Lyckligtvis finns det många fantastiska hjälpmedel tillgängliga online för ekonomielever och universitetsstudenter. De kan fungera som stöd i studierna och hjälpa eleverna uppnå bättre betyg.

Nyckeln till att förbättra dina studieresultat och få fram din inre ekonom ligger i att fördjupa sig i ämnet rent generellt. Vad gäller ekonomiämnet är det fördelaktigt att försöka lyssna till och läsa så mycket information om ekonomin som möjligt, både vad gäller den internationell ekonomin och aktuella ekonomifrågor.

Genom att läsa och lyssna på så mycket som möjligt kommer du förstå hur ekonomin faktiskt formar världen runtom oss, men du kommer även få ta del av verkliga händelser och exempel som kan hjälpa dig när du väl ska besvara en viktig  provfråga. Det spelar ingen roll om du studerar ekonomi på gymnasiet eller på universitetet – det finns gott om relevanta exempel att dra nytta av om man bara är uppmärksam.

Dessutom kan extra-studier ge ännu bättre resultat om du även tar hjälp av en privatlärare i ekonomi, oavsett om online eller via personliga möten. En handledare kan hjälpa dig att sätta in den nya informationen i ett större sammanhang så att du kan se ekonomiämnet i dess helhet. På så vis blir du redo för ditt nästa prov på nolltid!

Vi har samlat ihop ett par listor med de bästa ekonomibloggarna, poddarna och nyhetskällorna som finns tillgängliga online för att du ska kunna lära dig ännu mer om ekonomi på egen hand!

Ett visst podcast-avsnitt kanske inspirerar dig att leta upp en handledare i ekonomi? Du kan alltid ta en titt hos oss på Superprof...

De bästa lärarna i Ekonomi tillgängliga
Syed
5
5 (14 recensioner)
Syed
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hugo
5
5 (10 recensioner)
Hugo
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emilie
Emilie
349 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Johan
5
5 (6 recensioner)
Johan
320 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alexander
Alexander
295 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Lena
Lena
260 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Simon
5
5 (1 recensioner)
Simon
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Eugen
5
5 (4 recensioner)
Eugen
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Syed
5
5 (14 recensioner)
Syed
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hugo
5
5 (10 recensioner)
Hugo
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emilie
Emilie
349 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Johan
5
5 (6 recensioner)
Johan
320 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alexander
Alexander
295 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Lena
Lena
260 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Simon
5
5 (1 recensioner)
Simon
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Eugen
5
5 (4 recensioner)
Eugen
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

De bästa ekonomibloggarna

Det fantastiska med internet är att det finns så otroligt många informationskällor att dra nytta utav. Det gäller även när det handlar om ekonomibloggar. Det finns massor att lära sig inom ämnet, oavsett om man är nybörjare, mer avancerad eller en nyutbildad ekonom!

Det finns helt enkelt gott om fantastiska, informativa och underhållande ekonomibloggar där ute. Oavsett om du vill:

 • Läsa en ekonomiblogg online från en ledande institution för att komplettera dina studier.
 • Ta reda på mer om ekonomifrågor som berör områden som mikroekonomisk teori, statistik, efterfrågan och tillgång eller penningpolitik.
 • Komplettera din online-undervisning och privathandledning genom att ta del av aktuella diskussioner inom ekonomi- och finansvärlden.
 • Hitta bra exempel på aktuella ekonomifrågor och allmän politik för att kunna undersöka och fördjupa dig i frågorna.

Det är alltid bra att läsa så många olika bloggar som möjligt från så många olika källor som möjligt eftersom det kommer förse dig med flera olika perspektiv. Du kan t.ex. ta del av de senaste uppdateringarna inom global ekonomi, makroekonomi och statistik genom att läsa International Monetary Funds blogg.

Om du vill läsa mer om ekonomifrågor kan du även testa på BBC:s ekonomiblogg som berör flera olika områden inom ekonomiämnet, bland annat makroekonomi och mikroekonomi, men även ekonometri, om än med fokus på Storbritanniens ekonomi.

Om du alltid varit intresserad av att lära dig mer om Hayeks teorier bör du snarare spana in Café Hayek, där lägger de ofta fram argument som går emot de Keynesianska ekonomiska teorierna.   

Lär dig mer om ekonomi genom att lyssna på olika poddar! (Källa: Unsplash)

De bästa ekonomi-poddarna

Att lyssna på olika ekonomi-poddar kan vara ett av de bästa sätten att lära sig mer om ekonomi!

