”Impulsen att resa är ett av livets hoppfulla symtom. ”- Agnes Repplier

 

2017 var Spanien det näst mest besökta landet i världen efter Frankrike.

Med alla vackra stränder mellan Sierra Nevada och Medelhavet, alla sevärdheter på UNESCO världsarvslista och Andaluciens flamencotablaos är Spanien ett land vars kultur är omöjlig att inte älska.

Fakta om Spanien

Spanien delar gränserna med Portugal, Andorra, Frankrike, Gibraltar och Marocko och är även det enda europeiska landet som gränsar till Afrika. Den iberiska halvön gränsar till Medelhavet både i söder och öster medan Pyrenéerna i norr separerar Spanien från Andorra och Frankrike. I nordväst är Atlanten och till väster grannen Portugal.

Nationen är indelad i 17 "autonoma samhällen" eller regioner där människor har sin egna regionala regering. Kastiljansk spanska talas i alla 17 regioner, men i Galicien talas också galiciska, i baskien är baskiska ett extraspråk och i Katalonien, Valencia samt på Balearerna talas även katalanska ofta.

Spanien högsta bergstopp (3718 m) och är El Teide på Teneriffa (Kanarieöarna), den största ön är Mallorca, del av Balearerna.

Så hur kan du förbereda dig för en resa till Spanien? Hur mycket kostar det att resa till den iberiska halvön?

I den här artikeln hittar du svaren.

De vackraste sevärdheterna i Spanien

Att planera en resa kan ofta vara en spännande del av processen. När du börjat titta på vart du vill gå, hur mycket det skulle kosta etc. är det när din resa verkligen börjar.

Besök de vackraste byggnaderna i Spanien. (Källa: skeeze)

Här är några av de vackraste Spanska monumenten och sevärdheterna för att hjälpa dig med några idéer .

Alhambra, Granada

I hjärtat av Andalusien hittar man det oförglömliga slottet Alhambra i Granada. Namnet Alhambra är från Arabiskan och betyder bokstavligen ”den röde” och slottet är även listat av UNESCO som en världsarv. Alhambra är ett mästerverk av islamisk och morisk arkitektur och berättar historierna om folken och religionerna som bodde i hela Europa. Utöver själva slottet får du även chansen att besöka vackra staden Granada, en av Spaniens finaste.

Sagrada Familia, Barcelona

Alhambra är bara en av de omissbara sevärdheterna i Spanien. Sagrada Familia i Barcelona lockar miljontals turister till Spanien. Sagrada Familia kallas ett ”expiatory temple”, det vill säga en plats skapad för att minnas ersättningen av synder gjorda mot Gud eller de lagar som styrs av kyrkan.

Denna basilika är känd för att den fortfarande håller på att byggas. Arbetet med den byggnad som arkitekten Gaudí planerade inleddes 1882. De pengar som intjänats från turister som besöker läggs tillbaka på att bygga byggnaden. Kanske blir den till och med klar en dag!

Denna kyrka kommer att överraska dig, inte bara på grund av den enorma storleken utan särskilt på grund av dess vackra arkitektur i art nouveau som perfekt visar på Antoni Gaudís geni.

Mezquita de Cordoba, Cordoba

Den sista av våra 3 bästa byggnader i Spanien är Cordobas moské. Mezquita de Cordoba har en liknande arkitektonisk smak till Grenadas Alhambra och är representativ av landets muslimska historia. Detta UNESCP-världsarv byggdes ursprungligen som en moské innan den konverterades till en katolsk katedral.

Ord kan inte göra skönheten i Córdoba stora moské rättvisa, dess lugna inredning måste bara upplevas! Försök bara titta förbi de många besökarna det lockar dagligen! Det mest fascinerande med detta exemplar på islamisk arkitektur är det sätt som den antyder vid en tidpunkt då muslimer, judar och kristna levde sida vid sida i fred och fick glädje av att interagera med olika kulturer och religioner.

För dem som söker en ny vinkel på denna attraktion bort från folkmassornas liv och rörelse finns en en-timmars ljud-och-ljus-show på nio språk via ljudguider två gånger per natt utom söndagar från mars till oktober, och på fredagar och lördagar från november till februari. Biljetter kostar för ca. €18, men pensionärs- och studentbiljetter närmare sig €9.

https://www.cac.es/en/home.html

Ciutat de les Arts i les Ciències, Valencia

Valencias Ciutat de les Arts i les Ciències är lite annorlunda än de andra på listan eftersom det är en mycket modern och futuristisk byggnad. Staden byggdes i Valencia i slutet på 1900-talet och markerade en förändring i spansk arkitektur. Denna plats täcker 350 000 kvardatmeter och innehåller en botanisk trädgård, ett oceanografiskt museum och ett konstmuseum som definitivt kommer imponera på diig som besökare.

