"Utan musik vore livet ett misstag” - Nietzsche

Det finns uppskattningsvis 50 miljoner gitarrister i hela världen, varav 16% är yrkesverksamma. Med så många gitarrister är du garanterat inte den enda som är nybörjare.   

Men du är härmed varnad, att lära sig spela gitarr kräver mycket motivation och arbete. Du kommer inte att spela gitarr som Jimi Hendrix om du ska slappa och ställa in gitarrlektioner

Och även om det är högst rekommenderat att starta gitarrlektioner för nybörjare så krävs det mer än så. Alla typer av lärande kräver att studenten investerar i inlärningsprocessen. 

Här är några tips och svar på vanliga frågor om hur man börjar lära sig att spela gitarr.

De bästa lärarna i Gitarr tillgängliga
Angelica
5
5 (7 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonas
4,8
4,8 (6 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rasmus
4,9
4,9 (6 recensioner)
Rasmus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Per
5
5 (6 recensioner)
Per
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonathan
5
5 (9 recensioner)
Jonathan
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jim
4,9
4,9 (6 recensioner)
Jim
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Angelica
5
5 (7 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonas
4,8
4,8 (6 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rasmus
4,9
4,9 (6 recensioner)
Rasmus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Per
5
5 (6 recensioner)
Per
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonathan
5
5 (9 recensioner)
Jonathan
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jim
4,9
4,9 (6 recensioner)
Jim
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Är Musikteori användbart när du lär dig spela gitarr?

Musikteori och notlära kan vara mycket användbart när du börjar spela gitarr. Användbart, men inte nödvändig. Gitarrundervisning för nybörjare kommer förmodligen inte att täcka mycket av musikteorin. Istället kommer din lärare troligtvis lära dig mer om instrumentet. Olika delar av en akustisk eller elgitarr, visa dig hur du “strummar” de grundläggande ackorden och hur du håller gitarren på rätt sätt. Därför är det inte fel att ta teorilektioner inom musik parallellt med gitarrlektionerna.

Lär dig gitarr
Musikteori kan komma till nytta oavsett vilket musikinstrument du spelar. (Källa: Unsplash)

Du har eventuellt uppfattningen av att musikteori vanligtvis lärs ut av strikta och tråkiga lärare. Någon som lyckas suga glädjen ur din nyfikenhet av att lära dig musikinstrumentet. 

Men om du verkligen vill lära dig att spela gitarr på alla sätt och vis kanske dessa lektioner är oundvikliga. Du måste t.ex veta hur du läser noter för att spela tillsammans med andra musiker i en orkester. 

Till en början, när du lära dig att spela gitarr, kan du lära dig att spela låtar genom tabulatur. Hursomhelst kan en brist på musikteori bli smärtsamt när du vill komponera din egen musik eller improvisera. Du kommer eventuellt spendera mer tid att försöka spela ackord som inte går bra ihop. Eller spela fel toner som begränsar din egen kreativitet. Det kan helt enkelt bli svårare att överföra din tanke till verklighet. 

Du tänker förmodligen att några av de bästa gitarristerna som Jimi Hendrix eller Django Reinhardt var självlärda och inte visste mycket om musikteori.

Är du lika talangfull som dem?

Och oavsett hur populär Hendrix var i slutet av sin karriär önskade även han att lära sig mer inom musikteori, eftersom det skulle hjälpa honom kreativt... 

Musikteori är alltid bra att ha. Särskilt när du tänker på att nästan 99,9% av gitarristerna inte lyckas. Musikteori begränsar inte din kreativitet. Det är ett sätt att få ut mesta möjliga av ditt musikinstrument. 

En bra förståelse av musikteori kan göra skillnaden mellan en genomsnittlig gitarrist och en fantastisk gitarrist. Även om du bara strummar en grundläggande progression med ackord, spelar några riffs eller fingerplockar, kan musikteori göra skillnaden mellan en gitarrspelare och en nybörjare

Bli Kompis med Gitarrhalsen

Halsen är den viktigaste och första komponenten att första på en gitarr. Det är den delen av gitarren där du trycker på strängarna för att registrera en viss not. Strängarna kan manipuleras av stämskruvarna som går att vrida på.

