Även fast att det existerar klyftor och dispyter mellan Mexiko och dess granne i nord så kan ingen förneka de nära diplomatiska och kulturella banden mellan de två länderna. Mexikanska ättlingar har levt i gränsstaterna Texas, Kalifornien och New Mexico ända sedan dessa territorier anslöts till USA. Det är tack vare den amerikanska scenen som mexikansk mat framgångsrikt har tagit över världen.

Full av smak, kryddor och oftast med de allra fräschaste ingredienserna som möjligt, mexikansk mat har verkligen gjort ett genombrott i de svenska köken.

Mexikansk mat är influerat av olika kulturer, spanjorerna bidrog med sitt när de erövrade Mexikodalen, de afrikanska slavarna som spanjorerna tog med sig la till en nypa salt. Även franska och tyska immigranter bidrog med sitt kulinariska arv och  inkluderade då sina franska haute cuisine metoder och tyska bryggtekniker.

De många olika vågor av influenser förklarar nog varför mexikansk mat på ett så lyckat sätt blandar sina mesoamerikanska rötter med stapelföda. Inkluderandet och accepterandet av mexikanska element i den amerikanska dieten påvisade ytterligare denna trend och idag kan man hitta vilken ursäkt som helst att kombinera mexikansk mat med ingredienser, tekniker och rätter från andra delar av världen.

De bästa lärarna i Matlagning tillgängliga
Céline
5
5 (5 recensioner)
Céline
420 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Dima
5
5 (4 recensioner)
Dima
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Karin
Karin
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ona
Ona
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mathilda
Mathilda
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Diep
Diep
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sara
Sara
230 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tommy
Tommy
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Céline
5
5 (5 recensioner)
Céline
420 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Dima
5
5 (4 recensioner)
Dima
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Karin
Karin
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ona
Ona
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mathilda
Mathilda
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Diep
Diep
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sara
Sara
230 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tommy
Tommy
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

En snabb historia om den mexikanska dieten

Mexikansk mat är inte alls något nytt vi serverar på matbordet. Det kan spåras så långt tillbaka som 9000 år tillbaka i tiden hos mayafolket i Syd- och Centralamerika. Vid den tiden började man odla majs och man började forma det som skulle bli grunden till den mesoamerikanska dieten.

När Mexicafolket, som är infödda i Mexikodalen, etablerade sin dominans i det aztekiska imperiet, underlättade de integrationen av olika stapelfödor och matlagningsmetoder i imperiets vardagliga liv.

Kärnan i den aztekiska dieten bestod av majs, bönor och squash, men tack vare det ekonomiska handelsnätverket etablerat genom allianser skapade av aztekledarna, introducerades även ingredienser som tomater, avokado, kakao, vanilj och agave till de regioner som ännu var obekanta med dessa.

Den mexikanska flaggan fladdrar i vinden
Mexiko har en rik matkultur

Snabbspola några hundra år senare och de spanska conquistadorerna lägger till ytterligare ett lager av sofistikering till den mexikanska maten. Fram tills dess var kött ganska ovanligt i dieten hos den centralamerikanska ursprungsbefolkningen (om man inte räknar med de olika fågelarterna).

Spanjorerna gjorde dock något åt detta genom att introducera ursprungsbefolkningen för boskapsskötsel och vips så började biff, fläsk, kyckling så väl som getter och får, ta sig in på den mexikanska menyn. Spanjorerna tog även med sig sötsaker och introducerade ursprungsbefolkningen för sina favoritbakelser.

Om du någonsin tar en bilresa genom Mexiko, där du börjar i norr vid gränsen mellan USA och Mexiko kommer du passera kalla halvtorra slätter perfekta betesmarker för boskap. När du fortsätter köra söderut och kommer närmare till den tjugofjärde breddgraden, kommer temperaturen att stiga och halvtorra heta stäpper kommer att ersätta de gröna fälten. Fortsätt din resa ännu längre söderut och du kommer att nå frodiga regnskogar och tropiska savanner.

Med det sagt så sträcker sig Mexiko över 3200 kilometer från norr till syd, och nästan lika mycket från öst till väst (vid den norra gränsen). Landet omges även av stilla havet i väster och av mexikanska golfen samt karibiska havet i öster.

För att förstå det mexikanska köket i sin helhet räcker det inte med att bara provsmaka de bästa mexikanska recepten. Det är viktigt att beakta den stora skillnaden i klimat och vilken typ av jordbruk som ursprungsbefolkningen utövat i hela regionen.

I norr var det halvtorra klimatet, som inte lämpade sig speciellt bra för jordbruk, hem för ursprungsbefolkningen Tepehuanes, Tarahumaras, Mayos och Yaquis. På grund av det hårda klimatet i deras regioner var de huvudsakligen jägare och samlare tills spanjorerna introducerade dem för boskapsuppfödning och den lokala matkulturen utvecklades sedan för att spegla detta.

Till exempel är tortillas gjorda på vetemjöl mer gynnade än den klassiska majstortillan och om du skulle beställa en quesadilla kommer det vara mer sannolikt att den är lagad med amerikansk ost snarare än mexikansk queso.

