Fördelarna med att lära sig ett främmande språk är väldokumenterade, men frågan som återstår är vilket språk man bör lära sig. Att lära sig spanska öppnar upp för otroliga möjligheter, delvis eftersom spanskan är ett officiellt språk i 20 olika länder.

Man uppskattar att cirka 440 miljoner människor världen över talar spanska!

Om du studerar det spanska språket på högstadiet eller universitetet kommer du säkerligen att behöva genomföra en del spanska språktest. Det kan handla om standardiserade språkprov genom terminens gång eller ett prov som avgör ditt slutbetyg.

Men hur ska man gå tillväga för att försäkra sig om att man har vässat sina språkkunskaper inför den dag det verkligen gäller?

Vi på Superprof har skrivit ihop en kort sammanfattning där vi tipsar om hur du bäst kan förbereda dig inför ditt nästa spanska språktest!

Öva på att producera egna meningar på spanska. Skriv exempelvis ner ett par rader om din dag - varje dag. (Källa: Unsplash)
De bästa lärarna i Spanska tillgängliga
Jhonattan
5
5 (5 recensioner)
Jhonattan
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Carolina
5
5 (11 recensioner)
Carolina
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Francesca
5
5 (21 recensioner)
Francesca
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Denise
5
5 (5 recensioner)
Denise
325 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Magaly
5
5 (7 recensioner)
Magaly
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nezam
5
5 (3 recensioner)
Nezam
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonatan
5
5 (8 recensioner)
Jonatan
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Olmo
5
5 (3 recensioner)
Olmo
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jhonattan
5
5 (5 recensioner)
Jhonattan
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Carolina
5
5 (11 recensioner)
Carolina
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Francesca
5
5 (21 recensioner)
Francesca
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Denise
5
5 (5 recensioner)
Denise
325 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Magaly
5
5 (7 recensioner)
Magaly
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nezam
5
5 (3 recensioner)
Nezam
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonatan
5
5 (8 recensioner)
Jonatan
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Olmo
5
5 (3 recensioner)
Olmo
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Hur du kan lära dig spanska inför ett prov på gymnasienivå

Om du ansöker till ett universitetsprogram med något högre intagningspoäng än andra program så kan ditt gymnasiebetyg bli avgörande.

Genom att vara medveten om vad du har att förvänta dig på provet kommer du troligen lyckas bättre. De flesta spanskaprov inkluderar delar av det innehåll läraren gått igenom under terminens gång, så du kommer förhoppningsvis inte hitta några större överraskningar vad gäller just innehållet.

Ta även reda på hur du kan förbereda dig inför en spansk språkkurs.

Hur kan formatet se ut?

Ett spanskaprov på gymnasienivå kan se något annorlunda ut, men de flesta språkprov testar samtliga eller åtminstone tre av de fyra huvudområdena inom språkinlärning: lyssna, skriva, läsa och tala.

Många lärare väljer att testa de muntliga färdigheterna genom ett separat prov vilket ofta sker en helt annan dag.

Under ett spanskaprov testas alltså flera olika språkliga färdigheter samtidigt, exempelvis ordförråd och struktur, meningskomplettering samt läsförståelse.

 • Ordförråd och struktur: De frågor som är utformade för att testa en elevs ordförråd och struktur brukar bedöma elevens förmåga att välja rätt ord i rätt sammanhang, exempelvis beroende på olika grammatiska faktorer så som ordets placering i meningen.
 • Meningskomplettering: Genom att komplettera olika meningar testar man grammatik och ordförråd, men i ett större sammanhang då den text som används ofta är något längre. Det gäller att få en bra förståelse för texten.
 • Läsförståelse: De frågor som finns i läsförståelse-delen bedömer oftast elevens förmåga att använda olika artiklar eller bindeord på ett korrekt sätt, men även elevens förmåga att formulera och styrka sina egna idéer, argument eller åsikter.

Om du är intresserad av att lära dig mer om spanskaprov på gymnasienivå kan du ta del av vår guide. Kom ihåg att denna information endast ger en generell överblick av hur ett spanskaprov kan se ut då man skapar nya prov varje år.

Vi skulle även rekommendera att du frågar din spanskalärare om du kan ta del av några av de prov hen använt tidigare. Det kan ge dig en bra inblick i vad som kan tänkas dyka upp på ert nästa spanskaprov, även om det inte kommer vara exakt samma prov.

Förväntade språkkunskaper i spanska

Du kan vara säker på att spanskaprovet kommer att testa flera olika språkliga förmågor. Det är förstås särskilt viktigt att vidareutveckla dina kunskaper vad gäller ordförråd, verbböjning och andra grammatiska strukturer, men du bör också vara medveten om att även vanligt förekommande idiom kan dyka upp på provet. Det innebär att du måste känna till hur olika ord används och ska tolkas inom särskilda sammanhang - bortom dess bokstavliga innebörd.

