Med internet, mobilappar och digitala verktyg har sättet vi lär oss språk (både i skolan och hemma) helt förändrats. Det betyder däremot inte att vi måste säga hejdå till lärande med en lärare i ett klassrum. I själva verket är det fortfarande ett av de mest effektiva sätten att lära sig ett språk. Lär dig kinesiska med privata kinesiska lektioner i Sverige (inklusive en kinesisk handledare, Stockholm) via Superprof.

Det kinesiska språket kan vara ganska komplicerat. Men, nu kan du sluta leta i blindo efter "lära sig kinesiska" på Google och istället kolla in några av de bästa videoresurserna som vi plockat ihop åt dig i den här artikeln.

De bästa lärarna i Kinesiska tillgängliga
Liuting
5
5 (4 recensioner)
Liuting
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ting
5
5 (1 recensioner)
Ting
230 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Olivia
5
5 (2 recensioner)
Olivia
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zhicheng
Zhicheng
243 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Vhin
Vhin
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Linn
Linn
280 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ran
5
5 (3 recensioner)
Ran
2000 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Yanping
Yanping
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Liuting
5
5 (4 recensioner)
Liuting
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ting
5
5 (1 recensioner)
Ting
230 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Olivia
5
5 (2 recensioner)
Olivia
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zhicheng
Zhicheng
243 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Vhin
Vhin
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Linn
Linn
280 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ran
5
5 (3 recensioner)
Ran
2000 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Yanping
Yanping
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

YouTube och pedagogiska kanaler för att lära sig mandarin

"Verklig kunskap är att veta omfattningen av ens okunnighet." - Kinesiskt ordspråk

Att ta kinesiska lektioner ses ofta som en resa där grammatik, toner och tecken är milstolparna. När du tänker på hur olikt språket är från engelskan kan du känna dig lite omotiverad att lära dig kinesiska. Men frukta ej! Du är inte den första som försöker tala kinesiska, och inte heller den sista!

Glöm inte den mängd resurser som kan göra det både roligare, lättare och mer intressant när du lär dig mandarin. Dessa resurser är exempelvis: kinesiska appar och online videor. Även om YouTube kan tyckas ha ersatt läroböcker, skulle vi däremot aldrig påstå att läroböcker gjort sitt.

Hur läser du kinesiska tecken?
Kinesiska ord kan bestå av en eller flera tecken. (Källa: Photo Mix )

Men det finns nästan lika många kinesiska kanaler på YouTube som det finns talare av språket på planeten. Detta eftersom efterfrågan på att lära sig mandarin är så otrolig hög för tillfället på grund av den politiska och ekonomiska kraften i de länder där språket talas.

I början när du lär dig kinesiska, dess skriftsystemet och karaktärer kan dessa videor hjälpa dig mycket. Oavsett om du förbereder dig för en officiell tentamen, vill förbättra din hör- eller skrivförståelse, eller bara studerar språket för skojs skull. Du kommer i vilket fall som helst upptäcka att det finns många sätt att öva kinesiska på.

Det finns även gott om kurser från "e-learning" (vilket i princip betyder att lära sig online) vilket är webbplatser som syftar till att lära dig genom video. Du kan också interagera med andra elever och lärare genom att lämna kommentarer på videor, kontakta organisationen som kör videokurser, via deras sociala mediekanaler eller bara genom att skicka ett e-postmeddelande till dem.

Här är några kanaler som du bör kolla när du lär dig kinesiska:

 • Lär dig kinesiska med Emma: Emmas lektioner på kinesiska online är mycket bra producerade och riktade till både absoluta nybörjare och avancerade nybörjare. Medan de flesta filmerna är på engelska finns det avsnitt helt på kinesiska som åtföljs mycket tydligt av undertexter så att du inte känner dig vilse.
 • Kinesiska med Mike: Mikes lektioner är aldrig allvarliga, men det betyder inte att de inte kan vara lärorika. Det här är ett utmärkt sätt att lära dig kinesiska samtidigt som det är mycket roligt. Videorna är mellan 10 och 15 minuter vardera och går i bra takt för att lära sig. Du kommer aldrig att bli uttråkad i Mikes (MIKE LǍOSHĪ) klasser.
 • Yoyo-kinesiska: Yoyo-kinesiskans värd är Yangyang Cheng, bosatt i Los Angeles och är flytande i engelska, mandarin och kantonesiska. Förutom lektionerna på kanalen kan du också hitta intervjuer med andra infödda kinesiska talare samt några inspelningar av Google Live Hangouts som hon genomfört.

