Manet, Van Gogh, Kandinsky, Cezanne, Rembrandt, Munch, Courbet, gör alla dessa namn att du vill måla? Vägen till att bli konstnär är dock lång, banad med utställningar, målningskurser och hårt arbete. Därför bör alla som vill lära sig att måla ha bästa möjliga utrustning till sitt förfogande. Den utrustning och material som behövs beror dock på konstnären. Linneduk, ritmaterial, färgbricka, knivar, fixeringsmedel, målningssats, skissblock, du väljer ditt material baserat på vad du vill lära dig måla.

De bästa lärarna i Målning tillgängliga
Jonas
5
5 (3 recensioner)
Jonas
285 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ariana
Ariana
260 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mona
Mona
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonas georg
Jonas georg
265 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Cvete-marija
Cvete-marija
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hayfaa
Hayfaa
270 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonas
5
5 (3 recensioner)
Jonas
285 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ariana
Ariana
260 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mona
Mona
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonas georg
Jonas georg
265 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Cvete-marija
Cvete-marija
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hayfaa
Hayfaa
270 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rebecca
Rebecca
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Välj din favoritfärg

Har du precis upptäckt en helt ny passion för målning? Nu måste du träna. Det är här saker och ting blir komplicerade. Du blir inte Van Gogh över natten! För att måla det vackraste porträttet måste du veta vilken färg du ska använda först. Detta beror helt på din smak, ditt mål och din stil.

Akvarellmålning

Denna typ av målning används ofta av konstnärer på resande fot. En målarstil som är lätt att bära och inte kräver mycket utrustning. Allt du behöver är en pensel och lite vatten för att använda akvarellfärger.
Denna typ av målning, gjord av finkrossat pigment, används på specialpapper. Pappret måste kunna absorbera vattnet utan att skrynklas. Du kan köpa anteckningsböcker med denna typ av papper, som är praktiska för att ta med dig vart du än går. Färgen säljs i form av små rör eller kuber som förvaras i en speciell låda som också kan användas som en palett. Att köpa en uppsättning kostar mellan 200 och 1000 kronor. Allt beror på storleken.

Gouache

Gouache är en färg bestående av pigment, bindemedlet arabiskt gummi och ett fast vitt pigment. Det används ofta i skolor och är den enklaste färgen att använda. Späd ut det med vatten och måla sedan på valfritt papper. Dess utseende är mycket mer ogenomskinligt än med till exempel akvarellfärger. Priset på gouache-färg är relativt lågt på grund av dess sammansättning och det faktum att den är avsedd för barn.

lär dig måla
Vad du blandar din färg är ett viktigt konsttillbehör. Bild: Unsplash

Akrylmålning

Denna färg är en blandning av pigment, torkad olja med ett bindemedel av akrylharts och vatten. Tack vare detta är akryl en färg som lätt kan tvättas bort när den kommer på kläder. Det torkar också mycket snabbt vilket gör det till den perfekta färgen för de som inte vill tillbringa dagar på sitt konstverk. Men det betyder också att du måste agera snabbt när du blandar färger. Akrylfärger kostar mellan 30 och 40 kronor per färgtub.

Oljemålning

Oljemålningen är mycket populär bland konstnärer som gillar att ta sig tid. Det tar vanligtvis tre lager för att uppnå rätt finish. Det första skiktet görs med terpentin essens för att få en kontur. Följande steg innebär att man applicerar olika lager av färg genom att tillsätta mer och mer olja.

Varje lager måste torka i flera timmar innan du kan fortsätta.

Att måla i flera lager gör det enkelt att korrigera eventuella fel du har gjort. Se dock till att måla på ett ventilerat område eftersom oljefärg är ganska giftig. Det kostar mellan 50 och 100 kronor för ett litet rör oljefärg.

Tips: att välja färg av god kvalitet är det första steget till ett framgångsrikt konstverk.

Upptäck också hur man väljer en målningsteknik som passar en!

Lär dig måla med hjälp av rätt pensel

Penslar är viktiga för alla artister. Även om vissa föredrar att måla med fingrarna är det fortfarande vanligt att ha en eller två penslar för att skapa ett mästerverk. Fördelen är att det finns mer än bara en typ av pensel. Penslar finns i olika former och storlekar. Först måste du välja en med rätt handtag. Medan korta penslar fungerar bra med akvareller används långa vanligtvis för målning på duk. Ju längre handtaget är, desto mer kan du ta ett steg tillbaka från ditt arbete. Å andra sidan ger ett kort handtag dig större precision. När det gäller penselns material (björk, bok, ek, etc.), välj ett handtag som känns mest bekvämt.

Penseln är en förlängning av din arm, så välj noggrant.