En viktig förmåga att utveckla är just förmågan att välja ett passande ord eller fras för att komplettera en mening eller fras beroende på dess grammatiska struktur eller dess givna sammanhang. Se till att öva upp denna förmåga under terminens gång så att du är redo när det väl är dags att skriva det där viktiga spanskaprovet.

Testa att tala spanska med en modersmålstalare. (Källa: Unsplash)

Rekommenderade förberedelser inför ett spanskaprov på gymnasienivå

För att lyckas på ett gymnasieprov i spanska bör man ha studerat spanska i tre till fyra år, vilket innebär att man utvecklat sina färdigheter under flera års tid. Om du studerat spanska i tre år, men sedan haft ett längre upphåll, kanske du inte är redo att ta provet. Det är viktigt att hålla igång sina språkkunskaper! Även om du inte har läst spanska på gymnasiet är det aldrig försent att lära sig, många letar idag efter språkkurs spanska 50+. Så även om du är äldre finns det gott om möjligheter att lära sig spanska, framför allt genom att boka en privatlärare.

För att förbereda dig inför provet är det förstås viktigt att öva upp alla olika språkförmågor: läsa, lyssna, tala och skriva. Det innebär även att du behöver jobba med dina grammatiska kunskaper och ditt spanska ordförråd.

Det finns flera olika tillvägagångssätt att välja emellan, men ett av de bästa sätten att utvecklas är genom att omge sig med det spanska språket. Testa exempelvis att titta på spanskspråkiga filmer, att lyssna på spanska musik, att läsa spanskspråkiga tidningar, hemsidor eller böcker.

Det är även rekommenderbart att ta reda på hur provets format faktiskt ser ut, om möjligt. På så vis vet man vad man har att förvänta sig. Det finns flera olika online-resurser som kan komma till användning vad gäller detta. Sök fram ett par gamla spanskaprov på gymnasienivå eller be din privatlärare i spanska om hjälp.

Lär dig spanska tillsammans med en privatlärare

Oavsett vilken språknivå din spanska ligger på i nuläget så kan en privatlärare i det spanska språket hjälpa dig att utvecklas. Att få hjälp med alla förberedelser inför ett viktigt spanskaprov är ovärderligt! Din handledare kan se till att du är redo den dag det gäller.

Varför anlita en privatlärare i spanska?

 • Öka ditt självförtroende: genom att gå igenom allt viktigt innehåll tillsammans med en handledare kan du känna dig säker inför provet. Ni kan diskutera olika övningsuppgifter och din handledare kan hjälpa dig att utveckla både dina styrkor och svageheter.
 • Höj din motivation: din privatlärare i spanska finns även där för att motivera dig! Med rätt uppmuntring blir hela processen roligare!
 • Hitta rätt studietekniker: ibland studerar man sig inte på ett effektivt sätt. Din handledare har koll på olika undervisningsmetoder och inlärningstekniker och kan hjälpa dig i rätt riktning. Repetition är viktigt!

Vad gör en privatlärare i spanska?

Din privatlärare i spanska anpassar undervisningen efter just dig och din språknivå. Hur kan du repetera dina kunskaper inför ditt kommande spanska språktest?

Din handledare har koll på det! Följ helt enkelt bara det lektionsupplägg och studieschema hen skapat åt dig. Det blir en sak mindre att tänka på för den som inte vet hur eller var man ska börja.

Är den muntliga biten din svaghet? Att lyckas på ett spanskaprov är ingen självklarhet. Din handledare kan hjälpa dig utveckla dina muntliga färdigheter genom rollspel. Tillsammans kan ni ha en konversation om allt och inget. Hen kan rätta ditt uttal och din grammatik. Din privatlärare kan dessutom förse dig med olika tips och råd för att hjälpa dig lyckas samt utvecklas på egen hand även utanför lektionstid.

Oroar du dig snarare över dina skriftliga färdigheter? En privatlärare i spanska kan hjälpa dig repetera ordförråd och stavning, men ni kan även gå igenom äldre prov eller texter som du skrivit. På så vis kan ni ta en titt på dina tidigare misstag och rätta till dem.

Testa att studera spanska tillsammans med dina klasskompisar. (Källa: Unsplash)

Behöver du en privatlärare i spanska året runt?

Du bestämmer hur länge och hur ofta du behöver hjälp! Genom att ta hjälp av en privatlärare under en längre tid (så som en termin eller ett helt läsår) får du bäst chans att lyckas riktigt bra. Du kommer att känna dig lugnare, mindre stressad och du kommer utan tvekan att utveckla dina språkkunskaper.

Hos oss på Superprof hittar du helt fantastiska handledare!

10 sätt att lära sig spanska och lyckas på provet

Något att att lägga på minnet: du behöver förbereda dig under hela årets gång, kanske till och med innan dina studier börjar, för att verkligen bemästra ditt spanska språktest! Man lär sig helt enkelt inte ett nytt modernt språk på några veckor, utan det kräver tid och hängivenhet. Genom att börja i riktigt god tid kan du nå goda resultat på dina språktest!

