Dyk ner i det svenska språket genom litteraturens värld. (Källa: Unsplash)

Många icke-modersmålstalare beskriver det svenska språket som ett "sjungande" språk, dvs. ett språk med en sjungande melodi.

Kanske är det ingen tillfällighet att den svenska musikindustrin går så bra?

Om du är intresserad av att utveckla dina svenskakunskaper genom att utöka ditt ordförråd har du hamnat helt rätt.

Genom att läsa den här artikeln kommer du att lära dig en hel del nya saker om det svenska språket samt några av dess ord, vilket kommer att ge dig ett stort försprång under din nästa svenskalektion!

Att studera svenska - Nordens största språk - är inte bara intressant och lärorikt, det kan även vara riktigt roligt!

Det svenska språket har fler än 10 miljoner modersmålstalare! Av dessa bor de flesta i Sverige, men också i Finland där cirka 300 000 människor har svenska som sitt modersmål.

Det finns även människor med svenska som förstaspråk eller arvspråk i USA och Estland, och man uppskattar att det finns svenska språkkurser på ungefär 225 utländska universitet. Faktum är att förhållandevis många tyskar studerar svenska, i jämförelse med andra nationaliteter.

Kanske beror det på att Sverige ligger så pass nära Tyskland och att språket delar många gemensamma nämnare då de båda språken härstammar från samma språkfamilj.

Så varför inte testa på ett par lektioner i svenska (SFI) och se vad du själv tycker om Nordens största språk? Känns det enkelt eller svårt?

Kan man lära sig svenska genom att ta det av Astrid Lindgrens, Selma Lagerlöfs eller kanske Fredrik Backmans populära litteratur?

Kan man hitta lärare som är experter inom svensk litteratur? Svaret är ja!

Ta reda på vilka uttryck svenskarna använder i vardagen. (Källa: Unsplash)
De bästa lärarna i SFI tillgängliga
Rosie
5
5 (11 recensioner)
Rosie
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Márcia eliasson
5
5 (10 recensioner)
Márcia eliasson
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Stephanie
5
5 (28 recensioner)
Stephanie
299 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (6 recensioner)
Zakaria
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
5
5 (8 recensioner)
Maria
210 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Benyamin
5
5 (4 recensioner)
Benyamin
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Renata
5
5 (2 recensioner)
Renata
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Felicia
Felicia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rosie
5
5 (11 recensioner)
Rosie
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Márcia eliasson
5
5 (10 recensioner)
Márcia eliasson
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Stephanie
5
5 (28 recensioner)
Stephanie
299 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zakaria
5
5 (6 recensioner)
Zakaria
150 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
5
5 (8 recensioner)
Maria
210 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Benyamin
5
5 (4 recensioner)
Benyamin
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Renata
5
5 (2 recensioner)
Renata
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Felicia
Felicia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Att lära sig svenska ord genom litteraturen

Att lära sig det svenska språket genom svensk litteratur är en utmärkt idé. Sanningen är att man kan bredda sina språkkunskaper på nolltid genom att ta del av den svenska litteraturen.

Detta beror delvis på att man ofta lär sig ett flertal nya ord, begrepp och uttryck genom att läsa svenska böcker. Även vi med svenska som modersmål kan utveckla våra ordförråd genom den svenska litteraturen. Att läsa äventyrsberättelser låter väl ändå som en trevlig form av självstudier?

Genom att ta del av svensk litteratur kan man även lära sig en hel del om svensk historia, grammatik, syntax, ordbildning, satsordning, kultur och traditioner.

Inte dumt, eller hur?

Lär dig mer om svenskans dialekter.

Välj en bok som passar just dig och dina intressen. Beroende på vilken språknivå du ligger på för tillfället kan du välja en bok du läst tidigare. Kanske kan du hitta en svensk översättning av din favoritbok? Genom att läsa en bok du redan känner till kan du fokusera mer på det svenska språket, eftersom du redan har relativt god koll på handlingen. Då blir det enklare att gissa sig till vissa ord!

Det är ingen tvekan om att den svenska litteraturen har haft ett stort inflytande på det svenska språket. Om du vill lära dig mer om det svenska språkets ursprung kan du ta en titt på våra andra artiklar.

 

Kommer du ihåg alla ord du uppfann med dina vänner när du var liten? Säkerligen ett par! Ibland händer det att någon kommer på ett ord som snabbt sprids över landet via sociala medier.

Faktum är att det nästan årligen tillkommer nya ord till den svenska ordboken, medan andra försvinner.

Med sina cirka 13, 3 miljoner talare är svenskan ett rikt och stabilt språk! Är du nyfiken på det svenska köket? Läs mer om Sveriges magiska och märkliga maträtter här.

Svenska ord och uttryck

Många av de största svenska författarna har inte enbart influerat det svenska språket, de har även influerat den svenska kulturen. Så som Astrid Lindgren, till exempel.

Astrid Lindgren anses än idag vara en av Sveriges främsta författare och hennes verk har påverkat miljoner läsare världen över. En av hennes mest kända karaktärer, Pippi Långstrump, kan anses vara del av den svenska kulturen. Många som tänker på Sverige tänker på allemansrätten, köttbullar, IKEA och Pippi Långstrump, så Astrids skapelse har sannerligen nått långt!