Ciutat de les Arts i les Ciències består av sex områden i den torra flodbädden vid floden Turia i Valencia. Staden designades av arkitekten Santiago Calatrava, invigdes på 1990-talet och är ett imponerande exempel på modern arkitektur. "Staden" består av följande:

 •  El Palau de les Arts Reina Sofía - Operahus och scenkonstcenter;
 •  L'Hemisfèric - Imax Cinema, Planetarium och Laserium;
 •  L'Umbracle - Gångväg / trädgård;
 •  El Museu de les Ciències Príncipe Felipe - Vetenskapsmuseum;
 • El Oceanográfico - Friluftsakvarium och oceanografisk park
 •  Ágora - Ett mångsidigt utrymme för olika evenemang.

Naturligtvis finns det mer än bara dessa fyra attraktioner i Spanien. Andra minnesmärken inkluderar:

 • Katedralen i Santiago de Compostela
 • Burgos katedral
 • Guggenheim-museet i Bilbao
 • Casa Milà i Barcelona
 • Kungliga palatset i Madrid
 • Montserrat Abbey
 • Alcázar från Segovia
 • Katedralen i Palma de Mallorca
 • Basílica de Nuestra Señora del Pilar i Zaragoza
 • Romerska teatern, Mérida
 • Giralda från Sevilla

Vilka är de vackraste städerna i Spanien?

Många av Spaniens vackraste monument finns i Spaniens vackraste städer. Utöver dessa monument är det även värt att reservera några dagar till att besöka dessa spanska städer och njuta av det bästa som det spanska livet har att erbjuda.

Spanska städer har så mycket historia att bjuda på. (Källa: caciaca)

Madrid

Den mest kända staden i Spanien är huvudstaden Madrid, en livlig och kosmopolitisk stad. Det finns många olika nationaliteter i Madrid och denna stora stad förtjänar flera dagar för att helt upptäcka den. Som huvudstad är Madrid hem till stora boulevarder, mycket trafik och liv, samt ett stort urval avkopplande parker och museer.

Prado-museet och Museo Reina Sofia är de två essentiella museerna i huvudstaden där du kan upptäcka verk av konstnärer som Picasso och Dali.

Här finns dock mycket mer än bara museer och historielektioner. Om du tar dig till Plaza de la Independencia strax innan natten faller kan du fånga den vackra syn när solen gå ner över bågarna vid Puerto de Alcalá. Dessutom är det värt att ta en tur längs Gran Via som bjuder på en rad butiker, kaféer, barer och kasinon.

Fotbollsentusiater kommer att vara förundrade över Cibiles Square där Real Madrid-supportrar flockas för att fira lagets vinster.

Madrid har en starkt mat- och dryckeskultur med påverkan från runtom hela landet som gestaltas i deras multikulturella kök. I Madrid hittar man många vingrottor, tavernor och andra traditionella dryckesområden. Bland det stora utbudet på restauranger finns en underbar, väl dold pärla i form av restaurangen La Capilla de la Bolsa, belägen i centrum. Här förtrollas gäster av kapellens ljuvliga interiör, sensationella mat och en förtjusande atmosfär med charmigt belyst huspianist. Missa inte det om du är i huvudstaden, du kommer inte ångra det!

Barcelona

På Spaniens nordöstkust finner man Madrids populäraste syskon. Barcelona har länge varit en av Spaniens mest populära turistmål för de som söker sol, stränder och fester.

Vid Medelhavskusten välkomnar Barcelona turister från hela världen. På grund av dess popularitet kan det vara en bra idé att undvika staden i juli och augusti om du vill uppleva staden i lite lugnare takt.

I staden finner du såklart den mycket berömda basilikan Sagrada Familia, men vad mer finns det att göra och se kan man undra? För det första bör besökare veta att Barcelona är hem till tjugo Michelin-stjärniga restauranger, en rad rena stränder i världsklass, utmärkta köpcentrum och ett fantastiskt nattliv.

La Rambla är en gågata som bjuder på en rad pubar och klubbar och befinner sig i hjärtat på Barcelonas konstscen, med konstnärer och flamencodansare som finns att se dagen ut. Den gotiska zonen har många dolda pärlor att besöka på natten, inklusive några irländska pubar. Slutligen är El Born det mer sofistikerade området i Barcelona med mindre turistkänsla och några härliga barer och restauranger.

Sevilla

För dem som besöker Andalusien är Sevilla en drömdestination. Huvudstaden i denna autonoma region är känd för dess islamiska arkitektur som är typisk för södra Spanien. Kungliga Alcázar i Sevilla, Plaza de España och den arkeologiska platsen Italica erbjuder mycket för turister i denna vackra stad.

