Sjöborren har en egen uppsättning celler, som skiljer sig från andra arter.

Fakta om cellers uppbyggnad och funktion

Allt om celler och mer därtill Varje levande organism är i grunden ingenting annat än en samling celler som arbetar för att upprätthålla helheten. Några av dem gör blod och ben, och några av dem omvandlar solljus till kemisk energi - alla anmärkningsvärda bedrifter, i sig själva. Men vad som är ännu mer fantastiskt är […]

22 augusti 20227 minuters läsmaterial

Lär dig biologi online

Lär dig älska biologi: vad din biologilärare kommer och inte kommer att lära dig! Biologi är en naturvetenskap och ett otroligt intressant studieområde eftersom det handlar om läran om livet. Därmed kan varenda människa på jorden kan relatera till de idéer och koncept som vetenskapen behandlar. Många människor, både unga och gamla, fascineras av människorasen, bland annat […]

22 december 20207 minuters läsmaterial

biologi

Ta lektioner i biologi

Därför bör du ta lektioner i biologi Biologi är inte bara för dem som strävar efter att jobba med det – det är ett ämne som har förmågan att tilltala även andra. Trots att biologi erbjuder fascinerande och ibland fantastiskt innehåll inser många inte hur många olika karriärvägar biologi kan öppna upp för dem. Biologi […]

11 december 20206 minuters läsmaterial

Få den hjälp du behöver i biologi

Lär dig mer om världen runt omkring oss och genom att läsa mer biologi. Oavsett om du föredrar att lära dig online eller att ta privatlektioner hemma kan du få privatundervisning genom Superprof. Upptäck hur biologi formar din vardag och hur det har utvecklats som ämne. Genom att kolla på alla tillgängliga biologikurser, kan du få hjälp inför nationella proven eller andra prov. Superprof är en plattform där du både kan hitta läxhjälp för grundskolan och gymnasiet – så väl som för studier på högre nivå.

Läs biologi med Superprof

Vill du lära dig mer om människokroppen? Du kanske undrar hur virus påverkar våra celler eller varför blodet koagulerar?

Oavsett om behöver läxhjälp eller vill läsa biologi för nöjes skull kan du hitta tillgängliga biologilärare här på Superprof. Du kan ta privatlektioner hemma eller online utan krångel!

Superprof är Sveriges största plattform för privatundervisning – spana in lärarna i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö, Linköping, Umeå och resten av landet!

Varför är biologi viktigt?

Varför studera biologi? Låt oss besvara den frågan med en annan fråga. Har du någonsin suttit på en lektion och undrat ”Varför måste jag veta det här? Vad spelar det för roll?” Biologi är ett ämne där svaret är enkelt.

Biologi är läran om allt liv. Biologi finns överallt och i allt. Som levande varelse är du en del av biologin. Så om du vill veta hur din kropp (och alla andra levande organismer) fungerar, är det genom biologi som du får reda på det.

Som vetenskapsområde hjälper biologin oss att förstå världen vi lever i, och hur de många arterna fungerar, utvecklas och interagerar. Framsteg inom medicin, jordbruk, bioteknik och många andra biologiska områden, har bidragit till en bättre livskvalité för människan.

Områden som genetik och evolution ger en inblick i det förflutna och kan bidra till att forma framtiden. Forskning inom ekologi och bevarande ger information om hur vi kan skydda planetens värdefulla biologiska mångfald.

Biologer fyller en mycket viktig funktion i samhället, och det finns enorma fördelar med att studera biologi.

Biologins användningsområden är praktiskt taget oändliga. Oavsett om du motiveras av ett lukrativt jobb eller vill arbeta med något som kommer att ha en positiv inverkan på mänskligheten, är biologi något att satsa på.

Biologi spelar en central roll i många yrken, särskilt inom hälso- och sjukvård, medicin och arbeten som rör växter och djur. Vill du bli läkare, sjuksköterska, sjukgymnast, eller tandläkare? Är du intresserad av rättsmedicin, botanik, miljövetenskap, zoologi, geologi eller oceanografi? Då är biologi något för dig!

Områden inom biologi

Det finns ett stort antal underdiscipliner inom biologi – sammanlagt över 60 stycken. Många har funnits i hundratals år, medan andra är mycket nyare. Några områden som du säkert känner till är:

  • Biokemi – de kemiska processerna som äger rum i (eller är relaterade till) levande varelser.
  • Ekologi – samverkan mellan organismer och den miljön de lever i.
  • Genetik – hur generna förs vidare från föräldrar till avkomma och hur de varierar från person till person. I genetik studerar man genetiskt material som DNA och kromosomer.
  • Fysiologi – de biologiska processerna, t.ex. hur ett visst organ fungerar, vilken funktion det har och hur det påverkas av yttre stimuli.
  • Mikrobiologi – de mikroskopiska organismer eller mikrober som bakterier, arkéer och protister.

Andra viktiga områden inom biologin är cellbiologi, miljöbiologi, evolutionsbiologi, marinbiologi, molekylärbiologi och naturligtvis medicinsk biologi.

Privatlektioner i biologi

Biologi är ett ämne som alla måste studera på högstadiet och gymnasiet – särskilt om man valt den naturvetenskapliga linjen. Privatlektioner i biologi kan hjälpa dig att förbättra dina betyg och hjälpa dig att komma ikapp.

Med privatlektioner får du hjälp att utveckla din förståelse för biologi genom att repetera delar du inte behärskar eller diskutera frågor som du vill fördjupa dig i. En privatlärare låter dig alltid avancera i din egen takt och hjälper dig att utforma din önskade kursplan.

Du kan ta en intensivkurs under sommaren eller boka enstaka lektioner några gånger i månaden. Allt beror på dina unika behov. Du kanske just nu förbereder dig inför ett viktigt prov eller skriver din c-uppsats?

Privat handledning är det bästa du kan göra för dina betyg. Med ett proffs vid din sida slipper du onödig stress. På Superprof finns en rad olika lärare som gärna hjälper dig!

Biologilektioner för alla

Även om de flesta ser biologi som ett skolämne, finns det många skäl att ta privatlektioner för nöjes skull!

Att studera människokroppen, och fördjupa sig i vad den behöver för att fungera optimalt, kan till exempel vara intressant för den som vill förbättra sin hälsa. Ålder, graviditet, stress och sjukdomar kan ibland kräva att man justerar sin livsstil och kost för att må bättre.

Privatlektioner i biologi är ett utmärkt sätt att förbättra dina vetenskapliga kunskaper, inte minst för allmänbildningens skull! Det finns många intressanta områden inom biologi!

Hitta din drömlärare

Oavsett vilket ämne du behöver hjälp med är det viktigt att du väljer en handledare som har de rätta kvalifikationerna. En elev som studerar biologi på högstadienivå har inte samma behov som någon som studerar biologi på universitetet.

På Superprof är det enkelt att jämföra lärare från hela Sverige. Allt du behöver göra är att använda sökfunktionen. Du kan antingen välja att se lärare i ditt område eller söka på lärare som undervisar via nätet.

Privatundervisning online fungerar på samma sätt som vanliga lektioner. Tillsammans med din lärare kommer ni överens om hur ofta lektionerna ska äga rum och vad de ska innehålla!