“How is it that music can, without words, evoke our laughter, our fears, our highest aspirations?” – Jane Swan

Nästan alla i Sverige gillar musik. Musik, precis som sport, är en integrerad del av tusentals barns liv.  Detta är dock inte det enda skälet till varför människor lär sig att spela musik. 

Om du vill lära dig att spela gitarr, måste du lära dig musikteori?

Letar du fortfarande efter svaret på den här frågan?

Det kanske beror på att musikteori låter riktigt tråkigt och inte alls är anledningen till varför du vill lära dig gitarr. 

I den här artikeln ska vi titta närmare på förhållandet mellan musikteori och att spela gitarr och huruvida du ska lära dig den eller inte. 

Vill du boka gitarrlektioner till din dotter eller son kan du enkelt söka efter gitarrkurs barn och ta en titt bland det stora urvalet av lärare som längar efter att få undervisa i sitt favoritinstrument!

De bästa lärarna i Gitarr tillgängliga
Angelica
4,8
4,8 (10 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jonas
4,9
4,9 (11 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gilvan
5
5 (16 recensioner)
Gilvan
550 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ulf
5
5 (2 recensioner)
Ulf
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Rasmus
4,9
4,9 (6 recensioner)
Rasmus
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Per
5
5 (7 recensioner)
Per
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kevin
4,8
4,8 (5 recensioner)
Kevin
190 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Angelica
4,8
4,8 (10 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jonas
4,9
4,9 (11 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gilvan
5
5 (16 recensioner)
Gilvan
550 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ulf
5
5 (2 recensioner)
Ulf
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Rasmus
4,9
4,9 (6 recensioner)
Rasmus
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Per
5
5 (7 recensioner)
Per
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kevin
4,8
4,8 (5 recensioner)
Kevin
190 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Måste du lära dig musikteori om du vill spela gitarr?

Låt oss stoppa ditt tvivel, du behöver inte lära dig musikteori för att lära dig spela gitarr. MEN gitarrundervisning, till och med för en nybörjare, kommer troligtvis att innehålla lite musikteori för att få en förståelse för instrumentet. 

Du kan lära dig musikinstrument i alla åldrar. Det är aldrig försent! (Källa: Unsplash)

Notlära och läran om musikteori

Det finns många kända gitarrister, till exempel Jimi Hendrix, som aldrig lärde sig musikteori och fortfarande blev en fantastisk gitarrist.

När det gäller musikteori tenderar vi att inte veta riktigt vad det innebär. Många tror att musikteori betyder att man sitter vid skolbänken, framför en tråkig lärare som ber sina elever upprepa vad dem säger.

Den tanken är såklart nog att få vem som helst att springa för livet...

För att förklara lite enklare så finns det två stora delar av musikteori:

  • Läran om noter
  • Koncepten inom musikteori som t.ex intervaller, små skalor, stora skalor, arpeggios, etc.

Om du lär dig att spela gitarr genom att ta gitarrlektioner i en prestigefylld musikskola, kommer lektioner inom musikteori vara oundvikliga. De flesta klassiska verk är inte tillgängliga som tabulatur, vilket innebär att du behöver lära dig att läsa noter. Men du behöver inte en djup förståelse av musikteori för att kunna läsa vilka noter du måste spela. Du kan lära dig noter likt du lär dig ett nytt språk.

De flesta gitarrister behöver faktiskt inte ens veta hur man läser noter. Många låtar finns tillgängliga som tablature, spana in Ultimate Guitar för ett bra utbud. Så kallade "tabs" gör det mycket enklare än att lära sig att läsa noter, jämfört med noter. 

Tabulatur för gitarr visar med bilder hur du spelar ett ackord på din gitarr, till skillnad från noter som kan se lite mer abstrakt ut. Tablaturer är användbart om du inte har råd med en gitarrlärare, vill lära dig gitarr för skojs skull eller bara är intresserad av att slå några grundläggande gitarrackord.

Däremot brukar inte tabulatur berätta rytm eller notvärde. Detta kan göra att det blir komplicerat att spela vissa låtar via tabulatur. En god förståelse för musikteori hjälper dig att lära dig gitarr snabbare och gör resan till en fantastiskt gitarrist enklare. 

Läs mer om hur du börjar spela gitarr. Testa en av Superprofs Gitarrkurs Stockholm, t.ex: lära sig spela gitarr barn.

Lär dig musikteori för att förbättra dina improvisations- och komposition kompetenser

Som du har förstått behöver de flesta nybörjare inte lära sig att läsa noter. Att lära sig musikteori är inte obligatoriskt och du kan alltid gå tillbaka till det senare när du har blivit bättre på att spela gitarr.

För att komma igång bör du bekanta dig med två viktiga aspekter av att spela gitarr: rytm och ackord.

På det här sättet kan du omedelbart börja njuta av att spela gitarr, utan att fastna i all torr och tråkig musikteori.

Men återigen, om du vill veta exakt varför du spelar det du spelar….Så måste du veta mer än var du ska placera fingrarna på gitarrhalsen.

Å andra sidan, efter några månader eller år, kanske du vill lära dig att komponera något eget och vid denna tidpunkt kommer musikteori att bli väsentlig.

Du kommer att behöva veta hur man sätter ihop skalor, vilka ackord som går ihop med vilka skalor och vilka ackordprogressioner som passar ihop. 

