Om du har försökt gå ner i vikt har du förmodligen provat dieter och en mängd olika övningar. Men om du inte gillar sport eller träningsövningar är det inte nödvändigtvis lätt att gå ner i vikt. Inte alla är intresserade av att träna och det är vanligtvis bara tanklös ansträngning. Det finns dock ett sätt att gå ner i vikt medan du har kul : att dansa. Så se till att du skriver in dig på en danskurs redan idag, hitta dansundervisning som passar dig, ta danslektioner med en partner eller själv, hitta en danslärare som ger danskurser som passar dig – möjligheterna är oändliga! 

Bor du i vår vackra huvudstad och har nyligen googlat dans Stockholm? Fortsätt läs!

Vare sig det är vals, bachata, pasodoble, zumba eller salsa, oavsett dansstil, kan du genom dansen uttrycka dig samtidigt som du arbetar på din kropp. Du behöver inte veta hur man dansar eller går på en dansskola.

Att röra din kropp i takt till musik är ett sätt att bränna kalorier utan att ens inse det. Som du har förstått, oavsett om du kör balsal, balett, orientalisk dans eller latindans, måste du också koppla ihop detta med en bra diet. En balanserad kost behöver inte vara riktigt begränsande men det är fortfarande viktigt.

I den här artikeln tittar Superprof på att ge dig nycklarna till att gå ner i vikt genom en danskurs, oavsett om du dansar ensam, med en partner eller i en grupp.

De bästa lärarna i Dans tillgängliga
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
5
5 (4 recensioner)
Emma
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Aya
Aya
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hevroon
Hevroon
275 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tava
Tava
360 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Elin
Elin
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
5
5 (4 recensioner)
Emma
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Aya
Aya
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hevroon
Hevroon
275 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tava
Tava
360 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Elin
Elin
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Kan du verkligen gå ner i vikt genom att ta en danskurs?

Det uppenbara svaret är ja. Oavsett om du gör boogie, chacha, kubansk salsa, argentinsk tango eller modern jazz, kan dans hjälpa dig att gå ner i vikt medan du har kul. Om du bränner mer kalorier än du konsumerar kommer din kropp att börja bränna fett för att ge dig energi.

Kan dans hjälpa dig att gå ner i vikt?
Dans kan verkligen hjälpa dig att gå ner i vikt. (Bild: Bernard-Verougstraete)

Naturligtvis använder varje typ av dans muskelgrupper på olika sätt. Stilen kommer också att påverka hur många kalorier du bränner. Som sagt, om du anstränger dig, kommer du att bränna ett överskott av kalorier. Vissa stilar kan hjälpa dig att bränna mer kalorier än andra:

 • Zumba
 • Salsa
 • Samba
 • Balett
 • Breakdancing

I genomsnitt bränner en timmes dans mellan 200 och 600 kalorier. Både en motionscykel och fria vikter kan bränna cirka 300 kalorier under en timme.

Studier visar att dans brinner ungefär fyra gånger så många kalorier än i vila och när det gäller viktminskning är salsa, jive och tango några av de bästa sätten att göra det.

Så är du redo att börja köra Puertorican salsa, Bollywood dans, step eller mambo?

Så ja, dans kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Du kommer inte gå ner i vikt och dansa på en utekväll efter ton drycker eller medan du väntar på en kebab på väg hem. När allt kommer omkring, som vi sa, om du vill bränna kroppsfett måste du se till att det finns mer kaloriförbränning än kaloriförbrukningen så att din kropp behöver vända sig till fettförbränning för att gå ner i vikt. Naturligtvis uppmuntrar din kropp att vända sig till att bränna fett genom att göra måttlig eller högintensiv träning.

Om du ska få ut det mesta av din träning behöver du också en hälsosam livsstil. Du måste äta bra utan att konsumera för mycket fett, salt eller socker.

Det viktigaste när du tränar är att inte ignorera din kost eller svälta dig själv. Om du inte äter tillräckligt har du inte energi att träna eller återhämta dig efter en session. Ät hälsosamt när du är hungrig. Du kan hitta massor av goda saker som också är hälsosamma i de flesta stora stormarknader.

Frekvens: En viktig faktor

Dansare har ofta en skulpterad kroppsbyggnad och de är skyldiga regelbunden träning och träning. Men om du inte försöker bli en professionell dansare har du lite mer frihet. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren kan dans hjälpa dig att bränna kalorier och gå ner i vikt. Det viktiga är hur ofta du dansar. Som att dansa själv kan du inte missa ett steg. Du måste verkligen tänka på att dansa minst tre gånger i veckan. Till exempel kan någon som väger cirka 9 och en halv sten förlora cirka en fjärdedel av ett pund per månad genom att dansa tre gånger i veckan. Någon som väger cirka 11 sten skulle förlora cirka ett pund. Om ett år kan du förlora en sten bara genom att ha kul.