Upptäck andra online-resurser för att lära dig kinesiska!

Kinesiska filmer

Att titta på filmer är en av de bästa metoderna för att förbättra dina färdigheter i främmande språk, särskilt på ett språk som kinesiska där uttal och hörfärdighet är oerhört viktigt.

Precis som när du läser en bok så kan ditt skrivande, läsförståelse, syntax och skrivstil förbättras genom att titta på kinesiska filmer. Med undertexter på kinesiska förbättras dessutom även din hörförståelse, uttal och nivå i allmänhet.

Vilka är de bästa filmerna på mandarin?
Att titta på filmer kan hjälpa dig mycket. (Källa: startupstockphotos.com )

Att koncentrera sig på att lyssna på det kinesiska uttalet i ungefär två timmar åt gången är effektivt. Dessutom är filmer ett bra sätt att få kontakt med kinesisk kultur och konversationskinesiska.

Eftersom de flesta filmproduktioner kommer från Hong Kong kommer många filmer som finns tillgängliga i väst faktiskt att vara på kantonesiska. Det här är bra om du lär dig kantonesiska, men desto mindre om du lär dig mandarin.

Alltså, om du går direkt till en webbplats och letar efter kinesiska filmer utan att göra någon efterforskning, kommer du i slutändan att se filmer på ett språk du inte ens studerar! Om du vill lära dig att tala mandarin måste du leta efter filmer från Kina eller Taiwan.

Få dock inte panik! Fler och fler filmer kommer ut på kinesiska och inte ens den kinesiska muren kan hindra dem att ta sig till väst.

Kinesiska regissörer och manusförfattare är också väldigt kreativa. Deras filmer erbjuder betydligt annorlunda filmer än den typ de flesta av oss är vana vid i väst. Det finns något för alla slags filmfanatiker!

Här är några exempel som är värda att kolla in:

 • Wolf Totem狼 图腾, (2015): Baserat på en kinesisk roman berättar denna fransk-kinesiska historien om en kinesisk student som skickas till inre Mongoliet för att undervisa herdar.
 • Wǔ xiá (Dragon): På samma sätt som Crouching Tiger, Hidden Dragon, är denna historiska Kung Fu-film full av imponerande slagsmål och högtflygande akrobatik. Perfekt för att motivera dig att studera!
 • Lost in Thailand: Lite som en kinesisk version av "The Hangover", blandar denna film framgångsrikt action och komedi. Dialogerna på kinesiska kommer att testa din förståelse. En stor utmaning för alla elever.
 • The Great Hypnotist催眠 大师(2014): Denna kinesiska mysterium-thriller är för människor som gillade antingen "The Butterfly Effect" eller "Inception". Med lite sinnessjukdom och massor av introspektiva dialoger är den här filmen en bra film för alla som vill förbättra hörförståelse och talfärdigheter.
Hur mycket kostar privata kinesiska självstudier?
Behöver du verkligen spendera pengar för att lära dig kinesiska? (Källa: pixabay.com )

Tecknad film på kinesiska

Varje generation har en viss passion för tecknade figurer som de såg när de växte upp. Vare sig du tittade på dem på lördagsmorgnarna eller när du kom hem från skolan.

Oavsett om du växte upp och tittade på Scooby Doo, Teenage Mutant Hero Turtles eller Rugrats, påminner tecknade filmer oss om vår barndom och ger oss tillbaka goda minnen.

Medan animering från Japan har kommit in i västerländsk kultur (i form av anime), har Kina ännu inte gjort animationer som är lika framgångsrika som Fullmetal Alchemist, Deathnote eller Cowboy Bebop.

