Att kunna spela elgitarr är rena drömmen för många musikälskare, men innan du kan slå an strängarna är det viktigt att få till rätt ljud och stämning! Det finns inte många sätt att göra det på, men det måste göras!

Vi talar förstås om dina gitarrsträngar. Du kan ha världens bästa gitarr eller världens bästa spelteknik, men om du inte vet hur man stämmer en gitarr så har du en bra bit kvar. Det skulle kunna skada din karriär... Tänk dig att gå ut på scen framför en publik och inte ens inse att gitarren är helt ostämd! Det är viktigt att känna till både hur man stämmer en gitarr och hur den ska låta så att du kan upptäcka när det är dags att stämma den.

Vi rekommenderar dock att man alltid stämmer gitarren precis innan ett framträdande eftersom strängarna kan vara känsliga och stämma om sig snabbt: kanske på grund utav temperaturförändringar eller för att man råkat stöta till gitarren lite, till exempel.

En ostämd gitarr är knappt ett instrument längre! Det är en träbit med strängar.

Du kan alltid börja med gitarrlektioner: din lärare kan visa dig hur en stämd gitarr ska låta och hur man kan gå tillväga för att stämma den.

De bästa lärarna i Gitarr
Första kursen gratis!
Federico
5
5 (2 recensioner)
Federico
210 kr
/h
Första kursen gratis!
Jonas
4,8
4,8 (6 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Första kursen gratis!
Noelle
5
5 (2 recensioner)
Noelle
120 kr
/h
Första kursen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Jonathan
5
5 (9 recensioner)
Jonathan
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Jim
5
5 (5 recensioner)
Jim
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Per
5
5 (5 recensioner)
Per
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Federico
5
5 (2 recensioner)
Federico
210 kr
/h
Första kursen gratis!
Jonas
4,8
4,8 (6 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Första kursen gratis!
Noelle
5
5 (2 recensioner)
Noelle
120 kr
/h
Första kursen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Jonathan
5
5 (9 recensioner)
Jonathan
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Jim
5
5 (5 recensioner)
Jim
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Per
5
5 (5 recensioner)
Per
400 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Varför behöver jag stämma min elgitarr?

Att stämma en elgitarr är otroligt viktigt. Strängarna utsätts ständigt för elektriska spänningar och fysiska stötar.

Det finns en hel del att ha koll på om man drömmer om att lära sig spela elgitarr.

Varje gång man slår till en sträng så påverkas spänningen i strängen, vilket kan påverka själva klangen och de noter man spelar. När en gitarr är ostämd är det viktigt att man tar hand om den så att man får den klang man är ute efter. Utan rätt stämning skapar man bara ljud (eller oljud) istället för musik.

Dessutom kommer ditt gitarrspelande nå nya nivåer när du har en helt korrekt stämning på gitarren. Du kommer även att lära dig märka när det är dags att finslipa stämningen en aning.

Varför måste man stämma elgitarrer? (Källa: Unplash)

Professionella gitarrister brukar stämmer gitarren varje gång innan hen börjar spela eftersom gitarren ofta stämmer om sig snabbt, oavsett om det handlar om en elgitarr eller en akustisk gitarr. Men hur stämmer man gitarren innan man börjar spela? Behöver man besöka en musikaffär? Behöver man köpa något specifikt? Kan man förlita sig på sitt gehör?

Det finns många olika sätt att börja lära sig spela gitarr och det är aldrig för sent att sätta igång...

Stäm din elgitarr

I motsats till vad man kanske kan tro så är det inte särskilt svårt att stämma en gitarr: vem som helst skulle kunna göra det med lite hjälp.

Vem som helst kan lära sig spela gitarr också!

Innan vi kikar vidare på olika sätt att stämma gitarren ska vi ta en titt på de toner som utför instrumentets 6 strängar (om man skulle spela på dem rätt upp och ner och om de är stämda enligt det vanligaste sättet).

Om man börjar nedifrån (den tunnaste strängen och den som är längst ifrån dig när du sitter ner och spelar) och går uppåt (emot den tjockaste strängen) så är tonerna E B G D A E.

Ta hjälp av den här ramsan för att lägga dem på minnet: En Björn Går Där Alldeles Ensam.

Olika sätt att stämma en gitarr

Det är dock inte det enda sättet att stämma en gitarr på, även om det är det allra vanligaste sättet och det man utgår ifrån om inte något annat anges. Många gitarrister (ofta de mer erfarna och skickliga) spelar med andra sorts stämningar också. De väljer att stämma gitarren efter andra noter.

En vanlig typ är att stämma gitarren i D, istället. Det innebär att den lägsta tonen ‘E’, helt enkelt stäms om till ett ‘D’ istället, ett steg ner. Då får man alltså EBGDAD istället. Det kan göra det enklare att spela ett par olika ackord, men det skapar också en del nya klanger vilket kan vara roligt för mer erfarna gitarrister som vill experimentera lite med sitt spelande.

DAGDAD är också ett populärt alternativ. Det finns flera olika alternativ att testa på, men oroa dig inte alltför mycket över det i början. Det finns en anledning till att EBGDAE-stämningen är standarden.

Utrustning för att stämma din elgitarr

Precis som vi nämnt tidigare är det inte särskilt svårt att stämma en sex strängad gitarr - framförallt inte med dagens teknologi! Stämapparater kommer i alla sorters formar och storlekar! Du kan använda allt ifrån en stämgaffel till en mobilapplikation.

Stämgaffel

Det här är antagligen det enklaste och billigaste alternativet man kan hitta för att stämma en gitarr. Genom att slå stämgaffel mot en hård yta och låter de ringa ut vertikalt så ger den ifrån sig ett klart A.

