Den större majoriteten av befolkningen tycker om någon sorts musik; vissa skulle till och med säga att de inte kan leva utan den! 

Trots det så lär sig de flesta människor aldrig att använda sin sångröst till dess fulla potential! 

Att kontakta en sånglärare är det första steget till att ändra på det och upptäcka det nöje som kommer med att skapa musik på egen hand! 

De roliga och dynamiska undervisningsformerna som privata sånglärare använder hjälper elever att lära sig sjunga och kontrollera sina röster och utvecklas som självständiga musiker.  

Det här är vår guide till att välja den ideala sångpedagogen för framgångsrika sånglektioner! 

Välj sångpedagog enligt ditt eget röstregister 

Det är mycket man behöver tänka över när man börjar leta efter sånglärare. Det man kan börja med är att överväga lektionernas innehåll. Testa en kurs i en av våra olika lärare t.ex: sångpedagog Stockholm, sånglärare Göteborg, Online kurser etc...  

Innan man tar kontakt med en lärare är det bäst om elever och föräldrar ser över lärarens beskrivning av undervisningen, så att man kan vara säker på att deras tillvägagångssätt överensstämmer med de musikstilar och mål eleven själv föredrar samt har.  

Sångpedagoger kan inrikta sig på olika röstregister, beroende på elevens röstomfång: 

Bröstklang: Det här är det mer neutrala registret (det vi talar i) som produceras genom en sammandragning av stämbanden. 

Passagio: Passagio-rösten är det området i rösten mellan de högre och undre registret, där många nybörjare finner en viss spänning när de försöker byta tonhöjd. 

Huvudklang: Det här är det högsta registret, där sångarna kan känna av ljudets vibrationer i huvudet.   

Sånglärare går vanligtvis igenom samtliga av dessa 3 rösttekniker under lektionens gång, men det kan hända att man koncentrerar sig på ett visst register om man främst vill utforska en specifik musikstil, så som klassisk musik, opera, pop, osv. 

Oavsett vilket register du vanligtvis sjunger i så kommer din sångpedagog lära dig att: 

 • Använda effektiva andningstekniker 
 • Ha god hållning 
 • Värma upp rösten på ett korrekt sätt 
 • Förbättra din diktion 
 • Stärka din diafragma så att du kan stödja din röst och kontrollera ditt vibrato 
 • Kommunicera känslan i olika musikstycken 

Sångpedagogens uppdrag är, först och främst, att hjälpa eleven känna större självförtroende genom att skräddarsy instruktionerna efter var individ.  

Det innebär att din lärare kommer att anpassa sånglektionerna efter din kapacitet, oavsett nivå och musikaliskt intresse.  

Något man inte bör förbise som är en viktig del av sångpedagogiken är att eleverna måste öva på det de lärt sig av sina sångpedagoger även under fritiden.  

Välj en sångpedagog inom ramarna för din budget 

Nybörjare har flest val när det gäller att välja lärare till ett pris som går hand i hand med den utsatta budgeten eftersom att kostnaden höjs ju högre undervisning som ges.  

Sångpedagogik är en investering i sångarens självförtroende! (Källa: Unsplash)

Priserna kan variera beroende på var man befinner sig. Det kan hända att priserna är högre i Stockholm än i mindre svenska städer, till exempel.  

Oavsett om du tycker om att sjunga gospel, i kör eller popmusik, eller även om du är helt ny i musik- och sångvärlden så är kostnaden något man måste överväga när man väljer instruktör.  

Kom dock ihåg att undervisningskostnaden kan indikera undervisningskvalitén. Lägre priser kan signalera en något mindre erfaren lärare som främst riktar sig till yngre sångare helt utan kunskaper i musikteori.  

Om du håller på att förbereda dig inför en audition eller om du vill påbörja en karriär som musikalartist så kan det vara fördelaktigt att betala lite mer för att få den professionella hjälp du behöver för att nå dina mål.  

Välj sånglärare baserat på yrkeserfarenhet  

För att utveckla din sångteknik och lära dig mer om tonkvalitet så finns det ingenting bättre än professionell samt privat sångundervisning. 

En lärare med egen yrkeserfarenhet som musiker är naturligtvis mer benägen att utbilda den som hoppas kunna påbörja sin egen musikkarriär.  

Precis som med att lära sig spela ett musikaliskt instrument så handlar sångundervisning  om mycket mer än att bara producera ett vackert ljud. När du börjar göra framsteg i din sångförmåga så kommer du börja lära dig mer om musikhistoria och kompositionsregler.  

Det är det som gör musiklärares kunskap så värdefull; när man väl lärt sig det mest grundläggande genom att lära sig spela sitt första instrument så kan man börja lära sig spela andra instrument också! 

Din lärares yrkeserfarenhet avgör takten på dina framsteg. (Källa: Unsplash)

Det innebär att om du vill lära sig att ackompanjera dig själv på piano samtidigt som du sjunger så kan du lära dig spela piano mycket fortare om du redan blivit introducerad till musikteori.  