I de södra delstaterna Oaxaca, Tabasco och Chiapas tillät de olika mikroklimaten för fler grödor, inklusive grönsaker året runt och tropiska frukter. De dussintals olika ursprungsgrupperna som bor i regionen bidrog alla till det rika och varierade matarvet i denna del av landet. Många mexikanska matkritiker anser att det är maten från dessa stater som är den autentiska mexikanska maten.

I andra stater i landet, som Yucatan, sticker maten ut genom att ha behållit mycket mer av sina mayarötter. Onekligen har matkulturen också påverkats av centralamerikanska, europeiska och mellanösternkulturer, men tekniker som tillagning i gropugn är ändå karakteristiska för området.

Influenser i USA

Texmex mat

Den USA-mexikanska gränsen som vi känner den idag etablerades först 1848 med Guadalupe Hidalgo-fördraget som avslutade det mexikansk-amerikanska kriget. Villkoren i fördraget innebar att Mexiko förlorade mer än 55% av sitt territorium, inklusive det som idag är Kalifornien, Arizona, New Mexico, Utah, Nevada och delar av Colorado, Wyoming, Kansas och Oklahoma. Många mexikanska medborgare som hade mark i dessa områden bestämde sig dock för att stanna i de territorier som ingår i USA.

Den första användningen av termen texmex hänvisade till Texas Mexican Railway som etablerades 1875. Den användes senare för att beskriva de som kom från Texas och hade mexikansk härkomst. Det var dock inte förrän 1963 som termen först användes för att beskriva blandningen av det spanska och mexikanska matarvet som hade införlivats i amerikanska produkter.

Texmex-menyer innehåller oftast mycket kött och definieras av en en ingrediens, som inte är så vanlig i traditionell mexikansk mat, nämligen riven ost. Chili con carne i Texas-stil, nachos, hårda tacos och fajitas är alla skapelser som uppfanns norr om den mexikanska gränsen. Denna stil blev väldigt populär i Europa i slutet av 1989-talet när texmex produkter började dyka upp på hyllorna i affärerna.

koreanska flaggor som hänger i gatulampor och fladdrar i vinden
Koreansk-Mexikansk fusion blev populärt i Los Angeles

Koreansk-Mexikansk fusion

Kaliforniens historiska kopplingar till det koloniala Spanien och Mexiko har alltid funnits i den lokala kulturen, ända sedan territoriet införlivades i USA 1850. Idag är nästan 50% av Kaliforniens befolkning latinamerikanska och nästan 30% av Kaliforniens invånare talar spanska som sitt första språk. Även om invandrare födda i Mexiko och andra generationens mexikansk-amerikaner inte är de enda latinamerikanerna i Kalifornien så utgör de en hel del av latino-gemenskapen i delstaten.

Men Kalifornien har alltid varit ett ställe som välkomnar invandring. I Los Angeles har samhällen från hela världen levt sida vid sida under amerikansk flagga i över 150 år. I slutet av 2000-talet resulterade denna smältdegel i uppkomsten av en ny typ av mat, ett nytt typ av kök: koreansk-amerikansk. Denna mat blev mycket populär bland matälskare i Los Angeles, särskilt tack vare Twitter.

Fusionen inspirerades av den filippinsk-amerikanska matentusiasten Mark Manguera, vars koreanska svärfamilj introducerade honom för det koreanska köket. Den koreansk-amerikanske kocken Roy Choi väckte sin vision till liv och Kogi Korean BBQ food truck föddes, vilket skapade en sensation genom att servera Spicy Pork Tacos, Kimchi, Quesedillas och Short Rid Sliders.

Strax söder om den kaliforniska gränsen, i den mexikanska delstaten Baja California, uppstod en annan kulinarisk rörelse. Denna skulle blanda typiska inslag från det mexikanska köket med traditionella basvaror i form av medelhavsmat och en touch av asiatiska inslag.

Med tanke på den mexikanska statens läge, med Stilla havet i väster och Kaliforniens golf i öster, är Baja California en "nästan ö", vilket förklarar varför Baja Med mat använder mycket skaldjur. Japanska fiskare som bosatte sig i delarna av Mexiko på 1930-talet introducerade landet för fisk-tempura som snabbt anpassades och åts i tacos.

Även europeiska rätter har anpassats av mexikanska kockar som lyft fram de lokala talangerna och uppfinningsrikedomen. De har satt fokus på Baja-Med köket och lokala råvaror och säsongsvariationer.

Sådana rätter inkluderar en remake av den klassiska italienska nötkött-carpaccioen, där Baja-Med versionen använder extremt tunna skivade rödbetor kryddade med ädelost och mintvinägrett.

tre glas fyllda med margarita står på ett träbord
Margaritan är säkert att finnas kvar på barmenyn i många år framöver

Guacamole, enchiladas, tamales och tacos är nu vanliga rätter att hitta i Sverige. Ja, texmex har nästan blivit stapelföda i vissa svenska hushåll idag. Kanske ser vi en längre trend.

Men även om jag tvivlar på att mexikanska restauranger någonsin kommer att ta över Stockholm eller Göteborg kan vi nog förvänta oss fler taco bar eller kanske även intåg av någon utländsk matkedja som till exempel Taco Bell eller Chipotle under de kommande åren.

En ytterligare säkerhet är att margaritan, en klassisk tequila- och limecocktail som uppfanns i Mexiko, inte försvinner från barmenyerna inom en snar framtid.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Magdalena