I dagens stressiga samhälle kan matlagning vara en perfekt undanflykt. Det kan faktiskt vara så att när du lagar mat så är det som att dina bekymmer bara bleknar bort i bakgrunden.

Program som Sveriges Mästerkock och Hela Sverige Bakar har hjälp till med att öka aptiten i vårt lilla avlånga land. Men ofta hör man folk säga att de har det svårt när det kommer till matlagning, även fast de använder sig av kokböcker.

Ofta hör man "Nä jag är så dålig på att laga mat" eller "Jag kan inget om matlagning". Om detta låter som dig och du faktiskt vill förbättra dina kulinariska kunskaper så har du tur! Du kan nu lära dig laga mat online från hemmets trygga famn tack vare internet.

Ja först kanske du behöver införskaffa lite köksredskap till köket ditt om du inte redan har det för att kunna laga din första maträtt. Känner du att det är svårt att veta vart man ska vända sig online, vilken matlagningssida du ska kolla in? Då kan du andas ut, Superprof har i denna artikel samlat några av de hemsidor vi tycker är bäst att kolla in.

Är du redo att bli Sveriges nästa mästerkock?

De bästa lärarna i Matlagning tillgängliga
Céline
5
5 (5 recensioner)
Céline
420 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dima
5
5 (4 recensioner)
Dima
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Karin
Karin
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ona
Ona
249 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mathilda
Mathilda
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Diep
Diep
249 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sara
Sara
230 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Tommy
Tommy
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Céline
5
5 (5 recensioner)
Céline
420 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dima
5
5 (4 recensioner)
Dima
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Karin
Karin
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ona
Ona
249 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mathilda
Mathilda
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Diep
Diep
249 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sara
Sara
230 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Tommy
Tommy
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Varför du borde lära dig laga mat

Det är aldrig för sent för att lära sig laga mat. Oavsett om vi säger att vi inte orkar eller att vi inte har tid så skapar vi alltid ursäkter för att inte lära oss hur man gör.

Matlagning börjar med ett besök i mataffären, och hellre än att köpa färdiga måltider så köper du ingredienser som du sedan skalar, skivar eller rostar för att sätta samman till en rätt värd att äta.

Varför bör man lära sig laga mat?

 • Äta bättre: färdiga måltider eller snabbmat är ofta fulla av salt och andra tillsatser som är dålig för din hälsa.
 • Ät mindre: när du lagar din egen mat tenderar du att äta mindre när du väl sätter dig ner vid matbordet. Genom att provsmaka maten medan du lagar den, lurar du magen till att tro att du redan ätit. Testa själv så får du se!
 • Imponera på dina vänner: asiatisk mat, gazpacho, ravioli eller desserter, vem älskar inte att bli bortbjuden till sina vänner för att äta tillsammans?
 • Njut av mer tid med de du tycker om: goda måltider kan få alla att samlas och umgås. Så stäng av Tv:n, plocka fram ingredienserna och gör dig redo för en fantastisk måltid!
skålar som är fyllda med olika sorters grönsaker
Att laga mat själv istället för snabbmat är mycket nyttigare

När du lär dig laga mat gäller talesättet "övning ger färdighet". Detta betyder att du alltså inte kommer att bli Sveriges nya bästa kock över en natt, utan desto mer du övar på att laga mat, desto bättre kommer du bli.

I början av din matlagningsresa kommer du märka hur snabbt du lär dig. När du tar en matlagningskurs Malmö eller någon annanstans nära dig kommer läraren även att hjälpa dig med hur du ska tänka för att planera en måltid och bli mer effektiv i affären. Du kommer efter ett tag upptäcka att det tar mindre tid att handla ingredienser. Tillslut kommer du veta exakt vad du behöver för varje måltid, även om det bara är du som ska äta.

Vem sa att matlagning måste ta lång tid?

Medan ett recept på skinkstek med potatis, gräddsås, grönsaker i ugn och efterrätt på det kommer få dig sysselsatt vid spisen hela dagen, så finns det faktiskt recept som är mer hälsosamma men precis lika goda och bara tar en bråkdel av tiden att göra. Här har vi samlat några hemsidor som hjälper dig med just det.

Köket.se

Denna hemsida är en fantastisk resurs för den som vill utveckla sina kulinariska kunskaper. Köket.se ägs av TV4 och är en av Sveriges största matsajter med cirka 1,7 miljoner besökare varje vecka och erbjuder över 30 000 recept (!!).

Recepten kommer från TV4s många populära matprogram samt från många av Sveriges främsta kockar och konditorer. År 2016 blev sidan utsedd till "Sveriges bästa matsajt" och vi kan inte göra annat än att hålla med.

Förutom recept så har köket.se en hel del andra resurser också, till exempel har de tips och guider på vilken dryck passar bäst till vilken mat, hur du använder olika köksredskap och maskiner samt även husmorstips när det kommer till städ.

De har även matlagningsvideos för att visa hur man lagar mat praktiskt. Detta är en otroligt bra startpunkt för dig som vill lära dig mer om matlagning!

