Om Lund är din hemstad så är du säkerligen redan medveten om att staden är känd för att vara en studentstad? Du kanske rentav flyttat dit för att studera?

Om du bor i Lund så innebär det att du är omgiven av folk som brinner för att lära sig nya saker. Det är aldrig för sent att testa på något nytt, så tro inte att du måste ha tagit studenten inom de senaste 5 åren för att börja med privatlektioner!

Visste du att både Måns Zelmerlöw och Niklas Strömstedt kommer ifrån Lund? Du kanske också drömmer om att bli en berömd sångare eller sångerska?

Då är det dags att börja med sånglektioner!

Men var kan man lära sig sjunga? Finns det bara musikskolor och karaokebarer att välja mellan för den som vill stå på scen? Självklart inte!

Läs vidare för att ta reda på mer....

De bästa lärarna i Sång tillgängliga
Angelica
4,9
4,9 (14 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Therése
5
5 (19 recensioner)
Therése
850 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Catrin
5
5 (12 recensioner)
Catrin
260 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ulf
5
5 (3 recensioner)
Ulf
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nadja
5
5 (9 recensioner)
Nadja
700 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kayoo
5
5 (3 recensioner)
Kayoo
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Edita
4,8
4,8 (6 recensioner)
Edita
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Angelica
4,9
4,9 (14 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Therése
5
5 (19 recensioner)
Therése
850 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Catrin
5
5 (12 recensioner)
Catrin
260 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ulf
5
5 (3 recensioner)
Ulf
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nadja
5
5 (9 recensioner)
Nadja
700 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kayoo
5
5 (3 recensioner)
Kayoo
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Edita
4,8
4,8 (6 recensioner)
Edita
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Gå med i en kör

Att gå med i en kör är ett fantastiskt sätt att utveckla sina musikaliska förmågor! (Källa: Unsplash)

Även om det finns gott om artister, musiker och band i Lund så är det inte alla som vill stå på scenen och framföra egna låtar eller få så pass mycket uppmärksamhet. En del vill få använda sin röst för att bidra till en enhet!

Att sjunga tillsammans med andra är otroligt roligt! Det kan nog även de mest framstående världsartisterna hålla med om....

Att sjunga kan handla mer om den sociala biten än om själva röstträningen. Vissa går med i körer just för att det är enkelt att träffa nya människor samtidigt som man utför en rolig aktivitet tillsammans.

Man lär sig dock en hel del samtidigt, oavsett om man är medveten om det eller inte.

Om man vill utveckla sitt gehör är körsång ett helt otroligt verktyg att dra nytta av, till exempel.

Du kan alltid ta reda på vilka körer som finns i ditt närområde. Du kanske hittar något som låter intressant!

Många blivande sångare oroar sig dock över att behöva göra en audition innan man kan få bli medlem i en viss kör. Om du är en av dem som oroar sig: gör inte det. Körsång är till för att vara roligt och för att samla likasinnade människor! Dessutom behöver man generellt sett inte göra något audition, men det kan variera beroende på vilken kör det är man ansöker till.

En annan fördel med att sjunga i kör är att man inte behöver fundera över repertoaren eller sitt eget register: din körledare kommer att välja låtar (även om olika förslag självklart är välkomna) och hen kommer även se till så att du hamnar i rätt grupp, beroende på om du är sopran, alt, bas, osv. Körledare är duktiga på att hjälpa sina sångare utvecklas!

Du kanske blir positivt överraskad över hur många populära melodier du och din kör kommer att framföra: det kan hända att det är just den låten du satt och nynnade på vägen till jobbet tidigare under dagen.

Körmedlemmarna är oftast delaktiga i valen av låtar, även om körledaren behöver godkänna dem för att se till så att hen kan skapa ett körarrangemang runtom dem. Med tanke på att du antagligen kommer känna till ett flertal av låtarna så kommer det kännas lite enklare att komma igång och att ta ton!

Man måste dock inte sjunga i just en kör för att kunna sjunga i en grupp! Du kan alltid ansöka och hitta mindre sånggrupper eller en ensemble. Eller så kanske du skulle göra en audition till en musikal? Teater är ju inte fel det heller!

Lär dig mer om sånglektioner online på Superprof! Om du inte bor i Lund kan du på Superprof självfallet hitta sånglektioner Göteborg eller någon annan stad beroende på vart du bor.

Ta sånglektioner hos en sångpedagog. Om du drömmer om att bli artist är det dags att sätta igång med sånglektioner! (Källa: Unsplash)

Sång kan ge flera olika positiva hälsoeffekter!

Man kan ta del av en hel del fördelar genom att sjunga i kör, men de allra flesta skulle förstärkas om man tog sånglektioner hos en sångpedagog.

Du kanske tror att sånglektioner handlar om att öppna munnen och sjunga så starkt det bara går? Att sjunga handlar dock om mycket mer än att bara producera en (förhoppningsvis) vacker klang. Det handlar om att involvera olika kroppsdelar och muskler, m.m., och att använda rätt sång- och rösttekniker vid rätt tillfälle för att uppnå önskat resultat. Du kanske inte insett hur viktigt det är att använda både diafragman och andningen för att skapa en stark, klar och stabil ton, till exempel.

Först och främst ska man tänka på sin hållning.

