Om du överväger att läsa en fysikkurs på universitetet eller om du redan är på väg att ta en kandidat- eller masterexamen i fysik så kanske du sitter och funderar på vad du ska göra när du är klar med dina studier. Du kanske även undrar över vilka sorts jobb du kan få tack vare din fysikexamen. Kanske funderar du på om det är värt att läsa alla fysik kurser gymnasiet

Man lär sig mycket genom att studera fysik och man utvecklar flera färdigheter som är högt uppskattade bland olika arbetsgivare, bland annat:

 • Numeriska färdigheter
 • Färdigheter i rapportskrivning
 • Forskningskunskaper

Ibland kan det kännas svårt att veta vilket sorts jobb man helst vill söka efter att man avslutat sina studier. I den här artikeln kan du läsa mer om några av alla fysikstudenters karriärmöjligheter! Dessutom berättar vi vad du kan göra för att öka dina chanser att bli erbjuden ditt drömjobb.

En del utexaminerade fysikstudenter börjar arbeta inom företag- och finanssektorn. (Källa: Unsplash)
De bästa lärarna i Fysik tillgängliga
Pierre
5
5 (19 recensioner)
Pierre
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mehdi
5
5 (10 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Renata
5
5 (6 recensioner)
Renata
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Filip
5
5 (9 recensioner)
Filip
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zakaria
4,8
4,8 (4 recensioner)
Zakaria
349 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Abdulbari
5
5 (5 recensioner)
Abdulbari
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ulf
5
5 (4 recensioner)
Ulf
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Pierre
5
5 (19 recensioner)
Pierre
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mehdi
5
5 (10 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Renata
5
5 (6 recensioner)
Renata
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Filip
5
5 (9 recensioner)
Filip
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zakaria
4,8
4,8 (4 recensioner)
Zakaria
349 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Abdulbari
5
5 (5 recensioner)
Abdulbari
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ulf
5
5 (4 recensioner)
Ulf
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

10 typiska fysikkarriärer

Här kommer 10 av de jobb man brukar förknippa med en fysikexamen - i slumpmässig ordning.

1. Nanoteknolog

En forskare eller ingenjör som arbetar inom nanoteknik arbetar med att skapa nya uppfinningar och göra nya upptäckter vad gäller olika typer av teknologi som kan påverka hälsan, vetenskapen, tekniken och miljön på molekylära sätt. En del av arbetet kan till exempel handla om att testa för negativa föroreningar, att framställa olika ämnen eller pulver som kan berika mat och medicin, eller även att studera DNA.

2. Fysiker

En fysiker är, precis som namnet antyder, en forskare som arbetar med att studera olika fysikområden. Det kan handla om att studera hur materia och energi interagerar, eller om tidsskalor i vårt fysiska universum.

3. Astronom

En astronom använder sin kunskap inom matematik och fysik för att studera himmelska fenomen och andra föremål. Forskningen kan förklara deras ursprung samt hur de har utvecklats. En astronom specialiserar sig vanligtvis på planeter, stjärnor, månar, kometer och galaxer.

4. Geofysiker

En geofysiker arbetar med naturvetenskap och använder främst olika kvantitativa metoder för att analysera fysiska egenskaper hos jorden samt dess omgivning.

5. Forskare

Forskare analyserar data ifrån laboratorieförsök och andra bedömningar/undersökningar. Forskningen kan ske via allt ifrån statliga institutioner, miljölaboratorium eller specialiserings labb vid olika universitet.

6. Meteorolog

Dessa forskare är specialiserade på meteorologi och många operativa meteorologer använder sin expertkunskap samt olika matematiska modeller för att kunna förutsäga väderprognosen.

7. Ljudtekniker

En ljudtekniker är ansvarig för att montera upp den tekniska utrustningen och manipulera originalljudet genom att förstärka, försköna eller mixa det, till exempel. Ljudtekniker behövs i en rad olika sammanhang, alltifrån att hantera ljudbilden vid live-musik evenemang, till att hantera akustiken under en inspelningssession i en studio.

