"Du tar inte ett foto, du skapar det." - Ansel Adams

Att göra vissa delar av ett foto suddig är en populär teknik för fotoredigering. Denna effekt kan du öka fokus på en viss del av bilden genom att gör en dela av bilden mer suddigt där fokus på bilden bör inte vara.

Föreställ dig ett foto där du behöver fokusera på modellen eller ett foto där du behöver suddiga ansikten på motiv som behöver förbli anonyma. Med bara några få klick kan du öka det uppenbara fokusdjupet och ge bilden en helt annan känsla.

På samma sätt är suddighetseffekten ett av de sex största misstagen som amatörfotografer gör. Det finns en stor skillnad mellan professionell suddighet och amatörsuddighet. En felaktig oskärpa kan helt förstöra ett foto.

Så hur kan du oskärpa ett foto i en fotoredigerare för att göra det vackrare? Hur kan du ta fokus från vissa delar av fotot för att göra andra element mer intressanta?

Så här använder du en av de vanligaste teknikerna för fotoredigering!

De bästa lärarna i Fotografi
Första kursen gratis!
Nero
Nero
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Licia
Licia
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Miryame
Miryame
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Saga
Saga
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Giulia
Giulia
297 kr
/h
Första kursen gratis!
John
John
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Michael
Michael
600 kr
/h
Första kursen gratis!
Niclas
Niclas
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Nero
Nero
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Licia
Licia
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Miryame
Miryame
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Saga
Saga
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Giulia
Giulia
297 kr
/h
Första kursen gratis!
John
John
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Michael
Michael
600 kr
/h
Första kursen gratis!
Niclas
Niclas
300 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Skapa ett suddigt foto på en Apple-enhet

Oavsett om du använder en iPhone eller en iPad behöver du inte ha en dator för att oskärpa dina foton effektivt. Det finns olika lösningar online som ser till att du kan få ut mesta av dina bilder!

Du kanske vill göra bakgrunden suddig för att fokusera på något. (Källa: Unsplash)

Du kan använda en app som Skitch som gör att du kan oskärpa ett foto nästan magiskt.

Först måste du ladda ner appen till din enhet. Gå sedan till din iPhone- eller iPad-fotonapp. Klicka på inställningsknapparna på fotot. Skitch bör då visas. Om appen inte visas måste du först hitta den bland andra program.

Längst ner till höger bör du ha en liten pil. Klicka på det. Klicka på ikonen med de små rutorna. Du kan nu högerklicka på den del av fotot du vill göra oskarpare. Bekräfta och din bild kommer att förvandlas!

Fördelen med Skitch är att du alltid kan ångra suddigheten om du inte gillar det. Andra program som Pixlr finns också tillgängligt, bland andra program på internet.

Skapa ett suddigt foto på en PC

När du använder en Windows-dator är en suddig bild ganska enkel att få och det finns flera sätt att skapa det. Det finns nämligen två riktigt enkla sätt att göra detta på.

Inte illa, eller hur?

Du kan använda dina program eller inställningar "i kamera". (Källa: Unsplash)

På en PC, det finns det appar inom foto som gör att du kan retuschera foton och göra sektioner eller hela bilder mer suddiga. Denna första tekniken är bra för oskärpa avlägsna delar av bilden.

När du har importerat ditt foto till programmet klickar du på "Rita" längst upp på skärmen. Du kan färga in den del av fotot där du vill gömma något. Till exempel kan du använda den här tekniken för att täcka en cigarettänd på trottoaren. Denna teknik fungerar också i program som Paint, till exempel.

Den andra tekniken är mer professionell och innebär att man använder ett program som heter ”Evernote”. Mycket lik "Skitch" är detta program användbart för att snabbt och effektivt redigera foton. Klicka här för att hitta fler sätt att justera och korrigera dina bilder

I det här programmet, som är gratis, behöver du bara dra dina foton till programfönstret. Då behöver du bara välja det foto du vill oskärpa. Du ser en liten "@" -symbol längst upp till höger på fotot.

Klicka på den här symbolen så kommer du att fram till verktyget för suddighet. Precis som i Skitch, kommer fotot att öppnas till vänster och du behöver bara klicka på "Pixelate image" för att börja oskärpa fotot.

Du kan spara bilden när du har fått det resultat du vill ha, i i den mapp du väljer. På bara några steg kan du oskärpa eller täcka en del av en bild utan några problem. Lär dig sedan hur du överför din bild till datorn.

Skapa blurrig effekt i ett bildredigeringsprogram

Retuschera ett foto kan också göras i ett programvarupaket. Att lägga till Gaussisk oskärpa till en bild med bildredigeringsprogram kan både göras till hela fotot eller ett specifikt område på bilden.

Om du inte kan få till effekten i kamera kan du använda program, t.ex: photoshop. (Källa: Unsplash)

Så vad är Gaussisk oskärpa?

Få inte panik! Låt oss ta en snabb titt.

Gaussian oskärpa

Gaussian oskärpa är en vanlig typ avverktyg som finns tillgängligt i programvara för fotoredigering som ger bilden en mer suddig effekt. Det gör att du kan uppnå oskärpa med en matematisk funktion från Gauss. Denna teknik fungerar på varje enskild pixel i ett område.

