Boxning skildras ofta som en brutal, våldsam idrottsdiciplin, och visst kan det vara så om man förlitar sig på hur det rapporteras om det i media. Detta är vad man skulle vilja tänka när man ser pressen rapportera de olika fakta om boxare som Mohamed Dridi (1968-2016) - tidigare boxningsmästare och journalist, som hittades skjuten i sin lägenhet i december 2016 - eller Tyson Fury - som testade positivt för kokain i september 2016 före en kamp mot Vladimir Klitschko.

Detta är fördomsfullt eftersom å ena sidan, boxning - vare sig det är engelska boxning, franska boxning, thailändska boxning - kan vara så mycket mer. Dessutom, från professionella boxare som Mike Tyson till Manny Pacquiao till Freddy Roach till Mohammed Ali, genom Floyd Mayweather, har de största boxarna genom tiderna bidragit till många positiva inom sporten.

Men vet vi var den här sporten kommer ifrån och hur den uppstod? Vad har gjort att boxning är en av de mest populära sporterna idag?

Här är en sammanfattad historia om boxning.

De bästa lärarna i Boxning
Första kursen gratis!
Simba
Simba
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Abd
Abd
200 kr
/h
Första kursen gratis!
David
David
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Temur
Temur
600 kr
/h
Första kursen gratis!
Eric
Eric
110 kr
/h
Första kursen gratis!
Patrik
Patrik
479 kr
/h
Första kursen gratis!
Sa
Sa
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Marko
Marko
205 kr
/h
Första kursen gratis!
Simba
Simba
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Abd
Abd
200 kr
/h
Första kursen gratis!
David
David
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Temur
Temur
600 kr
/h
Första kursen gratis!
Eric
Eric
110 kr
/h
Första kursen gratis!
Patrik
Patrik
479 kr
/h
Första kursen gratis!
Sa
Sa
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Marko
Marko
205 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Vad är boxningens ursprung?

Det finns många spår av förekomsten av en primitiv form av boxning i antiken .

Boxning har sitt ursprung som en olympisk sport i det antika Grekland.
Boxningens ursprung går tillbaka till antika Mesopotamien, Grekland och Rom.

Arkeologisk forskning om forntida texter (inklusive de av Gilgamesh) gjorde det möjligt att bekräfta att boxning redan existerade under det andra årtusendet f.Kr., i Mesopotamien (dagens Irak), i Nordafrika och i Grekland . Faktum är att arkeologer upptäckte gamla verk som går tillbaka till 2000 f Kr . som skildrade forntida kämpande sparring från hand till hand. Det är också känt att i det nuvarande Etiopiens territorier, i Nubien, kämpade män boxningstävlingar under det första årtusendet f.Kr. Invaderad av egyptierna på 500-talet f.Kr. blev Nilens stränder en plats där soldater kolliderade i hand för att slåss för att underhålla kungar och faraoner. Senare, i fistfighting - praktiserad i antikens Grekland och sedan under det romerska riket - slog kämparna bara huvudet, medan motståndaren var tvungen att hålla vakt med nävarna, slutade ofta kampen mellan de två motståndarna.

Den första olympiska mästaren i boxning var Onomaste av Smyrna 688 f.Kr.

Används vid den tiden i forntida Rom - många romerska kejsare som Caligula blev förtjust i spel för att roa publiken, inklusive arenan, sedan Colosseum -, blev utövandet av denna sport mer och mer brutal genom åren. Soldater och gladiatorer var tvungna att slåss nakna, tills utmattning, stående - slå så hårt som möjligt - och på marken, i en kamp tills motståndarens övergivande eller död. Antikboxningens historia visar hur boxningsidrottare gradvis började skydda sig och hur boxare blev viktiga för fans av antika sporter. Romarna rekryterade gladiatorer bland fångar och slavar, som kämpade med läderbandage  som enligt Homer och Virgil (-70; -19), som delade människoköttet och orsakade för allvarliga skador. Gladiatorspelen förbjöds av kejsaren Theodosius I 392 e.Kr., vilket också skulle avsluta boxningen i över tusen år. Och du undrar fortfarande varför du ska börja boxa?

Framväxten av engelsk boxning

Trots brist på källor kan historiker för närvarande inte uppskatta om boxning försvann helt eller om det helt enkelt praktiseras med diskretion. Det är dock känt att engelsmännens adel satsade på olaglig knytnäve kämpar på 1600-talet . I Frankrike utövades savat samtidigt: en face-to-face kickboxning. Det var under Napoleonskriget som de franska fångarna i London upptäckte användningen av knytnävarna i boxning - av hemliga strider med bara händer med pengar på bordet - det är genom lån från engelsk boxning, som fransk boxning utvecklades. Härifrån fortsatte sporten och de olika viktklasserna som flygvikt, lättvikt, mellanvikt och tungvikt kom till spel för att göra matcher mer rättvisa. Här är några av de stora mästarna i boxning som du kan läsa mer om.