 • Gå på dina spanskalektioner: Man uppskattar att en elev brukar lära sig ungefär 20% av det de hör, 70% av det de säger och 90% av det de gör. Att gå på dina lektioner men utan att medverka kommer alltså inte att göra jobbet. Ställ frågor, ta anteckningar, svara på lärarens frågor, och så vidare. Fokusera ordentligt så slipper du arbeta lika mycket efter lektionen.
 • Gör dina läxor: Att repetera lektionsanteckningarna är nyckeln till framgång! Det kommer hjälpa dig att minnas lektionsinnehållet bättre. Gör iordning repetitionsblad som du kan vända dig till där du stryker under de viktigaste koncepten ifrån dina lektioner. Det kommer att hjälpa dig en bra bit på vägen!
 • Var nyfiken: två eller tre timmars spanskaundervisning i veckan är inte tillräckligt för att hjälpa dig bli helt bekväm med det spanska språket. Leta upp nya ord på egen hand, läs böcker om historiska händelser i spanskspråkiga länder. Har du koll på Pachamama, Ches revolution eller Francos diktatur?
 • Repetera på ett effektivt sätt: Gör dig av med alla distraktioner medan du studerar. Lägg undan telefonen, stäng av musiken (eller lyssna enbart på instrumentalmusik, be dina syskon att låta dig vara i fred. Se även till att du har allt du behöver på plats: anteckningsböcker, läroböcker, pennor, papper, arbetsblad, vatten, snacks...
Hitta en lugn studiemiljö. (Källa: Unsplash)
 • Studera tillsammans med dina klasskompisar: Även om du kanske hellre studerar vissa delar av innehållet på egen hand (så som den skriftliga delen) så kan det vara otroligt värdefullt att öva upp dina muntliga färdigheter samt hörförståelsen tillsammans med andra. Kör lite rollspel för att förbereda er inför ert nästa språktest. Det blir enklare att hitta motivationen om du samarbetar med andra! Se bara till att välja en studiepartner som kan fokusera...
 • Använd tidigare språktest: Din lärare kommer troligen att basera nästa språktest på ett tidigare. Det innebär att du kan lära dig en hel del genom att ta del av tidigare prov eller uppgifter. Genom att vara medveten om vad du har att förvänta dig på ditt nästa språktest kommer du känna dig mycket lugnare. Du kan dessutom se till att hinna öva in de språkliga aspekter som testas!
 • Ta pauser: För att lära sig ny information på ett effektivt sätt är det viktigt att ta pauser. Man kan inte fokusera i all evighet. Försök att studera effektivt i en timme eller i en timme och 45 minuter. Därefter är det dags att ta en 10 till 15 minuter lång paus. Se till att hålla dig till schemat!
 • Andas djupt: Stressa inte! Kom ihåg att andas ordentligt om du känner dig stressad eller nervös. Dra in djupa, långsamma andetag och andas ut ordentligt.
 • Arbeta på din skrivstil: Skriv med svart eller blått bläck och se till att ha lagom stora mellanrum mellan orden och bokstäverna. Om du måste stryka över något, använd en linjal så att det ändå ser städat ut. Att vara medveten om ens skrivstil är viktigt om din lärare drar bort poäng för felstavningar - se till att hen ser vad det står.
 • Ta hand om dig själv: Att ta hand om sig själv är det allra viktigaste. Gå upp tidigt och gå lägg dig tidigt. Drick mycket vatten och ät bra mat (pasta, bananer, mandel, kiwi, apelsin, bär, m.m.) och träna för att även göra dig av med en del fysisk energi. Varva ner efter träningspasset. Snart kommer du upptäcka att du kan fokusera bättre dagen därpå!

För att sammanfatta:

 • Se till att bekanta dig med språktestets innehåll. Det är viktigt att ha koll på vad som troligen kommer att dyka upp på provet redan innan du börjar studera inför det.
 • Börja förbereda dig inför ett spanskt språktest redan ifrån början av läsåret -särskilt inför hörförståelsen, som vanligtvis är bland det svåraste för många elever. Lyssna på spansk radio, titta på nyheterna på spanska, bekanta dig med spanska låtar eller filmer....Se till att lyssna lite varje dag!
 • En privatlärare kan hjälpa dig genom att se till så att du studerar på ett effektivt sätt, bland annat genom att förse dig med de verktyg du behöver för att även utvecklas på egen hand. Hen kan hjälpa dig hitta rätt motivation, rätt studietekniker samtidigt som hen kan se till så att du inte stressar upp dig för mycket.
 • Följ våra råd och lyckas på ditt nästa spanska språktest!

 

Glöm inte att spana in vår hemsida - Superprof! Där hittar du helt fantastiska privatlärare både i spanska och andra ämnen.

¡Buena suerte!

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.