Du kan använda Gaussian oskärpa för att göra en hel bild suddig, eller för att lägga till djup på ett foto i bakgrunden.

För att uppnå denna suddighet kommer vi att titta på två olika program: Adobe Photoshop och GIMP.

I Photoshop

 • Öppna ett nytt lager
 • Välj ”ljusstyrka” -läge.
 • Klicka på "Filter", "Oskärpa" och "Gaussian oskärpa".
 • Du kan sedan välja hur suddig du vill att ditt foto ska vara.
 • Du kan spara resultaten när du är nöjd med dem.

Med GIMP

 • Öppna fotot.
 • Välj det område du vill att det ska vara suddigt.
 • Välj hur mycket oskärpa du vill ha.
 • Applicera oskärpan genom att trycka på ”Filter", "Oskärpa" och sedan "Gaussian oskärpa".
 • Spara din bild igen när du är nöjd med den
 • Det här är två väldigt enkla sätt som ger bra resultat. Du kan också använda dessa tekniker för att dölja bilens registreringsskyltar eller lägga till djup på dina foton.

Det finns många olika typer av oskärpa också: rörelsesuddighet, linsuddighet, radiell oskärpa, och du kan välja mängden oskärpa, suddighetsradie etc.

Bilderna tar upp för mycket utrymme?

Se till att du minskar filstorleken och eventuellt bildformat om du behöver.

Med en kamera

Med ett objektiv och en kamera

Med en bra digitalkamera kan du få en god suddighetseffekt på dina foton genom att ha ett grunt skärpedjup.

Med rätt inställningar kan en kamera vara bästa sättet att ta bilder med oskärpa. (Källa: Unsplash)

Var inte rädd att testa detta. Du kan även oskärpa bakgrunden medan du behåller skärpan i förgrunden, särskilt om du tar bilder av små föremål som en droppe vatten.

För att få ut det mesta av din bakgrundssuddighet bör du se till att bakgrunden är långt ifrån ämnet. När vi säger ”långt” menar vi minst 2 meter. Om det är närmare än detta kommer du att kämpa för att oskärpa bakgrunden på bilden.

Du måste använda en teleobjektiv med en 200 mm-500mm zoom. En bländare mellan f / 1,8 och - f / 2 rekommenderas. Fältdjupet är användbart för att få bra resultat.

Vet du vad en bokeh-effekt är? Denna term har japanskt ursprung och betyder "oskärpa". Det hänvisar till det konstnärliga valet att oskärpa en del av en bild.

Naturligtvis, till skillnad från att oskärpa ett foto, använda ett suddighetsfilter eller lägga till en lutningsförskjutningseffekt, kommer den ursprungliga bilden att vara i bakgrunden suddig och utan fokus , samtidigt som du inte kommer kunna ångra detta i fotoredigeringsprogrammet.

Porträttläge med en Smartphone

Till och med smartphones kan användas för att oskärpa vissa delar av ett foto. Detta är ett sätt att ta ännu bättre selfies.

Suddigheten som uppstår på iPhone X är mycket effektiv men den fungerar inte på varje foto. Människor tenderar att vara bättre på att uppnå dessa resultat.

Det kan vara värt att pröva detta i butiken innan du köper en telefon just för denna effekt. Så här använder du stående-läget:

 • Öppna kameran på din telefon.
 • Bläddra ner till läget “Stående”.
 • Notera råden när det dyker upp.
 • Ta ett foto som du normalt skulle göra.
 • Om du gör det rätt blir bakgrunden suddig.

Det bör noteras att de flesta moderna smartphones kommer med ett porträttläge som iPhone och har en mängd andra funktioner. Inte illa för gratis applikationer.

Oavsett om du använder en gratis app eller betalar för ett program finns det många sätt att lägga till suddighet på ett foto. Detta kan användas för att förbättra utseendet på ett foto när du gör det rätt.

Så varför inte testa detta?

Om du behöver hjälp med att oskärpa ett foto eller förbättra ditt fotografi kan du överväga att kontakta en handledare på Superprof. Det finns tre huvudtyper av tutorials som finns tillgängliga på sajten: ansikte-till-ansikte-tutorials, online-tutorials och gruppstudier. Det finns för- och nackdelar med varje och det bästa för dig beror på din situation.

I grupphandledning finns det flera studenter och bara en handledare. Med alla elever som delar kostnaden för handledarens tid är dessa handledningar vanligtvis de billigaste per person per timme, men varje student får inte den skräddarsydda undervisningen som de skulle ha fått under en egen undervisning.

Ansikte mot ansikte handledning är den mest personliga och du och din handledare arbetar tillsammans under hela sessionen. Naturligtvis kommer denna skräddarsydda tjänst till en kostnad, vilket gör att den tillhör den dyraste typen av tutorials som finns tillgängligt. Men det är också den mest kostnadseffektiva eftersom varje minut av handledarens tid läggs på att hjälpa dig.

Slutligen liknar undervisning online ansikte-till-ansikte-handledning. Den största skillnaden är att handledaren inte är fysiskt i rummet med dig. Tack vare tjänster som Skype kan en handledare lära dig fjärrstyrning med webbkamera och internetuppkoppling!

Hitta fler artiklar om ämnet i vår blogg!

 

Behöver du en lärare i Fotografi?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Caroline