Halsen är utan tvekan den viktigaste delen av gitarren. (Källa: Unsplash)

Halsen är tillverkad av en enda träbit med greppband. Utrymmen mellan banden på gitarren är där gitarristen placerar fingrarna på sin vänstra hand (eller höger hand om de är vänsterhänta) för att spela en specifik ton. Det skiljer en halvton mellan varje band och de flesta gitarrer har mellan 19 och 22 band på sitt greppband.  

Det finns vanligtvis lägesmärken på halsen. Oftast ser de ut som cirklar, diamanter eller andra symboler. Dessa märken finns på de udda numrerade banden, med några undantag: första, elfte och trettonde bandet, som vanligtvis inte har inlägg, och det tolfte bandet, som vanligtvis har.

Till skillnad från vad du kanske tror ​​indikerar inte dessa lägesmärken vilken not du spelar. På gitarren kan samma noter spelas på flera olika ställen. Eftersom varje sträng är inställd på en egen ton så kommer högre position på en sträng motsvara en lägre fret på en annan, till exempel.

Inställningarna du ser på greppbrädan anger bara antalet band på gitarren och är ganska användbara om du läser musik från tabulatur. Men efter lite övning kommer du förmodligen inte ens att titta på dessa inställningar längre. 

Kolla in fler tips för att kunna spela gitarr. 

Det första du bör lära dig är vilken not varje sträng är inställd på. Vanligtvis, är strängarna inställda, från lägsta till högsta: E, A, D, G, B, E. Dessutom bör du  lära dig detta:

 • Det finns en halvton mellan varje band.
 • Mellan E och F och B och C finns det ingen halvton. I själva verket finns det inget sådant som E-vass eller B-vass.
 • Mellan alla andra toner finns det en halvton.

För att ta ett exempel, om vi utgår från den femte strängen, kommer du att höra följande noter längs halsen då det öppna bandet är A:

(Räknat från de olika banden på halsen)

 • 1: A#
 • 2: B
 • 3: C
 • 4: C#
 • 5: D
 • 6: D#
 • 7: E
 • 8: F
 • 9: F#
 • 10: G
 • 11: G#
 • 12: A

Vilken är din nivå som gitarrist?

Hur bra är du efter några veckor eller flera månader? Vilken är din nivå som gitarrist?

Är du fortfarande nybörjare? Helt ok? En expert?

För att räkna ut vilken nivå du är måste du kunna vara kritisk mot dig själv. Testa Superprofs Gitarrkurs Stockholm: Lära sig spela gitarr barn!

Tjej spelar gitarr
Du behöver inte lära dig gitarr på egen hand. (Källa: Unsplash)

Placera dig själv någonstans där du är bekväm, utan distraktioner. Om du klarar av att göra allt du försöker i den här typen av situation är det inte riktigt ett bra mått på din nivå. 

För att verkligen veta hur bra du är som gitarrist måste det finnas mer på spel:

 • Känslan av att det finns en publik som tittar och lyssnar på dig.
 • Spela efter en riktigt dålig natts sömn.
 • Eller när du är irriterad efter en hård dag på jobbet.
 • Spela på en annan gitarr än din egen.
 • Spela i en bullrig miljö.
 • Spela utan att ha tränat i några dagar.
 • Spela tillsammans med ett band.
 • Spela gitarr med någon som ständigt gör misstag.
 • Spela när det är alldeles för varmt eller kallt. 

De bästa musikerna kan spela varsomhelst och närsomhelst. Bara för att du lyckas spela en låt perfekt en gång betyder det inte att du är en fantastisk gitarrist. För att kunna säga att du verkligen kan en låt utantill, måste du kunna spela den perfekt nästan 100% av gångerna du försöker. Sen är det raka vägen till svensktoppen. 