James Figg, "Father of Modern Boxing"

Den första boxaren med bara händer -  som också tränade staket - var James Figg (1695-1734). Han är erkänd som far till modern boxning, som kombinerar tekniker från en blandning av boxning med bara händer, brottning och stängsel. James Figg skapade den första boxningsskolan 1719 och fram till 1730 förlorade han bara en kamp av totalt 270. Han dog 1734 efter en framgångsrik karriär under vilken han förblev nästan obesegrad.

Jack Broughton, efterträdaren

Jack Broughton (1704-1789), som såg att strider ibland kunde orsaka död, var den första som kodifierade sporten genom universella regler , som gällde alla anhängare av denna sportpraxis: London Prize Ring Rules, skriven 1743. Faktum är att han vann nästan 400 slagsmål fram till den dag han dödade en motståndare i ringen. Traumatiserad av denna oavsiktliga död bestämde han sig för att kodifiera reglerna för att undvika dödliga resultat. Denna första regel fastställer slutet på striden när en fallen kämpe inte står upp efter trettio sekunder. Att slå en boxare på marken och under midjan blev dessutom förbjuden. Han inrättade också boxningsringen , en fyrkant utanför vilken man är förbjuden att slå : tidigare gick missnöjda spelare med i striden och gjorde matchen till en allmän " kamp ". Han utsågs till engelsk mästare i kategorin tungvikt 1736. Boxning skulle initialt betraktas som olagligt på grund av det våld det orsakade. Det var därför på 1800-talet var sporten fortfarande hemlig. Det var inte förrän på 1800-talet som modern boxning som "nobel konst" accepterades som en laglig idrottsdisciplin.

Hitta de bästa filmerna om boxning för att lära dig mer om denna konst.

Boxning under "Belle Epoque"

År 1866, medan boxning hittills var hemlig, var död, korruption och fusk fortfarande vanligt vid boxmatcher. För att övervinna detta skrev John Graham Chambers (1843-1883), en journalist, en uppsättning regler 1866 med John Douglas, känd som Marquis of Queensberry (1844-1900). Det är den kända av den senare som kommer att tjäna som överföringsvektor för de 16 nya reglerna för modern boxning: reglerna för markisen i Queensberry. Det är obligatoriskt att använda boxhandskar för att begränsa slag och skador. Den runda är begränsad till tre minuter , samt en räkning av tio sekunder tilldelas en kastare på marken innan du stigit upp eller nederlag.

Reglerna etablerade också slagsmål  enligt boxarens vikt :

  • Tungvikt: över 71.677 kg,
  • Mellanvikter: mellan 63 503 kg och 71667 kg,
  • Lättvikter: under 63,503 kg.

I själva verket skulle boxning endast vara tillåten 1891 i England och Nordamerika. Amerikansk boxning kommer därför att använda samma regler som engelska boxning. Slåss blir mindre våldsamt, reglerat, snabbare, mer tekniskt och lägger mer tonvikt på boxarens smidighet än på deras styrka.

Slutligen blir boxning en av de första erkända professionella sporterna i vår samtid.

Boxning och dess expansion från 1900-talet till idag

Det är i början av 1900-talet som boxning kommer in i Frankrike, under impulsen av en schweizisk boxare vid namn Franck Erne (1875-1954), krönt dubbel världsmästare boxningsfjädervikt 1896, sedan världsmästare lätt vikt samma år.

Boxning har haft lång tid att utveckla och utvecklas både under jord och som en vanlig sport.
Boxning har blivit en extremt populär sport för tävling och motion i Storbritannien, USA och kontinentaleuropa.

1901 medger Internationella olympiska kommittén (IOC) amatörboxning vid de olympiska spelen. Kvinnor får delta i sommarspelen 1904 i St. Louis, USA; detta är också början på kvinnors boxning.

Bortsett från det har professionell boxning bara varit representerad vid de olympiska spelen sedan 2016.

Den första kampen i mästerskapsfinalen som en fransman vann 1911 kom: Georges Carpentier (1894-1975), mästare i Frankrikes boxning vann 1911 innan han antog världstiteln som lätt tungviktsmästare 1920.

I USA och Storbritannien blir boxning ett dubbelt uttrycksmedium :

  • För det afroamerikanska samfundet: ett sätt att uttrycka friheten för ett helt förtryckt, segregerat, diskriminerat folk, som boxaren Jack Johnson (1878-1946), med smeknamnet "Galveston Giant", som var världsmästare från 1908 till 1915, och drabbades ändå av många rasistiska förolämpningar offentligt.
  • För den vita gemenskapen: som ett sätt att upphöja den nationella känslan.

Numera kräver de gällande reglerna obligatorisk användning av boxningsutrustning som handskar, huvudbonader, boxningsskor (utan naglar, utan spikar, utan klackar), boxningsshorts i mitten av låret, en munskydd, en kortärmad skjorta, en hjälm , benskydd och en kopp (för män).

Andra halvan av 1900-talet växte upp boxare som blev sportlegender, som Mohammed Ali (1942-2016), Mike Tyson, Floyd Mayweather Jr., Rocky Marciano, Manny Pacquiao, Rocky Balboa (nej, vi skojar !), Jake LaMotta, George Foreman eller Joe Grazier.

Läs några av de bästa boxningscitat här!

Och ta reda på vilka de tio bästa skälen att lära dig att boxa är !

Behöver du en lärare i Boxning ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.