Det fantastiska med att lyssna på olika podcasts är att man kan göra det precis var som helst: kanske på bussen till skolan eller på tåget hem från jobbet? Det är perfekt för den som har mycket att göra!

Dessutom kan det vara enklare att ta in och bearbeta muntlig information ibland.

Eftersom podcasts bara blivit mer och mer populära finns det idag ett stort utbud att välja mellan – du kan absolut hitta en podd som matchar just dina preferenser och intressen.

Freakonomics Radio är av alla populära och engagerande podcasts. Stephen J. Dubner, värden för podden, är även känd för att vara medförfattare till bokserien Freakonomics.

Själva podden har funnits sedan 2009 och har hundratals avsnitt! Det finns alltså många avsnitt att ta del av om du precis hittat den. Podden berör främst amerikanska ekonomifrågor, men inte enbart.

De har bland annat publicerat vissa specialavsnitt, så som “The Secret Life of a C.E.O” där gäster så som Mark Zuckerberg och Richard Branson gästar.

BBC Business Daily är en kostnadsfri podcast ifrån BBC World Service. Podden berör de senaste nyheterna vad gäller både ekonomi och finans. Många avsnitt berör olika aspekter av finansvärlden, vilket alltid är intressant!

En annan favorit bland ekonomistudenter är Economist Radio. Det är en inflytelserik podcast som hör ihop med tidningen the Economist. Economist Radio publicerar flera olika podcasts, men samtliga poddar berör aktuella och globala ekonomifrågor.

Det finns nya avsnitt som ger en analys av ekonomin nästan varje dag. Det är otroligt hjälpsamt för den som vill hålla sig uppdaterad.

Läs mer om de bästa hjälpmedlen för att lära sig mer om ekonomi på gymnasienivå på vår blogg!

Om du vill lyssna på svenska podcast finns bland annat Kapitalet. Det är en podcast om finans, ekonomi och samhälle och den drivs av ekonomijournalisten Jacob Bursell.

podden Feminvest kan du lyssna till Michaela Berglund och de olika gäster hon bjuder in. De bjuder alla på kloka ord om investeringar och entreprenörskap. Bloggen drivs av Feminvest, ett nätverk för kvinnliga entreprenörer samt kvinnliga investerare.

Ett annat alternativ är Sparpodden från Nordnet - en av landets största ekonomipoddar. Innehållet berör främst frågor om sparande och investeringar.

I SEB:s Makropodd kan du lyssna till SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist och hans expertkollegor. De diskuterar främst aktuell makroekonomi och hur den påverkar världen.

Det fantastiska med olika poddar är att man kan få notiser om när nya avsnitt publiceras. På så vis missar man ingenting.

Glöm inte att du alltid kan hitta en privatlärare i ekonomi hos oss på Superprof!

Ta reda på det senaste inom ekonomivärlden genom att läsa en ekonomiblogg. (Källa: Unsplash)

De bästa ekonominyheterna online

Om du varken tycker om att lyssna på poddar eller att läsa om olika ekonomi teorier eller principer kanske det vore bättre att fokusera på olika online-artiklar via olika online-plattformar och nyhetsbyråer.

Det kan vara ett fantastiskt sätt att lära sig mer och utveckla en god förmåga för att kunna analysera ekonomin och förstå olika ekonomiska koncept samt begrepp.

Det finns gott om online-plattformar vad gäller ekonominyheter. Det är fördelaktigt att ta del av artiklar ifrån olika nyhetsbyråer och insändare för att ta del av flera olika perspektiv, börja förslagsvis med:

 • BBC,
 • The Guardian,
 • The Independent,
 • The Times, och
 • Reuters.

Du kommer upptäcka att vissa artiklar passar dig bättre än andra, det beror helt på vad som tilltalar dig och vilken typ av information du är ute efter.

BBC och the Guardian är till exempel perfekta för den som vill lära sig mer om Storbritanniens och Amerikas ekonomi, men inte för den som enbart vill lära sig mer om Sveriges.

Om du är intresserad av att läsa mer om Sveriges ekonomi kan du bl.a. ta del av den senaste informationen genom dags- och kvällstidningar. Du kan hitta de senaste uppdateringarna både via Dagens Nyheter eller Aftonbladet, m.fl.

Om du vill lyssna till ekonominyheter erbjuder både Sveriges Radio och Sveriges Television olika nyhetsuppdateringar och sändningar som enbart fokuserar på ekonomi- och finansvärlden.

Om du vill läsa mer om internationell ekonomi och den globala marknaden är både Reuters och Financial Times att rekommendera.

Anledningen till det är enkel.