8. Metallurg

Som metallurg arbetar man med utvinning och bearbetning av metall och legeringsmaterial. Arbetsuppgifterna innebär bl.a. att man undersöker hur metaller som järn, aluminium, stål, koppar och nickel fungerar och tillskriver dem olika användningsområden beroende på deras specifika egenskaper.

9. Teknisk författare

Tänker du att arbeten inom fysikfältet innebär att man bär en labbrock och är delaktig i praktiska studier hela dagen? Inte nödvändigtvis! Om du har goda skrivkunskaper och mycket kunskap att förmedla tack vare ett särskilt intresse inom ett visst fysikområde så skulle du kunna arbeta som teknisk författare och publicera tekniskt innehåll. En informationsförmedlare, med andra ord.

10. Fysiklärare

En av de arbetspositioner som ofta glöms bort bland utexaminerade fysikstudenter är jobbet som fysiklärare! Det råder lärarbrist både i Sverige och i många andra länder, det gäller inte minst matematik- och fysiklärare. På grund utav det ser jobbmarknaden mycket lovande ut för lärare.

Om du tycker om att dela med dig av dina kunskaper och att arbeta med människor skulle ett jobb som lärare kunna vara något för dig. Du kanske ska överväga att börja undervisa? När du väl är klar med dina fysikstudier skulle du kunna ta ett titt på vilka lärarpositioner som finns tillgängliga i ditt närområde. Eller kanske utomlands?

Glöm inte att du alltid kan hitta en online-handledare i fysik via Superprof.

Läs mer om fördelarna med att studera fysik i den här artikeln!

Drömmer du om att arbeta i ett labb? (Källa: Unsplash)

Måste jag arbeta inom fysikfältet om jag har en fysikexamen?

Svaret är nej. Att ha en fysikexamen innebär som tur är inte att man måste ta ett jobb som är direkt relaterat till fysikfältet. Du kan förstås söka den typen av jobb om du vill, men det finns många fler möjligheter och alternativ där ute!

En utexaminerad fysikstudent skulle bland annat kunna arbeta med:

 • Företag, ekonomi och finans
 • Statlig forskning
 • Olja och gas
 • Vetenskap och teknik
 • Teknologi
 • Och mycket mer...

Det finns egentligen inga begränsningar. Du kan söka jobb som inte har någon direkt koppling till fysikämnet, så som managementkonsult, patentombud, revisor, meteorolog eller investeringsanalytiker, t.ex. Det finns många olika arbeten där goda matematiska kunskaper och analytiska färdigheter värderas högt.

Hur ökar jag mina chanser att lyckas när jag söker fysikjobb?

Det är ingen hemlighet att man behöver stå ut i mängden för att lyckas landa sitt drömjobb.

Fysikstudenter har generellt sett många olika färdigheter som uppskattas av olika arbetsgivare, men det innebär inte att det inte finns fler sätt att få CV:t att sticka ut!

Vilka färdigheter värderar arbetsgivare högst?

Det finns inte ett enda rätt svar vad gäller de färdigheter arbetsgivare uppskattar mest, men de flesta arbetsgivare uppskattar många av de kunskaper de flesta fysikstudenter utvecklar under sin studiegång, så som:

 • Kommunikationsfärdigheter,
 • Dataanalys- och forskningsförmågor,
 • Problemlösnings-förmågor,
 • IT-kunskaper, ofta även en del programmeringskunskaper.

För att ge ett exempel: om man skulle ansöka till ett jobb som investeringsanalytiker skulle arbetsgivaren högst troligen vara intresserad av att veta hur goda numeriska färdigheter du har, samt hur väl du kan analysera data, eftersom en del av din roll troligen kommer beröra olika datamodeller.

Om du tycker att den här artikeln varit hjälpsam rekommenderar vi även att du spanar in vår bloggartikel om de 10 bästa anledningarna till varför man bör studera fysik!

Vad kan jag göra för att förbättra mitt CV?

