gratis utbildning men också en titt bakom kulisserna. Om de är trevliga och har lite tid kan de till och med vara villiga att utbilda dig.

Om du vill att de ska hjälpa dig med personlig rådgivning är det naturligtvis upp till dem själva att avgöra om de vill göra detta gratis eller mot en avgift. Ett tips är att hitta en generös fotograf som har tid att ge dig lite stöd för din egen professionella utveckling. Du kanske kan dela med dig av det under intervjun.

Det finns många sätt för att lära sig fotografera, en google-sökning på det ger dig miljontals resultat. Men innan du bestämmer dig för att studera så försök att tänka på vad det är du vill lära dig och vad du är villig att investera i för att främja din utbildning. Är du tillräckligt motiverad att följa en strukturerad läroplan för fotografi eller föredrar du mer flexibilitet?

Fotokunskap och tekniska färdigheter kan göra att du går från en okej bild till en prisbelönt bild. Men konsten att fotografera och det uttryck du väljer beror på dig.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.