Har du någonsin tänkt på hur kända sångerskor håller huvudet högt och skjuter axlarna bakåt? Man måste träna upp sin uthållighet och sina muskler för att kunna bibehålla rätt hållning genom hela sitt musikaliska framförande!

Om man vill bli en skicklig sångare måste man dessutom öva på att andas på rätt sätt. Din sånglärare kommer att demonstrera olika andningstekniker och hur du ska göra för att kontrollera din in- och utandning.

En annan viktig bit för den som vill lära sig sjunga är att öva upp gehöret. Ett otränat öra kommer inte kunna skilja en falsk ton ifrån de andra tonerna. På så vis kommer du glida mellan tonerna istället för att träffa dem ordentligt - mitt i prick - direkt.

Du kanske undrar varför du behöver kunna så mycket om olika tekniker när allt du vill göra är att sjunga? Men att känna till lite mer om musikteori kommer att hjälpa dig nå hela vägen fram vad gäller dina målsättningar och drömmar.

Vad är skillnaden mellan en bas och en alt?

Men oroa dig inte: din sånglärare kommer först och främst se till så att du får grepp om olika sångtekniker! Teorin kommer med tiden, men då lite i taget. Om du vill lära dig mer om teorin bakom alla tekniker samt annan relevant information så ska du dock se till att nämna det för din sångpedagog. Hen finns där för att hjälpa dig utvecklas!

Ta privatlektioner med en handledare

Många privatlärare välkomnar elever av alla åldrar till sina sånglektioner! (Källa: Unsplash)

Det finns många olika alternativ att välja mellan för den som vill lära sig sjunga. Du kan, som sagt, gå med i en kör eller ta sånglektioner på en musikskola.

Det är viktigt att du vågar ta steget och ge det hela en chans. Det kan kännas lite läskigt till en början, men du kommer inte att ångra dig!

Det finns dock ett alternativ till att överväga...

Genom att anlita en privatlärare så kan du få sånglektioner i hemmet! På så vis behöver du inte oroa dig för att andra ska höra dig sjunga till en början.

Det fantastiska med en privatlärare är att hen kan anpassa lektionerna efter just dig och dina behov, samt efter din nivå.

Du kommer fortfarande att få lära dig samma sorts saker, så som musikteori, sångtekniker, hur din hållning ska se ut, osv., men du får större frihet! Dessutom får du din lärares fulla uppmärksamhet.

Ni kommer troligen att börja varje lektion med ett par olika uppvärmningsövningar för att undvika att skada dina stämband. Det är otroligt viktigt att värma upp rösten innan man börjar sjunga, men det kan din sångpedagog berätta mer om under er första lektion.

Efter att ni värmt upp så är det du som bestämmer! Din handledare kommer att väva in olika sångtekniker under lektionens gång och ni kommer testa på olika musikstilar för att se vilka stilar du tycker bäst om att sjunga samt vilka stilar som faktiskt passar din röst bäst. Om du endast vill sjunga jazz, t.ex., så kan du göra det men vi rekommenderar att du testar på ett par olika genrer för att bredda ditt register och utöka din repertoar.

Dessutom kan din sånglärare lära dig allt du vill och bör veta om musikteori (om du så önskar)!

Att anlita en privatlärare för sånglektioner är särskilt givande om du planerar att ansöka till ett musikprogram på gymnasiet, universitetet eller högskolan. Eller så kanske du vill förbereda dig inför ett visst uppträdande, en audition eller en studio-inspelning?

Det finns alltid mer att lära sig!

Vad man ska hålla utkik efter hos en sånglärare

Vi förstår att du gärna vill komma igång med dina sånglektioner så snabbt som möjligt och det är helt fantastiskt, men: kom ihåg att du fortfarande måste välja rätt handledare om du ska få några positiva resultat.

Gå igenom dessa punkter tillsammans med handledaren innan ni beslutar om ett samarbete:

  • Vad har du för utbildning?
  • Var har du för erfarenheter?
  • Har du några referenser? Kan jag se/kontakta dem?
  • Vilka musikstilar brukar du arbeta med?
  • Har du någonsin uppträtt inför publik?

Dagens teknologi gör det väldigt enkelt att hitta en handledare! Det finns flera olika undervisningsplattformar att tillgå, men du skulle helt enkelt kunna ta en titt hos oss på Superprof nu direkt. Hos oss finns helt fantastiska handledare!

Fördelen med Superprof är att varje handledare har sin egen online-profil där de kan dela med sig av sina meriter, sin erfarenhet och de undervisningsmetoder de använder sig utav. Du kan även läsa andra elevers recensioner, de kan berätta vad de tyckte om handledaren ifråga samt lektionsupplägget, m.m. Dessutom kan du ta reda på vad en eller flera privatlektioner kostar.

De flesta handledarna hos oss på Superprof erbjuder en första lektion helt gratis!

Dessutom erbjuder många handledare lektioner online!

Så om du vill göra dig redo för att sjunga på din systers bröllop (som du råkade lova), eller om du ska vara med i firmans talangtävling nästa månad - då är det dags att börja öva!

Anlita en sånglärare redan idag och ta nästa steg mot dina musikdrömmar!

Lycka till!

Ta även reda på mer om sånglektioner i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Umeå, Linköping eller Norrköping!

Eller så kanske du letar efter sånglektioner med en sånglärare i Uppsala?

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.