Med ett imponerande antal globala musik-framgångssagor som ABBA, Avicii, First Aid Kit, Roxette, Max Martin, Robyn, m. fl., så är det ingen tvekan om att Sverige är en otrolig musiknation.

Trots att vi är en hel nation musikälskare så skräms många av idén om att uppträda offentligt!

Att ta sånglektioner hos en lärare som anpassar lektionen efter dina personliga behov och målsättningar är dock ett effektivt sätt att öka ditt självförtroendet inför uppträdanden och samtidigt förbättra din klang!

Om du ännu inte är helt övertygad om ifall sånglektioner är något för dig så kommer här femton skäl till varför du borde ta chansen!

De bästa tillgängliga lärarna
Nu kör vi!

1. Lär dig sjunga covers på dina favoritlåtar

Oavsett om i bilen eller i duschen så verkar det inte finnas någon som har svårt för att sjunga sin favoritlåt när ingen lyssnar. Det kan tyckas aningen sorgligt att vi aldrig uppträder med de låtar vi älskar och kan utantill trots att de fyller oss med otrolig glädje!

Det är därför sånglektioner är så fantastiska. Sångpedagoger är experter när det gäller att få elever att känna sig mer självsäkra. Allt medan de även utveckla röstförmågan så att eleven i fråga kan uppnå sin fulla sångpotential!  Ta även en titt på varför det är viktigt att förbereda sig inför sånglektionerna.

När du väl lärt dig mer om röst-uppvärmning, andningskontroll och hur man använder diafragman så kommer du vara bättre förberedd när det är dags att spela in och uppträda din favoritlåt med fullt självförtroende.

Att övervinna scenrädsla är en del av processen när man lär sig sjunga och din sångpedagog kan få dig att känna dig bekväm med att uppträda som solist eftersom att hen säkerligen har god yrkeserfarenhet.

2. Skapa dig en sångkarriär

Att träffa de stora stjärnorna, de som framträder på TV, signerar autografer, lever ett lyx-liv...att bli en känd sångare kan nog vara tilltalande för många vid ett eller annat skede i livet!

Hur långt kan dina sånglektioner ta dig? (Källa: Unsplash)

Musikvärlden erbjuder en hel rad karriärmöjligheter för sångare. Du kanske skulle kunna bli en:

  • Professionell musiker (solo eller i grupp)
  • Sångpedagog vid en prestigefylld musikskola
  • Musiklärare
  • Privat sånglärare
  • Musikforskare
  • Låtskrivare
  • Kompositör

De kunskaper du får genom dina sånglektioner, så som kännedom inom musikteori och olika färdigheter för uppträdanden, kan förbereda dig för en musikkarriär.

3. Lär dig att sjunga och gör TV-framträdanden

Från Leona Lewis till James Arthur och Agnes - världen är full av stjärnor som påbörjade sina karriärer via TV-sända talangtävlingar.

Man behöver inte vinna en musiktävling för att få en framgångsrik musikkarriär - ett enda framträdande på The Voice skulle kunna resultera i att du blir upptäckt och det kan hjälpa dig att göra framsteg som artist.

Så om du tycker om idén om att uppträda offentligt, varför inte göra en audition till program så som Talang eller Idol?

4. Lär dig att sjunga i stämmor med andra sångare

Att veta hur man lägger stämmor är viktigt inom de flesta musikstilar, bland annat inom klassisk musik, opera, pop och i körer.

Stämmor skapas genom att man bryter ner ackord och använder dem för att skapa ett lager av toner som samstämmer, vilket ger låtar både dynamik och fler vackra toner.

Under dina sånglektioner kommer din sångpedagog att visa hur du kan hitta olika stämmor inom olika arrangemang och använda dem för att göra stycket mer tilltalande.

5. Bli av med din tondövhet genom att träna rösten

Sånglektioner skulle kunna göra livet enklare för de som står dig närmast och befria dem från ljudet av din röst när du förstör vad som vanligtvis anses vara en vacker melodi.

Tvärtemot vad många tror så är de goda nyheterna att alla kan lära sig sjunga! Även om kanske inte alla har en medfödd fallenhet för det.

Tondöv? Knappast! (Källa: Unsplash)

Oförmågan att återskapa melodier på rätt sätt ligger ofta i en avsaknad av styrka i den del av kroppen som stärker rösten. Förutsatt att du väljer rätt sånglärare efter dina behov, med tillräcklig uppmuntran och regelbunden träning med röst-uppvärmning och andningsövningar så kommer din kropp att vänja sig vid att sjunga och det kommer börja kännas enklare att hålla tonerna i en melodi. Det är långt ifrån omöjligt att lära sig sjunga!

6. Lär dig utveckla din personliga röst och sångstil

Varje röst är unik och det är därför man omöjligen kan producera covers av låtar som är identiska med originalet.

Flera sångare finner nöje i att vara kreativa och hitta olika sätt att göra en låt till “deras egen” genom att använda sina individuella musikstilar för att återge text och melodi.

Några av världens mest kända artister började som cover-artister på YouTube, bland annat Justin Bieber, Cody Simpson och Lana del Rey.

Att ta sånglektioner online kommer hjälpa dig att bekanta dig med din rösts personliga klang och samtidigt utveckla din egen sångteknik som du kan använda i dina uppträdanden.