Samma sak gäller vissa specifika sångaspekter. Sångpedagoger lär dig inte bara att sjunga vackert utan även hur man uppträder och övervinner sin scenrädsla (om man har någon).   

Här är ett par saker att överväga när du väljer sånglärare:  

 • Vad har sångläraren för erfarenhet när det gäller att uppträda?  
 • Uppträder hen främst ensam eller i grupp? 
 • Spelar hen något instrument? 
 • Har din handledaren koll på musikteori? 
 • Har han eller hon någon specialisering? 

Med rätt undervisningsmetoder kan vilken erfaren sångare som helst veta hur man hjälper sin elev att göra framsteg och även lyckas inspirera dem genom hela musikkarriären. 

Välj sånglärare baserat på undervisningserfarenhet 

Är erfarna musiker alltid bra lärarkandidater? 

Tvärtom emot vad man kan tro så innebär yrkeserfarenhet inte alltid att man är en effektiv undervisare.  

Precis som med vilken disciplin som helst så är en god undervisningsförmåga ett verktyg i sig och en kompetens som inte alla besitter.  

När man letar sångpedagog bör man ta en ordentlig titt på lärarens undervisningserfarenhet eftersom att det kan påvisa hur framgångsrik deras undervisning kan tänkas vara. 

Det innebär dock inte att man ska förbise alla nya pedagoger. En relativt ny lärare kan vara mer kreativ och modern i undervisningens tillvägagångssätt än en lärare med flera decenniers erfarenhet – det är därför det är viktigt att undersöka olika alternativ.  

Att det finns god kemi mellan student och lärare är också viktigt, det kan också påverka inlärningens framgång. Det är även viktigt att förbereda sig inför kommande lektioner.

Även om du undervisas av en universitetsstudent så kommer hen förstå din position som musikelev. (Källa: Unsplash)

Superprof är plattform där lärare kan marknadsföra sina tjänster och där studenter kan hitta sin idealiska handledare. 

Handledare kan ladda upp olika dokument på plattformen som har att göra med deras kvalifikationer och beskrivningar av deras lektioners innehåll eller undervisningsmetoder, vilket gör så att de som är intresserade av deras tjänster kan ta reda på vad de erbjuder utan att behöva ringa dem. 

Det är även möjligt för studenter att lämna recensioner om deras lärare vilket är fördelaktigt för framtida klienter - då kan du se vad andra tyckte om handledarens undervisningsstil! 

Hur viktigt är det att ha vissa kvalifikationer som sångpedagog? 

Det finns inga officiella krav gällande vilka kvalifikationer man måste ha innan man börjar att undervisa som handledare. Det kan kännas oroväckande för en del, men det finns tusentals begåvade lärare som erbjuder sin värdefulla tid till dem det gynnar. 

Samtidigt kanske vissa elever kanske känner sig mer lugna om de kan försäkra sig om sin lärares kvalifikationer genom officiella dokument eller certifikat.  

Om du letar efter en sånglärare med lång erfarenhet så kan du sätta de med relevanta kvalifikationer högst upp på listan!  

Om du förbereder inför en audition på en musikhögskola, till exempel, skulle du gynnas av att anlita en handledare som själv blivit antagen till en musikhögskola. Det skulle ge dig ett försprång när det väl gäller. 

Om du fortfarande är osäker på om du bör anlita en sångpedagog eller inte så kan du spana in 15 fantastiska skäl till varför man ska ta sånglektioner! 

Välj sånglärare via Superprof 

Att hitta en sånghandledare på Superprof är enkelt! 

Allt eleven behöver göra är att specificera sitt ämne (så som sång) och sedan lägga till platsen där hen befinner sig.  

Superprof gör det också möjligt för elever att ta lektioner via webbkamera på Skype - så att man kan ta sig förbi de hinder distanser kan skapa! 

Men när man väl hittat en handledare man tror passar, hur kan man säkerställa att det verkligen är den rätte? 

Handledare är medvetna om hur viktigt det är att ha bra kemi mellan student och lärare, det är just därför 92% av handledarna på Superprof erbjuder en första lektion helt gratis! 

Det innebär att man kan testa på en sånglektion innan man gör sitt slutgiltiga val.  

En av Superprofs fantastiska sånglärare är Pierre som studerar vid Conservatoire de Paris. Hans student Rémi hade en mycket positiv upplevelse: 

Jag brukade ha svårt för att slappna av men Pierre lugnade ner mig direkt genom att lära mig ett par grundläggande sångövningar som hjälpte mig hitta rätt hållning och andningstekniker – vilket är bra för min rösts hälsa. […] Pierre är en väldigt bra handledare, han lyssnar alltid och är tålmodig.” 

Så varför inte komma i kontakt med din inre musiker med hjälp av en Superprof handledare? Ta reda på hur man kan lära sig sjunga med en lärare på Superprof! 

 

Behöver du en lärare i Sång ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.