Glöm inte att stämma gitarren innan du tar plats på scen! (Källa: Unsplash)

Allt du behöver göra är att spänna strängen till att den återskapar samma klang. Till och med några av världens bästa gitarrister använder den här gamla tekniken. Old-school, helt enkelt!

Testa även att sjunga samtidigt som du spelar gitarr! Det är lika bra att börja öva på det direkt.

Den 'angränsande strängtekniken' (Beat-metoden)

Den här tekniken kan man använda på egen hand eller som komplement till den tidigare.

Först och främst behöver du något som kan ge dig ett klart A eller någon av de andra tonerna som ingår i den vanliga, öppna stämningen. Du behöver bara en enda säker utgångspunkt för att kunna stämma resten av strängarna utifrån den första.

Den här metoden kallas ibland för ‘beat-metoden’ eftersom den baseras på att man stämmer strängarna efter varandra, dvs., med hjälp av varandra.

Börja till exempel med det lägsta E:et. Tryck sedan ned den första strängen på det 5:e bandet. Det är så den andra strängen borde låta. Spänn den andra strängen tills att den låter som den första gör då du håller ned den första på det femte bandet, helt enkelt.

Fortsätt nedåt och gör likadant med samtliga strängar! Det finns bara ett undantag att lägga på minnet för att kunna stämma gitarren på ett korrekt sätt! När du kommer till G måste du trycka ner strängen på det fjärde bandet istället för att få fram ett korrekt B på strängen under, inte på det femte bandet som med alla andra.

Testa direkt! Första gången är svårast, men nästa gång kommer du veta precis hur du ska tillväga och då kan du stämma din gitarr på ett par minuter.

Den här metoden är mer exakt än den tidigare, men om du inte har bra gehör kan det vara svårt att hitta rätt. Då kanske du inte lyckas stämma in gitarr helt rätt.

Precis som med att öva på gitarr så måste man stämma gitarren regelbundet. Det kommer dessutom hjälpa dig utveckla och förbättra ditt gehör! Snart kommer du ha memorerat hur man stämmer din elgitarr och då kommer du inte behöva några hjälpmedel för att göra det. Kanske bara en utgångsnot, för att vara på den säkra sidan.

Vad tror du: kan en billig gitarr hålla sig stämd? Vart hittar man en prisvärd gitarr?

Vad är en elektrisk stämapparat? (Källa: Unsplash)

Elektrisk stämapparat

Det här är bland det bästa man kan ha i sitt gitarrfodral!

När du väl har testat en elektrisk stämapparat finns det ingen återvändo. Det är självklart bra att kunna stämma sin gitarr genom att använda sitt gehör, men en elektrisk stämmare är enkel att bära med sig och ligger runt 200 kr. Det kan vara värt investeringen!

Hur använder man den?

Ibland måste man koppla in den i gitarren eller sätta i nya batterier (beroende på modellen), men sedan spelar man helt enkelt bara på en av strängarna. Stämmaskinen visar sedan om tonen är klar eller om man behöver stämma den lite högre eller lägre. Maskinen har ofta en liten nål som man ska se till ligger i mitten, då är noten helt klar!

Enkelt, eller hur?

Vill du lära dig mer om hur man spelar gitarr med en hand? Är det ens möjligt? Svaret hittar du här!

Praktisk metod

För att stämma din gitarr kan du börja med att spela den sjätte strängen, det lägsta E:et (den tjockaste strängen). Titta efter vad maskinen säger och anpassa spänningen på strängen därefter.

Om nålen går mot vänster är strängen för lös och om den går mot höger är strängen för spänd. Skruva helt enkelt bara på det strängfäste som hör ihop med strängen på gitarrens huvud.

Vänta innan du slår an strängen igen. Det är viktigt att den kan ta in ett enda ljud i taget, om du spelar konstant kommer ljuden att blandas och då kan inte maskinen förse dig med ett pålitligt resultat.

Häng med i diskussionen: behöver man stämma gitarren oftare om man spelar snabba och aggressiva riffs? Läs mer om hur du kan utveckla din fingerfärdighet här.

Den här typen av stämmaskin är ofta väldigt exakta och de kommer i alla olika former och storlekar. Vissa inkluderar en metronom, vilket kan vara användbart om man även vill öva upp sin taktkänsla.

Får du ytterligare problem kan du alltid ta hjälp genom gitarr lektioner.

Varför inte testa skapa dina egna gitarrsolon?

Online-stämmare

Om du inte har någon elektrisk stämapparat kan du alltid använda en online-version av en stämmaskin.

De är förstås inte riktigt lika exakta som elektriska stämmare, men de brukar fungerar relativt bra ändå! Se dock till att ha en stadig internetuppkoppling så att din dator kan plocka upp ljudet ordentligt.

Det finns två olika typer av online-stämmare att välja mellan. En med ljudinspelning och en utan ljudinspelning.

Online-stämmare utan ljudinspelning

  • Den här typen av stämmare ger dig helt enkelt en referens till varje sträng på din gitarr, dvs. den ger ifrån sig den ton strängen borde ha. Du får klicka på en knapp för varje sträng och stämmaren ger ifrån sig den ton den strängen ska ha. Sedan får du stämma tills att din sträng låter likadant, utan att den visar om du borde höja eller sänka tonen då den inte “hör” vad du spelar.

Online-stämmare med ljudinspelning

  • Den här typen av stämmaskin analyserar det ljud den tar upp genom mikrofonen på din dator eller telefon. Den kan visa om du ska höja eller sänka tonen. Se till att ha det tyst i bakgrunden för att få ett så korrekt resultat som möjligt.

Dags att sätta igång! Fram med plektrumet och stämmaskinen....

Lycka till!

Behöver du en lärare i Gitarr?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.