Tasteline

Skapad 2000 och ägs nu av Mathem. Denna sida liknar köket.se i koncept, du kan alltså skapa en egen profil där du kan ladda upp recept, spara sådant du finner intressant. Tasteline har precis som köket.se recept och dryckesguider, men även stort fokus på hälsa där du själv kan sortera efter till exempel olika dieter som till exempel 5:2 dieten eller LCHF.

Tasteline är ett bra alternativ för den som vill ha en lite mer avslappnad miljö att lära sig mer om matlagning i. Med flera olika typer av recept och guider samt veckoplanerare är detta en bra sida för den som är ny i köket!

12 vindkraftverk som står på ett grönt landskap bestående av stora fält
På undertian lär du dig laga mat som är bra för planeten

Undertian

Om du vill lära dig mer om hur du lagar billig, klimatsmart och vegetarisk samt veganmat är det till Portionen under tian du ska vända dig. Detta är en plattform med fokus på klimatsmart mat som är bra både för kroppen och plånboken.

På denna hemsida kan du räkna med att alla recept är klimatberäknade och kostar max 10kr per person. De har även så kallade 300-kronors veckor där recepten för veckan kostar 300kr, dessa receptveckor kommer en gång i månaden och varje månad är det nya samlingar. Såklart är dessa recept även säsongsanpassade så att du lätt lagar mat efter säsong som tenderar att vara både godare och billigare.

Denna hemsida är toppen för den som vill lära sig laga veganmat eller vegetarisk mat, eller kanske bara billigare och mer hälsosam mat. Pluset i kanten är att allt du lagar dessutom bra för miljön!

Ica

Ica känner vi nog alla till som en livsmedelsbutik, men förutom affärerna och sina trevliga reklamfilmer så har de även en utmärkt hemsida där du kan göra allt från att handla mat till att leta recept. Deras sätt att sortera och filtrera fram recept är otroligt bra.

Här kan du själv välja att se recept baserat på svårighetsnivå, tillfälle, huvudingrediens, specialkost, tillagningstid eller till och med vilket land rätten ska komma ifrån med mera. När du sedan valt recept kan du hoppa över till deras andra del av hemsidan och klicka hem ingredienserna som du behöver direkt, så smidigt!

Coop

Likt Ica har Coop en hemsida där du kan göra allt samtidigt, det vill säga att du kan hitta recept och beställa hem ingredienser i ett svep. Coop erbjuder även olika matkassar som kan vara bra för dig som är ny i köket och kanske har svårt med att laga mat för ett specifikt antal personer. Deras olika matkassar är:

 • Hälsokassen som ger dig recept och ingredienser för att leva mer hälsosamt liv.
 • Familjekassen som ger dig mat för både barn och vuxna.
 • Tredagarskassen för dig som bara behöver matkasse tre dagar i veckan.
 • Ekologiska kassen för dig som vill ha enkla ekologiska recept.
 • Laktosfria kassen om du vill ha enkla laktosfria recept.

Med hjälp av matkassar kan du lägga allt ditt fokus på tekniken när du lagar mat, du behöver alltså inte oroa dig över att välja rätt recept eller mängd, matkassen och Coop gör det åt dig!

Lär dig allt om matlagning från matbloggar

Även om du tar en matlagningskurs Göteborg så kan du också använda dig av onlineresurser för att bli en bättre kock. Det har blivit omåttligt populärt med matlagningsvideos och det finns det fortfarande även en hel del vanliga matbloggar kvar. Vissa bloggare har faktiskt nästan lika många recept och innehåll som många hemsidor har, vissa slänger även in videos i sina flöden.

två personer står vid en köksö och smakar mat från en turkos gryta
Bloggar har ofta mer personligt uttryck än andra hemsidor

Bloggar tenderar att ha ett mer personligt uttryck och är ofta mer underhållande att läsa än matlagningshemsidor. Här har vi samlat några av bloggarna som är värda att kolla in om du vill lära dig laga mat:

 • Zeinas Kitchen
 • Khadijas kitchen
 • My Kitchen Stories
 • Jennys Rum och Spis
 • Ett Gott Land
 • Siri Barje
 • Cookies and Sweets
 • Jävligt Gott
 • Linneas Skafferi
 • Call me Cupcake
 • Den Bruna Maten
 • 101 Cookbooks
 • Pickipicki
 • Tre tjejjer i köket
 • Emmas kök
 • Kryddburken
 • Jennys matblogg
 • Vegokäk
 • Nillas kitchen
 • 3 Kockar 7 kids
 • Trattoria
 • Taffel
 • Söta saker
 • Brax on food
 • Monikas mat

Nybörjare kommer uppskatta det personliga sättet som bloggarna bemöter sin publik med. Bloggar brukar inte vara lika snobbiga som vissa matlagningssidor, något som inte alltid är så kul när man är ny i köket. Bloggar är en utmärkt resurs om du har möjlighet att ställa fram en surfplatta eller liknande medan du lagar mat för att följa recept.

Du kan lära dig laga mat med hjälp av en matkurs men det är billigare att använda dig av hemsidor och lära dig på egen hand. Börja med att lära dig grunderna och termer på hemsidor för nybörjare.

Du kan sedan gå vidare till mer grundliga eller avancerade hemsidor eller matlagningsbloggar. Matlagning är som med alla andra färdigheter, det blir bättre med övning.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Magdalena