Att läsa svenska böcker är fantastiskt sätt att utöka ens ordförråd och språknivå. Du kan till och med förbättra ditt uttal genom att lära dig hur alla ord faktiskt stavas! Så...varför vänta? Dyk ner i Astrid Lindgrens fantastiska berättelser redan idag!

Är det inte helt fantastiskt att man kan lära sig svenska enbart genom att läsa och lära sig mer om den svenska litteraturen?

Här kommer ett par exempel på uttryck du kan komma att möta under dina lästillfällen:

Svenska ordspråk

Alla katter är grå i mörkret: Detta ordspråk innebär att det inte går att se någon skillnad på det ena eller det andra.

Allt är inte guld som glimmar: Innebär att saker och ting kan se ut som en sak, men vara en annan.

Bättre fly än illa fäkta: Innebär att det är smart att kliva åt sidan om man ligger i underläge.

Bättre en fågel i handen än 10 i skogen: Det är bättre att vara säker på vad man har, än att tro att man har något.

Den som gräver en grop...(faller ofta själv däri).

Först till kvarn får först mala.

Gråt inte över spilld mjölk.

Ingen ko på isen: Innebär kort sagt 'det är ingen fara'.

Nu är det kokta fläsket stekt: Detta innebär att något gått fel; katastrofen är nära.

Morgonstund har guld i mund: Morgontimmarna är guldvärda.

Man ser inte skogen för alla träd: Man är för fokuserad på detaljer och förlorar helhetsbilden.

Många bäckar små...(gör en stor å): Varje litet steg räknas.

När katten är borta dansar råttorna på bordet.

Nära skjuter ingen hare: En miss är en miss, oavsett hur nära man kom.

Skjuta mygg med kanon:Om man gör en för stor sak av någonting.

Talar man om trollen, så står de i farstun.

Vissa av dessa uttryck används även i andra språk, och i vissa fall vet man inte var de härstammar ifrån, men många länder har sina egna versioner av liknande uttryck.

Är du intresserad av olika citat? Kanske hittar du ett nytt favoritcitat här; i vår artikel om kända citat från berömda svenskar.

Svenska språket: ord som ändrat betydelse

Var försiktig innan du antar ett ord eller ett uttrycks betydelse! Vissa är svåra att tolka, andra har fått en annan betydelse genom åren.

Om du är osäker på vad ett ord betyder är det säkrast att slå upp det i din svenska ordbok innan du börjar använda det hejvilt.

'Knorra'.

Detta brukade betyda 'hoprulla', dvs. att man rullar ihop någonting. Den som knorrar idag ägnar sig istället åt att klaga och grymta.

'Grymt'

Detta ord brukade främst användas för att beskriva någon som var elak, dvs. grym och betedde sig grymt mot andra. Idag använder yngre generationer ordet för att uttrycka att något är fantastiskt, dvs. 'riktigt grymt!'

'Ikon'

Detta ord användes främst för att beskriva heliga avbildningar. Idag används det främst för att beskriva emojis och liknande inom sociala medier, men även för så kallade 'modeikoner', dvs. trendsättare.

Det finns förstås många fler exempel, men oroa dig inte; din handledare kan hjälpa dig undvika de vanligaste misstagen.

Ibland handlar det enbart om att man översätter ett ord direkt från sitt eget språk. Kanske finns det ett svenskt ord som låter nästan exakt likadant? Det kan betyda något helt annat.

Om du vill lära dig svenska samtidigt som du håller dig uppdaterad om nyheterna kan du även ta del av våra tips gällande svenskspråkiga nyhetskanaler. Läs mer här.

Res till Sverige och upptäck fler intressanta uttryck, ordspråk och liknelser! (Källa: Unsplash)

Svensklektioner

Så när och hur kan du lära dig svenska? Att ta del av svensk litteratur är absolut en fantastisk idé, men det finns många olika sätt att utveckla sina språkkunskaper.

Nu för tiden är det enkelt att resa, vilket är helt otroligt för den som försöker lära sig ett nytt språk. Om du har möjlighet att ta ut en semestervecka rekommenderar vi starkt att du faktiskt reser till Sverige för att utveckla din svenska! På så vis kan du dyka rätt ner i svenskans värld.

Kanske kan du passa på att ta ett par svensklektioner på plats?

Hos oss på Superprof hittar du helt fantastiska handledare som kan hjälpa dig att utvecklas. Många av dem erbjuder lektioner både online eller via personliga möten, vilket innebär att du kan välja det alternativ som passar just dig bäst.

Läs mer om svenskalektioner online.

Det fantastiska med att anlita en privatlärare är att hen kan utforma lektionerna efter just dig och dina behov. Det innebär att du kan ta del av skräddarsydd undervisning.

För att få ut så mycket som möjligt av dina lektioner är det viktigt att du berättar vad du har för målsättningar med dina svensklektioner. Genom att kommunicera med din handledare kan hen enklare möta dina förväntningar.

Tillsammans kan ni arbeta vidare med dina styrkor och svagheter. Din handledare kan dessutom säkerligen rekommendera en hel del litteratur om du vill fortsätta att öva på egen hand emellan era lektionstillfälle, vilket vi definitivt rekommenderar.

Besök oss på Superprof redan idag och hitta din nya handledare i svenska.

Snart kommer din svenska att nå nya höjder!

 

Lycka till!

 

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.