Förutom kulturella attraktioner är Sevilla också ett populärt resmål för älskare av öppna ytor. Det finns underbara parker, öppna och gröna, som är mycket trevliga att besöka. En av dessa är Le Parc de Maria Luisa. Plaza de España är också ett av Sevillas under som gränsar till en vacker kanal. Slutligen bjuder Italica, en arkeologisk plats, på resterna av en amfiteater. När du besöker kan du gå genom tunnlarna och bevittna det första utrymmet där 25 000 människor en gång samlades för att underhållas för flera hundratals år sen.

Andra vackra spanska städer

Det finns många andra spanska städer som är värda att också inkluderas i denna lista som Toledo, Salamanca, Cordoba, Malaga, Girona, Granada, Las Palmas och Palma de Mallorca.

Några populära sommarsemesterdestinationer är Cala D'Or, Costa Teguise, Los Cristianos, Lloret de Mar, Puerto Rico, Santa Ponsa, Cala de Finestrat, Fuengirola, Palma Nova, Benalmadena Costa, Alcudia, Magaluf, Puerto Banus, Benidorm, Roquetas de Mar, Ciutadella, Cala n 'Bosch, Salou, Playa del Ingles, Nerja, Marbella, Alicante och många, många fler!

Salamanca har smeknamnet Den gyllene staden på grund av färgen på dess sandstenbyggnader. När solen går ner lyser staden upp med ett fantastiskt vackert gyllene glöd.

Vad kostar det att besöka Spanien?

Ska man åka till Spanien är budgetering ett måste så att du inte kommer tillbaka med fickorna tomma efter allt livsnjutande.

Att prova maten är ett måste! (Källa: Eisenmenger)

Oavsett om du reser till Spanien, Ryssland eller Australien, finns det tre huvudsakliga saker att tänka på när du budgeterar för din resa: boende, mat och transport.

Transportkostnader

Som tur är så kostar ett besök till Spanien inte en absolut förmögenhet. Du kan enkelt resa till Spanien för mellan €50 och €200 beroende på vilken typ av transport du använder. Några av de billigaste sätten är att ta långväga bussar eller lågprisflygbolag. Tåget kan dock kosta en hel del.

Det är viktigt att ta hänsyn till transportkostnaderna om du planerar att besöka flera städer eller besöka konstgallerier och museer. Kostnaderna för sevärdheter varierar en hel del beroende på vad du besöker. Se till att du tar vara på rabatter du är behörig till och passa på att besöka dina favoritmuseer första söndagen i månaden då många attraktioner är gratis från en viss tid.

Boendekostnader

Boende är såklart ett måste under ditt besök. En natt på ett hotell kan kosta mellan €40 och €100 beroende på vad du väljer. Vandrarhem är kan vara ganska dyra i Spanien jämfört med andra europeiska länder, men vissa erbjuder privata rum för cirka €20 per natt om du inte hittar ett hotellrum. På vandrarhem är det vanligt att du får dela ett badrum med andra gäster.

Maträkningar

När det gäller mat kan du antingen laga mat i ditt boende (om du är på vandrarhem, Airbnb till exempel) eller äta på restauranger. En måltid på restaurang kostar cirka €15. Snabbmat finns för cirka €8. Naturligtvis vill du förmodligen prova tapas för €2 eller €3 per maträtt.

Budgeten för att besöka Spanien beror på vilken typ av turist du är. Backpacking kostar såklart inte samma sak som att bo på ett lyxhotell.

Berömd spansk mat och dryck

Spansk mat är högt prisad så det är omöjligt att nämna alla de delikatesser som kommer från landet. Men vi har gjort en lista på de mest populära rätter eller livsmedel landet har att bjuda på:

 • Spansk omelett eller Tortilla Espanola: Serveras som förrätt eller huvudrätt. Denna delikatess finns att hitta i nästan vilken spansk bar som helst. Gjord på ägg, lök, potatis och serveras i kakform.                                   
 • Gazpacho: En kyld tomatsoppa gjord på spanska tomater, serveras vanligtvis som förrätt.                                   
 • Kroketter eller Croquetas: En annan populär maträtt i barer. Dessa potatisbaserade favoriter finns i olika recept, inklusive med skink- och ostfyllning.                                   
 • Paella: En kryddig spansk risrätt med chorizo, lök och skaldjur (som räkor och musslor), den här maträtten serveras ofta på marknader. Det finns viss förvirring om en traditionell paella innehåller ärtor eller inte ... vad tror du?                                   
 • Rimmat Kött : Rimmat kött är populärt i spanska hem och restauranger, serveras ofta som en del av en huvudrätt eller som en förrätt / aptitretare. I Madrid till exempel erbjuder vissa barer chorizo och bröd på en cocktailpinne som ett ackompanjemang till din flaska rött vin.                                   
 • Churros: Churros är stekta sockerpinnar som ofta serveras i kombination med tjock varm choklad för doppning och delas vanligtvis. Men det är inte ett måste!
 • Sangria : En av de vanligaste dryckerna i Spanien, speciellt på sommaren. Sangria är en alkoholhaltig dryck med en bas av rött vin tillsatt med konjak, läsk, socker, apelsiner och citroner. Ett måste på en varm dag!                                   
 • Cava: Cava är den spanska motsvarigheten till Champagne eller Prosecco, ett fint, kolsyrat vin som framställs främst i Katalonien.