7. Hitta kärlek genom sång

Har du någonsin övervägt att framföra en romantiskt serenad för ditt livs kärlek?

Att hitta en sånglärare kommer inte bara att hjälpa dig utveckla din sångförmåga utan även ge dig en överblick över de olika typer av låtar som passar din sångstil, så att du kan välja en perfekt låt att förmedla din kärlek genom.

De bästa tillgängliga lärarna
Nu kör vi!

8. Sjung och spela gitarr

För att bättra på din sångteknik och se till så att din röst är tillräckligt uppvärmd rekommenderar man att sångare använder ett musikaliskt instrument som vägledning.

Om du lär dig att ackompanjera dig själv kan du även organisera ihop ett band!

Att spela gitarr är inte bara perfekt för att hitta en viss ton och för att se till så att du håller dig i rätt tonart, utan även för att kunna spela olika ackord och ackompanjera dig själv - så att du kan uppträda på egen hand!

9. Sjung och spela piano

Pianot är det vanligaste instrumentet att användas under musiklektioner.

Det används i många olika syften, bland annat av sångpedagoger, opera solister, dirigenter och komiker.

Precis som med samtliga musikaliska instrument så kan pianospelandet hjälpa dig förstå musikteori eftersom att du lär dig läsa noter.

Att spela piano och gitarr är därför lika fördelaktigt för en sångare. När du väl kan sjunga samtidigt som du spelar så kommer du att upptäcka den största fördelen med att kunna sjunga!

10. Lär dig sjunga med hjälp av språkinlärning

I en rapport från 2007 gällande inlärandet av främmande språk uttalade sig Frankrikes utbildningsminister som såhär:

Sång främjar förvärvet av språkets musikalitet. Den hjälper till att identifiera de ljud som utgör språket. Stavelser och rim utgör meningarnas interna rytmer och hjälper barnet att kunna upprepa dem.

I vissa språk, så som japanska, kan tonerna avgöra ordens mening, så det är viktigt att vara bekant med språkets musikalitet eftersom att det även kan hjälpa dig med att få ett grepp om olika främmande språk.

11. Lär dig sjunga för att bli bättre på att hålla offentliga tal

Är du alltför bekant med den där överväldigande känslan när rösten darrar och man önskar att man kunde försvinna genom jorden?

Att hålla tal framför publik är något som skrämmer många!

Problemet härstammar ofta från en avsaknad av självförtroende från talarens sida - något som sånglektioner kan ändra på!

Övervinn din rädsla för mikrofoner och större publiker genom att utveckla god scennärvaro! (Källa: Unsplash)

Bortsett från att du får lära dig mer om olika andningstekniker som håller dig lugn och din röst stadig så blir även sångelever mer medvetna om hur deras röster fungerar när de lär sig att sjunga inom 3 olika register.

  • Bröstklang
  • Passagio
  • Huvudklang

Din sånglärare kan se till så att din hållning ser bra ut samt att ditt gehör och din diktion utvecklas så att du kan känna dig mer självsäker både när du sjunger och talar inför publik.

12. Förbättra din psykiska och mentala hälsa genom att lära sig sjunga

Oavsett om du får professionella sånglektioner eller inte så är sång något verkligen kan höja humöret!

Det kanske förvånar dig, men sång ger faktiskt en del fysisk träning också. Att öva och styrka rösten tränar diafragman och kräver en hel del energi.

Så om du inte tycker om att träna på gymmet, träna din röst istället!

13. Lär dig att sjunga och utforska musikens historia

Om din sånglärare blivit professionellt utbildad så kommer de kunna lära dig mycket mer än att bara sjunga. Hen kommer även kunna lära sig förstå musikvärlden ut och innan.

Oavsett om du är intresserad av att sjunga pop-musik eller klassiska stycken, eller om du helt enkelt drömmer om att bli musikalartist så kommer din lärare kunna hjälpa dig att förstå musikens utveckling.

14. Upptäck nya musikgenrer genom att ta sånglektioner

Det är oftast de originella framträdanden som fångar människors intressen – det gäller framförallt när det kommer till sång.

Istället för att fokusera på pop eller jazz så väljer en del sångare att specialisera sig i specifika och mindre kända musikstilar.

Om du är nyfiken utav dig och vill stå ut i mängden när det handlar om talangtävlingar och auditions så är det smart att utforska så många olika genres som möjligt och hitta den där din röst låter som bäst!

Om du bor i en mindre stad eller en mindre ort kan du hitta sånglärare online på Superprof! Eller testa en av våra duktiga lärare, t.ex: sångpedagog Göteborg, sånglektioner Malmö, t.ex.

Om du bor i Stockholm kan du lätt hitta sånglektioner, allt du behöver göra är att gå in på Superprof och söka efter sånglektioner stockholm .

Stort lycka till! 

15. Ta sånglektioner för att öka dina chanser att bli antagen till en musikhögskola eller ett konservatorium!

Att sjunga kan ta dig långt!

Om du redan är en hängiven musiker redo att ta nästa steg i rätt riktning genom att genomgå ett antagningsprov till en musikhögskola eller ett konservatorium så kan sånglektionerna hjälpa dig att hitta dina styrkor och ge dig ett försprång!

Kom ihåg att rösten är ett instrument som du kan använda i din repertoar.

Ta även reda på vad din sångundervisning kan tänkas kosta.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.