För att bättre förstå vilken nivå du har för tillfället ger vi dig här ett exempel på vad du borde veta på varje nivå:

 • Absolut nybörjare: kan de grundläggande ackorden och kan spela enkla låtar tillsammans med musik. Gör fortfarande misstag som att spela fel noter och kämpar för att vara i rytm.
 • Nybörjare: kan spela gitarr i rytm och har goda kunskaper om grundläggande ackord. Spelar flera enkla låtar och registrerar misstag enkelt. Sjunger med i låtarna, ackompanjerat med gitarr. 
 • Avancerad nybörjare eller lägre mellannivå: har börjat bli bekväm med gitarrens hals, har en bättre förståelse för musikteori. Använder mer komplicerade ackord och har börjat improvisera så smått, samt sjunger med i låtarna (med gitarr). 
 • Högre mellannivå: har en god förståelse för gitarrens hals, musikalitet, harmoni och behärskar grundläggande ackord. Inga problem att hålla olika rytmer och vet hur man improviserar samt komponerar musik. Kan spela tillsammans med andra musiker. 
 • Avancerat: felfri teknik, kan använda en avancerad kunskap om musikteori när som helst för att improvisera, skapa eller producera musik. Kan improvisera inför publik.  

Att vara en bra gitarrist handlar om att ständigt förbättra ditt spel och aldrig vila på din gamla kunskap. Du måste känna att det alltid finns något kul och intressant att lära sig eller en aspekt av ditt spel som du kan förbättra.

Det sägs att barn har lättare för att lära sig nya saker. Vill du boka gitarrlektioner åt dina barn kan du enkelt söka efter gitarrkurs barn och ta en titt på det stora urvalet av gitarrlärare som inte vill annat än att undervisa i sitt favoritinstrument!

Förbättra ditt Gitarrspelande!

Att lära sig spela gitarr är inte nödvändigtvis lätt. Om du inte vet var du ska börja är det enkelt att vilja ge upp snabbt. 

Spela tillsammans med andra
Du behöver inte vara soloartist, du kan alltid gå med i ett band. (Källa: Unsplash)

Det första du behöver göra är att bygga upp ditt självförtroende. Självförtroende är nyckeln till framgång.

Om du har bestämt dig för att lära dig spela gitarr, har du troligtvis en stark motivation och målbild. Bygg upp ditt självförtroende och luta dig mot det varje gång det är svårt. 

Med självförtroendet i hamn kan du följa dessa tips om du vill blir bättre på att spela gitarr

 • Uppvärmning: att värma upp gör att du kan använda dina fingrar bättre, särskilt när det är kallt. 
 • Gör misstag: misstag är ett bra sätt att gå vidare, särskilt om du noterar dem och ständigt arbetar för att fixa dem.
 • Lyssna på musik: musik är ett bra sätt att mata din inspiration eller motivera dig. Upptäcka nya låtar och artister, eller lära dig om nya tekniker och ackord att jobba vidare med. 
 • Öva regelbundet: att arbeta med att spela lite varje dag är mycket effektivare än att träna länge en gång i veckan.
 • Spela långsamt till en början: om du vill lära dig att spela snabbt måste du först kunna spela ett stycke långsamt. På detta sätt kan du arbeta dig fram till att spela ett stycke snabbt.
 • Spela med en metronom: detta hjälper dig att få en känsla av rytm och timing.
 • Arbeta med din hastighet: det finns många olika övningar du kan göra för att förbättra din färdighet och hastighet.
 • Spela in eller filma själv: detta hjälper dig att se vilka misstag du gör och att korrigera dem. Försök att vara så objektiv som möjligt.
 • Planera dina övningar och sätt mål.
 • Ta gitarrlektioner.
 • Gå med i ett band: detta hjälper dig att utvecklas snabbare.
 • Va inte i din komfortzon både när det gäller musik och tekniker du vill klara av.

Är du redo att lära dig gitarr nu?

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.