Dessutom kan du till och med överväga att göra två timmars sessioner. Någon som väger cirka 9 och en halv sten kan förlora cirka ett pund i månaden genom att dansa i två timmar tre gånger per vecka. Någon som väger cirka 11 stenar skulle förlora ungefär ett och ett halvt pund.

Vårt råd är att inte överdriva om du inte verkligen älskar att dansa!

Självklart behöver man inte bo i Stockholm för att använda dans som ett sätt att gå ned i vikt. Kanske bor du norr om huvudstaden och söker efter en danskurs Uppsala? Hos Superprof hittar du din drömlärare!

Viktminskning med hjälp av en danskurs

Antalet kalorier som du bränner under en session beror på vilken typ av dans du gör. Latinsk dans i en timme hjälper dig att gå ner i mer vikt än att blanda fötterna i ett par timmar i en klubb.

Vilken typ av dans bränner mest kalorier?
Det spelar ingen roll vilken stil du tränar. Det viktiga är att njuta av det. (Bild: voltamax)

För att ge dig en bättre uppfattning, här är en lista över stilar och det genomsnittliga antalet kalorier de förbränner.

 • Salsa: mellan 405 och 480
 • Hiphop: mellan 370 och 610
 • Zumba: mellan 350 och 650
 • Land: mellan 290 och 420
 • Poldans: mellan 250 och 350
 • Gunga: mellan 300 och 550
 • Balett: mellan 380 och 450
 • Break dance: mellan 400 och 650
 • Samba: cirka 240
 • Tango: cirka 240
 • Jive: cirka 370

I genomsnitt kommer långsammare danser att bränna mellan 150 och 220 kalorier per timme medan snabbare danser kommer att bränna mellan 250 och 320 kalorier. Om ditt mål är att gå ner i vikt snabbt, vill du göra intensiva stilar som Zumba , Kizomba eller snabbt steg.

Generellt sett är inga två träningspassar samma, men det finns en genomsnittlig ämnesomsättning som du kommer att uppnå beroende på dansens intensitet, vilket påverkar kaloriförbränningen. Med detta sagt måste du se till att du gör aerob träning och bränner kalorier snabbare än du konsumerar dem.

Om du inte har någon aning om hur du gör cha-cha, merengue, ragga eller dancehall, boogie-woogie, jazz eller rock, oroa dig inte! Det finns många sätt att lära sig mer om ämnet. Du kan titta på videohandledning online som inte kostar ett öre.

Om du fortfarande inte klämmer på det kan du alltid få lektioner från en danslärare eller privatlärare. Bor du i södra Sverige kanske du är intresserad av en danskurs Malmö? Oavsett var du bor och oavsett om du väljer balett, salsa, tango, rock eller samtida finns det många sätt att lära dig att dansa och gå ner i vikt.

Att sätta ihop ett program för att gå ner i vikt

De två faktorer som påverkar hur mycket vikt du tappar är din kost och dina danssessioner. Träning bränner kalorier, tonar muskler och ökar din ämnesomsättning. Men är motion inte det enda sak att tänka på när man försöker gå ner i vikt. Vissa säger att det du gör är bara 30% av det och vad du äter är 70% av det.

Hur mycket vikt kan du gå ner på genom att dansa?
Du behöver inte nödvändigtvis gå med i en dansskola för att gå ner i vikt. Du behöver bara lite musik och utrymme. (Bild: Skitterphoto)

Det är också viktigt att sätta ihop ett program som du ska följa. Planera inte att dansa i två timmar tre gånger i veckan om du inte känner för det. Dans är inte något du kan ta lätt på, även om det är en långsam vals, lite salsa, afrikansk dans eller modern dans.

Glöm inte att värma upp heller. Även om du är riktigt flexibel och atletisk måste du förbereda din kropp för sessionen. På samma sätt bör du i slutet av varje session göra några sträckor, särskilt för dina ben. Som många andra typer av träning är dans bra eftersom du kan göra det var som helst:

"Varje dag ger dig en chans att dra in ett andetag, sparka av dig skorna och dansa." - Oprah Winfrey

Så om du vill bränna kalorier, förbättra din kropp och ha kul, dansa när du kan. Allt du behöver göra nu är att börja dansa och bränna bort de överflödiga kalorierna. Varje kalori räknas trots allt.

Superprof kan hjälpa till genom att tillhandahålla privata dansundervisning. Glöm inte att många handledare också erbjuder den första timmen gratis!

Dessutom kan en handledare hjälpa dig att sätta ihop ett program för viktminskning inklusive mat som hjälper. Om din kroppsvikt är högre än du vill eller om ditt kroppsmassindex indikerar att du kan vara överviktig, kan det vara värt att överväga att ändra din livsstil och näring. Din handledare kan sätta ihop en plan för hur ofta du ska dansa , vilka typer av mat du ska äta och träningen du ska göra när de inte är där.

Självklart, kontakta en läkare innan du gör några betydande förändringar i din rutin. Om du har en stillasittande livsstil kanske du vill tänka på din energiförbrukning och kalorier per dag.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.