”Fotografi för mig är inte att se, utan det är en känsla. Om du inte kan känna vad du tittar på, kommer du aldrig att få andra att känna något när de tittar på dina bilder. ”- Don McCullin

Oavsett om du ändrar storleken på ett foto, lägger till filter för sociala medier etc. finns det många saker du kan göra för att förbättra ett foto.

Om du vill dela dem måste du se till att de är i rätt format. Du behöver bara titta på webbplatser som Giphy eller 9gag för att se hur populära bilder och gifs kan se ut.

Framgången för dessa webbplatser visar också att varje format har sin plats i världen. Beroende på bildens storlek kan du alltså konvertera bilder till jpg, gif, png, etc.

Så hur gör du det? Få inte panik, vi visar hur!

Du kan använda Paint för att justera bildstorlek, ett gratis program via Windows. (Källa:Unsplash)

Olika bildformat

Retuschera foton handlar inte bara om att ändra storlek, ladda upp, ändra antalet pixlar. Du måste välja rätt format beroende på vad du vill göra med dina foton.

En jpg eller pdf kommer inte att behandlas på samma sätt i ett fotoredigeringsprogram. Inte varje format används på samma sätt. Ett filformat, vare sig det är en bild-, ljud- eller videofil, definierar vad du kan göra med det. Det finns många saker du kan göra med foton:

-Skriva ut
-Skicka via e-post
-Ladda ner
-Överföring med Google Drive eller WeTransfer
-Lägg till i ett textdokument
-Ladda upp dem online
-Lägg upp dem på sociala medier
-Och många andra!

Varje bild är för det första ett visst filformat innan dess pixlar eller byte. Oavsett om det är en png eller bitmapp, filformatet definierar hur enheter interagerar med fotot. Konvertera en bild kan tyckas svårt i början, men det hjälper dig att göra mer med dina foton.

Så hur konverterar du bilder och varför?

Vi har svaren åt dig här!
Glöm inte att överföra dina foton till en dator först!

Du kan enkelt ändra format på din bild efter du importerat den från kamera till dator! (Källa: Unsplash)

Vad olika format gör

När det gäller bildformat bör du veta vad de gör. Här är några av de vanligaste filformaten och en jämförelse av filstorlekar:

-Tiff-fil (okomprimerad): 901k
-Jpeg (hög kvalitet): 319k
-Jpeg (medelkvalitet): 188k
-Jpeg (webbkvalitet): 105k
-Jpeg (låg kvalitet / hög komprimering): 50k -Png (förlustfri komprimering): 741k

-Gif (Graphic Interchange Format) (förlustfri komprimering, 256 färger): 286k

Det finns också bitmappsbildfilformat, råfiler, vektorbilder och projektfiltyper för program som Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Indesign, etc., du känner igen dessa från deras filändelse.

Rå filer inkluderar all information som digitala kameror fångar in och kan vara användbara när du arbetar i Adobe Lightroom. De är emellertid inte ett bra (eller nödvändigtvis användbart) bildformat för delning. Du kommer förmodligen att vilja exportera den råa bilden som en jpeg-bild, till exempel.

Nu när du vet lite mer om filtyperna vet du vad varje program föredrar. Varje tillägg dikterar vilken typ av foto eller bild du har.

Slå upp och hitta de bästa fotokurserna här.

Det finns inget värre än att använda en .pdf utan att veta om du kan förvandla den till en .gif, ändra dess upplösning eller arbeta med den i Lightroom!

Kort sagt, att känna dig igenom de olika filformaten hjälper mycket. Dessutom, medan vektorgrafik kan skala oändligt, men en vektorbild kommer förmodligen att ha enorma filstorlekar. Bildkvaliteten är också olika beroende på filtyp, så tänk först på vad du behöver filen till.

Filerna är för stora?
Då borde du överväg att ändra storlek på bilden.

Oavsett vad för typ av dator du använder så kan du enkelt göra förminska eller förstora bildfilerna.

Ändra format på en Mac

På Mac kan du också konvertera bilder och det är lika enkelt som på en dator. Utan kvalitetsförlust hittar du din favoritknapp under ett nytt format på nolltid. För att göra detta följer du instruktionerna nedan:

-Välj det foto du vill ha.
-Välj ”Exportera de valda bilderna”.
-Klicka på “Alternativ” så kan du välja mellan sex olika format.
-Klicka på alt ⌥ så ser du inte sex utan 18 olika format att välja mellan. -Välj formatet du vill ha och du är redo att börja!