De kan hjälpa dig hålla koll på aktuella ekonomiska trender samt annan relevant information. Reuters är en internationell nyhetsbyrå som förser sina läsare med regelbundna uppdateringar. Deras journalister arbetar ifrån världen över och dyker ner i flera olika, viktiga frågor, bland annat frågor om inflation och deflation, arbetslöshet, skulder och privatekonomi.

Om du främst är intresserad av den amerikanska marknaden är antagligen Forbes det bästa alternativet.

Om du är osäker på vilka sorts artiklar som intresserar dig rekommenderar vi att du testar på 2-3 hos varje plattform. De flesta erbjuder ett par kostnadsfria artiklar innan man behöver registrera sig som prenumerant. Det är viktigt att hitta dina egna favoritartiklar med ett upplägg som känns tilltalande.

Lär dig mer om ekonomi via podcasts, bloggar och nyhetskällor. (Källa: Unsplash)

De bästa hemsidorna för att hitta en ekonomihandledare

Om du letar efter en handledare i ekonomi så finns det flera olika undervisningstjänster och plattformar online som kan förse dig med en erfaren och kvalificerad handledare. Det är viktigt att hitta en handledare som möter dina behov!

Du kan bland annat ta en titt hos oss på Superprof, men det finns flera olika plattformar som erbjuder undervisning. De flesta erbjuder bland annat:

 • Kvalificerade handledare som studerat ekonomi på universitetsnivå, antingen med en kandidatexamen eller en masterexamen i ämnet, t.ex.
 • Handledare inom flera olika ämnen, allt ifrån konst till matematik eller ekonomi.
 • Studietekniker och studietips som hjälper dig hitta ett mer effektivt sätt att studera på. Våra handledare hjälper dig hitta både motivation och disciplin!
 • Erfarna handledare som vet hur man lär ut olika ekonomikoncept, teorier och begrepp till sina elever så att eleverna får ut så mycket som möjligt av varje undervisningstillfälle.

Med sidor som Superprof till hands är det enkelt att hitta en handledare! Allt du behöver göra är att skriva vilket ämne du vill få undervisning i samt din postkod. Superprof matchar sedan din sökning med de handledare som finns tillgängliga i ditt närområde.

Om du är ute efter online-undervisning kan Superprof även förse dig med en lista med de lärare som gladligen erbjuder online-lektioner. Då behöver inte din lärare befinna sig i ditt närområde, vilket innebär att du får fler alternativ att välja mellan.

Undervisningstjänster online, så som Superprof, vill att du ska få så mycket information som möjligt om din handledare innan du bestämmer dig för att anlita dem. Handledarnas online-profiler innehåller därför ofta ett par rader där de berättar lite om sig själva också - som en kort biografi!

Där kan du se:

 • Vad läraren har för akademisk bakgrund
 • Om de har en kandidatexamen, masterexamen eller liknande i ekonomi (eller annat ämne)
 • Vilket universitet de studerat vid
 • Vad de har för undervisningserfarenhet

Det finns många sätt att lära sig mer om ekonomi online. När du väl börjar leta kommer du hitta många fantastiska alternativ!

Om du tycker om att läsa olika artiklar för att komplettera dina studier är det bästa sättet att lära sig mer om ekonomi online genom att läsa olika populära ekonomibloggar eller olika nyhetskällor online som täcker det senaste inom ekonomi- och finansvärlden.

Om du snarare tycker om att studera medan du är på språng kan olika ekonomi-poddar vara ett bättre alternativ för dig. Både de podd-avsnitt som publiceras av Financial Times och Economist Radio är generellt sett relativt korta vilket innebär att man kan hinna lyssna igenom ett helt avsnitt på vägen till jobbet. Perfekt för den som ofta har fullt upp med annat!

Ett fantastiskt sätt att komplettera studierna är självklart genom att anlita en handledare i ekonomi. Tillsammans kan ni diskutera den senaste utvecklingen inom ekonomivärlden samt andra relevanta ekonomifrågor.

En handledare kan dessutom hjälpa dig med förberedelserna inför ett kommande prov, en uppsats eller någon annan liknande studieuppgift. De kan förse dig med effektiva studietekniker och hjälpsamma tips för att strukturera ditt lärande. En handledare kan även förhöra dig så att du har stenkoll på olika termer och begrepp!

Med sidor som Superprof kan du enkelt hitta en fantastisk ekonomihandledare med den erfarenhet som krävs för att hjälpa dig lyckas med dina studier.

Så...vad väntar du på?

Lycka till!

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.