Var bor man bäst på sitt besök i Spanien?

Det finns många olika typer av boende i Spanien från Costa del Sol till Baskien. För att hitta det perfekta boendet för dig finns det flera webbplatser som hjälper dig hitt rätt. Det finns webbsidor som kan hjälpa dig hitta de billigaste hotellen eller sajter som Airbnb för dem som letar efter semesterhyror.

Där du väljer att bo kan märkbart påverka din resa. (Källa: IndiraFoto)

I Spanien kommer du förmodligen att bo på ett hotell som du skulle göra någon annanstans i världen. Med lyxhotell, hotellkedjor och vandrarhem finns det något för alla. Som sagt, hotell är inte de enda platserna du kan bo på.

Varför inte prova på camping?

Oavsett om du har ett tält eller en husvagn finns det campingplatser som passar bra med vänner eller familj.

Du kan också hyra semesterboende från sajter som Airbnb eller CouchSurfing.

Vad du än väljer är det viktigaste alltid att njuta av tid i Spanien!

Om du är intresserad av att åka till Spanien kan det vara bara att lära sig lite spanska i förväg eftersom du inte kan garantera att alla du möter talar engelska. På Superprof finns det många privata lärare som erbjuder spanska kurs. Du kan antingen välja privata självstudier, spanska kurs online eller grupphandledning. Superprof har många lärare i hela Sverige, testa att söka: "spanska kurs Stockholm" i Superprofs sökmotor.

Även om privata självstudier är de mest effektiva av dessa alternativ så kostar de också mer per timme. Online-handledning tenderar att vara billigare eftersom handledaren inte behöver ta med resekostnaderna i sina priser. Slutligen är grupphandledning ett bra sätt för dig och några vänner att dela på kostnaderna för självstudier. Även om lektionerna inte skräddarsys för just dig kommer de att vara billigare per timme.

Spansk kultur och traditioner

Spanien är ett övervägande romersk-katolskt land, men många med olika religioner samexisterar i landet inklusive muslimer, judar och kristna.

”Under den heliga veckan äger processioner rum när deltagare bär en capirote som är en spetsig hatt av konisk form och är en del av uniformen i vissa brödraskap. De går barfota och bär en börda som är symbolisk för en botfärdig.

Religionshistoria är väldig synlig i varje småstad, där den mest grandiosa byggnaden vanligtvis är kyrkan. I de stora städerna är katedralerna nästan museer. ”- Commisceo Global

Familjen spelar en stor roll i spansk kultur, där familjen är grunden för den sociala strukturen, inklusive den stora familjen som morföräldrar, moster och farbröder. Även om det nu är mindre vanligt att utvidgade familjemedlemmar delar samma hushåll ser familjer fortfarande varandra regelbundet och ordnar ofta stora familjeevenemang eller middagar.

Storleken på en traditionell spansk familj har också förändrats över tid; nu lever människor längre och har mindre barn än tidigare.

Commisceo Global rapporterar dessutom att: ”Traditionellt var kvinnor i Spanien hemmafruar och män de som tillhandahöll familjen. Under de senaste två decennierna har kvinnors roll i det spanska samhället emellertid förändrats dramatiskt och många fler studerar på universitet och flyttar till yrken som tidigare dominerades av män. Unga, ogifta kvinnor har blivit mer självständiga och migrerar till städer för utbildning eller arbete. När det gäller familjen i det moderna Spanien tenderar män och kvinnor att dela föräldraskap och hushållsansvar, särskilt i stadsområden där fler kvinnor troligtvis arbetar i städerna. I landsbygdsområdena tenderar traditionen för kvinnor som hemmafru att vara mer uppenbar, även om kvinnor och män ofta delar arbetet som stöd för varandra.

Tycker du artikeln var intressant? Hitta fler liknande artiklar här:

Hitta en spanska kurs distans med Superprof!

Behöver du en lärare i Spanska?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Niklas