Håren i penseln kommer i olika former de med: naturliga, extra fina, naturliga fina, oxe, get eller ponny hår, samt syntetiska hår. Återigen kommer valet att bero på vilken typ av målningsstil du väljer. Rund spets, platt spets, fläktpensel – alla penslar har olika former. Genom att välja en uppsättning olika penslar kan du använda varje pensel för olika effekter: fina linjer, måla en större yta etc.

Hur man väljer en pensel

Om du går till en konstbutik, be butiksassistenten att visa dig ett urval av penslar enligt dina behov.

Till exempel rekommenderas oxhår för akvarellmålning medan styva penslar är bra för oljemålning.

Håll dig borta från billiga penslar som vanligtvis är för barn. Syntetiskt hår kommer ut mycket snabbt och din pensel kommer inte att hålla länge om du använder den regelbundet.

lär dig måla
Vilken pensel föredrar du att använda? Bild: Unsplash

Hur mycket ska jag betala?

Priset på penslar varierar enormt beroende på typ. De främsta orsakerna till en dyr pensel kan vara träslag och hårtyp. Om du har en liten budget, försök hitta en kompromiss mellan kvalitet och pris.

Ta reda på var du kan ta privata målningskurser!

Vad för material ska jag måla på?

Många konstnärer väljer att måla sina konstverk på duk. Dessa ger dig en stor yta att måla på och är tillräckligt starka. Men naturligtvis finns flera typer av duk tillgängliga. Vissa dukar är gjorda av linne. Detta material är perfekt eftersom det är fast och absorberande. Linnedukar är dock ofta de dyraste. Det vanligaste är polyesterduken. De är prisvärda och är av god kvalitet. Denna typ av duk krusar inte för lätt, till skillnad från bomullstyg. Det senare är faktiskt det billigaste, men kvaliteten är inte alltid den bästa. Ytan lossnar med tiden och med temperaturförändringar. Detta är inte perfekt när en professionell målare eller konststudent vill ställa ut sina verk.

Hitta målningskurser i Sverige.

Om du föredrar akvareller föredrar du förmodligen papper. I det här fallet måste du titta på tjockleken. Vissa papper är mjukare än andra. Och för de mest originella artisterna där ute, varför inte bli kreativa och försöka använda trä eller till och med porslin.

Tror du att man kan lära sig måla med hjälp av Internet?

Andra användbara konsttillbehör

För att lära dig måla kanske du vill lägga till några fler tillbehör i ditt kit så att du verkligen är laddad!

Staffli

Målare som gillar att använda en duk måste hitta ett stativ för att stödja duken så att de enkelt kan visa upp sina skapelser. Trä eller metall, priset på ett staffli varierar mellan 200 och 1000 kronor.

Paletten

En palett vara till stor hjälp! Det är väldigt svårt att blanda färg på ett papper. De flesta paletter är därför gjorda av trä. Vissa butiker säljer också specialpapper i form av en palett. Detta kan föredras av målare som inte gillar att överlappa flera lager färg.

lär dig måla
En palett behöver inte alltid vara standard rund. Bild: Unsplash

Ett fodral för dina penslar

När du har rätt utrustning måste du ta hand om den. Speciellt eftersom dina penslar ska hålla i många år. Ett litet fodral eller en låda är perfekt för att skydda din utrustning. Ditt målningskit kan innehålla ett antal tillbehör, det finns inga gränser. Allt beror på dina målningstekniker. Varje konstnär har sitt eget unika sätt att måla.

Tips: använda ett glas med vatten eller en trasa för att rengöra dina penslar.

Allt beror på dina målningstekniker

Var kan du köpa dina konsttillbehör?

Akvarellpapper, vit sprit, målarpaletter, linolja, torra pasteller, canvaspapper, grafitpennor, färgavisare, förtjockningsmedel, lack, tunnare färg, dukar och andra konsttillbehör finns alla i specialiserade konstbutiker. Och där hittar du ett brett utbud av allt du behöver för att sätta igång, som till exempel:

  • Träkol,
  • Stenciler,
  • Mekaniska pennor,
  • Markörer,
  • Färgpennor,
  • Sprayfärg,
  • Ritpapper,
  • Färgrullar,
  • Penslar etc.

Om du tar målningskurser kommer din lärare säkert att uppmuntra dig att gå till en av dessa butiker för att hitta material av god kvalitet. Naturligtvis kan du också köpa dem online eller hos stora återförsäljare. Ett bra sätt att få basvaror till ett överkomligt pris! Oavsett hur och vad du bestämmer dig för att måla, vet du nu vad du behöver för att komma igång!

Läs mer om hur du lär dig måla här.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.