Om du inte vet någonting om musikteori är det mycket mer troligt att du spelar fel noter när du improviserar.

Glöm inte att mäta din nivå innan du börjar lektionerna.

Kan man lära sig spela gitarr utan musikteori?

För det första är musikteori inte obligatorisk. Men...

Medan gitarrister som Kurt Cobain komponerade utan musikteori och Django Reinhardt inte ens visste namnen på noter eller ackord, är dessa gitarrister undantagen. De är musikaliska genier.

De hade ett otroligt öra för musik, till skillnad från de flesta.

Teorin om musik innebär faktiskt mycket matematik och fysik. (Källa: Unsplash)

Vi får anta att du inte tillhör undantaget. Du måste utveckla din kapacitet och ständigt arbeta för att  förbättra din teknik.

Musikteori hjälper dig att förbättra din musikförståelse, kunskap om noter, skalor, ackord och olika rytmer som hjälper dig att spela på högre nivå snabbare.

Utan någon kunskap om musikteori kommer det att vara mycket svårt att komponera eller improvisera. Du kan använda olika skalor och din kunskap om melodisk teori för att sätta ihop intressanta riffs och gitarrmusik.

Vi pratar inte bara om komposition. En förståelse för harmonisk och melodisk struktur är avgörande för alla som vill förbättra sin kreativitet inom musiken. Musikteori begränsar inte din kreativitet. Det är faktiskt ett sätt att få ut mesta möjliga av ditt musikinstrument. Kunskap om musikteori öppnar dörrar till att skapa tillsammans med andra eller själv. 

Ju fler skalor och progressioner du kan, desto mer musik kan du komponera och improvisera utan att spela en enda fel not. Oavsett om du spelar på egen hand eller med ditt band.

Olika sätt att lära sig

Trots att vem som helst kan lära sig spela gitarr utan noter, bör inte alla göra det. Beroende på vem du är kommer olika inlärningssätt passa bättre eller sämre. Vissa kan lära sig att spela gitarr på egen hand och är villiga att lägga tid och ansträngningar på att göra det. Och andra tycker det är bättre att ta hjälp av en gitarrist eller lärare så att inlärningsmetoden blir mer strukturerad.  

Alla är olika. Vissa människor har ett bra öra för musik och kan lära sig instrument lätt som en plätt.

Men att lära sig musikteori kan fylla de tomma luckorna i deras kunskap. Föreställ dig hur bra Hendrix hade varit om han studerat musikteori. Vi tenderar ofta att fokusera på uppnådda mål och inte på resan det tar att komma dit. 

Skulle Henrix ha varit bättre om han hade lärt sig musikteori?

Eller skulle det ha varit slöseri med tid?

Resan spelar ingen roll om du når samma resultat, eller?

Låt oss inte glömma alla berömda gitarrister som studerade musikteori och är lika bra som Hendrix?

Fem goda skäl för att lära sig musikteori som gitarrist

Även om musikteori inte är obligatoriskt, kan kunskap om det påskynda hur snabbt du lär dig spela gitarr. Det spelar ingen roll om du spelar akustisk gitarr, elgitarr, blues, klassisk eller rock. Allt du övar, även när du justerar strängarna, är baserat på musikteori.

Tabs är likt guitar hero i jämförelse med notlära och musikteori. (Källa: Unsplash)

Är du säker på att du inte vill studera musikteori?

Om du fortfarande inte är övertygad... här är fem fler skäl att studera musikteori:

  • Musikteori är musikernas språk: om du känner till musikteori så kommer det öppna upp nya konversationer eftersom du kan termer musiker använder. Det är ett universellt språk som gör att alla kan spela musik, oavsett vilket instrument de spelar.
  • Musikteori kan hjälpa dig förbättra ditt visuella minne eftersom du kommer kunna läsa musik, inte bara spela. Du kan lära dig spela en viss melodi bara genom att se på noterna. Detta hjälper dig att spara tid när du lär dig nya låtar.
  • Genom att lära dig läsa noter förstår du musikteori bättre och vet hur ackord och skalor är sammansatta. Det hjälper dig att lära dig gitarr snabbare och du kan mer effektivt lära dig ett till instrument, t.ex piano.  
  • Du lär dig den vanligaste formen av musikalisk notation. Även om många gitarrister använder andra metoder, kan dessa bara användas av dem som spelar stränginstrument.
  • Du kommer att vara mer trovärdig som musiker: som klassiskt tränad musiker får du mer trovärdighet, särskilt i ögonen av andra klassiskt tränade musiker. Att känna till musikteori är en enorm fördel för gitarrister, eller vilken musiker som helst.

Bli inte avskräckt.

Ju mer du studerar musikteori, desto snabbare lär du dig att spela gitarr. (Källa: Unsplash)

Trots att musikteori ofta får mycket dålig press kan det vara riktigt kul. Det är svårt att tro när du sitter framför en musikbok. Det är mycket trevligare att bara spela gitarr än att läsa i böcker. En gitarrkurs för nybörjare täcker inte lika mycket teori som en avancerad, men ju mer du spelar, desto mer behöver du teori.

Ingen tvång att läsa hela musikboken på en gång. Du kan studera under en kort tid, träna lite gitarr och så småningom återgå till teori igen när du avancerat.

Så, när tar du din första lektion inom musikteori?

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (2 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.