Det spelar egentligen ingen roll om mandarin som talas i tecknade filmer är för barn och egentligen inte är detsamma som det du skulle höra talas av vuxna på gator runt Kina. Det är ett roligt, lärorikt och kraftfullt sätt att förbättra din kinesiska. Även om det inte är något som kineserna undervisar på universitet runt om i världen (särskilt när det gäller uttal) kommer det fortfarande hjälpa dig att bättre förstå kinesiska och kinesiska tecken.

I Kina har nyheterna, tecknade filmerna och annonserna undertexter på standardmandarin, som även har varit landets officiella språk sedan 1956. Det beror på att det finns många människor i Kina som talar olika kinesiska språk och dialekter som kantonesiska och Wu.

Standardmandarin anses vara TV:ns språk och är den gemensamma språkliga grunden för cirka 800 miljoner människor, vilket egentligen bara utgör cirka 70 till 80% av befolkningen.

Här är några klassiska kinesiska animationer som du bör spana in:

 • Journey to the West - Legends of the Monkey King är en tecknad show från 1999 som bygger på romanen "Journey to the West" som var inspirationskällan för anime Dragon Ball.
 • Kungen av den tibetanska antilopen.
 • Tian Yan Chuan Qi.
 • Monkey King: Hero is Back.
 • Mr Black: Green Star.
 • Ling och Tao.
 • Mousserande röd stjärna (闪闪 的 红星 孩子 的 天空).
 • Tre kungariken

Du kan också njuta av att spela spel för att lära sig kinesiska.

Kinesiska serier

När man talar om Kinas kulturella inflytande på Japan tenderar ekonomer att beskriva det med termen ”mjuk makt”. Detta innebär att Kina använder sin kultur snarare än militär styrka för att påverka sin grannar.

När det gäller TV, producerar Kina tusentals serier varje år (cirka 30 000 avsnitt per år, vilket gör det till den största produktionen i världen), som, även om de är oerhört populära i sitt hemland, kämpar för att ha någon slags påverkan här i väst.

Upptäck också de bästa verktygen för att lära dig kinesiska...

TV-serier och filmer som gjorts i Kina ses oftast av tiotals miljoner tittare. Vi pratar trots allt om ett land med 1,3 miljarder människor.

Det finns serier om gamla kinesiska legender, som är en integrerad del av den kinesiska kulturen, och som går tillbaka till Ming, Qin och de mycket populära Han-dynastierna.

Vilka är de bästa digitala resurserna för att lära sig mandarin?
Du kan lära dig mer om det kinesiska språket och den kinesiska kulturen via alla enheter. (Källa: pixabay.com )

Det finns också mer moderna berättelser som fokuserar på de nuvarande sociala fenomenen i Folkrepubliken Kina. Dessa serier tenderar att ha mycket liten likhet med serier vi är vana vid i Sverige som t.ex. Game of Thrones. Med all den kinesiska kulturella rikedomen som finns, finns det faktiskt mycket lite utrymme för västerländska koncept.

Förutom att förbättra din förståelse för språket så innebär även tittande på kinesisk TV och filmer ett sätt att fördjupa din förståelse för Kinas kultur.

Naturligtvis, finns det för dem som älskar kampsport: "The Legend of Bruce Lee", en kinesisk biografisk TV-serie om Kung Fu-legenden själv. Denna serie täcker historierna om världens starkaste man ur ett kinesiskt perspektiv utan alla västerländska klichéer som ofta tillämpas på hans liv.

Att använda media för att lära sig ett nytt språk är det bästa sättet att lära sig kinesiska och ett utmärkt sätt att fördjupa sig. Om du inte kan åka till Kina är nästa bästa sak att se till att all media du konsumerar kommer från kinesisktalande källor. Även att ta kinesiska klasser och hitta resurser där du lär dig mandarin online. Glöm inte be din lärare om rekommendationer också!

Om du letar efter en lärobok som kompletterar dina klasser eller bara är intresserad av att läsa mandarin, rekommenderar vi dessa böcker för att lära dig kinesiska.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.