Ett av de bästa sätten att göra ett gott intryck på en potentiell arbetsgivare är genom att visa att man har relevant arbetserfarenhet inom området. Genom att understryka de relevanta kunskaper, färdigheter och erfarenheter man har i sitt CV kan man visa arbetsgivaren att man är medveten om vad arbetsrollen kräver. På så vis kan du stå ut i mängden och det kan övertyga arbetsgivaren om att du är rätt person för jobbet!

Den arbetsroll eller praktikplats du ansöker om kommer troligen variera beroende på vilket typ av arbete du drömmer om. Om du verkligen skulle vilja arbeta inom det vetenskapliga fältet skulle det kunna vara fördelaktigt att ansöka till ett jobb som laboratorieassistent, till exempel.

Ditt studieprogram kanske redan inkluderar en kortare eller längre praktikperiod där du får testa på att arbeta inom industri eller liknande. Om så är fallet ska du verkligen se till att göra ditt bästa under praktikperioden. Med lite tur kan du bli erbjuden ett jobb på samma arbetsplats i framtiden, eller så kan din arbetsgivare ge dig ett rekommendationsbrev att ta med till framtida potentiella arbetsgivare.

Om din kurs inte erbjuder några praktikmöjligheter behöver du dock inte oroa dig. Det finns gott om olika praktikplatser att söka om du är ute efter lite mer arbetserfarenhet för att bättra på ditt CV och för att lära dig mer om olika arbetspositioner. Du kan bland annat testa på att praktisera någonstans över sommaren.

Om du behöver hjälp att hitta rätt praktikmöjligheter kan du testa att tala med studievägledaren på din skola eller ditt universitet. De brukar ha goda råd och kan hjälpa dig lista ut vilken typ av arbetserfarenhet som kan gynna dig och ditt CV i framtiden, beroende på vad du har för drömjobb, t.ex.

Ta ett kliv närmare ditt drömjobb genom att ta en kandidat- eller masterexamen i fysik! (Källa: Unsplash)

En fysikexamen är bara det första steget på vägen mot din drömkarriär

Att ha spenderat tre år som student vid ett universitet där du dagligen studerat fysikämnets olika områden kan vara otroligt fördelaktigt när det väl är dags att söka jobb. Det beror på att många arbetsgivare värderar matematiska och analytiska kunskaper.

För att få ditt drömjobb behöver du dock se till att din utbildning möter de krav som ställs på arbetsrollen. En del positioner kräver viss specialisering (vissa kräver till och med ett visst betyg, även om det är relativt ovanligt i Sverige), och en del kräver ett visst antal års studier eller annan relevant erfarenhet inom fältet. Om ditt drömjobb kräver mer avancerade kunskaper inom fysik kan det vara fördelaktigt att även ta en masterexamen i fysik eftersom det kan hjälpa dig fördjupa dina ämneskunskaper samt få ditt CV att sticka ut i mängden.

Om du har bestämt dig för att studera vidare för att få ett försprång på arbetsmarknaden när du väl avslutat dina studier, men känner att du inte når de betyg du vill eller att du vill försäkra dig om att du går ut med så höga betyg som möjligt - då kan det vara värt att anlita en fysik- och matematikhandledare! En handledare kan hjälpa dig förstå de ämnesområden du tycker är svårast eller med de delar du känner dig mest osäker på.

Du kommer att önska att du hade anlitat en handledare direkt!

Ta reda på vad det kan kosta att anlita en fysikhandledare här.

Hos oss på Superprof finns en hel rad fysiklärare att välja mellan. Många av dem, varav vissa är högutbildade fysiker, erbjuder lektioner både online eller via personliga möten. Det finns en handledare för varje budget och de kan hjälpa dig med ditt kursinnehåll, oavsett om du läser fysik i grundskolan, fysik 1 eller 2 på gymnasiet eller fysik på kandidat/master-nivå.

Du kan även ta del av våra andra artiklar där vi berättar mer om var man hittar en matematik- och fysiklärare, men även om hur mycket man kan tänkas betala för sin undervisning i fysik!

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.