Vem skulle ha trott att det kunde vara så enkelt?
Naturligtvis är det inte allt du behöver veta om retuschering av foton.
Läs mer om hur du kan lägga till suddighet för att få ut det mesta av dina foton.

Konvertering av foton med hjälp av bildredigeringsprogram

Precis som vilket lagerutrymme som helst är det positivt att göra det så kompakt som möjligt. (Källa: Unsplash)

Stora bildfiler eller stora bildsatser kan öka nedladdningstiderna för e-post eller till och med göra att du inte kan skicka dem. Att välja rätt format kan hjälpa till att lösa problemet. Du kan använda fotoredigeringsprogram för att ändra filtyp.

Med GIMP

GIMP är ett bra exempel på ett mångsidigt bildredigeringsprogram eftersom du kan ändra foton och bilder på flera sätt. Du kan arbeta med pdfs och jpegs med bara några få klick. Du behöver inte ändra storlek eller något liknande, du kan bara konvertera dem direkt.

Dra ditt foto till arbetsytan och klicka på "File" och sedan "Open". GIMP, precis som någon annan bildredigeringsprogramvara, kan bara behandla en bild i taget.

För närvarande kan du också beskära fotot, ändra dess storlek och samtidigt behålla förhållandena, byta namn på filen osv. Det är ju glädjen med fotoredigering, trots allt!

Låt oss komma tillbaka till det aktuella ämnet! För att konvertera en bild i ditt arbetsområde behöver du bara klicka på "File" och "Export As". Ett fönster öppnas och du har möjlighet att välja det format du vill ha för dina bilder.

Med Office

När du använder Office Suite kan du också ändra bildformat. För att ändra formatet behöver du bara klicka på "Fil" och sedan "Spara som". Gå in i vanan att spara regelbundet ändå!

Därifrån får du en mängd olika format att arbeta med. Du kan göra samma sak i Word. Det finns en flertal olika filtyper, inte sant?

Konvertera en bild med onlineverktyg

Det finns ett bra antal onlineverktyg som du kan använda för att konvertera en bild. Det finns Conv2pdf, Convertimage, Image Online Convert, storlek på storlek, Image Resizer, Snap Converter, Graphic Converter och många fler att välja mellan.

I de flesta fall måste du:

-Öppna bilderna via webbplatsen.
-Välj det foto du vill konvertera.
-Klicka på det format du vill konvertera bilden till.
-Vänta medan filen konverteras och laddas ner till din dator.
-Så även om det finns många olika filtyper tillgängliga, bör du veta hur man konverterar mellan dem. Med bara några få klick kan du arbeta med pdfs, jpgs, gifs osv. Ge det en gång!

Om du vill lära dig mer om fotografering eller fotoredigering kan du alltid få privatundervisning från en av handledarna på Superprof. Det finns tre huvudtyper av tutorials som finns tillgängliga på sajten: ansikte-till-ansikte-tutorials, online-tutorials och gruppstudier. Var och en har sina fördelar och nackdelar och det bästa för dig beror verkligen på din situation.

Ändra format efter du importerat bilderna till datorn. (Källa: Unsplash)

I de flesta fall måste du:

-Öppna bilderna via webbplatsen.
-Välj det foto du vill konvertera.
-Klicka på det format du vill konvertera bilden till.
-Vänta medan filen konverteras och laddas ner till din dator.

Så även om det finns många olika filtyper tillgängliga, bör du själv-självstudier vara de mest personliga och att du och din handledare arbetar tillsammans under hela sessionen. Naturligtvis kommer denna skräddarsydda tjänst till en kostnad, vilket gör den till den dyraste typen av tutorials som finns tillgänglig. Men det är också den mest kostnadseffektiva eftersom varje minut av handledarens tid läggs på att hjälpa dig.

Online-tutorials liknar ansikte-till-ansikte-tutorials. Den största skillnaden är att handledaren inte är fysiskt i rummet med dig. Tack vare tjänster som Skype kan en handledare lära dig fjärrstyrning med webbkamera och internetuppkoppling. Eftersom läraren inte är i rummet med dig kan detta göra praktiska färdigheter lite svårare. Men utan resekostnader kan handledaren ta ut sin student mindre per timme.

Slutligen finns det gruppstudier. I dessa typer av tutorials finns det flera studenter och bara en handledare. Med alla elever som delar kostnaden för handledarens tid är dessa handledning vanligtvis de billigaste per person per timme men varje student får inte den skräddarsydda handledningen eller en-till-en gång som de skulle göra i de andra typerna av tutorials.

Hitta fler artiklar om ämnet i vår blogg!

Behöver du en lärare i Fotografi?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Caroline